Apsu, i tvoj nekud zuri? Heheh, odmaraj. Mozda se smiri.
Lili, mislis na vitamine? Ja pije multivit (sa folnom)+omega bas za trudnice od pocetka. Doduse, ne svaki dan, jer mislim da mi je prehrana OK, a ovo smatram samo dodatkom prehrani.
Printable View
Apsu, i tvoj nekud zuri? Heheh, odmaraj. Mozda se smiri.
Lili, mislis na vitamine? Ja pije multivit (sa folnom)+omega bas za trudnice od pocetka. Doduse, ne svaki dan, jer mislim da mi je prehrana OK, a ovo smatram samo dodatkom prehrani.
Pa ja se nadam da ne žuri, barem još tjedan dana da izdržimo do tog 37-og tjedna, onda ga puštam hehe.. Spustio mi se već jako nisko, glavica mu je skroz dolje, izgleda da će stvarno uranit ljubav malena..
:lol: baš ste me nasmijale dobro!! može i vrhunsko crno vino :-D
od vitamina da, meni ginekologica rekla da ako jedem raznovrsno da ne trebam ništa posebno. Savjetovala mi pregnital zbog omega tri masnih kiselina, ima nešto folne i željeza, a inače pijem željezo još odavna jer sam anemična pa škodit ne može.
Treba po kupusu navaliti i imaš sve 8-)
Lili, u vinu imas zeljeza :-D
A tek kupinovom! Uuuu, njam! :mama:
Dakle rješenje je: PIJ VINA!! :mama:
uf kad već pitaš ja bi kuhano vino s klinčićima :-) ....pila sam folnu prije i do 4mj trudnoće,od početka pijem mg šumeći i sad sam počela sam onim vitaminima mama od a do z iz dm-a,najeftini su a imaju sve ko i prenatal centravit i nw....ja danas digla načlaze,šećer i tsh su mi super :-D i opet dobila hrpu uputnica baš sam happy
Meni muz obecao kuhano vino za docek nove. Al samo jednu salicu :)
Nocas sam si zalezala ruku i sad me uzasno boli. Ajd mala promjena od boli u lijevoj nozi...
ja sam kad sam još čekala betu bila sa prijateljicom na kavi i velim ja drugi put budem pila pina coladu,(valjda se tak piše,nisam neki poznavalac žestokog),a sad niš od toga
od vitamina pijem elevit,tak mi rekla gin.,al imunitet mi je izgleda koma,već drugi put od kad sam trudna tih 9 tjedana imam herpes na usnici,ovaj put čak dva,valjda to nemre naštetit bebici..ne znam dal moram pit još kakve vitamine? popijem si i šumeći c i magnezij,al sad kak mi je dosta mučno nekak mi ne paše,pa pijem samo vodu.
Drage moje, kako preziviti do iduceg UZ? :( isla bih svaki dan samo da vidim da li je sve OK, guram strahove od sebe, ali ne mogu lagati da ih nema. Jos 7 dana do iduceg pregleda. Ono smedjarenje je bilo samo ona dva puta, jako malo. Sad se pojacava mucnina cini mi se, grudi otezale, stomak tu i tamo javlja da je otezao, ali ne znam kako smireno i optimisticno docekati taj next UZ... Ima neko neki prijedlog, savjet? :)
Hvala Mare! Ti mi uvijek dodjes kao apaurin :)
Pozz cure...
Opet dam danat zavrsila na uzv jer sam bas prokrvarila rozo. Navodno zbod malog hrmatoma ali koji nije blizu bebe toliko, odnosno ispod nje je, prema grlicu pa nema rizika, mali je ali teebam mirovat dok ne nestane.
Medutim ovo je moj 6 uzv u 11 tjedana. Koja je stetnost uzva? Koliko str vi puta bile kada ste imali takva krvarenja? Prvo da mi ustanovi trudnocu bilo je 3x u tjedan i pol, i tako je krenulo...
