pa da, isprva... ali kasnije mislim da nekako dodje zelja za novim partnerom?
Printable View
pa da, isprva... ali kasnije mislim da nekako dodje zelja za novim partnerom?
A ne znam, valjda, možda.... mene je ulovio na prepad prije nego sam se snašla. :lool:
Pa sad - teško je tu generalizirati... već sam napisala: Nikad ne reci Nikad :-)
A sad ozbiljno - ako se ljudi rastanu jer od partnera traže da riješe njihove probleme, vrlo je vjerojatno da će na isti problem najašiti i u idućoj vezi. Ako se rastanu u nezgodnom trenutku (štajaznam, na pragu srednjih godina) može se dogoditi da ulete u novu vezu iz straha od starenja. To ponekad ispadne dobro, ali češće ne baš sjajno...
Puno ovisi o tome "kako nam padne grah". Nije lako ući u novu vezu ako si roditelj s djetetom ili djecom, ali to mnogima daje dozu ozbiljnosti koja im je neophodna da bi veza funkcionirala.
I vraćam se na početak - osobe koje su dobre i u miru same sa sobom obično će biti ok i u vezi.
mm i ja smo skupa 25 godina (u braku smo 15,5), isto još od srednje škole
mislim da smo se prilično promijenili za to vrijeme, ali na bolje i srećom u istom smjeru
danas mi je bitno da ne uzimamo zdravo za gotovo jedno drugo, imamo iste poglede na odgoj djece i život općenito, međusobno poštovanje, iskrenost i želja da zajedno "rastemo"
i iskreno, jako se veselim trenutku kad djeca odu i mi ostanemo sami, iako to i neće biti tako brzo
Dobro je napisano. Nitko se ne ženi s figom. Prije tri godine i ja bih napisala hvalospjev o svome braku i partneru. Prijateljica iz društva je rekla ako smo mi propali sada zna da može svatko. Hoću reći, život svašta servira, ponekad i preko noći. I onda baš kako je netko napisao, na obzorima nije novi odabir nego samo vlastiti mir.
Svejedno mi je lijepo čitati o dugim i lijepim brakovima. :-)
X. Ne iz osobnog iskustva, ali sam puno puta bila ta prijateljica iz društva da bih mislila da smo mi nešto posebno, nedodirljivi, ti neki rijetki. Vjerojatno je (naš) opstanak u nekim krizama 50% dio odluke, a 50% dio okolnosti - ne da nam se. Ili, kao što nas je pitao jedan (od) rastavljenih prijatelja - alo, šta ima, kad ćete se, pobogu, vi rastajat?
da, to je ono čega sam itekako svjesna
sve se može promijeniti u trenutku
i ništa ne mora biti vječno
Iskreno, ja sam se udala s figom u džepu. Mislila sam si tada, ako ne bude funkcioniralo, razvest ću se. Ali, da dodam, to mi je nekako način funkcioniranja, neka naopaka psihologija, ekstra ću se potruditi oko stvari za koje sam si dozvolila da od njih, po potrebi, odustanem. Ovo sad zvuči poremećeno...
Nisam se udala sa figom u dzepu , ali sam mislila da cu se mozda udati jos koji.put obzirom da se udajem vrlo mlada.:mrgreen:
Zapravo, sjecam se jednog momenta kad mi je bivsa sefica castila gatanjem kod svoje prorocice ( da, zena je imala zenu koja joj je gatala :mrgreen:).
Uglavnom, bila sam trudna sa prvim djetetom i vec smo par godina zivjeli zajedno.
I tako zena gleda u svoj alat i kaze da se necu udati slijdecih 7 godina ako se ne udam do nekog datuma koji je bio za 3 mjeseca.
A ja kazem, a dobro, obzirom da se udajem mlada budem se kasnije jos koji.put. :mrgreen:
Zena opet vadi alat i gleda. I kaze vidim vam drugi brak, ali...
Samo s ovim muskarcem ako se ikad rastanete od njega.
( jasno, prvo sam se trebala udati :lol:)
Veli ona, ali nemojte se razvoditi, nema smisla kad ne vidim drugog. To su vam samo komplikacije sa papirima.
:lol:
:lol: sirius
Vrištim :lol: :lol:.
