Stranica 25 od 45 PrviPrvi ... 15232425262735 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,201 do 1,250 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja još uvijek mozgam o kombiniranom i mogućnostima kamo i kako. može li mi netko reći koja je razlika između komb. i triple testa? čitala sam o komb. i mislila da sam shvatila, ali onda mm gugla triple i kaže da je isto. ali sam ja tu pak uglavnom čitala da se triple napušta kao nepouzdan. ???

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj manal prvotno napisa Vidi poruku
    ja još uvijek mozgam o kombiniranom i mogućnostima kamo i kako. može li mi netko reći koja je razlika između komb. i triple testa? čitala sam o komb. i mislila da sam shvatila, ali onda mm gugla triple i kaže da je isto. ali sam ja tu pak uglavnom čitala da se triple napušta kao nepouzdan. ???
    Double - mislim 40% lažno pozitivnih rezultata;
    Triple - mislim 30% lažno pozitivnih rezultata (znači, u 30% slučajeva di je trudnoća OK dođe nalaz povećan rizik za trisomiju itd.);
    Kombinirani - bitno manje lažno pozitivnih rezultata (zaboravila postotke točne).

Evo kako je to bilo u mom slučaju, dob 38:
    Double ne sjećam se točno, ali tipa 1:98, pozitivan rezultat, indicira amnio;
    Kombinirani tipa 1:par tisuća ili tisuću, negativan rezultat, ne indicira amnio.

Nijedno nije dijagnostika, nego statistika - daje kao neke šanse kakva je trudnoća.

Postoje ti neke sheme, barem u ST-u, da se krv transportom šalje u Vinogradsku koja radi kombinirani probir (tipa izmjeri se nuhalni nabor, a krv u epruveti pošalje u ZG), možda isto postoji i za Osijek/Vukovar.

Sretno!

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kombinirani probir radi se u prvom, a double ilitriple u drugom trimestru. kombinirani obuhvaća ne samo biokemijske testove već i podatke s ultrazvuka (nuhalni nabor, te prisustvo nosne kosti), dok je double ili triple probir samo na osnovu biokemijskih testova (2 ili 3 markera). u oba probira važni su podaci o starosti trudnice, njenoj tjelesnoj težini, podaci o pušenju, diabetesu, te radi li se o IVF trudnoći. također nije svejedno da li je trudnica već imala trudnoću s potvrđenom trisomijom
    što se tiče "točnosti", može se govoriti o pouzdanosti probira uz 5% lažno pozitivnih, i to:
    pouzdanost probira u drugom trimestru (svejedno double i triple) 65%, ukoliko se radi i inhibin A 75%
    pouzdanost kombiniranog probira (nuhalni nabor + biokemijski parametri) 85%
    pouzdanost kombiniranog probira (nuhalni nabor + nosna kost + biokemijski parametri) 95%
    pouzdanost samo prema nuhalnom naboru i nosnoj kosti (uzv liječnika) 75%

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Postoje ti neke sheme, barem u ST-u, da se krv transportom šalje u Vinogradsku koja radi kombinirani probir (tipa izmjeri se nuhalni nabor, a krv u epruveti pošalje u ZG), možda isto postoji i za Osijek/Vukovar.

Sretno!
    i split i osijek rade kombinirani probir

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    i split i osijek rade kombinirani probir
    Super, onda manalino pitanje je relativni, po meni, "no brainer" - kombinirani je bolji (nešto točniji) od triplea. Ako je samo to pitanje, a ne ono hoću li ići upoće u to ili ne.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala puno ina33 i magriz! Najvažnija mi je informacija da je moguće napraviti u Osijeku, jer ne moram putovati. Ali to oni znači šalju za Vinogradsku, a-ha! Prijateljica koja je radila komb. u ZG mi je rekla da se nalaz krvi i UZV s tim mjerenjima moraju napraviti unutar 24h jedno od drugog, da bi to bio kombinirani. Meni je ginko prošli put mjerila nuhalni i nosnu kost i sve je bilo ok, a sad je na godišnjem. Nadam se da podatak koji mi je netko napisao, ne sjećam se sad tko, da se komb radi do 13+6 vrijedi. onda stignem još sljedeći tjedan kad se vrati s godišnjeg. Ova koja je mijenja može mi doduše dati uputnicu za krv, ali njen je UZV lošiji, pa čak i ovi u bolnici, koliko znam. Hvala, hvala! Javim se sa rezultatima, nadam se da će biti dobri.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odavde ti je najjednostavnije sve iščitat:

