da, al tak se bas zove . mozda nece plivat vise proizvodit, ventolin je plivin, a salbutamol ne znam ciji.
edit oba su plivina, al vidim da se i vani tako zovu od drugih proizvodaca.
Printable View
da, al tak se bas zove . mozda nece plivat vise proizvodit, ventolin je plivin, a salbutamol ne znam ciji.
edit oba su plivina, al vidim da se i vani tako zovu od drugih proizvodaca.
mislim da flixotide 125 nije na popisu narandaste kartice. nisu svi gsk lijekovi, samo neki. ja sam ju uzela jer sam mislila da su svi tak da ju nisam koristila do neki dan jer do neki dan nije bio ni seretide .
Mislim da ja imam ventolin kapi koji ne koristimo ako kome treba...samo moram provjeriti rok...
evo provjereno na str od narandaste kartice da samo seretide 50 34 kn skidaju. flixo ne.
e te kapi ti cesto nema na trzistu. ;) ja uvijek imam zalihe zato.
No divno. Sreca da sam ih nedavno nove podigla ali svejedno mi stvori nervozu tako kada je nestasica.
Ja vam imam ventolin sprej (pumpica ona) korišten je 4-5 dana . Posliej ga više nismo trebali pa ako kome treba obzirom na nestašicu nek se javi.
Moj F. je u gadnoj virozi, evo danas mu valjda malo na bolje ide. Od nedjelje navečer ne spavam praktički koliko kašlje. CRP dobar, pluća čista ....taman će ozdravit pred školu pa da mu se opet nešto zaljepi :cupakosu:
http://www.hzzo.hr/zdravstveni-susta...-vazecih-lista
na recept besplatno trenutno ide rhinocort aqua sprej za nos / kao tafen isti /
ventolini
seretide diskus 100/ slicno kao kad imas terapiju seretide 50 2x2, iako ne tako dobro i ucinkovitzo /
dasselta/isto sto i aerius /
eto kom treba , da zna da postoje neki lijekovi koji idu free a isti su kao i neki drugi po sastavu. nazalost to dr ne kazu.
E meni treba ovo ko aerius, hvala ti!!
Ipak ne, koliko vidim nema sirup verzije.
nem sirup verzije kod nas za na recept.
Steta, onda zasada ipak placam :)
Evo s Dokaza o crnom kimu:http://dokaziumedicini.hr/crni-kim-u...vlje-i-bolest/
Vezao za forumasicu koja je pitala za stetnsot fliksa nama su rekli da je to rel blagi kortic dizajniran za dugotrajno koristenje. Zapravo je pitanje koliko je stetno zivjet sa stalnom upalom sto astma je tj sa stalno slabo oksigeniranim plucima i koliko to ima stete po cijelo tijelo vs nuspojave flixa, ja vjerujem da to lijecnici dobro procijene da je stetnost flixa visekatno manja od visegodianjeg zivota sa slabom oksigenacijom pluca.
Nismo zasad primijetili na mojoj nuspojave singulaira seretidai flixa, neke tri god je na nekoj od kombinacija.
Evo digla najnormalnije recept i lijek tj pulmicort za 20 kn u apoteci . Imamo 12 i pol g. Dakle nije tocno da neide na recept za vece.
Sent from my iPhone using Tapatalk
moj maleni danas dobio solumendrol,nakon dosta vremena.Vec nekoliko virozica proslo skroz normalno,dijete naizgled skroz ok,tek malo kaslje,aktivan do bola,prsti od energije,disanje normalno, kad mi ped.rekla da je u spazmu kakav vec dugo nije cula kod njega,ja sam ostala bez rijeci.Jednostavno ne kuzim...
:( mi smo sinoc ventolirali,danas je ok vec
Moja kćer je dugo bila na flixotideu i sa nekih 6 i pol godina je prešla na singular od kojeg je počela hodati u snu. Odmah su joj ga ukinuli, sad ima osam i nije više na terapiji, osim ventolin po potrebi. Što je starija, polako sve prestaje...
Samo sam htjela napisati da smo mi imali takvu nuspojavu - mjesečarenje.
Sutra idemo na srebrnjak, na testiranje atopy testom , na inhalatorne konacno. Valjda cemo nekaj saznat u cetvrtak.
Sent from my iPad using Tapatalk
Sretno!
Mi imali koma noc, opet je uhvatilo najmanjeg :(
mi idemo na testiranja inaj idući tjedan,ovaj vikend klinac ima upalu uha
Bok! Evo da se i ja (nazalost) pridruzim diskusiji.
Mali ima 16 mjeseci, vec smo triput bili hospitalizirani zbog otezanog disanja - bronhitisa. I to u sloveniji, posto zivimo pokraj granice i tamo nam je najbliza bolnica (sve pohvale, stvarno su super).
Problem je u tome sto stvarno ne znam sto da po tom pitanju radim. Pedijatrica nam je koma, ona bi mu samo antibiotike davala, koji mu naravno ne pomazu. Prilikom zadnjeg bronhitisa dala nam je ventolin - da mu dajemo 2-3 puta dnevno. Ventolin mu relativno pomogne, al samo na par sati. Nakon toga opet skripi dok dise, napreze se. U bolnici mu ventolin daju svaka 3-4 sata, i ozdravi u roku par dana. Pedijatrica kaze da mu ne smijemo davati cesce od 2-3 puta dnevno, i kao posljedica opet usred noci zavrsimo u bolnici, jer jedva dise.
Nakon zadnje hospitalizacije dobio je i Flixotid.
Bili smo neki dan kod alergologa (alergican je na mlijeko i jaja), koji kaze da Flixotid nema veze, da sta mu to dajemo. Da bronhitisi nemaju veze s alergijom (a u bolnici tvrde da ima). Svatko ima svoju teoriju. Pedijatrica siba antibiotike, u bolnici ventolin i flixotid, alergolog kaze da je to virus, da mu je ventolin dovoljan.
Nisam vise pametna koga da slusam, to je za poludit :D
Evo sad mali vec 2 dana kaslje i sve strepim od trenutka kad ce pocet skripat i naprezat se. Ovo je koma :-/
Dajte molim vas, svoje mišljenje ili savjet, ja danima razbijam glavu i ne mogu to shvatiti, kako je moguće da slika djeteta koju ja doma vidim kao roditelj( povremeni kašalj i to ne isključivo suh, disanje normalno, jelo i piće uobičajeno, dnevna aktivnost potpuno normalna, trči i trči , vozi bicikl, skače, super, super volje...) a dr. na slušalice čuje spazam, daje solumedrol, i ventolin kroz 5 dana. Što bi bilo da nisam otišla k njoj jer mi nije izgledao loše? kako se ponašati ubuduće, oslanjati se na ono što vidim ili svako malo trčati k njoj da se ova spomenuta situacija ne bi ponovila? Imam godine i godine asmatskog staža sa starijim djetetom, ali ovako nešto mi se nije nikada dogodilo.
Nemam ništ pametno za reći, samo si me podsjetila da se i meni to jednom dogodilo. Ista priča - ne s djetetom koje ima dijagnosticiranu astmu, nego s drugim djetetom koje je donekle bilo sklono bronhitisima, ali inače nije bilo ni na ventolinu, a na trajnoj terapiji (flixotide, tafen) nikad nije bio. Pedijatrica me gadno preplašila....
Srećom, nije se ponovilo. A tada sam baš slučajno imala prilike odvesti dijete rođakinji u drugom gradu (ona je liječnica). Nije čula ništa alarmantno. Teško mi je reći da li je jedan dan ventolina učinio razliku (što je moguće) ili situacija nije bila tak strašna kako sam ja zamislila i zaključila iz reakcije pedijatrice. Dijete je isto bilo dobrog općeg stanja, inače ga ne bih vukla na put od 100 km.
Eto - nadam se da sam te utješila. Od par dana ventolina djetetu neće biti ništa ako je pedijatrica malo precijenila doživljaj. A da je stvarno bila neka frka, ti bi to sigurno znala. Astmatično disanje je prepoznatljivo - znaš i sama, to fućka i zviždi.
Sretno!
Nama se desilo da smo dosli na kontrolu pa je ona cula a meni je izgledao predobro :/
A najmladem te opstrukcije najteze padanu, on skoro uopce ne kaslje ali stenje,skripi, pisti i jako lose bude samo odjednom.
Iva ne kuzim ako ima pozitivno na mlijeko znaci da ima alergijsku sklonost pa mi bas nije jasno nista :/
Dali je samo začepljen nos iz kojeg curi voda i samo ispuhuje prozirnu sluz znak alergije?
J. već 10 dana ima začepljen nos onako baš jako i jako ju muči. Nema temperaturu, nema nikakvih drugih simptoma, zna tu i tamo kihnuti ali ne često. Kapamo fiziološkom i sad 3-4 dana operil, ali ne pomaže baš. Ne znam dali da ju vodim pedijatrici ali nema mi nekih drugih simptoma pa ne znam iako ju kažem dosta muči i živcira taj nos. Prije mjesec dana je vadila krajnike.
Mene kad uhvati alergija onda i kišem sto puta i nos začepljen i oči suze, pa mi je ovo kod nje čudno.
Mojo curici npr ide vodica iz nosa,kise i svrbe ju oci koje znaju biti suzne i crvene. Na aeriusu je za to.
L. opet kašlje, curi joj nos, i svrbe je oči. Gledam u beležnici, prošle godine je uhvatilo sredinom trećeg meseca, a godina pre toga početkom petog. Svake godine joj prepišu 5 dana antihistaminik od kojeg joj prođe samo svrab oka. Jedino do sada što joj je pomoglo je kozje mleko.
Nama curi nos i kašljemo...oboje uff
Jučer sam J. ipak odvela pedijatrici jer ju to dosta muči i dobila je Aerius i rekla je da ćemo vidjeti hoće li biti bolje do kraja tjedna, ako ne onda će joj sprej dati.
Bili smo jučer vani 2-3 sata i iskihala se i nos je samo curio i curio.
a jel si tražila ipak testiranja?
Curetak kise, smrca i buknuo joj je ad. Ocekujem ventolin parry uskoro. Najmladi je danas bolje.
Nisam, ići ćemo na testiranja, to nam je već prije najavila da treba ponoviti kompletnu alergološku obradu, ali kako je sad još slaba zbog gubitka puno krvi na operaciji i pije to željezo, malo ću pustiti da prođe vremena da se oporavi a i muka joj je još od bolnica.
Evo da se i ja javim. Sin je nakon cca 3 tjedna uzimanja odreagirao na melarth. Kašljucanje se bitno smanjilo. Sad doma uopće ne kašlje a kad je u nekom naporu(trčanje) obično je to škola,park ili trening pa ga teško mogu imat pod kontolom no koliko ga uhvatim vidim da se malo zakašlje a i on mi sam kaže. Ali.. da slučajno kod mene nebi nešto bilo jednostavno još uvijek nismo uklonili sumnju LPR-a. Baš zadnjih 10-ak dana često mu se vraćao sadržaj želuca i kiselina, no odradio je neku laganu crijevnu virozu onako usput pa puštam još 7 dana da vidim kako će to izgledati dalje.Ako se bude ponavljalo.. morati će i na PH metriju.
Početkom 05 mj. imamo kontrolu pa ćemo vidjeti šta kažu an srebrnjaku i držim fige kako mi se za stariju kćer upisi u srednju neće pokolopiti sa mojim planom da odem sa njim u Crikvu.
Vama sa alergijama mogu samo preporučiti ulje crnog kima...neznam iz prve ruke al frendica svako proljeće dobro "oplače"-ove godine je u 02. mj krenula sa kimom i za sad joj je dobro.
Dali treba neko vrijeme da počne djelovati Aerius ili on odmah djeluje? J. ga pije od utorka a kako smo sad vani svako popodne njoj je sve gore, sve oko očiju joj je žarko crveno, plače da ju peče, lice crveno, nos jako curi.
Ne djeluje trenutno. Trebba vremena.
Iva nadi nekog kom vjerujes i samo njega slusaj, u ovom slucaju ja bi samo slovence slusala ;)
Drzte se cure .
Cappy i nama se to znalo desavat tako. Al vise me uzruja da kad su lose a dr tvrdi da jeok, ja dam ventolin i atrovent na svoju ruku i bude bolje. Ko je tu lud.
Moje iskustvo je takvo da treba slusat samo svoj filing bez obzira kaj ko kaze.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pozdrav cure, ja opet imam dilemu-ustvari neznam ni jel to dilema nego trebam iskustvo drugih i savjet...
prije samog uzimanja(singular/melarth) lijeka čitala sam i informirala se da znam šta dajem djetetu. Moram priznati da nisam bila sretna kad sam naišla na komentare o nuspojavi razdražljivosti, agresive pa čak i suicidalnosti. Uzima ga oko 4 tjedna i ja nisam kod kuće primjetila neke ogromne promjene u ponašanju ali sam primjetila... i inače se on i seka svađaju i ponekad mi ima neke ispade ali sve mi je to nekako išlo u rok službe,nisam htjela pripisivati lijeku jer ipak to nisu bile neke drastične promjene a i krenuo je u 1. razred i puno je toga novoga. No, jučer sam bila na informacijama i kaže meni učiteljica da se nešto sa njime događa zadnjih tjedana.Da je jako razdražljiv, explozivan, lako se posvađa sa dečkima i da joj je baš taj dan iz čista mira došao i rekao kako je on najsretniji kad nekoga istuče :-o. Tu je i ona bila iznenađena jer ga ne zna kao takvoga...sve ostalo u školi je ok šta se tiče učenja al ona je točno zadnjih par tjedana primjetila promjene u ponašanju.
Ja sam joj rekla da uzima taj ljek i objasnila joj ev. nuspojave koje su prema opisu porizvođača lijeka vrlo vrlo rijetke. Sad sam ja u čudu jer jesam primjetila da je osjetljiviji ali opet...njima se stalno događaju neke promjene i u toj dobi(čujem i od drugih mama) znaju imat velike oscilacije u ponašanju... od agresije do plačljivosti. Jasno je meni da su oni sad u novom kolektivu i da se bore za svoje mjesto pod suncem i da nekako moraju ispoljiti svoje frustracije i neznaju kako.. Ja ću se svakako više angažirati oko njega da probam upratiti jel problem u ljeku ili nešto drugo no vidim da tu dosta sjece uzima taj ljek pa čisto da vidim vaša iskustva i šta bi vi napravile.
mitovski, NEMOJ ići van s djetetom svaki dan u sezoni dok cvate drveće i zrak je pun peludi. Ako je peludna alergija, ne samo da nije dobro ići van nego ne bi trebalo ni zračiti kuću da pelud ne ulazi unutra. Ostanite unutra dan-dva, pa vidi hoće li biti bolje.
Moj mlađi je znao plakati da želi van, ali nismo ga puštali u sezoni lijeske i breze.
Aerius moj sin uzima i danas redovito (sad je na tabletama, kao mali je bio na sirupu - Claritine, a kasnije Aerius) u sezoni peludi na koju je alergičan. Bude to i po dva tjedna u komadu, svakodnevno, ali dobro mu je. Dajem mu i ulje crnog kima, svakodnevno 1 kapsulu. Za nos - Nasonex ili u hitnim slučajevima nešto protiv kongestije (imam Maxi Rino u kući, za djecu, a bome i za odrasle - mm je iz iste vreće).
mitovski, već sam stavljala upute sa Srebrnjaka za kontrolu okoliša kod alergijske astme, ali evo još jednom navoda koji se odnosi na pelud:
Citiraj:
- peludi: stabala, korova, trava - upoznajte se s kalendarom cvatnje, u vrijeme cvatnje izbjegavati boravak u prirodi, pri visokim koncentracijama peludi držati prozore zatvorene u stanu i/ili automobilu, zračiti stan navečer kad je koncentracija peludi najniža, svakodnevno prati kosu, pripaziti pri uzimanju meda