Pa ako napiše prijemni dovoljno dobro, zašto ne bi upao? Naravno, ako ide u škole s prijemnim ispitom.
Printable View
Pa ako napiše prijemni dovoljno dobro, zašto ne bi upao? Naravno, ako ide u škole s prijemnim ispitom.
Ako ide bez prijemnog, onda ovisi o konkurenciji djece s rješenjem.
Pa to, da. Kakva je konkurencija? Ima li tko dijete koje je upisalo mat.gim. koje nije imalo prijemni ispit (ili je) i s koliko bodova?
Na redovnim vidite bodove zadnjeg upisanog, na prijevremenim upisima toga nema.
Sto se tice konkurencije nemam pojma. Ne znam bas puno djece sa teskocama koje a) imaju dovoljno bodova za bodovni prag
b) mogu bez problema napisati prijemni
c) dobili su preporuku za matematicki smjer
Zapravo ne znam nikog takvog, ali povremeno se pojave na listama pa pretpostavljam da takva djeca postoje, ali ih nema puno, pa bas nema ni konkurencije.
Naravno da postoje i takva djeca. Pisala su i prijemni. Svake godine u PM gimnazijama ima njihova lista.
Spajalica, znaš li koliko ih je na listi? 3 po razredu ili više?
Ne znam kako izgledaju te liste, možda stave samo djecu koja su upala, a ona koja nisu niti ih ne stave na liste da su vidljivi kad se upisuju redovni.
@sirius, znam sve. Prošao je i prag i ide na prijemni i ima preporuku,.. samo me zanima kolika je navala i s kolikim bodovima su se upisivali prošle godine. Je li išta stvar kao na redovnim upisima? Navodno je gore..
Moji nisu imali prijevremene upise pa zbilja se nikad nisam pretjerano zanimala.
Znam dijete koje je upisalo zeljenu gimnaziju. Znam da je pisalo ranije prijemni i da je upalo. To je sve sto znam.
Ta djeca se upisuju ranije i ovisno o njihovom broju se upisuju djeca koja idu po obicnom programu.
Rekla bih da je na predupisima gore nego na redovitim upisima jer je upisna kvota puno manja. Posebno za atraktivne smjerove. Ali obzirom da djeca sa teskocama relativno rijetko dobiju preporuku za gimnaziju ,posebno ako su poteskoce vece ili visestruke, rekla bih da ih manje upisuje gimnazije nego strukovne skole. Kako ce bas tocno bit tesko je znati prije nego se formiraju loste. Cinjenica je da broj potrebnih bodova za upis u Zg raste iz godine u godinu.
Hvala. Da, dobio je preporuku da sam se i ja iznenadila. Malo smo napeti pa bi htjeli znati unaprijed situaciju.. nismo birali "najjace" baš zato što ima problem.. ne s brojkama doduše, ali sa slovima.
Znaš li da se na predupisima ne smije mijenjati redoslijed škola? Znaš li da ima pravo ići i na redovne upise?
Znam sve. :)
Osim bodova zadnjih upisanih na predupisima. :)
Dobro :)
Mislim da je bodove na predupisima teško predvidjeti. Malo je to djece, stvarno ovisi tko će se prijaviti.
Kod mog starijeg u mioc-u je bilo uz mog sina još dvoje takvih, ali upisivali su se u zadnjoj godini bez prijemnog, pa ne znam kako je sada pri upisu. Inače, ti dečki su bez problema završili mat. gimnaziju, uz primjenu IP tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja, uključujući i državnu maturu. Ne znam za druge, ali moj sin i na faksu ima dodatno vrijeme na temelju teškoća čitanja. Samo je pri upisu trebao donijeti ono rješenje koje su mu izdali za državnu maturu. Ni brige, ni pameti...
Nisam sigurna, ali djeca koja idu na predupise nekada su imala preporuke HZZ-ovog psihologa koje su imale fiksni redoslijed i to se nije moglo mijenjati. MOžda je tako i sada. Za njih to nije stvar izbora, nego stvar vanjske procjene koja škola najbolje odgovara njihovim potrebama. (To se dogovara, nije u kamen uklesano, ali kad se jednom dobila ta preporuka, više se nije moglo intervenirati u redoslijed.)
Zato sto se liste predaju u gradski ured za skolstvo i oni unose izabrane skole u sustav. I na listi mogu biti iskljucivo skole koje su dobili po preporuci zavoda za zaposljavanje. Ucenici i roditelji vide poredak, ali nemaju mogucnost nikakvih izmjena ( kao sto nemaju opciju unosa).
Mislim da redoslijed nema veze s preporukom. Ne znam niti ja zašto se ne može mijenjati. "Jer uzimate drugima mjesto" - izjava stručne službe u oš moje kćeri.
edit: moja kći nije imala nikakve škole kao preporuku nego općenite preporuke "matematička", opća" itd.
Pa znam to, ali nema veze ono što piše na papiru s redoslijedom koji će učenik staviti. Može biti pet preporuka a na popisu jedna škola.
HZZZ daje preporuku smjerova i na listi škola (njih 6 max) se mogu samo i jedino navesti ti smjerovi sa preporuke. Redoslijed škola/smjerova bira učenik. Kad se jednom predaju, nema promjena. Zašto nema promjena odabranih škola to ne znam. Pretpostavljam zato što nema puno vremena, jer su redovni upisi na vratima i čekaju.. Iako to nije fer.