http://www.poliklinika-harni.hr/teme.../04_double.asp

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Evo da dam odgovor na svoj ogorceni stav o pojmu prenatalnog testa jer taj isti test MOZE I JESTE ujedno i pokazatelj da je dijete u predpobacajnom stanju. To je ISTINA, da taj test moze biti "povecanog rizika" upravo iz toga razloga. Kada mi je to doktorica objasnila ja joj cak nisam ni vjerovala jer osjecala sam se dobro, osim soka kada sam dobila taj odvratan nalaz i na kraju nakon par dana dozivim da izgubim dijete sa 14 tjedana. Koji je to pakao za dusu i tijelo, suvisno je govoriti. Ne zelim niti jednoj majci da dozivi istu sudbinu, neka svatko radi koje god zeli testove ali ja znam da ako opet budem imala srecu pa da nosim zivot u sebi, nema sanse da cu raditi bilo koju pretragu koja me moze uznemiriti zbog vjerojatnosti. Ili cu napraviti konkretnu pretragu sa konkretnim odgovorima ili nista. Ma najradije bih da niti ne odem kod doktora do 8 mj. Sretno svim buducim mamama i cuvajte sebe i svoje malene anđele.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj nina70 prvotno napisa Vidi poruku
    Eto, već se vidi da je bebica pravi borac Javi kako je prošlo kod gina.
    evo cure, samo da javim, na pregledu par dana nakon ac sve ok. plodova voda dovoljna kolicina, beba aktivna,svi parametri uredni (obavljen i detaljini ekspertni uzv jer je sad pravo vrijeme 19.tt) ,ali dr mi dala jednu kutiju utrogestana kao da se malo osiguramo nakon ac. sad sam mirnija, i ostaje jos cekati nalaz...hvala vam!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a72, drago mi je da je dobro prošlo i da su ti sve lijepo pogledali.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

helpmum, neopisivo mi je žao da si izgubila bebu. Jer znam kako je. Možeš nam se pridružiti na temi: Roditelji anđela. Možda ti bude lakše, jer tamo sve mame znaju tugu...

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

a72, baš mi je drago da je sve super prošlo. Sada se ipak malo pripazi i nemoj se naprezati.

helpmum, iskreno mi je žao za tvoju bebicu......ja sam dugo mozgala i na kraju zaključila da je za mene bolje preskočiti sve te testove i obaviti AC (godine su prevagnule; da sam mlađa možda bih drugačije postupila). Ipak, svatko mora sam za sebe donijeti odluku i nosititi se s njom. Nadam se da ćeš uskoro imati slatku, zdravu bebicu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo nešto iz budućnosti, test koji će, kažu, zamijeniti AC i biti niskorizičan. To mi je svojedobno bio govorio jedan dr, ali nije bio ovako siguran da će to tako skoro kao kod nas, kako se iz članka može iščitati... nas mislim Hrvatsku, ne EU:

http://magazin.net.hr/roditeljstvo/t...06.html?pos=n1

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo nešto iz budućnosti, test koji će, kažu, zamijeniti AC i biti niskorizičan. To mi je svojedobno bio govorio jedan dr, ali nije bio ovako siguran da će to tako skoro kao kod nas, kako se iz članka može iščitati... nas mislim Hrvatsku, ne EU:

Neki dan sam o tome pričala sa dr.R, pa kaže, da budućnost se kreće u tom smjeru, ali je još jako daleko.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Danas dobra vijest u Novom listu:

http://www.novilist.hr/Lifestyle/Zdr...ize-i-u-Europu

Bit će lijepo kad više ne bude trebala amniocenteza ili biopsija korionskih resica. Postojat će izuzetno slučajevi kad će trebati, ali ne ovoliko. Bit će manje opasnosti za bebe.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ovo je super vijest, šteta što već nije u primjeni, teško da ćemo ići na 3. dijete... ali super za sve buduće mame.