8 uzv do 20tt a najviše sam trčala na hitnu,štetno ili ne bar sam znala da je sve ok
Uzv nije štetan. Slobodno ga možete imati koliko god treba.
Hvala cure... Na netu pise svasta, al kako ne otis kad ugledas svjezu krv?
Za uzv nema nista dokazano, ali jedni kazu lose, drugi ok...treba mislit pozitivno
Least,draga, imala sam hematom koji je u tvom rjesnu bio sedam puta veci od embriona. Nestao je u 26 tt,ali moj je slucaj bio bas "los"...miruj draga,ali ne polusjedece mirovanje,nego lezi,ne naprezi se, pored sve terapije nadam se da ti je doktor dao vit.C. iskreno, dok nisam pocela uzimati vecu dozu vit C ,nije se ni hem poceo povlaciti. Procitaj na netu o njemu i navali na limunade kajsije i narandze. Uzimaj mnogo tekucine, 2 litra dnevno,da bi probleme sa probavom,a samim tim i naprezanje. Ono sto.je najbitnije je da je hem.ispod.bebe,blizu grlica. To je dobar prognosticki znak. Stres i strah ti povecajavaju nivo adrenalina, sto ne valja za koagulaciju krvi.
Mene se do 12 tjedna pregledali sigurno svaki drugi an, je.r .su se vise bojali za mene,tako da budes mirna, procijene oni "sta i koliko". Ne rukovodi se mojim.slucajem, jer je.bio specifican zbog duzine trajanja. Sve ce to biti OK. :-* :_)
Prvo tekst sa rode : http://www.roda.hr/article/read/isti...uka-u-trudnoci
A onda, meni je ginekologica jako brzo obavljala ultrazvuke jer vjeruje da su štetni..
Apsu,draga, to je jos "teorija" pod istrazivanjem. Smatra se da nije stetan,ali ima eto i doktora koji ga izbjegavaju. Ja iskreno mislim,akopostoji potreba za uzv pregledim,valjda znaju sta rade. Inace sam ja u "jako stetnom.stanju" ;-). 'bem li ga ,onda je sve stetno. Uzv talasi se koriste i u raznim terapijskim metodama,i moram vjerovat da nije stetan.
Evo malo relevantnih izvoraCitiraj:
Long-term follow up of children exposed to scans before birth did not indicate that scans have a detrimental effect on children's physical or intellectual development. Studies were carried out over three decades and technical advances in equipment, more widespread use of ultrasonography, and increased training and expertise of operators may have resulted in more effective sonography.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...al+maintenance
Kao i kod svih intervencija, treba ih koristiti kada je potrebno i opravdano. Slažem se da što manje „prčkanja„ to bolje.
Ne znam, ja nekako vjerujem da je na neki način štetno sve što nije prirodno. Slažem se da je ultrazvuk potreban, ali ne prečesto.. Isto kao što je za nas štetan mobitel, wlan i ostale stvari, tako me nitko ne može uvjeriti da za malo djetešce nije štatan nekakav uređaj koji pomoću zvukova nevjerojatno visoke frekvencije dopire do njega i remeti mu sigurnost njegovog doma..
Čuj, sve što emitira ima određenu frekvenciju. Sunčeva svjetlost, mobitel, sve emitira...
Valovi su prirodni :-)
Neke frekvencije su, a neke nisu štetne, a druge su štetne ako su u velikim količinama, itd...
Ali nemojmo sad o fizici :-)
Ja sam jedna od onih koja se opredijelila da uzv nije štetan. Nije prirodan, ali da je ipak tako napravljen da njegove frekvencije nisu štetne za nas.
Ne znam jel stetan, ali za 4d imam osjecaj da ga beba sigurno osjeti. Jer i ja osjetim vibracije koje pusta. Ne znam jel tako, ali slabije, radi i 2d i 3d.
Mislim da ipak treba naci ravnotezu. Ako je sve ok naravno da ne treba svaki tjedan raditi uzv. Ali ako nije, to su ionako brzinski uzv i moraju se raditi da ss vidi stanje
A što taj 4D radi sve? Ja mislim da ga nisam ni probala. Bila sam na onom koji prikazuje bebu voluminozno, to bi bio 3D. Ali doktor mijenja sliku iz 2D u 3D samo pritiskom gumba, ja ne osjetim nikakvu razliku.
4d je kao video, znaci 3d+stvarno vrijeme. U biti slika puno slikica i spaja u kao filmic. To je ono kad vidis bebu kao 3d, ali vidis bas kako se krece i mice, znaci kao video
A i to sam vidjela, samo što doktor stisne neki gumbić i slika se prebaci iz crno-bijele 2D u sepiju 3D pa tako i s filmićem crno-bijelim i onda tim sepijastim. ALi ja ne ostim nikakvu razliku. Cijelo vrijeme je sonda (se to tako kaže??) kojom pregledava na mom trbuhu, a slika se mijenja.
A kako ti osjetiš razliku? Što se promijeni?
Cure,ja potpisujem sve i jednu i opravdanost i stetnost koristenja,ali se nekako orjentisem prema potrebi koristenja uzv, pa sam se ubijedila da nije stetan. U vrijeme kad sam ja studirala,apsolutno se ucilo o uzv,kao o najbezbjednijoj dijagnostickoj metodi...naravno kako vrijeme prolazi isplivaju na povrsinu i lose strane. Ja opet mislim, super sto postoji uzv, i koriste ga specijalisti, ljudi skolovani sa gomilom iskustva na ramenima.... Stetan je i Normabel, i stetan je i fuckin ananas u trudnoci,i persin,i uvin caj, i Sweps, i slano, i slatko, i kafa... I udisanje smoga itd da ne lupetam vise. Moram razmisljati da je to ok, metoda sa obzirom koliko su me puta pregledali....pusa za sve i lijepo spavajte
Vise sam osjetila kod vaginalnog uzv. Ali kad upali 4d bas osjetim da ispusta neke vibracije, kao da radi tihi zzzzzzzz. Koje pojasnjenje :D
I mislim da bebe osjete uzv jer cesto stavljaju rucice kod lica i skrivaju se. Meni izgleda kao da se stite. Recimo kad me kratko gleda onda to ne radi, kad dulje imam uzv (tipa anomaly) to je bilo izrazenije
Al to su moje brije :) ipak ne bih odustala od uzv i ne mislim da je veliko zlo. Vise me bilo strah wifija,mobitela i slicnog oko trbuha,ali i to sam prevladala
i moja se skrivala od UZVa, stavljala ručice i okretala glavu...sigurno ih malo ometa a i lulu mama je stavila referencu koju sam i ja čitala prije + ipak su preporuke u normalnoj trudnoći 1 UZV po tromjesečju.
ej cure...raspsale smo se o uzv-ima...uglavnom vidim da nisam jedina koja je bila na toliko pregleda. ma samo mi je 4 uzv trebalo u 5 tj da potvrdi da nije izvanmaterična i da nije u rogu smješten plod gdje više nebi mogao rasti.
twister...pisala si o hematomu...moj je neki mali, čak nemam ni dimenzije jer se odmah vidi, ali se nalazi iznad cerviksa, retrocervikalno i ne predstavlja preveliku opasnost za bebu. do idućug tjedna kada imam mjerenje nuhalnog sam na mirovanju. ležim, međutim primjerice sutra moram vaditi tsh i ft4, danas moram kod svoje dr...ne možeš mirovati sto posto kad imaš za obavit neke stvari...
Bice to sve ok Least, znam da ne.mozes skroz mirovati,i ja sam isla po laboratorijama , i doktorima. Svugdje trazi "pravo prvenstva", i sve radi polako. Pozdrav.
Da, mirujemo, a svako malo moramo po doktorima. Ja moram sutra kod gin po recept za duphice jer se na telefon ne javljaju uopce. Luda sam...
Bok cure. Ne znam dali sam fulala temu al eto malo sam pod stresom pa da vidim dali se to kome jos desilo. Po zm sam trudna 7+2. Isla sam sa 5tj kod socijalnog ginica se upisat i napravio mi je uzv i napisao na povijest bolesti "u kavumu pravilan go 8mm za am od 5 tj"- ne kuzim mu ja bas te kratice. Ugl rekao mi je da dodjem za dva tjedna opet na uzv i ja sam umjesto kod njega otisla jednom privatnom nakon dva tjedna. I kao trebalo se srce cut jos sam ja pitala jel moze uci muz a privatni me malo cudno pogledao i rekao da moze al da nece nista vidjeti jer je 7+1. U gleda on i kaze da je u cosku i da se slabo vidi . Da je moguce da je bila kasnije ovulacija i da je znao da bi me narucio za tjedan kasnije. I kaze da vidi trzajeve al sve se to alabi vidi i da dodjem za dva tjedna da ce se to puno bolje sve vidjeti i napise u povijest bolesti "intrauterino se prikazuje GM promjera oko 11 mm, s vidljivom žv=3,6 mm, EO se nazire, KČS nesigurni.To je bilo jucer. I danas ja odem kod socijalnog da mi napise uputnice sta je ovaj napisao da sve moram i ovaj socijalni jos hvali privatnog kako je to super ginic i uzme njegovo otpusno i kaze " malo mi je to cudno. Ko da se ne razvija plod. U dva tjedna je narastao samo za 6 dana. Mislim da to nece biti dobro. Trebalo bi se sve dobro vidjeti i cut srce. Al ne morat to nista znacit al mislim da nece bit dobro. To je nesto sta vi ne mozete kontrolirati. Dodjite u cet il pet pa cemo probat vidjeti." Ja sva u soku otisla od njega. Ne znam jel bi plakal il sta. Zovem frendice koje su trudne il bile trudne . Pa usporedjujem svoje nalaze sa njihovim pa nam nikom nije jasno kako je on to izracunao. Ugl dali se kome desilo da se u 7 tj slabo vidjelo i nije culo srce?
Ja ne radim vaginalne pa valjda zato i nisam osjetila zzz-ove :)
A moja cura ne stavlja ručice ispred lica jer nam se ni na jednom uzv-u do sada nije htjela ni pokazati!! Svaki put sakrije lice tako da imamo nekoliko fotografija kako ona grli posteljicu kao da se valja na pilates lopti. To je i bilo nezgodno kad sam radila anomaly jer doktor nije mogao sve vidjeti.
Naš je uvijek, ali uvijek stavio ruku na čelo i nije se dao gledati pa smo ga prozvali veliki mislioc haha.. Jedina njegova slika koju smo uspjeli izvuč sa 4d-a je njegov pimpek :mrgreen:
Ma pravi dečko! :lol:
Ja sam sad u petak pojela hrpu čokolade, i micala se ona, i doktor se stvarno trudio, ali ništa od njezinog ukazanja. Na 2D je uspio pogledati barem ono što je već trebao na prošlom uzv-u, ali toliko je kratko to dopuštala da dok je prebacio na 3D - glava u posteljicu. Sad mi je tek jasno kako ljudi uspiju ne znati imaju li curu ili dečka...
haha bar bu imal uspomenu na najraniju sliku pimpeka :lol: ma samo da su bebice zdrave bumo već doznale spol,iako sam znatiželjna al možda mi baš ni sutra nebu htio noge raširit da vidimo kaj je??
Cure jel ima koja od vas ovdje problema sa stitnjacom..hipotireozom?
Moj TSH je vec na 6.8 unato povecanju terapije, ft4 je 13.8 i ok..
Ne znam kako takav tsh utjece na plod ;(