e, di ima za kupit kalup za tortu onu užu, a višu?
Printable View
e, di ima za kupit kalup za tortu onu užu, a višu?
Sorry, htjela sam ubaciti sliku kuglofa, ali teško mi ide.
Počele ste, počele, opla..ja još nemam ideje što ću. Tih kolača uvijek ostane. Neću previše.
Blago vama, kod nas nestaju ko da ih u ponor bacam...
i kod nas marta :lool:
ja ih ne pravim, pa se nista u ponor ne baca.. 8-)
tjesim se da je to zdravije!:mrgreen:
Direkt mljekaru nazovem pa se iduće jutro dogovorim s vozačem gdje se možemo ukrižati. Tako već preko 5g.
012020665
Može bilo tko nazvati. Pakiranje je od kile ili 5kg. Ja uzimam od kile, smrznuto pa odmrznuto je jednako dobro kao svježe (ja smrzavam, jel).
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
je, ja isto smrznem kad kupim na akciji
koliko je kg kad je toliko povoljnije?
u nasem gradu te mljekare nema, koliko ja znam
ima maslaca i na placu u ZG, na kile
ima i Veronika (ne uvijek) i Križevačka mljekara
Ja zadnja 2 puta kupila u Križevačkoj mljekari
u 11. mjesecu 50kn/kg, a sad u 12. 59kn/kg
Jelka koliko je kod "tvojeg" vozača?
a ovi na akciji po dućanima..uglavnom su to EU maslaci
ovo zadnje u Lidlu je bio maslac iz Njemačke..
nekak mi je draže uzeti proizvedeno u HR, a (očito) ima :-P
Ja cu raditi snovidjenje kiflice, cokoladne sables keksice, keksice sa maslacem od kikirikija, linzere. Sin ce napraviti snowballse i vjerovatno chocolate chips cookies. Inace nisam neka ljubiteljica, ali ovi su meni stvarno najbolji koje sam probala https://www.bonappetit.com/recipe/sa...unk-shortbread
Jos cu za Bozic raditi veliku pavlovu sa cimetom, praline kremom i preljevom od sumskog voca.
ja bih za Božić htjela napravit čokoladnu tortu, da bude onako viša u uža, a da bude relativno slična kao ona od umiljate, gdje je tijesto lagano, i dosta kreme, dakle da nije puno teškog tijesta
Jel ima netko recept za preporučit?
Mozes koristiti bilo koji konverter s interneta! Ukucaj 1 cup of flour to grams i izaci ce ti. Ja imam mjerne salice pa njih koristim. No pavlova.
Ima 3 komponente. Prvo meringa. Pecnicu na 120. Onda se na papiru za pecenje iscrta krug promjera 23 cm. Nad vodenom kupkom zagrijavamo mijesajuci 125 g bjelanjaka i 125 g bijelog secera te 100 g tamnog muscovada. Bitno je da nam zdjela s bjelanjcima i secerima ne dodiruje vodu! Mijesamo pjenjacom 4minute dok smjesa nije pjenasta i secer rastopljen, a potom miksamo na najvecoj brzini 5 minuta dok ne dobijemo cvrstu meringu.. dodamo 1.5 zlicicu cimeta. Rasporedimo meringu u nacrtan krug, ali tako da napravimo gnijezdo- da su rubovi visi nego sredina, kao neka zdjelica, ako me kuzis. Stavimo u pecnicu na 3h! Onda iskljucimo pecnicu! Nista ne otvaramo nego pustimo sve kako je do potpunog hladjenja jos 2h! Tek onda izvadimo meringu. Rastopimo 55g tamne cokse nad vodenom kupelji, te premazemo meringu- ostavis ove najvise rubove gole. Pustimo da se sve stisne.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Onda praline krema. Treba popeci 50 g nasnitanih badem. Na 180 stupnjeva 7 minuta. Onda stavis te prepecene bademe na papir za pecenje. A u maloj zdjelici otopis 80g secera i 2 zlice vode. Pustis da se to kuha do tamno zutog karamela i onda prelijes preko badema i pustis da se sve stisne. U blenderu potom izmiskas do praha. Pomijesas 200 g slatkog vrhnja i 400 g maskarponea i te umrvljene pralinaste bademe i miksas par minuta dok se ne ucvrsti! Ta se krema stavi na meringu! U udubinu! I onda napravis gusti umak od sumskog voca. Ja volim da je kiselkast. Radim ga odokativno. Prelijes kremu. Posipas pistacijama. Voila!
Bitno je sve sloziti netom prije jela! Ja napravim sve komponente i onda slozim prije nego donesem za stol!
Sent from my iPhone using Tapatalk
wow, super zvuči. taman mi svaki Božić ostane bjelanjaka viška. Hvala :*
Ja mogu preporučiti jedan kolač koji sam nedavno radila.
Nije božični, ali je prefin, pogotovo ako netko ima domaće limune.
Prvi puta sam ga probala u pekarnici Korica-francuski kolač sa makom i limunom.
Recept je sa : jekinkapric.blogspot.com
Prefino: i okus i mirisi.
Ja upravo radim germknedle.
Nije za Božić, ali je za ugođaj :-)
Ne mogu pronaći recept za kolač, a znam da je sa ovog foruma.
Jel možda netko prepoznaje koji su to sitni kolačići.