Ima još tih nelogičnosti.. Npr. nama na preporuci stoji mat.gim. i stavili smo jednu opću. Zvali su nas da će nam prekrižiti tu opću jer nije na preporuci hzzz. Iako je matematička čak i zahtjevnija od opće pa za taj "naš" slučaj nema takvo pravilo nikakvog smisla. :)
Kako dijete ima poteškoće, birali smo ne"nabrijane" škole, ali su morale biti matematičke gimnazije. Tako da nam MIOC nije padao na pamet niti u jednoj varijanti. Ionako idu po istom programu sve mat.gim. Na kraju je uvijek do djeteta koliko će raditi/naučiti i probijati se dalje. Naravno i do profesora koji podučava.. u ovim školama što smo odabrali su ok prof.matematike.
Nadam se samo da će u njih i upasti (da nije tolika navala djece s TUR), iako je malo mjesta. I da će ta škola, u koju se na kraju i upiše, imati razumjevanja za djecu s TUR. Mislim da im je najteža osnovna.. sa srednjom je lakše i još lakše s faksom.. jer se nauče nositi s poteškoćom koju imaju. A navikli su raditi više od redovne djece (radi te poteškoće koje imaju..).
Ozujak, sretno!
p-m gimnazija ima drugačiji program od opće, ako su djetetu preporučili matematičku, a nisu opću, valjda postoji razlog
neovisno od toga koji program je lakši a koji teži...
u općoj u 4. razredu imaš npr. 3 sata povijesti tjedno, nekome tko ima npr. teškoće razumijevanja teksta (bubam sad) a idu mu brojevi je lakše puno da ide u matematičku nego da štreba povijest
Rezulatati nacionalnih ispita su upisani u e-dnevnik. Kos nas su rezultati očekivani, sin je dobro procijenio svoje znanje.
Geo i povijest loše, bio srednje, ostalo odlično.
i nama upisano, rezultati također u skladu s ocjenama i zalaganjem, odlična matematika (očekivano) i engleski, solidna fizika i kemija, dosta dobra biologija, ostalo loše (čvrsta dvojkica) :lol:
Meni je i za očekivati da su rezultati najlošiji u povijesti i zemljopisu. To su predmeti koji se bubetaju napamet, to je kratkoročno pamćenje i zaboravi se nakon testa. Pa naravno da se ne sjećaju onoga iz petog razreda, osim da su cijelo vrijeme ponavljali svo gradivo. To uopće nije stvar znanja već memorije
a i testova u kojima su ispitivali detalje umjesto neke veće cjeline
Jedna zanimljivost, moj je super napisao kemiju, 89 posto.
Prosle godine je imao 4 zaključeno iz kemije, a ove godine je jedva nekako dogurao do 5 (na prosjek 4,42 je zaključila 5).
sofia, bravo, i moj je zapravo napisao jako dobro kemiju, čak i malo bolje nego fiziku, možda je bilo više pogodno za matematičare?!?
svakako zanimljivi rezultati
A ne znam, imaju jako zahtjevnu profesoricu i puno rade, ali nema puno ocjena i ne smiješ se nijednom poskliznuti cijele godine.
Nedavno sam slučajno upoznala profesoricu i ona mi je rekla da mali baš kuži kemiju.
On je očekivao više iz matematike, tvrdio je da je bilo prelagano i izašao nakon 45 minuta s ispita jer je sve provjerio:-), jako je brzoplet.
Postotak mu je visok, ali nije baš onako kako je tvrdio da će imati 98%:aparatic:
Matka mu je 98 posto ili je misli da će bit 98 posto?
Sretno svima, ipak je možda taj nacionalni ispit mjerodavan kojim putem krenuti
Ne znam detalje, van RH sam al mi je kćerka rekla da je fiziku riješila 100% točno, što me nije ni iznenadilo jer je išla na državno.
Baš ću zavirit na e dnevnik, zanima me najlošije napisan predmet.
Ne bi se čudila da je to neki od ovih koji su navedeni kao neprikladno napisani za NI.
Lili, bravo za curku :sp:Mioc joj ne gine :lol:
Evo provjerila najlošije napisala povijest 68%.
Ostalo je sve jako dobro napisala.
No kažem i dalje mislim (bez obzira što je moja ostale NI super napisala) da to nije pokazatelj jer su neki ispiti bili neprikladno sastavljeni što su potvrdil i sami profesori tih predmeta.
Također djeca se nisu pripremala (zapravo nikako) jer je bio kraj 8. razreda kao što bi se pripremali za malu maturu. Ne bi ni imali istodobno nastavu kad i malu maturu nego nakon što završi redovna nastava (u lipnju) i prema drugačijem rasporedu a ne po 3 ispita u jednom tjednu. Neka djeca su tada išla i na županijska i ostala natjecanja iz znanja koja su im bila prioritet a koja su tražila pripremu. Puno je tu čimbenika koji utječu i teško je za usporedit sa stvarnim stanjem.
Daleko od toga da nisam za malu maturu, jesam, samo ovim NI to ionako trenutno nije svrha.