Ovako je ne mogu prepoznati. Bit će da ću otići u taj Konzum koji mi nije usput. Koliko ste nahvalile snoviđenje, napravit ću tu žrtvu :-).
Printable View
http://cakeoversteak.com/salted-cara...late-crackles/
A jel moraju biti cereal,ja na poslu imam ekspandiranu rizu nezasladjenu,mogla bi s tim?
Ja imam jedno 10ak godina neku slovensku, zove se "testomat", kupljena je u Kauflandu. Plastična je i odlična, a napravila je keksa i keksa. Imam i Lidlovu koja pušta na sve strane pa ju ne koristim, ali koristim njezine podloške jer su metalni, ovi od testomata su se malo načeli jer su plastični.
Mi još nismo smislili što ćemo ove godine, imamo neke standardne koje pravimo svake, a to su:
-šape
-vanilice
-kasato
- išleri...
Svake godine volim neki novi ubaciti pa sad lovim ideje. :)
Ne mogu editirati poruku, ali mislim da je ovo taj koji ja imam budući da su recepti isti kao u knjižici koja dođe uz njega. http://pocajt.com/index.php?option=c...mid=28&lang=hr
Napravila sam danas :šape, medenjake. Planiram još napraviti male orehnjače, linzere, mađaricu, bijelu pitu, oblatne, polumjesece od oraha i još koješta. Pravim po pola mjere tako da neću imati hrpu kolača već samo puno vrsta.
Mak kocke i kuglice od smokvi. Htjedoh uvaljat u orahe, al su se prepekli.
Ja sam jučer zaboravila zamijesiti medenjake, tako da ću danas vjerojatno vanili kifle ili raspucane kifle, a medenjake sutra (tijesto za njih mora prenoćiti da umreži).
Još planiram roladu od kokosa i čokolade.
Jel vi sve ove dane jedete te kolače? Kako vam ne dosade do Božića?
Ma ne, sad se peku samo suhi, koji stoje: šape, kifli, rolade od oblatne i slično.
Ispekla sam samo karlbadsku pitu prošli vikend (inače ispečem 1 kolač tjedno) i danas ujutro se pojeo zadnji komad. Božićne kolače uglavnom pečem za dar - pakiram u celofanske vrećice i darujem (brat mi je samac, svekrva isto živi sama, susjeda iz zgrade je sama, moji roditelji su u godinama + mama ima šećer, pa tata dobije svoj dio itd.)
Sutra će mm kupiti na placu suho voće za šarene kuglofe, to on nosi kao dar odabranim osobama.
A da se mene pita - stollen je dosta + eventualno kokos kifli ili krancli. Ništ mi drugo ne treba. Pečem tj. izrađujem samo ono što djeca i drugi članovi obitelji vole (prugastu roladu od kokosa i čokolade za mlađeg sina, crnu salamu s bademom za starijeg, pišingere za mog oca, šareni kuglof i makovnjaču za mog brata i mlađeg sina, stollen za starijeg sina i mene, medenjake za svekrvu i njezine dvije susjede, čupavce prave i lažne za sve navedene - ali rano mi je još za njih....
Joj i ja se bojim da je prerano, ali se bojim i da ih neću imati kad napraviti na kraju :cekam:
ja sam neki dan odlučila šta će mi bit glavni desert na Božić, a možda ponovim i na Novu: kruške kuhane u vinu :mrgreen:
odjednom me nije ni briga za suhe kolačiće :)
Mogla bi ti slastičarnu otvoriti! :-D
Ja sam spekla 3 runde linzera koje su na pol pojedene. Sinoć 2 runde vanilin kiflica. Sad se brusim na par zgodnih recepata, sve suhih keksa i za Princa bijelu pitu, duple kore. Kore me pate jer se teško valjaju. Krema mi najmanji problem.
Dobila sam i par zgodnih recepata torti koje valja isprobati za slavljenike u idućoj god.
Ma taman posla... Ne da mi se više. Prije je popis bio dulji. MM je ionako rekao da će kupiti Mlinarov oval ako bude falilo kolača, a ja se ne bunim.
Od mokrih tj. kolača s kremom - mađarica ili medena pita (vjerojatnije medena, nemam pojma) i to ću ovaj vikend jer mora odstajati da kore povuku vlagu. Moji muški vole prugaste kolače. Za mađaricu ponekad uzmem gotove kore, ali za medenu valjam sama, na pek papir i ide to dobro.
Joj, zaboravih skoro - svekrva mi je poslala staklenku kompota od višanja sa zamolbom da napravim švarcvaldicu za Badnjak. Nitko sretniji od mene jer nema jednostavnije torte.
Peterlin, po kojem receptu radiš medenu pitu ? Dobila sam domaćeg meda i baš sinoć komentiram da moram neke kolače od njega napraviti jer se ovako slabo troši. Medenu nisam nikad radila jer me nekako strah da se kore teško rade zbog ljepljivog meda, ili griješim?
ima i ovaj sistem, nisam probala ali izgleda jednostavno: http://www.coolinarika.com/slika/1035941/
To je isti sistem.
Ja olovkom nacrtam okvir pleha, ali ovo je možda još i bolje.
