Mislim da svi moraju proći tu intenzivnu fazu paleo slastica - ne ide bez nje :lol:
Printable View
ja sam radila onaj mousse banana/avokado/čokolada & frozen banana/čokolada - predobro!
vratila sam se kod svojih roditelja, definitivno je manje izazova, pa ću nastaviti sa lchf. jedino da i mama prestane raditi tiramisu i na konju sam!
kavofob, za ove svoje jutarnje šejkove, da li slatko vrhnje prvo smiksaš u šlag pa onda ubaciš u blender sa voćem, ili sve zajedno pa miksaš?
današnji meni:
d: ostatak bebine kašice :lol: - smiksana breskva i šljive - njemu bilo kiselo :-))))
r: mahune s mesom na žlicu
Može mi netko dati link na recept za paleo granolu i pogačice :-)
Danas sam radila neki slozenac koji je ispao super: narezala sam patliđan i tikvice na krugove, stavila u mali protvan, na to sam narezala rog papriku, posolila i zalila vrhnjem te stavila u pećnicu. Pred kraj sam gore još narezala mozzarelu koju sam imala doma. S obzirom da nisam imala ništa više u frižideru, to je bilo to. Očekivala sam da će ispasti nešto jedva jestivo. A zapravo je bilo za prste polizati! Baš sam se oduševila jednostavnošću i finim okusom.
tako je, sve poubacujem što imam i miksam 30-ak sec :njam:
zbog tih šejkova se svako jutro veselim buđenju, najozbiljnije
a mislim da već drljam jedno pola godine skoro isti doručak. zimi mi je favorit bio banana-jabuka-avokado-granola-slatko vrhnje-mlijeko, a sad već mjesecima banana-jagode i/ili maline-slatko vrhnje-mlijeko-med
nisam ni znala da godinama ručamo paleo/LCHF
takvi složenci su temelj naše ljetne prehrane, a što bi se drugo uopće i moglo
A ljudi kontaju da je paleo/primal/lchf tko zna što - neki garant krajnje egzotičan raspored slova abecede, neki hir prehrane. A to se u stvari svodi samo na zdravu prehranu - ništa procesirano i jedi ono što ima mamu/tatu i što raste iz zemlje :mrgreen:
ma e
da nema slatkiša, bili bismo totalni paleovci
ok, mene nikada nitko ne bi natjerao da okolo tražim kokosovo ulje, brašno i što sve ne kupujete
prvo jer mi je preskupo, drugo, jer mi je prekomplicirano
ipak slatkiši vulgaris, onda
ha?
Pa ja ne bi. Radije bih si složila voćnu salatu s brdom šlaga i ubila se u tome, ili si složila neki čokoladni mousse. Nešto tako.
ručak- krmenadli pečeni na svinjskoj masti+salata od paradajza, krastavaca i paprike
Low Carb ok, Apri, ali High Fat, si sigurna? (zanemari cvarak) :D
Apricot kad probaš kavu s kokosovim uljem sve ostalo ti je bljak.
Pod uvjetom da voliš kokos...i kavu...a najbolje je da nisi gladan nakon te kave satima..
Ja sam djeci složila jučer 2 sladoleda u 10 min.
1. domaće jagode iz vrta sam dodala u 4 dl izmiksanog slatkog vrhnja, dodala 1 kiselo vrhnje i 2 žl meda.
2. izmiksala smrznute banane s 2 žl domaće nutele i 1 sl vrhnjem
Jučer ručak od zobenih njoka i bololjeza sa salatom.
Njoke sam napravila od pola kg sira, 2 jaja, malo soli i usitnjenih zobenih mekinja.
Dobila sam mikser za kavu pa sada uživam u stvarima koje nisam jela pola bar pola godine.
Njoci su super, malo bacaju na orašasto ali jako fino, napraviti ću ih hrpu i staviti u škrinju za brzinski ručak.
ne znam jel masnoća baš samo jedenje maslaca žlicom ili slično
meni se čini da je "high fat" i žuti sir i meso sa kojega se ne skida masnoća... i te neke namirnice koje su meni normalna prehrana, a drugi ih zovu high fat
ne pijem kavu, pa mi svejedno
ali sam sigurna kako nikada neću kupiti kokosovo ulje/mlijeko/nešto
može se i bez toga
Naravno da može ali može se i bez slatkiša..a ovo je nekima slatkiš, malo zadovoljstvo koje ti stavi osmjeh na lice kad ga kušaš.
slatkiši su dostupni :-)
a ja sam prekomotna da bih se makla dalje od kvartovskog dućana ili, ne daj, Bože, naručivala hranu outem interneta
E moja apri, slično razmišljam kao ti, ali sam se ovo ljeto fakat navukla na kavu s kokosovim uljem. A nejgov miris još iz doma Cooperzona ne znam kojeg naziva ne mogu smisliti.