(To je bio psihološki centar u začetku rada :mrgreen: )
sirius, a da ti opet odes do prorocice? :mrgreen:
bas me zanima da li bi ti isto rekla.
I moja mama je svojevremeno isla kod neke gatare da joj izgata moju i sestrinu buducnost. Meni je zena prorekla dva braka i puno djece. Jeej
Sad ovisi kaj je njoj puno djece
Kaj god znacilo , dva muza su uvijek - dva muza.
Ajme cirkusa....
Inače, ja sam s kolegicom "zakartala" lijepu količinu studentskih dana. Dugo dugo sam čuvala špil austrijanki koji se koristio samo za gatanje. Mislim da ga i danas imam, ali moj mlađi sin se volio igrati s tim. Zato mi je tarot špil netaknut i uredno pospremljen....
Hehehe, ponekad se čovjek iznenadi (rekla sam kolegi da karte kažu da će dobiti drugo dijete, a on meni da mu je žena prošli tjedan rekla da je trudna). Čovjek se ponekad malo zamisli... ali kad se uzme u obzir teorija vjerojatnosti, normalno je da čovjek povremeno potrefi nešto kao ćorava kokoš...
Offt. Bome, kad vidim čime se sve ljudi bave da bi preživjeli, nisam sigurna da ne bih bila u stanju raditi i to kad ne bi bilo ničeg drugog, hehehe)
Znam i ljuljati visak (i moj sin mlađi također - neko vrijeme ga je to zanimalo, traženje podzemnih voda i sl.) ali dugo duuugo nisam. Moja mladost nije bila opterećena djecom, pa sam imala vremena za koještarije. Bilo je zabavno... A kad bolje razmislim, da nije bilo tih "vradžbina", diplomirala bih još koju godinu ranije.
Mami ili gatari?
Nije ni vazno jer je moj ducan zatvoren
ja sam dijelom barbi, dijelom palcica
nakon nedavnog raspada braka (iz slicnih razloga kao barbi, nista drasticno), ucim biti sama i svidja mi se ta sloboda, ali ujedno prizeljkujem opet i leptirice
mene muskarac mora impresionirati na neki nacin, mora biti sposoban, pametan i duhovit
isto vise gledam (malo) starije jer trazim to neko iskustvo, zrelost
ali uz tu psihicku i fizicke kemije mora biti, da mi je njegovo tijelo, njegov pokret seksi
o tipovima vise necu, krenula sam s visokima, mrsavima i crnima, a naslo se tu svaceg :D
ne zuri mi se, ne zelim ni djeci dovoditi neke nove ljude u zivot
ali kako vidimo, cesto stvari idu neplaniranim putevima
pa cu i ja vidjeti sto mi zivot nosi
ja mislim da je psihicka i fizicka kemija primarna. barem za mene.
no onda, da bi odnos trajao, razvijao se na dobar nacin, potrebne su i mnoge druge stvari.
inace summer, ako smijem primjetiti, ja sam se ponekad na onom topiku vjezbacica uhvatila da onako nesvjesno pomislim, citajuci tvoje ubitacne dnevne rasporede, (sto sve stignas na poslu, sa djecom, odvozenje, dovozenje, izleti, sladoledi...peglanje :mrgreen: ciscenje... itd):
pa dobro sto radi taj muz od summer? da li ista radi?
sad mi je jasno.
sve najbolje ti zelim! :heart:
Jao sirius, umirem. :lol:To je bila neka pripravnica za gataru, nije se još izvještila.Citiraj:
Veli ona, ali nemojte se razvoditi, nema smisla kad ne vidim drugog. To su vam samo komplikacije sa papirima.
Ili propala pravnica :mrgreen:
Zena je navodni bila prava iskusnjara.
Ne znam koji joj je bio postotak pogadanja.:lol:
Ali rekla je da cu biti privatnica i raditi u svojoj kuci.
Privatnica nisam ( jos) ako se ne racuna 7 godina provedenih doma uz djecu .:mrgreen:
Ali MM je privatnik i ima registriran posao na kucnoj adresi. Dobio je otkaz prije 8 godina i nakon njega pokrenuo svoj posao.
baš razmišljam o ovome
što se promijeni da se ovo dogodi?
palčice, pitanje je općenito, ne očekujem tvoj odgovor i pogotovo ne vaše razloge rastanka
eto, i summer kaže slično
ali, trenutno mi je fakat nezamislivo što bi se moglo dogoditi da se muž i ja rastanemo
ono, svi brakovi ljudi koje znam, koji su se raspali, nekako se moglo pretpostaviti, naslutiti
Sad kad razmisljam, ova moja gatara je dijelom pogodila. Mm je drugi, makar prvi nije dosao do titule muza.