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

jel se nuhalni nabor moze mjeriti na obicnom uzv kod soc. gin

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj crvenkapica77 prvotno napisa Vidi poruku
    jel se nuhalni nabor moze mjeriti na obicnom uzv kod soc. gin
    Da, ako ginekolog ima solidan uzv i znanje da mjeri nabor.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/272/

Ovaj je članak meni svojom jasnoćom i sažetošću pomogao da shvatim bit UZV pretraga. A autor članka, iako se profesionalno nije složio s mojom odlukom da ne idem na AC, svojom me osobnošću i znanjem i svojim pristupom poslu toliko umirio i dao mi s puno pouzdanja i vjere da je s bebom sve u redu. Toplo ga preporučam, skupo je, ali u onom trenuku kada je bilo bitno sačuvati živce, meni je vrijedilo.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Cure, molim vas pomoć jer sam već danima van sebe!

Prošli sam tjedan išla na rani kombinirani probir (11+6). Što se tiče UZV-a, sve je super. Međutim, od kad sam dobila nalaze biokemijskog probira, nemam mira.
    Već danima visim na internetu, ali nisam našla da je netko imao ovako loš nalaz:
    Free beta-hCG: 220.0 IU/I 4.484 Mom
    PAPP-A: 4.324 IU/I 2.125 Mom
    Kombinirani sam radila u Poliklinici Podobnik i dr mi je rekla da je 'normalno' da su mi nalazi ovakvi, jer je ovo trudnoća iz IVF-a. Ipak sam dobivala injkcije hCG-a + lijekove za stimulaciju. Ali, ja sam i dalje zabrinuta, jer nisam baš naišla da je neka od cura iz MPO imala ovakve rezultate.
    Zar je moguće da su mi lijekovi za stimulaciju i ostali ovoliko 'zmrdali' rezultate??!
    Istina, ja jesam u zadnjih nekoliko mjeseci primila 6 injekcija hCG-a (Ovitrelle i Brevactide). 3 injekcije sam primila samo u ovom postupku. Uz to, uzimala sam i:
    Utrogestan, Estrofem, Decortin, Decapeptyl, Gonal, Cetrotide, Klomifen (Fragmin i Fraxiparin)...
    Danas sam naručena kod svog soc. ginekologa, pa ću i njega pitati za mišljenje...
    Hvala na odgovoru!
    Posljednje uređivanje od ana.b : 17.01.2012. at 06:11

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ana b, a koliko ti je ukupni prosjek?

Ne gleda se samo jedan detalj, gleda se ukupna slika i ono na kraju što piše koji je omjer za down i edvards.
    Prosjek za godine i biokemijski prosjek su takvi kakvi jesu, ali njih ne gledaš odvojeno.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ana.b ja ne znam reći na temelju ovih vrijednosti koje si napisala...što su referentne vrijednosti? Koliki su rizici?

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

ana.b,
    lakše bi ti mogle dati savjet kada bi nam napisala sve vrijednosti iz kombiniranog testa. ali svakako potraži drugo mišljenje, možda čak i treće od liječnika koji se bave medicinski potpomognutom oplodnjom.