Treba tijesto ipak ohladiti prije nego se ide valjati, jer se inače lijepi. Ako posipaš puno brašna, bude pretvrdo. Tijesto mora odstajati malo u frižideru ili na balkonu, lakše se valja iz dva razloga - gluten iz brašna umreži, a putar i med se stegnu. Samo ne smije biti baš predugo, jer onda ode u drugu krajnost. Dobar tajming je važan.
nije isti princip jer ne moraš rezat rub
Jede mala pekmez? A to kaj je prepečeno si mislila obraditi? Ak su obadva da, onda uzmi malo mlijeka soka, i smelji te prepečence, omekšao s tekućinom dodaje malo smokvi i oblikujuj kuglice koje uvaljajte u kokos, naravno može i bez pekmeza
kod nas ove god-rafaelo, ferero, jafa kuglice, mađarica, daim torta ( ala ikea),čupava pita s višnjama. Kuma pravi suhe kolačiće pa ćemo se mijenjati pola pola jer ja to ne pravim obzirom da ne jedemo, al eto nek se tacna prošara raznovrsno
Ovaj trik da se kora valja u pek papiru zavinutih rubova sam probala kad sam radila kore za mađaricu, no meni to nije odgovaralo i odustala sam, te valjala klasično i rezala ostatke rubova, vjerojatno ću tako i s ovom.
Samo omekšaj s mljeveno i uvaljaj u kokos
Ne jede pekmez, a prepečeno ću vjerojatno bacit.
Ak je to samo za malu a baš ti se peče napravi zobene kekse bez čokolade, dodajući malo kokosa
Ne peče mi se. Ovo je gotovo. Samo ne znam što ću za kraj da se kugle ne lijepe. A eto, odlučila sam da ću čekat do sutra i uzet lješnjake. Kokos mi nekako nije.
napravljeno:
rum kuglice (upravo po drugi put)
isleri (duplo)
cokoladni roscici
pp keksici
piplis kukis
kikiriki bajadera
i ako mi se bude dalo: kruscice s bademima i vanilin kiflice
i kremasto ce biti cokoladna ili mileram torta
Nisam nikad probala ni peci ni jesti mileram tortu, ali cujem hvalospjeve pa bih je ispekla.
Malo sam guglala...
Koje voce stavite? Je li OK ono Ledovo smrznuto sumsko voce? Je li se prije otopi? Neki pisu da im voce zagori. Caka da se to izbjegne?
Voce iz kompota? Ako da, kad njega staviti?
Tijestom se do vrha oblozi kalup?
Ajde, pls, vi koje ju pecete, dajte recept i upute! Tnx :)
Žuta uzmi zobene, smokve i čiju i od toga složi kuglice
E, je li itko probao u bijelu i sipkovu pitu umjesto margarina staviti maslac?
Voce koje hoces. Moze cak i sa bananama,samo njih stavljas nakon sto se torta ispece.
Ja sam radila sa mjesanim smrznutim iz kauflanda. Stavis ga skupa s kremom pec u ne prevrucu pecnicu. Oko 160-170 je dosta, cca 1 h.
Voce iz kompota ne peces,pretvorit ce se u pekmez, slazes ga na pecenu kremu i zaljevas preljevom.
Fina je,meni nije bas taksav spektakl okusa kako opisuju,ali vrijedi probati.
E da,voce se ne topi prije,a tijesto razvuces po bitavom kalupu
Ja sam za sad napravila medena srca,medenjake,gingerbread manove, keksice od zobenih i ljesnjaka i ljepljene kekse od ljesnjaka.
Za vikend planiram jos svasta. Vidjet cemo koliko ce se planova realizirati
upravo spekla milijun komada, doslovno :mrgreen:
pet punih puncatih plehova. ali kako ja pečem, tako mm i klinci kradu s tacne :/
ko zna koliko će ih uopće dočekati božić
JELINA MEDENA PITA
Tijesto:
500 g brašna, pola oštrog, pola glatkog
6 dag masti
12 dag meda
25 dag šećera (ovo redovito smanjim na pola)
1 prašak za pecivo
2jaja
Zamijesiti, ostaviti pol sata da odstoji pa podijeliti u 4 dijela, pa valjati kore (pleh kvadratni od moje stare pećnice, ako radim u pravokutnoj 33cm, ispadnu debele, što nije loše tko takve voli jer ih je lakše valjati i puniti).
Obično ih valjam direktno na listu pek papira, a odozgo samo zasipavam brašnom, ali ako se jako lijepi, stavim još jedan papir.
Pečem kore jeenu po jednu, ali ne na obrnutom plehu, nego u velikom plehu od nove pećnice u koji to lijepo stane unutra. Kad su ispečene, naslažem jednu na drugu skupa s papirom dok se ne ohlade.
Krema:
0,5 l mlijeka
30 dag šećera (može se smanjiti)
6 žlica glatkog brašna
vanilin šećer
To se skuha i unutra se frkne 25 dag margarina
Mađaricu radim tqko da ubacim margarin u vruću kremu, ali za medenu pitu fila je ljepša ako se krema ohladi, a margarin (ili pol maslaca, pol margarina) izradi mikserom.
Ne stavljam glazuru nego namažem tom istom kremom odozgora i posipam mljevenim orasima ili ribanom čokoladom, kako mi puhne.
* * *
Upravo sam završila s filanjem mađarice, nadam se da će moji muški sutra biti zafovoljni. Medena ide u tjednu, kad stignem.
Ispekla danas baškotine prema ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/ra...meta_refresh=1
i biskupski kruh (u 2 različite verzije)
Ja sam se napokon primila kolača i danas napravila obične medenjake, kuglice od smokava, prugastu salamu s kokosom i crnu salamu s bademima i grožđicama.
Ispekla još i 4 kuglofa sa suhim voćem, to je namijenjeno za božićne darove.
A mislila sam da neću ništa... Sad me bole noge jer sam puno stajala.