Ja ustvari nisam trazila nikog.
Prvi put smo bili jako jako mladi, bila je to ogromna i vrlo teatralna ljubav, on je mene postavio u centar svog svemira i meni je to vise imponiralo nego sto su bile u igri neke emocije na kojima gradis dugotrajnu buducnost. I dok smo mi godinama zivjeli holivudsku sapunicu, dogodio se zivot ,rodilo se dijete i dok se moj fokus pomaknuo i prioriteti promjenili, njemu se to nije dogodilo. I to je bio moj eye-opening moment koji nas je definitivno razdvojio.
Poslije njega sam bila. Tuzna,razocarana i točno sam znala sto necu i pomirena da nikad necu naci ono sto hocu. I na miru sama sa sobom.
Mm se pojavio odnikud, bilo je to jedno slucajno i ustvari neobicno upoznavanje ( upoznali smo se na njegovom radnom mjestu). Nije ostavio neki dojam ,nije bio moj tip, bio je slobodan decko bez briga i pameti kojem zadnje u zivotu treba samohrana majka i nabrijana studentica. Bila sam u krivu. Sudbina je uplela svoje prste i 16 godina i još dvoje djece kasnije sam sigurna da je on sve ono sto nisam ni znala da trebam.
Treci put mi se definitivno ne bi dalo. A i misam sigurna da bi se itko vise mogao nositi sa mojim psihozama
Na primjerima oko mene - ljudi se zaljube u druge, netko ode radit negdje drugo jer se dogodi takav stjecaj okolnosti da je to u tom trenutku logicno i cini se privremeno, nastane rift zbog para itd. Milijun izazova je zamislivo. Zapravo, mislim da nismo izvorno monogamni, nego serijalno monogamni, ovisno o okolnostima. Neki.ostanu zajedno non stop al se odvoje zapravo, izbjegavaju se po kuci, odvajaju u aktivnostima. Teze mi je, zapravo, zamislit 2 vjecna goluba, iako ima i toga.
ina vjecni golubovi :lool: pa ja ih zapravo ni ne poznajem, mozda jedan par al znam da su cesto golubovi za javnost al nije tako kod kuce tako da...bit golubovi nakon cca 20 godina veze, braka,,,izvedivo al tesko.
a zvekne nekad i kriza srednjih godina pa se svasta sto je bilo vecno juce pretvori u... juce :D
Bolje dobar razvod nego loš brak i pakao zajedničkog života u kojem pati jedno ili oboje + djeca.
U dobi dok su moja djeca imala zbroj godina manji od prstiju jedne ruke, meni je bilo uffff....baš teško uz odgovoran posao udaljen 17 km od doma, aliiii bila sam slijepa za to kako je mm-u samom s dvoje jako male djece. Pa su iskre frcale. E, ako smo taj period preživjeli, nadživjeli i prerasli, znači da imamo dobre šanse izaći na kraj s raznim situacijama.
A sad - kako sam se ja pomirila s tim - došlo mi je iz dupeta u glavu ovo čime sam započela post i odlučila sam pustiti da život donese što treba. I donio je. U mom slučaju brak je ostao. U slučaju moje kume brak nije preživio, ali i ona i bivši muž jesu. Kad se dovoljno odmakneš (a čini mi se da već jesi) shvatiš da za sve postoji razlog, čak i ako ga u nekom trenutku života ne prepoznaješ. Moja kolegica s posla rekla bi "Dragi Bog zna bolje..." Zvuči patetično, ali često mi se u životu pokazalo da je baš tako.
Sretno!
Meni je ovo ključno što je Barbi rekla. Super je kad ti je netko simpa što je u duši dijete i zaigran ili bilo što drugo, fura neki svoj film, ali treba živjeti baš tako onda - s odlukama i prioritetima takvog partnera, što svakodnevno utječe na tvoj život i tvoje odluke...
Super su vam price. Meni je vec neko vrijeme pun k suzivota, neuspjelih kompromisa, nerazumijevanja.. jedva nekak drzim glavu iznad vode da ne potonem i posaljem sve u pm.
Ne znam tko je ono stavio link ali jedini recept za uspjesan brak za mene mi se cini odvojeni zivot. Ja stvarno ne znam zivjeti s drugom odraslom muskom osobom bez hrpe issuea. U zadnje vrijeme sve cesce razmisljam o (zenskom) co-housingu kao idealu zivota :sp:
Ne bih rekla da se mi mijenjamo, već je zaljubljenost prošla.
Zaljubljenost traje tri godine otprilike.
I nakon toga postaje ljubav ili ne.
Kad smo zaljubljeni nismo realni.
Kasnije kad to prođe slijedi otrežnjenje.
Partner je isti, ali nama sad smeta ono što nam je u početku bilo slatko.
I još nešto, mnoge žene svjesne partnerovih mana, misle kako će ga promijeniti.
Kako će ga dijete, brak... promijeniti.
Neće.
To je nemoguće.
Možemo samo mijenjati sebe i prilagođavati se partneru.
Ili ignorirati ono što nam smeta.
Ja točno znam za što je moj muž sposoban i drugo ni ne očekujem.
Ono što mi smeta ignoriram.
On mene ne gnjavi, nije ljubomoran, razuman je i uz njega imam punu slobodu.
Što će mi više?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mislim da gore pitaju kako to ljubav nestane, nekako na ovom topicu pretpostavljam da je većina prošla te 3 "kritične" godine koliko zaljubljenost djeluje. Ljubav nije monolitna. Neki, testing milestonovi, bi, možda, mogli biti ovi: zajednički život, zapoljošljavanje, dobivanje djece, dobivanje otkaza, preseljenje ili dugotrajniji rad jednog partnera negdje drugo, odlazak djece iz kuće i penzioniranje. Uz raznorazne varijacije - neplodnost, fin. probleme, zdrav. probleme itd. Nekako mi se čini da je dobivanje djece, pod pretpostvkom da je sve ovo drugo išlo OK, bez previše izazova u smislu prevara i ovih nabrojenih, prvi takav milestone - kako se partneri nose s novim obavezama. I kad se ide neke karakterne crte koje su možda bile diskretnije i manje bitne.
Slažem se...
Pogotovo je nezgodno ako mladu (ili bilo kakvu) obitelj pogodi više stresnih situacija odjednom - brak, dijete/djeca, novi posao...pa onda sve ovo što si nabrojila.
Meni je najteže bilo naviknuti se da ne mogu potpuno sama donositi odluke, nego da bi bilo dobro porazgovarati s mužem o tome. Nakon skoro 20 godina samačkog odraslog života, to mi je bilo uffff.... ali kad sam shvatila da ta batina ima i drugi (pozitivni) kraj tj. da se ne moram samo dogovarati, nego da se mogu i osloniti - postalo mi je lakše.
u braku sam bila 15 godina
jednostavno smo se udaljili, postali cimeri, neke male mane s obje strane su postale karakterne crte koje je postalo sve teze i teze podnositi
nije se to dogodilo naglo, dogadjalo se dugo, postajale su nam vazne neke razlicite stvari, sve vise toga smo radili razdvojeno
da to skuzis na pocetku, mozda bi i vise radio na tome, mi smo osvijestili prekasno, kad vise nismo imali volje/zelje previse se truditi oko ostanka zajedno
mogli smo mi nastaviti takav brak, ali shvacas da nisi ispunjen ni sretan
i da te ceka mozda jos nekoliko desetljeca toga, vjerojatno i bez djece kad odu svojim putem, a koja vam daju vezivno tkivo, aktivnosti i interese trenutno
i onda sam se mislila jesam li prestara da krenem ispocetka, ili premlada da pristanem na to
napravili smo rez i ja mislim da je odluka bila prava
A mislim da je još jedan tester i muška i žensa sredovječnost - upravo zbog ovog nekog propitkivanja jel' moguće da je to to for life sada onda? Vow "zauvijek" drugačije (nerealno i apstraktno) zvuči u kasnim dvadesetima, ranim tridesetima (i možda se lakše daje), ali u kasnim četrdestima i ranim pedestima je puno zamislivije, i i oteža :mrgreen:.