Malaguena prvotno napisa
Evo ja ću tu staviti svoje iskustvo s dr.L. Nadam se da će nekome pomoći.
Ja imam 28, a muž 36. On ima odičan spermiogram, a ja malo netipičan PCOS. Imala sam neredovite cikluse, hormone prave PCOS-ovke- totalni kaos, povišeni androgeni inverzija LH i FSH, AMH visok. Na ultrazvuku nema onog specifičnog izgleda. Samo imam jako puno antralnih folikula. Unatoč tom disbalansu ja sam tri puta bila truda, dva bit biokemijska i jednom rani spontani, skoro svaki put kad imam ovulaciju ostanem trudna. Sve ostale pretrage koje se kod nas mogu napravit su u redu.
U dr L smo došli jer ja nisam više mogla slušat kako je sve ok i samo se mora "posložit". Kenuli smo sa stimulacijom kao za inseminaciju, zavšili na hiperu i gomili stanica. I naravno pola boostera nakon transfera dvije najbolje ekspandirane blastice. Beta nula.
FET 3 blastice -beta nula.
Odmah poslije FET-a ciklus s klomifenima, popila sam ih 20, nisam nešto reagirala pa onda 20 gonala. Opet masa stanica i slična priča.
Najgore od svega je što sam ja došla prilično informirana. Pročitala more i more članaka o PCOS-u, metforminu itd. Barem 10 puta sam pitala za metformin i kako povišeni androgeni utječu na sve to. Rekao je da ja imam uvećanu rezervu i da to ne mogu promjenit, da on to vidi sa ultrazvuka i da mu ne trebaju hormoni.
Izgleda da nije tako. Meni se nakon mjesec i pol Metformina prepolovio testosteron, 2 ovulacije na 14 dan. Ovo mi je treći ciklus. Metformin mi je dao dr. R nakon što sam izvadila androstedion koji je također bio povišen. Profil glukoze mi je super, ali inzulin malo povišen. Sad opet radimo doma i jedino ćemo "podebljat" ovulaciju klomifenom.
Mislim da cure s POCS ili uvećanom rezervom ili povišenim androgenima, moraju prije postupka napravit nešto sa hormonima, a ima načina... Vani takve idu na Metformin, 2 mjeseca ili kontracepcja, nešto... Ili imaju modificirane protokole. Kod nas kvaliteta stanice jakoo ovisi o stimulaciji.
Na kraju je biologica bila super, i rekla mi da kod PCOS-a je jako bitna stimulacija i da ima puno lutanja kod žena s takvim hormonima i da ona više vjeruje u moju prirodnu ovulaciju.
Eto, nadam se da ćete sve što manje lutati.:heart: