a da ja pitam obrnuto: je li moguće da sve pokazuje nizak rizik, a dijete ipak ima neku kromosopatiju? pretpostavljam da jest, s malom vjerojatnošću, ili?
Printable View
sve je moguće, manal, ali malo vjerovatno. ako je rizik 1:10000, to znači da će 1 od 10000 djece s ovakvim nalazom kombiniranog imati kromosopatiju (ako sam dobro shvatila). ili kako je moj dr rekao - šansa je jednaka tome da ti cigla rokne na glavu ;)
hvala frka! danas su mi trebali biti nalazi krvi, ali ipak ništa, tek sutra.
a ovo s ciglom kod nas u Vukovaru nije malo vjerojatno :lol:
Naravno da je moguće. To je statistika. Zato sam ja protiv takvih pregleda u trudnoći.
Meni je trudnoća,tj.čekanje bebe divna stvar. Bez obzira.
Nekome nije ako nema neku sigurnost o stanju bebe. Bila ta sigurnost 1:1000 ili 1:100000.
I zato svatko radi po svome. I neka.
Evo mene sa podrobnijim izvještajem...
Što se tiče Podobnika, naručila sam se nekoliko dana ranije i dobila termin u 14.30 kod doktorice Podobnik. Doktorica je bila jako ljubazna. UZV je dugo trajao, duže od pola sata. Doktorica mi je sve lijepo objašnjavala što vidi na UZV. Nalaz je uredan, sve kako treba; CRL 5,2, NT 1,8, Protok u ductusu venosusu: uredan, Trikuspidalna regrugitacija: nije prisutna, Želudac: vidljiv, Mokraćni mjehur: vidljiv, Ekstremiteti: djeluje uredno, Posteljica: stražnja, Amnijska tekućina: uredna, Pupkovina: 3 krvne žile...
Krv su mi izvadili nakon pregleda i rekli da će mi poslati nalaz na mail i javiti se za dan-dva. Za dva dana, oko 5 popodne, ja sam nazvala njih jer nisam dobila nalaz. Rekli su da će mi se javiti. Treći dan popodne ja opet zovem. Opet kažu da će mi se javiti. I doktorica je nazvala za sat-dva. Rekla je da oni krv šalju u Merkur na obradu. Da je kod mene beta hCG jako povišena i da su morali ponavljati pretrage. Isto tako je rekla da mi neće poslati nalaz iz Merkura jer su rizici visoki, da će mi poslati onaj iz svog sistema koji su korigirali budući da je moja trudnoća iz IVF-a. Rekla je da nemam razloga za brigu ali da ne čekam 20. tjedan za detaljni UZV, već da ga obavim 16. tjedan. I to je bilo to. Nalaz sam dobila 5 dana nakon tog razgovora kućnu adresu.
Cijela ta priča da su mi nalazi loši zbog lijekova za stimulaciju i ostalog, mene nisu utješili. Bila sam naručena kod svoj soc. ginekologa pa sam njega pitala za mišljenje. On mi je odgovorio da ti nalazi nisu pouzdani, napisao mi uputnice za triple test i UZV u 16. tjednu i rekao da ako dobijem loš nalaz triple-a (koji je po njemu jedini pouzdan!) onda je dijete definitivno bolesno i da znam što mi je činiti (!!)
Taj isti dan, kad sam išla doma s posla, nazvala sam polikliniku dr Kosa. To je bilo jučer i dobila sam termin idući četvrtak. Sestra me pitala zbog čega se naručujem, rekla sam joj za loš biokemijski nalaz. Pitala me koliko sam trudna. Odgovorila sam; punih 13. 15-ak minuta nakon toga, sestra me zove i kaže da je razgovarala sa doktorom i da je on rekao da, ako sam u mogućnosti, odmah dođem. Naravno da sam otišla. Doktor je pogledao nalaz, rekao da je nepregledan, da ne zna na temelju čega su ga oni korigirali i da ćemo ponoviti kombinirani. Meni se doktor jako svidio. Ja ne vjerujem da će mi novi nalaz biti bolji, ali on je barem zainteresiran za moju problematiku, pa se osjećam sigurnije. Nije me, kao drugi, 'otkantao' i rekao da dođem u 16. tjednu.
Iz mojeg potpisa možete vidjeti da sam do sad svašta prošla. Već godinama pokušavamo imati dijete i zbilja mi je bitno da uz sebe imam doktora koji me razumije i na kojeg se mogu osloniti.
Oprostite zbog dugog posta.
Javim se kad budem znala više...
ana b, svašta si prošla i mogu zamisliti kako je sada teško i neizvjesno /ja se tako osjećam i bez lošeg nalaza/. ne razumijem kako doktori mogu biti tako bešćutni, još sve to i masno platiš. doslovno ne mogu vjerovati da su se tako ponijeli prema tebi.
uistinu se nadam da će ovaj nalaz biti dobar, na kraju krajeva sve je to čista statistika i igra živaca opaka.
nadam se da si svjesna da svi ti nalazi mogu pokazivati loše vrijednosti, a da je beba potpuno zdrava.
držim ti palčeve i mislim na tebe :love2:
ana.b :hug:
mišljenje soc.ginekologa o triple testu slobodno preskoči, pogotovo ako imaš >35 godina
IVF ima utjecaj na probir i to se zna, zato bih se ja, na tvom mjestu, oslonila na uzv nalaz i ne se previše uznemiravala probirom.
moja preporuka je da krv za kombinirani (ako ćeš ponavljati) svakako vadiš u vinogradskoj
ana, ja bih pod hitno mijenjala i soc ginekologa koji ti može dati ovakvu nebulozu od izjave da je jedino triple pouzdan. ne, upravo suprotno, od svih tih testova upravo je točniji kombinirani ako je stručno napravljen. A čini mi se da je sve do sada rađeno jako neplanski, da ne kažem površno. Dobro je da si kod dr Kosa, i ja sam oba puta išla kod njega i neka je dalje sretno!
Hvala vam cure!
Imam 32 godine. A što se soc. ginekologa tiče, kod njega ću od sad samo po uputnice i recepte...
Sretno ana.b! :love: nadam se da će te sljedeći test umiriti ili bar odnos s dr. Kosom.
Ja sam inače jučer telefonski dobila informaciju da mi je nalaz krvi loš, tj. da je jedna vrijednost povišena, na gornjoj granici, pa doktorica obzirom na obiteljsku anamnezu ipak preporučuje amniocentezu. :-(
Čekam da taj nalaz dođe danas mailom. Nadala sam se da će nalaz potvrditi moj dobar osjećaj, a sada ovo...
moji nalazi glase ovako:
beta 89,42: 2,74 MoM
PAPP-a 9979: 2,4 Mom
NT 0,9mm: 0,48 Mom (truncated to 0,78 Mom in trisomy 21 and 18-13 risk calculations)
Nemam pojma što te vrijednosti znače, pa molim pomoć.
A ovo ključno: Down's syndrome risk 1:2333 calculated as risk at screening date. Low Risk. The maternal age (32!) related risk for Down's syndrome is 1:400.
Zbog toga i Down sy u obitelji (mm brat) doktorica predlaže amnio.
Da li se uoči AC trebaju napravit brisevi?
Zadnje sam radila prije 8mj. sad u trudnoći nisam još.
Hmm... A što znače ti MoMovi? Zna li netko? Pa nekako je na kraju svela taj rizik za Down na 1:400, ali to je izgleda samo zbog godina. Pa nije to puno godina... To je njoj povećan rizik.
Tja, u principu ispadne ako sam idem na amnio veći je rizik da pretraga pođe po zlu (odnosno trudnoća poslije nje), nego da dijete ima Down. Kao što piše u onom tekstu s Poliklinike Harni. Nemam pojma što bi...
Eh, da! Doktorica moje sestre (u Njemačkoj) kaže neka mm uradi test krvi da se vidi je li on nositelj rizika za Down (tako nekako, ne znam sad prevesti). To mi ovdje nitko nikad nije spomenuo kao mogućnost. Je li netko od vas čuo za to?
MoM je "multiple of median", vrijednost koja se dobije dijeljenjem koncentracije hormona pacijentice i teoretske vrijednosti za određeni tjedan trudnoće. Budući hormoni rastu/padaju kroz tjedne trudnoće, a različite firme na tržištu imaju drugačije referentne vrijednosti, uzeti su MoMovi, kako bi se razne tehnologije mogle uspoređivati, a nalazi bili razumljiviji
Za briseve prije AC - U principu različit je pristup, dr Kos recimo zahtijeva briseve a ako nisu gotovi, dat će preventivno 3 sumameda kroz 3 dana prije toga.
U bolnicama, primjerice SD, znam da ne traže.
Hvala magriz za objašnjenje! baš sam tražila po netu, pa nisam našla.
andream, zar sumamed može u trudnoći?!
Ma da sam bila pametna ne bi ni radila kombinirani. Napravila bi samo uzv koji je bio uredan.
Ovako sam ostala šokirana nalazom kombiniranog i bila u stresu do nalaza amnio.
Beba nije nikada bila aktivnija nego sada. Sutra ili za vikend smo na rasporedu za carski.
Njoj se stvarno ne žuri.
cure ja sam se naručila kod dr Kosa, bit ću točno 12+0. jedino me brine što je pregled u 09,00h, a u Vinogradskoj vade krv do 09,30h. rekla mi je sestra kod dr Kosa da će mi ona izvaditi krv i da onda tako nosim u bolnicu da će mi primiti. nadam se da je to tako i da neće biti problema.
nekako mi je sada lakše kad sam donijela odluku :zaljubljen:
samo da bude sve ok.
Cure ja sam idući utorak na UZ na Sv. Duhu u 8:30...nadam se da ću stići do 9:30 u Vinogradsku, jesu jako strogi ako se zakasni 5-10 minuta?
Curke, za Vinogradsku, lab sigurno radi do 2h, do onda moraju primit i uzorak. Vi ga nosite, ne ovisite o njihovoj službi vađenja koja skuplja sve do 9h.
Ja sam nosila uzorak u 11:30 i bilo je sve u najboljem redu. Nemate frke.
Cure, evo mojeg ponovljenog nalaza:
Gest. dob= 13+1
CRL=72,8
NT=1,5
f-beta HCG: 203,8 iU/L MoM: 6,81
PAPP-A: 8886 miU/L MoM: 2,23
Rizik za Down na dan probira: 1/359
Rizik za dob (32 god): 1/369
To je bio lab. Breyer.
A sad Podobnik:
Gest. dob: 11+6
CRL: 51,9
NT: 1,8
f-beta HCG: 220 iU/L MoM: 4,484
PAPP-A: 4324 iU/L Mom 2,125
Adjusted risk:
Trisomy 21: 1:4124
Trisomy 18: 1:19666
Trisomy 13: 1:60892
Napomena: Korigirani za IVF
Mini anomaly scan kod Podobnika i dr Kosa uredan.
Nakon ovakvih nalaza, žao mi je što sam uopće radila kombinirani. Zadnjih se tjedan dana samo sekiram, a zapravo sam nigdje. Tek ću nakon detaljnog UZV u 16. tjednu znati da li ću na AC ili ne.
Osim toga, ako silni lijekovi koji se koriste kod MPO zbilja utječu na rezultate, onda bi žene prilikom kombiniranog trebali upozoriti. Ili još ni sami nisu sigurni u to?!
Ana.b, da je uzv pregled i mjera NN-a jedini relevantni pokazatelj anomalija, onda se ništa drugo ne bi ni radilo, ali nije baš tako.
Biokemijski nalaz ti je loš, a zzbog čega, to oni ne znaju.
Meni je isto loš, i pitaj boga zbog čega.
Ovo za Breyer sam pohvatala u ovih par dana da često parametri budu drulčiji "naglašeniji" nego drugdje, valjda ulogu igra i drukčija oprema, nisu svi labovi isti.
Meni je dr. inzistirao da uzorak nosim u Vinogradsku, a ne u Breyer.
Nego, ja isto čekam ponovni pregled u 16tj.
Gledat će se malo više stvari nego samo nuhalni. I ev. ciste u mozgu, i srce, i NN, svašta.....
I tek onda ćemo "vjećat" da li na amnio ili ne.
Ne znam za vas, meni je ovo druga T. Prvi put sam radila samo Triple.
Sad sam svjesno išla na kombinirani. Prethodno sam pročitala koliko god sam mogla o tome, pa me ne iznenađuju informacije o pretrazi.
S obzirom da se radi o "vjerojatnostima", a kako se i za AC, gleda vjerojatnost komplikacija 1/200 (1/400), ja se i dalje držim tog odnosa.
Dok je šansa za zdravo djete veća od šanse za komplikaciju, ja ne idem na AC.
A tome isključivo kombinirani probir služi, da da određeni postotak "vjerojatnosti".
A sad, što bude bilo.....Bude bilo...
Kombinirani test nije dijagnostička obrada niti će ikada biti.
ana.b lijekovi koji se koriste pri IVFu utječu, no još uvijek se ne zna točno koliko i kako. poostoje smjernice, ali nisu uključene u sve programe koji računaju rizik
tvoji nalazi od podobnika (on šalje krv na mrekur) su dobri i ja bih prije njima vjerovala nego prethodnima
ono što meni nije jasno je kako se kod Podobnika nalaz korigira na osnovu toga da se radi o IVF trudnoći?! mislim...to se, koliko vidim, radi samo kod njega. mi smo na kombinirani išli u Vinogradsku i sjećam se da je jedno od pitanja na onom papiru bilo i da li se radi o IVF trudnoći, ali na nalazu nije bilo nikakvih korigiranih vrijednosti zbog toga... uostalom, IVF trudnoća ne mora se ostvariti samo nakon stimuliranog postupka, a u Vinogradskoj te ne pitaju radi li se o stimuliranom ili prirodnom IVF-u u kojem se lijekovi ne koriste! i još nešto - otkud to da lijekovi za stimulaciju toliko utječu na rezultate kombiniranog? postoji li neka studija o tome? ima li itko ikakav link ili da je bar o tome nešto čitao? pa zar ne bi onda svim IVF trudnicama nakon stimuliranog postupka nalaz bio loš(iji)?! naš je recimo bio perfektan iako se radilo o IVF trudnoći nakon stimulacije i uz to je trudnoća počela kao blizanačka - vanishing twin sindrom.
Iskreno, ja nigdje nisam našla podatak da lijekovi koji se koriste kod MPO utječu na rezultate biokemijskog testa. Tu sam informaciju dobila iz Podobnika, ali, kao što se vidi iz mojih postova, nije me umirila. Zato sam i išla kod drugog doktora...
Sweety, mi smo onda 'u istom košu'. Kad je tebi 16. tjedan? Ja ću se naručiti 06.02.