Koliko se sjećam, grožđice se namoče u rumu, nasjeckaju se bademi/lješnjaci/orasi, napravi se malo neke smjese koja poveže grožđice i bademe. S žličicom se stavlja na masni papir i peče u pećnici. Te male hrpice izgledaju malo neugledno ali je prefino. Nakon što se ispeku, mogu se umočiti u čokoladu.
to je taj
puno hvala :-)
Princess pufići, meni su već godinama nezaobilazni za Božić :)
Ja sam napravila vrlo nadobudnu listu, pa koliko stignem...krenula sam peći, ispekla kolutiće iliti krancle, još ih moram nafilovati, a već smo ih krenuli pomalo mazati i jesti
Dva tijesta čekaju u frižideru, valjda će sutra ili prekosutra završiti u rerni.
Tijesta za išlere čekaju ? Kaj to smije dva dana biti u frižideru ne skameni se?
Ne, to tijesto dobro podnosi stajanje. Dapače, lijepo umreži gluten pa je bolje nego kad radiš odmah. Samo mora biti zamotano u foliju za čuvanje svježine ili zatvoreno u onu zdjelu za tijesto s tlačnim poklopcem. Nisam nikad držala dulje od 2 dana ni to ni medenjake, ali dogodilo se da mi je toliko stajalo (jer uvijek ostavim tijesto da prenoći, a dogodi se da idući dan nemam vremena). Ništ se loše nije dogodilo.
Inače, ne da se meni više išlere štehati, pa ih radim špricom za tijesto. Malo drugačije to ide, ali je brže i to tijesto ne ostavljam stajati.
ja za keksice zamjesim tijesto, umotam u prozirnu foliju i radim kad imam vremena. OK ne stoji 15 dana, ali 2-3 sigurno.
Ja sam jucer napravila kekse od lješnjaka i stollen, dva komada. Danas cu medenjake i medena srca i zamjesiti tijesta za sutra, kad dodjem doma onda samo stancam i pečem i zamjesim za iduci dan novu turu
Ja sam pekla u petak i subotu kolace i sad sam opet skoro na nuli :)
Imam jos malo prhke orahnjace. Sumnjam da cu imati sarolik tanjur. Nego su nadodavati kako nestaju polako. Potrosila sam vec 2 putra, 300 g oraha, 100g cokolade, 11 jaja... Nestalo.
Spremam se one kuglice od datulja isprobati, ostalo cu spontano.
Eto mene na g.o., složila popis
Rafijoli - https://www.coolinarika.com/recept/i...strine-ancice/
Speculaas - https://www.coolinarika.com/recept/g...ulaas-keksici/
Medenjaci - https://www.coolinarika.com/recept/mekani-medenjaci
Makovnjača - https://www.coolinarika.com/recept/915699/
Uz to, dvoje kolačića, jedne od šogorice, tipa linzeri, drugi su ovdje sa foruma, ali im nemam imena, daaavno je to bilo, samo imam kopiran recept u mailu proslijeđen mužu za print (ali mi ostalo u sjećanju da su jako fini). Hm, možda bi se netko ovdje sjetio koji su to?
2 jaja
1 šalica šećera
1 šalica omekšalog maslaca (skoro cijeli)
2 šalica oštrog brašna
1 vanilin šećer
pola pp
1/2 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
1 šalica narezanih oraha
2 šalice narezane čokolade za kuhanje (30 dag)
Napomena: šalice su one za bijelu kavu, a žličice one najmanje za espresso (ITD)
Inače sam uvijek radila prhku orahnjaču/makovnjaču/rogačnjaču, ove godine ću ipak dizanu, i to samo mak, oraha imam i dovoljno u ovim drugim kolačima.
Ništa od gornjih linkova nisam osobno isprobala, ali temeljitim istraživanjem komentara na coolinariki došla sam do zaključka da su bullet proof. :)
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Imate li neki recept za kolače ili kekse da svježi sir ide u tijesto?
Upravo pečem slane keksiće sa kimom ( po 250g brašna, svježeg sira i margarina uz žličicu soli, zamijesiti, rezati čašicom, namazati jajem i posipati kimom), ali ja bih i neko slatko tijesto. Provjereno :)
Kad uguglam slatko tijesto sa svježim sirom, dolaze mi samo recepti za paštu. Naš gugl ne zna da je tijesto-tijesto, a ne pašta :) Možda na talijanskim stranicama nađem.
Pa guglaj keksi sa svjezim sirom
jesam. Nema. Ima samo ovo tijesto kao za slane, samo sa šećerom. Zovu se "koliko-toliko".
Znam te, al ne volim. Problem je u tome sto trazis kekse. Svjezi sir je vlazan, tesko da to bas ide s keksima. Ja bih to radije u neki suhi biskvit ubacila.
Napravi stollen, u njega ide svjezi sir
kiflice snovidjenja koje sasa radi. meni su super
https://smittenkitchen.com/2010/12/c...heese-cookies/
ovo su čoko-orah cookies
jučer sam ih radila
smjesa mora biti guuusta, jer se inače, kako se peku, razliju po protvanu, što se meni jučer desilo. umjesto keksića, dobila sam jedinstvenu masu koju sam izrezala na kocke :lol:
a onda me sjetilo da sam isti problem imala i prijašnjih godina. moram dodati napomenu u tekicu :kuhar:
Ispekla sam 12 protvana medenjaka s djecom danas popodne. I niti jedan nije zagorio. Da vise nista ne napravim, to je uspjeh .
Za sutra imam u frizideru tijesta za linzere, krancle i islere.