Mislim ga stalno delat pa i dat ostalima starter al ne bih htjela imat deset posuda kaj stoji na friđu.
Printable View
Mislim ga stalno delat pa i dat ostalima starter al ne bih htjela imat deset posuda kaj stoji na friđu.
Ne trebaš imati 10 posuda u frižideru. Ja imam 1 i to malu. I hranim starter isključivo onaj dak kad mijesim krukh. A to je 2x tjedno. Svo ostali vrijeme mi on miruje u frižoideru.
I hranim ga otprilike - jednostavno ne želim puno vremena gubiti na to. A kruh mi je bolji nego ikoji drugi. Uopće ga više ne kupujemo. Jedemo samo ono kaj specem
Nano točno to mi cilj da bez puno muke imam moj kvasac.
Sad pitanje imam posudu s hermetičkim poklopcem.. mogu to zatvoriti ili mora imati friškog zraka?
Treba samo poklopiti, ali ne i hermeticki zatvoriti jer se prilikom fermentacije oslobadja CO2 pa postoji sansa da se sve razleti.
To bi bilo.... zanimljivo za vidjeti. :lol:
Moj je skroz zatvoren kad je u frižideru. A kad radim kvas za kruh, koji ostavim na radnoj plohi, samo poklopim posudu.
I sve funkcionira. U frižideru mi je znao stajati i po 3 tjedna bez hranjenja.
Ja sam dosta opuštena oko cijelog postupka, i skroz mi dobro tako funkcionira.
Ljudi moji stoji dva dana jučer zab prihraniti, al sad jesam. Nešto se def događa... :-D
Još se kiseli, ima slatkasto kiselkast miris, ali se nije udvostručio. Bilo bi super kad bih uspjela napravit pravi kruh iz drugog pokušaja. Prvi je ispao katastrofično.
Jesam, uspjela sam, prilično je ok i jestiv, ima te rupice unutra pa nije gumen ili ciglast, što će reć da je uspio. Okus je isto vrlo vrlo okej. Woa.... woaaaa
Jesi li starter koristila direktno iz frižidera ili si ga prvo ostavila vani par sati da se više digne pa onda koristila. Meni se jednostavno ne digne i bude dosta gumen iako mi je starter već dosta jak, sigurno ga hranim više od mjesec dana. Također, kad ga izmjesiš “ispreklapaš” par puta, ostaviš li ga na toplom da se udvostruči ili ga odmah stavljaš u frižider?
Starter se ne koristi iz frižidera. Prije neg ideš mijesiti napraviš kvasni nastavak (predtijesto) ili koji se već termin koristi, i tek kad se on digne s njim zamijesiš kruh.
Zenii, fali ti dosta koraka. Odi na onu drugu temu gdje smo puno pisali o kruhu ili malo proguglaj.
Uopće ne držim u friđu, baš zato kaj je lijen i sporo raste, mislila sam da mu niska temp bude još više odmogla. Jučer sam ga nahranila raženim brašnom. Vidim mjehuriće sada. Planirala sam tijesto za pizzu popodne. Ali sumnjam da je dobar.
Razeno brasno je dobar booster, ali nije dobar za prehranu jer ga kvasci prebrzo pojedu. Mozes dodati 10-20% razenoga kad ga hranis. Kvasac uvijek koristis kad naraste do maksimuma i miris mu je vise vocan nego kiseo.
Ako si mislila pizzu danas jesti, zaboravi. Meni se 24-36 sati fermentacije pokazalo najboljim za napoletanu. Ali ako si mislila samo nesto smuljati da lici na pizzu, onda ti je svejedno.
Ne znam kak vi al osjećam se ko da imam kućnog ljubimca. Nego, radila sam kruh od raži sinoć i bio je preukusan. Pizza je bila grozna.
Opet sam se vratila eksperimentiranju s mojim kvasom, ne znam zašto se uzdiglo i ostavilo sloj vode ispod.
Jesi li vagala vodu i brasno? Vjerojatno si dodala previse vode
baš nemam sreće, neće i neće se udvostručit starter
nisam vagala ništa, nemam vage
već dva tjedna pokušavam uzgojit starter, držim u staklenci zatvorenoj na toplom, prihranjujem, ništa, ko da je sve sterilno unutra... više sam luda
ulaze mi vinske mušice uvijek se odnekud stvore
ako imaš breadclub u blizini, možeš dobit njihov starter... ili pitaj na facebooku u grupi zakiseljeni da ti netko da starter... lakše je ;)
To je ko varanje, hoću svoj uzgojit. :D
Pa onda se drži pravila, a to je osim količine vode i brasna, način kako se drzi staklenka. A taj je da poklopac ne smiješ zašetafit.
Pa ne može joj uspjeti kad se ne drži procedure.
ništa onda ću ovaj izbacit, uzet neku mješavinu brašna možda će imat više kultura il nekaj, jer ovo ko da je sterilno, dvaput mi je krenulo prije, ono mjehurići sve. al sad samo stoji ni makac