MoM je mjera kojom se izražava koliko tvoj rezultat pretrage odstupa od prosječnih rezultata drugih trudnoća za žene tvoje dobi i jednakim trajanjem trudnoće u trenutku mjerenja (jednakom gestacijskom dobi).

vrijednosti MoM koje si navela za free bHCG i PAAP-a odstupaju od prosjeka nepogođenih trudnoća (bilo bi bolje da je MoM čim bliže broju 1, ili malo niši od 1).

djeluj polako, nemoj se plašiti, potraži mišljenja i savjet kod drugih lječnika, najbolje onih koji se bave MPO.

sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Po ukupnom prosjeku spadam u nizak rizik, ali samo zato jer su u Podobniku u sistemu uzeli u ubzir da je trudnoća iz IVF-a. U laboratoriju taj podatak nisu uzeli u obzir i rizik je, naravno, vrlo visok. Koliki je, ne znam, nisu mi iz Podobnika htjeli poslati podatke samo za biokemijsku analizu.
    Planiram se naručiti kod dr. Kosa, prijateljica mi je rekla da je on dobar. Da li znate gdje on sada radi?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    (bilo bi bolje da je MoM čim bliže broju 1, ili malo niši od 1).
    Uvjek me zanimalo kako oni to vode, koje su reference, jer na nalazu inače ne piše ništa.

Ja sam dobila ovo, ajd poviri pliz...

T21 - 1:685 Rizik manji od graničnog
    Biokemijski test - 1:106 - Granični omjer 1:300
    Dobni rizik - 1:221
    T18 - <1:10000 Rizik manji od graničnog

ß-hCG - 1,14 Korig. MoM
    PAPP-A - 0,40 Korig. MoM

NT-0,9mm 0,61 MoM
    CRL 56 (11+2) odgovara za 12+0

E sad.... Bebić je malčice veći....
    A nuhalni je mali.... Što je ok....
    Jedino su mi ovi krvni parametri PAPP-A dosta niski, pa u proračunu daju niže rezultate...

Pričala sam sa dr koji mi vodi i kaže da je to sve OK. Jer bez obzira na lošiji biokemijski index, gleda se u globalu, T21 i T18 index, ne pojedinačno.
    Ali za svaki slučaj ćemo još jednom detaljno mjerit sve na slijedećoj kontroli prije nego se odlučimo na AC.

I da završim priču, ja sam se bila naručila da vadim krv za kombinirani u Breyeru, ali je dr. inzistirao da odem u Vinogradsku, jer je njihova aparatura/način mjerenja najpouzdaniji. Tako da sam test napravila u Vinogradskoj.

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

sweety,
    onoliko koliko sam ja dosad naučila ovaj nalaz je ok.
    u kombiniranom se gleda zajedno biokemijski rizik + nuhalni nabor, a ne samo biokemijski test, ne gleda se ni dobni rizik...
    napravi detaljni uz 16 tt, pa u 20 tt....

voljela bih da sve bude u najboljem redu i da onda ne moraš razmišljati što dalje i lijepo uživaš u svojoj trudnoći.

sretno
    Posljednje uređivanje od Inesz : 17.01.2012. at 11:07

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Inesz hvala, također,

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dr Kos ti sada radi u poliklinici Ginekos. Evo linka
    http://www.ginekos.hr/
    Dobar izbor jer dr je jako upućen u prenatalnu dijagnostiku, ali isto tako neće ti izričito reći pro ili kontra daljnje invanzivne pretrage (amniocenteze), već će ti ukratko objasniti rizike i mogućnosti. Sretno!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Al vi žene znate te parametre! Ja sam jučer bila ipak privatno u NS, UZV izgleda dobro, a za krv zovem sutra. Nadam se da će mi doktorica na telefonu dobro objasniti, jer ne bi pojma imala da dobijem samo neke brojeve... Možda vas i ja priupitam. Zasad se samo nadam da će i taj nalaz pokazati nizak rizik da mogu otkazati amnio.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sweety prvotno napisa Vidi poruku
    Uvjek me zanimalo kako oni to vode, koje su reference, jer na nalazu inače ne piše ništa.

Ja sam dobila ovo, ajd poviri pliz...