i još nešto, čak sam ulje radila i sama jer je K. Htjela kupiti kokos u nekom dućanu
Zvučiš ko Luna Rocco sa tim "nikada" :mrgreen:
pa naravno da se može, nije da život ovisi o tome.. može se i bez mesa, i bez žitarica, i bez jaja i bez voća i bez kave i bez čaja i bez koječega... Kakve to veze ima s tim da je ta namirnica nevjerojatno zdrava i da je apsolutno preporučljivo imati je zastupljenu u prehrani kao i sve drugo zdravo? :)
ja se držim onoga da mi se prehrana sastoji od autohtonih namirnica
tu je moja točka
(ne idem dalje od 200 godina unazad, da sada netko ne krene kada je kukuruz došao u naše krajeve)
(ok, znam da kakaovac baš i ne uspijeva pod Sljemenom, ali meni je čokolada slatkiš i sasvim sam ok s time da je jedem čak i ako nije u top 10 zdravih namirnica)
hoću reći, sigurna sam da se svaka vrsta prehrane može "primjenjivati" i bez većega angažmana no što je usputni odlazak u trgovinu
za mene
svima ostalim, kako tko želi
Kao što je tebi kakaovac slatkiš, tako je i nama kokosovo ulje... i da, zbog ovog dolje svojstva kokosovog ulja (plus još mnogih drugih), svojski ću se potruditi da mi recimo i dijete radije pojede domaću čoksu koja se sastoji od kokosovog ulja i kakaa nego kupovnu čoksu pa makar ona bila više autohtona :mrgreen:
Citiraj:
Kljucni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snazno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas na taj nacin stiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina se jedino jos nalazi u majcinom mlijeku gdje sacinjava zivotno vazni sastojak jer stiti dijete od raznih infekcija dok mu vlastiti imunoloski sistem jos nije potpuno razvijen. Jos jedan sastojak kokosovog ulja je kaprilicna kiselina koja potice rast ”dobrih” bakterija narocito bakterije mlijecne kiseline. Znanstvena istrazivanja pokazala su da kaprilicna kiselina djeluje protiv candide i unistava parazite u probavnom traktu.
Omjera ima raznih... ja recimo idem s kombinacijom 2 žlice kokosovog ulja, 1 žlica kakaa i to mi je super, baš ono prava crna čoksa (svršavam dok jedem :lol:), ali za klinca recimo sad kad budem pravila, manje kakaa ću mu staviti da bude više "mliječna".
To dvoje otopim i onda kad je mlako umutim malo meda i vanilije i to je to. Ulijem u posudice za led, kad se stegne stavim sve u neku kutijicu, stoji u frižideru i svi klopaju kad im se jede.
Već dugo se nakanjujem napraviti razne druge vrste tipa s bademom, lješnjakom, cimetom, mentom, lavandom itd. Valjda će i to doći. Kad dođe zima :mrgreen:
duplić...
Ja kad stavljam med, doslovce stavim mrvicu. Većina kaže da su im pregorke, ali meni su ono baš najs. Sljedeći put kad budem pravila, probat ću s pastom od datulja umjesto meda.
bojim se da me ne razumiješ
uopće ne sumnjam u korisnost i dobre osobine kokosova ulja.
kao što ne sumnjam ni u osobine kamčatske borovnice
ali nekako mislim da je napravljena ravnoteža i da nema potrebe "svojski se truditi" nabavljati egzote
kakao je isto zdrav
ali znam da nije zdrav u ovome obliku u kojem ga ja kupujem
ako mi već služi kao slatkiš, a ne kao temelj prehrane... možda i nije tako važno da bude vrhunske kvalitete
ali, nema veze
samo ti po svome
tko zna što će otkriti za dvije godine
Fakat te ne kužim... ti možeš imati namirnice u prehrani koje nisu iz ovog podneblja i nisu ti baza prehrane (nego su ti gušt) a mi ne možemo?
Uvjet je da se kupuje lokalno ( u ducanu iza ugla) , ne da raste u Hrvatskoj . :)
i to je jedan od uvjeta po kojem mozes bazirati prehranu.
da, tako
Pa došla si među ljubitelje kokosovog ulja i napisala "ja ne bi nikad"... dakle, nešto si htjela reći time (inače to ne bi isticala), vjerojatno to da ga ne bismo trebali ni mi jesti jer nije namirnica iz našeg podneblja.
došla sam na topic o LCHF prehrani
i napomenula kako ja ne bih kupovala nešto što je teško nabavljivo
nisam rekla da ti, ili bilo tko drugi, ne kupuje
mislila sam da ovdje smiju doći i oni koji prilagođavaju LCHF svojim navikama, novčanicima, vremenu
nisam znala da je zatvorena grupa
pogledaj način na koji sam ga spomenula; nakon što se meni osobno netko obratio da probam kavu s njime
inače mi ne bi palo na pamet
što mene briga što ti jedeš :-)