T21 - 1:685 Rizik manji od graničnog
    Biokemijski test - 1:106 - Granični omjer 1:300
    Dobni rizik - 1:221
    T18 - <1:10000 Rizik manji od graničnog.
    ovo boldani je jedino bitno
    i nalaz ti je dobar
    i dobra odluka za odlazak u vinogradsku

@ana.b sami MoMovi ti ništa ne znače bez rizika. zatraži od Podobnika nalaz, inzistiraj na tome. no ako je kod njega UZV ok, ne bih se brinula previše.

samo ua ionfo, on svoje uzorke više ne šalje u Breyer nego na Merkur

thinkpink avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

cure drage što više čitam više sam zbunjena. danas smo 9+2, ivf trudnoća, odlučila sam još davno da idem na kombinirani, nadajući se da bih tako mogla lakše donijeti definitivnu odluku da ne idem na RACZ, jer se s obzirom na sve što sam prošla do sada grozim te pretrage i mogućih problema nakon iste.

moje nedoumice već mjesec dana su oko toga da li da odem kod Podobnika ili kod Kosa. sad mi opet nije jasno ovo što čitam, kako P može reći pacijentici da joj neće dati krvne nalaze , jesam ja to dobro shvatila????!!!

za Kosa sam čula sve najbolje samo me zbunjuje to što u zadnje vrijeme svi kažu da su najpouzdaniji testovi krvi u Vinogradskoj, a Kos šalje u Breyer. zar je moguće da bi tako iskusan dijagnostičar, radio nalaze u manje pouzdanom laboratoriju???!!! ništa mi više nije jasno.

i na kraju pitanje za vas koje ste bile kod Podobnika ili Kosa, koliko unaprijed se treba naručiti za kombinirani probir? kako rade ti laboratoriji? da li se može cijeli dan vaditi krv? dolazim iz Rijeke pa bih sve voljela obaviti što jednostavnije i brže.
    ako se naručim kod određenog doktora da li to znači da me isti i pregledava?
    najljepše zahvaljujem na vašim cijenjenim odgovorima.
    Posljednje uređivanje od thinkpink : 18.01.2012. at 09:43

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Drage cure, sinoć me dr Kos hitno primio. Jutros sam ponovila kombinirani. UZV dobar, čekam nalaze krvi. Kad budu gotovi, nazvat će me i doktor. Sad sam na poslu pa ne mogu pisati, javim vam sve popodne.
    Samo se nadam da nalazi neće biti još gori.
    Hvala svima na podršci!

thinkpink avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj ana.b prvotno napisa Vidi poruku
    Drage cure, sinoć me dr Kos hitno primio. Jutros sam ponovila kombinirani. UZV dobar, čekam nalaze krvi. Kad budu gotovi, nazvat će me i doktor. Sad sam na poslu pa ne mogu pisati, javim vam sve popodne.
    Samo se nadam da nalazi neće biti još gori.
    Hvala svima na podršci!
    ana.b uistinu sve najljepše i najpozitivnije misli šaljem tebi i tvojoj bebici. srećom, ne čeka se nalaz dugo, pa već sutra očekujem veselje ovdje.
    zamolila bih te jedino da daš kratak osvrt na razliku između dr P i dr K ako ti nije problem, iako mi se čini da unaprijed znam tvoj odgovor. može i na pm kad stigeš.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

thinkpink mislim da i ako odeš kod dr. Kosa možeš vaditi krv gdje želiš, jer s nalazom UZ sama odlaziš na mjesto gdje ćeš vaditi krv. Tako da, čak i ako on preporuči Breyer, ti odi u Vinogradsku. Za Breyer već neko vrijeme slušam negativne stvari, od nalaza bete (često budu zabune), nalaza AMH, kombinirani...ne znam što se događa.

thinkpink avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    thinkpink mislim da i ako odeš kod dr. Kosa možeš vaditi krv gdje želiš, jer s nalazom UZ sama odlaziš na mjesto gdje ćeš vaditi krv. Tako da, čak i ako on preporuči Breyer, ti odi u Vinogradsku. Za Breyer već neko vrijeme slušam negativne stvari, od nalaza bete (često budu zabune), nalaza AMH, kombinirani...ne znam što se događa.
    hvala punooooo!

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Da li je moguće da npr. svi parametri kombiniranog probira budu loši tj. pokazuju visok rizik, a da je nakon toga nalaz AC uredan???
    Posljednje uređivanje od nina70 : 18.01.2012. at 12:02

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Da li je moguće da npr. svi parametri kombiniranog probira budu loši tj. pokazuju visok rizik, a da je nakon toga nalaz AC uredan???
    moguce. rizik ne znaci da je to stvarno tako.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    debelo potpisujem Charlie!

uz to, Podobnik je tu negdje kao i Breyer po pitanju negativnih stvari! cure, debelo preporučujem Kosa naspram Podobnika! a krv možete izvaditi gdje god vi zelite!

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj *meri* prvotno napisa Vidi poruku
    moguce. rizik ne znaci da je to stvarno tako.
    Hvala draga.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nina, potpisujem *meri*. Rizik je samo statistika, čak i u riziku 1:10000 možeš biti u onih jedan ili u onih 10000. Tako treba tumačiti te nalaze.

I potpisujem frku vezano za Podobnika. Ovo da ne daju nalaze mi je krajnje antipatično...i sumnjivo.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a da ja pitam obrnuto: je li moguće da sve pokazuje nizak rizik, a dijete ipak ima neku kromosopatiju? pretpostavljam da jest, s malom vjerojatnošću, ili?

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

sve je moguće, manal, ali malo vjerovatno. ako je rizik 1:10000, to znači da će 1 od 10000 djece s ovakvim nalazom kombiniranog imati kromosopatiju (ako sam dobro shvatila). ili kako je moj dr rekao - šansa je jednaka tome da ti cigla rokne na glavu
    Posljednje uređivanje od frka : 18.01.2012. at 14:40

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala frka! danas su mi trebali biti nalazi krvi, ali ipak ništa, tek sutra.
    a ovo s ciglom kod nas u Vukovaru nije malo vjerojatno

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

a da ja pitam obrnuto: je li moguće da sve pokazuje nizak rizik, a dijete ipak ima neku kromosopatiju? pretpostavljam da jest, s malom vjerojatnošću, ili?
    Naravno da je moguće. To je statistika. Zato sam ja protiv takvih pregleda u trudnoći.

Meni je trudnoća,tj.čekanje bebe divna stvar. Bez obzira.

Nekome nije ako nema neku sigurnost o stanju bebe. Bila ta sigurnost 1:1000 ili 1:100000.

I zato svatko radi po svome. I neka.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Evo mene sa podrobnijim izvještajem...
    Što se tiče Podobnika, naručila sam se nekoliko dana ranije i dobila termin u 14.30 kod doktorice Podobnik. Doktorica je bila jako ljubazna. UZV je dugo trajao, duže od pola sata. Doktorica mi je sve lijepo objašnjavala što vidi na UZV. Nalaz je uredan, sve kako treba; CRL 5,2, NT 1,8, Protok u ductusu venosusu: uredan, Trikuspidalna regrugitacija: nije prisutna, Želudac: vidljiv, Mokraćni mjehur: vidljiv, Ekstremiteti: djeluje uredno, Posteljica: stražnja, Amnijska tekućina: uredna, Pupkovina: 3 krvne žile...
    Krv su mi izvadili nakon pregleda i rekli da će mi poslati nalaz na mail i javiti se za dan-dva. Za dva dana, oko 5 popodne, ja sam nazvala njih jer nisam dobila nalaz. Rekli su da će mi se javiti. Treći dan popodne ja opet zovem. Opet kažu da će mi se javiti. I doktorica je nazvala za sat-dva. Rekla je da oni krv šalju u Merkur na obradu. Da je kod mene beta hCG jako povišena i da su morali ponavljati pretrage. Isto tako je rekla da mi neće poslati nalaz iz Merkura jer su rizici visoki, da će mi poslati onaj iz svog sistema koji su korigirali budući da je moja trudnoća iz IVF-a. Rekla je da nemam razloga za brigu ali da ne čekam 20. tjedan za detaljni UZV, već da ga obavim 16. tjedan. I to je bilo to. Nalaz sam dobila 5 dana nakon tog razgovora kućnu adresu.
    Cijela ta priča da su mi nalazi loši zbog lijekova za stimulaciju i ostalog, mene nisu utješili. Bila sam naručena kod svoj soc. ginekologa pa sam njega pitala za mišljenje. On mi je odgovorio da ti nalazi nisu pouzdani, napisao mi uputnice za triple test i UZV u 16. tjednu i rekao da ako dobijem loš nalaz triple-a (koji je po njemu jedini pouzdan!) onda je dijete definitivno bolesno i da znam što mi je činiti (!!)
    Taj isti dan, kad sam išla doma s posla, nazvala sam polikliniku dr Kosa. To je bilo jučer i dobila sam termin idući četvrtak. Sestra me pitala zbog čega se naručujem, rekla sam joj za loš biokemijski nalaz. Pitala me koliko sam trudna. Odgovorila sam; punih 13. 15-ak minuta nakon toga, sestra me zove i kaže da je razgovarala sa doktorom i da je on rekao da, ako sam u mogućnosti, odmah dođem. Naravno da sam otišla. Doktor je pogledao nalaz, rekao da je nepregledan, da ne zna na temelju čega su ga oni korigirali i da ćemo ponoviti kombinirani. Meni se doktor jako svidio. Ja ne vjerujem da će mi novi nalaz biti bolji, ali on je barem zainteresiran za moju problematiku, pa se osjećam sigurnije. Nije me, kao drugi, 'otkantao' i rekao da dođem u 16. tjednu.
    Iz mojeg potpisa možete vidjeti da sam do sad svašta prošla. Već godinama pokušavamo imati dijete i zbilja mi je bitno da uz sebe imam doktora koji me razumije i na kojeg se mogu osloniti.
    Oprostite zbog dugog posta.
    Javim se kad budem znala više...
    Posljednje uređivanje od ana.b : 18.01.2012. at 19:27

thinkpink avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ana b, svašta si prošla i mogu zamisliti kako je sada teško i neizvjesno /ja se tako osjećam i bez lošeg nalaza/. ne razumijem kako doktori mogu biti tako bešćutni, još sve to i masno platiš. doslovno ne mogu vjerovati da su se tako ponijeli prema tebi.
    uistinu se nadam da će ovaj nalaz biti dobar, na kraju krajeva sve je to čista statistika i igra živaca opaka.
    nadam se da si svjesna da svi ti nalazi mogu pokazivati loše vrijednosti, a da je beba potpuno zdrava.
    držim ti palčeve i mislim na tebe

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ana.b :hug:
    mišljenje soc.ginekologa o triple testu slobodno preskoči, pogotovo ako imaš >35 godina
    IVF ima utjecaj na probir i to se zna, zato bih se ja, na tvom mjestu, oslonila na uzv nalaz i ne se previše uznemiravala probirom.
    moja preporuka je da krv za kombinirani (ako ćeš ponavljati) svakako vadiš u vinogradskoj

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Meni su rezultati kombiniranog probira bili loši a nalaz AC uredan.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ana, ja bih pod hitno mijenjala i soc ginekologa koji ti može dati ovakvu nebulozu od izjave da je jedino triple pouzdan. ne, upravo suprotno, od svih tih testova upravo je točniji kombinirani ako je stručno napravljen. A čini mi se da je sve do sada rađeno jako neplanski, da ne kažem površno. Dobro je da si kod dr Kosa, i ja sam oba puta išla kod njega i neka je dalje sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Hvala vam cure!
    Imam 32 godine. A što se soc. ginekologa tiče, kod njega ću od sad samo po uputnice i recepte...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •