Ne znam za ovu, ali prošle godine nisu radili od Božića do 10. 1. pa vjerujem da će i ove godine otprilike tako.
Printable View
Ma užas, toliko sam jadna sad, curke. Ukratko, u lipnju smo saznali da mm ima oligoastenoteratozo... i krenuli na VV kod dr. Lučingera. Pošto je situacija sa spermiogramom granična, dr. je rekao da bi AIH baš mogao uspjeti i predložio da idemo na 3-5 inseminacija, a tek onda na IVF, ako bude potrebe. Dao nam je popis pretraga (klasika, krv itd i hsg za mene).
Tu počinje priča. Naime, kao što znate hsg se radi između određenih dana ciklusa, što znači moliti se za mengu kao suha zemlja za kišu. Moja menga dolazi kako joj se svidi, ako ikako. Prvo sam malo čekala, a onda otišla kod ginekologa i krenuli smo izazivati krvarenje. Ono je konačno došlo i u kolovozu je dogovoren hsg.
Da skratim priču, bila sam u 2 klinike na hsg pokušaju, stravično iskustvo, uglavnom krvi ko u priči, bol kao nikad do tad u životu, a pretragu 2 iskusna doktora nisu uspjela napraviti. Zašto? Zato što ni jedan nije uspio proći kroz cerviks do maternice. Ultrazvuk, pokušavanje kateterima, instrumentima, škripanje zubima, nesvijest, da bi na kraju rekli da ću morati na laparoskopiju i histeroskopiju da se vidi što je.
A onda što? ČEKANJE MENGE jer se laparo radi kad je endometrij tanak, dakle nakon menge. menga nije dolazila nikako i otišla sam na ultrazvuk da bi doktor ustanovio da je endometrij tanak i išli smo odmah na operaciju. Rezultat operacije - krasni prohodni jajovodi, divna maternica, cerviks malo zavinut prema gore s "stepenicom" koju su malo pobrusili da se može lakše proću ubuduće. Jajnicu su bili blago policistični i napravljen je driling.
Doktor mi je rekao nakon operacije da bih sada trebala imati savršeno normalne cikluse i da nam savjetuje da pokušamo par mjeseci prirodno.
Onda sam otišla dr. Lučiju koji me obavijestio da za koji dan odlazi s VV. To me užasno pogodilo, jer sam imala veliko povjerenje u njega i, na koncu konca, svi se nekako vežemo za ljude, osobito nekoga tko je toliko važan za našu budućnost i sreću... Ali ok, prešla sam kod dr. A i dogovor je bio ČEKATI MENGU da bih se javila 3dc.
Bila sam jako uzbuđena jer su mi rekli da bi menga sada konačno mogla dolaziti redovito i također da nakon "propuhivanja" jajovoda parovi često u prvim mjesecima uspiju začeti prirodno... MENGA NIJE DOŠLA 3 MJESECA!!! Budimo realni, nije došla ni tada, ja sam skroz popi_dila od čekanja, otišla na VV i dr. A, mi je dao utriće 10 dana, nakon čega test na trudnoću i ako nije pozitivan, prestajem s utrićima i menga bi trebala doći za par dana.
Tako je i bilo i došla sam kod njega 3dc. Doista sam se nadala da ćemo konačno na prvu inseminaciju, no doktor se odlučio na vađenje svih hormona ponovo - imala sam već nalaze hormona od 5.dc (svi savršeni, jedino inzulin dosta nizak), ali je on rekao da želi vidjeti kakvi su sada nakon operacije. Zamolila sam ga da mi na neki način iskontrolira taj ciklus, kako ne bih opet čekala 3 mjeseca, a on je rekao da neće, nego da jednostavno pričekam mjesec dana i opet napravim isto s utrogestanima.
I tako smo taj mjesec opet naslijepo gađali ovulaciju (koja se vjerojatno uopće ne događa, nemam pojma što se zbiva) i ČEKALI MENGU. Kad nakon mjesec dana nije ona nije došla, opet utrići i sada u petak sam radila test, negativan. Krenuli su lagano bolovi dolje, tako da izgleda da se sprema menga, a onda pročitam da neće raditi upravo u razdoblju kada bi meni bila inseminacija.... :cry::cry::cry::cry::cry:
Ne znam kako da vam opišem jad koji osjećam... doista nije kao da mogu računati na to da će sljedeća menga doći, ili kada će doći. Već šest mjeseci čekamo kako bi čekali da bi čekali... Oprostite na kukanju, ali bilo bi mi lakše da je iza mene bar jedan pokušaj, pa da mogu reći, eto nije uspjelo, a sada idemo dalje... no ovako imam osjećaj da nikada neću ni doći do postupka. Vrijeme nije nešto što je milostivo prema ženskom biološkom satu, osjećam kako mi klizi kroz ruke...
Još jednom oprostite na kukanju, toliko me to pogodilo, ne znam više ništa... Pomislila sam možda otići dr. Lučiju da sad ne propadne i ovaj ciklus, no kako skupiti sve dokumente na vrijeme, nije kao da će mi ih "posuditi" s Vuka Vrhovca, zar ne?
joj joj, nije ti lako...
znam točno šta proživljavaš jer ja sam tako zbog ciste propustila 9 mjeseci mogućih pokušaja!! svaki mjesec, 21. dan kad sam trebala krenit s postupkom ja sam imalal cistu! i ništa!
ne znam šta bih ti rekla, osim da držim fige i nadam se da ćeš krenit u postupak što prije!
sve dokumente možeš dobiti sa vv samo pitaj sretno
Mi smo u pet. bili gore. Rečeno nam je da još nisu sigurni ali najvjerojatnije 23.12. rade normalno, 24.12. skraćeno,. i onda kolektivni godišnji do 10.01.2011.
Hvala puno. Zvala sam dr. L., on isto ne radi u to vrijeme, nema druge nego ići dalje. Danas sam tulila, sutra opet glava gore i idemo. A puko mi je film, dosta mi je stalno biti strpljiva i hrabra... :-)
ValaMala :love2:
Drž se :-)
ValaMala :love2:skroz te kužim kak se osjećaš.. takvo je i meni bilo čekanje do prvog postupka.. tj. svima nama koji smo u MPO priči.. sve bi mogle romane napisati o pretragama i postupcima..
Draga ne gubi nadu i budi strpljiva.. bude sve sjelo na svoje mjesto..
(kad si prevrtim film i sjetim se tog razdoblja početaka na VV, prije 2,5 god.- smješna mi je nervoza i histeriziranje koje sam sama sebi priredila..
jednu stvar sam naučila... strpljivo čekati..)
Vela Mala mislim da ti je tako skoro pa svugdje,vučeš se s pretragama oko godinu dana do prvog postupka, dobro negdje se i prije dođe na red pogotovo ako je dijagnoza jednoznačna npr. neprohodni jajodvodi ili jako loš spermogram ili visoka dob, ovako se samo vrtiš u krug i dok odradiš te tri INseminacije ode ti još najmanje pol godine budući da nemaš mengu redovito.
Moj savjet ti je ako možeš odi privatno kod nekog - onda bi mogla i preskočiti hrpu inseminacija od kojih statistički nema puno uspjeha, ako ne možeš nema ti druge nego čekati, tako ti je to nažalost
ValaMala ne sekiraj se škodi ti na zdravlje, a ništa nečeš postići s tim.
E da ti ja pričam svoju priču- koja traje kroz 5 godina i iiiiiiii još nismo došli ni do jednog oblika umjetne oplodnje... :) Smješno do bola...
Uglavnom 3 od 5 doktora su se slagali sa umjetnom oplodnjom u njih isto tako spada dr. L, pa onda dr. A iiiiiiiiiii 5 od 5 dr. je reklo da mi ništa nije kao ni mužu te da radimo na prirodnoj trudnoći.
Znači u prosijeku ti je to jedan dr. po godini i ode meni 5 godina.
Prošli smo sve tretmane i jedini odgovor koji od svih njih dobijemo je dajte pričekajte još godinu sigurno bude...
Ja ljudi neznam ko je tu više lud ja ili oni???????????
Tak da se ne sekiraj, ne sekiraju ti se ni oni baš previše....
E da P.S. ti ćeš barem u postpak poslije Nove Godine ako ništa drugo i to je još dobro...
Zamisli da su te poslali na čekanje još godinu dana a biološki sat ide kuc kuc....
Tak da sam polako ti si već na korak do sreće...
Evo jedna lijepa vijest s VV: moja prijateljica, s kojom sam i bila zajedno na transferu, danas 14dnt beta - 1203!!! Čestitam joj i želim sve najbolje...
Na žalost, svi te ovdje u potpunosti razumiju :love2:, ali nekako taj MPO put ojača sve nas.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ od :heart: da čim prije uđeš u postupk i da ti bude dobitni.
Sestre navodno daju dokumentaciju na kopiranje pa svakako odi do njih i obavi copy dokumenata.
U zadnje vrijeme se dobar dio pacijenata sa VV-a (L. pacijenti) prebacio u druge klinike pa i ti možeš imati alternativnu kliniku i naravno, odi i L. bar na razgovor.
Ipak je on sad privatnik pa to košta, a klinike ti omogućavaju besplatne postupke.
Naravno, postoje liste čekanja, ali one se prvenstveno odnose na stimulacije.
Sretno
mala teta, a koji doktori su ti to 5 godina govorili da pokušavaš prirodno? u bolnicama ili? i kakve si pretrage napravila? jer ovo stvarno zvuci necuveno...
Stvarno ste drage i puno vam hvala. Pogodilo me ovo sve jako danas i jednostavno sam pukla. U srijedu je 3. dc, pa ću ići kod dr. A. porazgovarati o sljedećim koracima i vidjeti kakvi su ovi novi nalazi hormona. Nadam se da ako me misli stavljati na yasmin, da će to onda biti u ovom ciklusu, jer ću poludjeti ako mu dođem u siječnju u nadi za prvim aih-om, a on odredi čekanje od još jednog ciklusa.. :-S
Dosta razmišljam da odem ipak odraditi inseminacije privatno kod dr. Lučingera, baš kao što je netko tu rekao, da to što prije završim - bilo s kakvim "kucajućim" rezultatom, bilo da onda znam da nam je vrijeme za IVF.
E da, curke, možda je ovo glupo pitanje, ali me opterećuje, pa da ga bacim s leđa. Pošto imam ovakve nenormalne cikluse (od 39 dana, pa do 3 mjeseca i više :-(), kako mogu znati ovuliram li uopće. U jednom ciklusu smo koristili one trakice za ovulaciju i meni su bile pozitivne kakvih 10-ak dana za redom. Onda sam odustala i nisam kupila i treći paketić, mislim, kako gađati ovulaciju, kad ispada da bi ona mogla biti svaki čas, a nikada doista nije?
E da, velike čestitke svim novim trudnicama. Tako me podigne kad god čujem da je koja curka ovdje uspjela!
Vela Mala nadam se da ćeš se s privatnikom moći dogovoriti o onome što ti želiš jer ipak kad plaćaš uslugu možeš malo više urgirati npr. te AIH da preskočite i probate s IVF-om ili odradi jednu na VV, pa onda ako ne uspije odi privatno - to je nekih 2000 kn ako se ne varam a šteta ti je plaćati kad dobiješ istu stvar u bolnici.
ValaMala ako imaš policistićne jajnike trakice za ovulaciju ti i nisu baš od neke koristi jer ti je LH vjerojatno povišen pa je trakica uvijek pozitivna. moji ciklusi su isto koma ili bolje rečeno nikakvi. Bez tableta M skoro da ni nemam, a s tabletam točno na dan. U našoj priči je situacija STRPLJEN - SPAŠEN kako kažu ljudi. A dr Alebić voli ponavljati nalaze ...ja sam kod njega obavila 3 AIH i 2 IVF te na kraju pobjegla glavom bez obzira u Sloveniju. Ne zbog dr nego zbog zakona da ne bi nešto krivo pomislila o dr :mrgreen:
AMYX, hvala na odgovoru. Ovi AIH-ovi koje si radila na VV, jesu li išli jedan za drugim ili si morala raditi neke pauze? I na koji način ti je stimuliran ciklus, mislim očito da kao ni ja ne možeš računati na prirodni...
Ne mislim ništa loše o dr. A., samo ne mogu prežaliti ponavljanje tih glupih hormona, kada smo mogli iskoristiti taj ciklus... Ovako ništa od ove godine
E pa djevojke moje napravila sam sve pretrage idemo redom HSG,mikrobiološke,krvne (hormonske i druge), probali smo klomifen (reakcija odlična bez uspjeha), štitnjača uredu, sumnjalo je njih 2 u PCOS i to se uspostavilo da nije, šopala me jedna dr. sa kontracepcijskim skoro godinu dana kao da se smire hormoni i bude redovita ovulacija ( to je bilo u početku- danas sam pametnija i znam da to uopće nije trebalo jer ja imam normalne ovulacije- potvrđeno ultrazvučnim praćenjem)
pratilo se ultrazvučno i rast folikula i sve fino uredu.
MM nakon 3 godine mojeg mučenja poslali na spermiogram i on bio uredu, pa ga poslali opet da provjere i opet bio uredu, pa smo čekali da se desi prirodna trudnoća jer nama ništa nije (veli dr.) onda opet slali MM na spermiogram- e sad u granicama je ali ponoviti vele oni... o.k. ide MM ponovo na spermiogram.. kad oni pišu katastrofa nema progresivnih spermija u uzorku nađen jedan... mi u šoku... vele vaditi bakteriološke u uzorku ponovo... sigurno su bakterije... nisu bakterije... al vidi vraga spermiogram ponovljeni je dobar...
I tako ni ja sama neznam koliko se MM družio sam sa sobom u onoj komorici, ali uzevši u obzir koliko je to puta bilo otišla nam je jedna cijela godina samo na to.
Tak da se razvlači već 5 godina, jer na svaku pretragu je trebalo čekati i normalno nisu me poslali odmah napraviti sve pretrage nego naruči se pa čekaj pa se ponovo naruči itd.. a da ne spomenem da i dr idu najmanje 2 puta godišnje na godišnji pa blagdani pa bolovanja...
Možda za 5 godina dođem i ja na red za neki oblik potpomognute oplodnje- no do tad mi i biološki sat lako otkuca...
Zaboravila sam napisati najbitnije bila je sad u 11 mjesecu biokemijska i radi toga me sad stavljaju godinu dana na čekanje jer se bude sada sigurno dogodilo čudo...
Više ne vjerujem u čuda ... ona se dešavaju drugima ali meni ne...
nije mi jasno zašto su ti muža koji ima normalan spermiogram,slali toliko da ga provjerava...MM je radio jedan spermiogram koji je bio ureda i to je to..
koje su to igre...??niš ne kužim...
mala teta, čitam i ne mogu vjerojvati. Koje si ti godište? Ponekad mislim da je biti idiopata (kada nema dijagnoza) najteži oblik neplodnosti - čini mi se sve više da smo to i i mi jer sve je OK, a nikad prirodne trudnoće.
Jel ti baš MPO doktor ili neki drugi doktor rekao da to mora biti godinu dana? Ako je ovo prvo, ja bih na tvojem mjestu pod hitno mijenjala kliniku!
ValaMala, s tako dugackim ciklusima tesko da ces uhvatiti ovulaciju s trakicama; a s obzirom da ti je toliko dugo bila pozitivna, vjerojatno ti je LH nesto povisen i trakice kod tebe nemaju smisla, kao sto ti je vec i amyx rekla.
Eventualno bi mjerenjem bazalne temperature mogla popratiti da li uopce ovuliras i kada, al to samo ako bi imala jako puno vremena za cekanje...
Uvijek dobijes menstruaciju nakon 10 dana terapije utrogestanom? Ne znam, palo mi je na pamet, ako te ne prime ovaj ciklus na inseminaciju - nemoj do besvijesti cekati sljedecu menstruaciju mozda i naredna tri mjeseca, nego se jednostavno dogovori s doktorom za terapiju utrogestanom 16-26dc (recimo), dobit ces redovno menstruaciju i onda kreni na AIH u sljedecm ciklusu. Tako bih se barem ja pokusala dogovoriti s doktorom; a to i nije tako puno cekanja, jedan normalan ciklus.
Kontracepcija isto nije losa ideja, bar znas da neces beskonacno dugo cekati.
Reguliraj cikluse s tabletama ako drugacije ne ide; stvarno nema smisla da po tri mjeseca nacekavas M da bi dosla do AIH.
Sretno:love2:
Hvala, Visibaba, tako sam i ja mislila, nema smisla čekati beskonačno. Da, nevjerojatno, 10 dana utrića = menga. A ništa, ovaj ciklus ćemo pričekati (i baba-raditi prirodno), a onda u siječnju nadam se konačno prvom postupku.
Hej, što je netko napisao da dr. Alebić radi tek od 18.1.? Pitat ću ga, sutra sam gore, pa ću valjda biti pametnija. Sutra btw, dobivam nalaze hormona, nadam se da su ok. Puse svima
Ovo je apsolutno istina! I mi smo izgubili godinu dana na jednoj klinici jer kao sve je u redu, pa godinu dana na VV na 4 bezvezne inseminacije dok nismo došli na red za 1. IVF, a tada samo oboje već imali 34 godine. Sve nešto čekaj pa bit će, pa dogodit će se čudo, pa pijete ove trave, one vitamine bla bla bla. Mislim da je Radončić nekom lijepo rekao - nema nerazjašnjene neplodnosti, samo nije otkriven razlog.
I MM ima normalan spermiogram pa ga je morao tri puta ponavljati, tako da samo tek nakon godinu i pol dosli na red za privi AIH.
Neznam u cemu je problem i zasto to tako dugo traje ja sam mislila da se to samo meni dogada, vec sam skoro bila odustala.
Mi isto bas nemamo neku dijagnozu, i stekla sam dojam da doktori stvarno misle da ce se trudnoca desiti prirodnim putem ali
ako nakon sedam godina braka nije doslo do nje neznam cemu cekati i trositi vrijeme na AIH ( ja sam radila dva, za drugi cekam
da napravim test za dva dana ali vec znam da nema nista od toga jer su bolovi vec pomalo poceli ). Stvarno sam mislila da ce
me odmah poslati na IVF. Ako mi jos jednom spomene da idemo na AIH mislim da cu promjeniti kliniku.
Da prvo odgovorim Andream 80-to godište sam i da dr.A mi je rekao da čekam.
Najgore je drage moje djevojke što sam promijenila i osobnog dr.ginek. i otišla u bolnicu po savjet od još 2 druga dr. i sad drugogog dr. na V.V. i svi su gledali nalaze čak neki i ponavljali pretrage, da bi na kraju svaki od njih rekao -pričekajte još malo bude to došlo samo ... valjda ste pod stresom i neznam slične stvari...
Još je gore da svaki put dok mislim e sad će me poslati na IVF e pa sad još trebate napraviti ovo, pa sad vam fali dokumentacija jer mi prvi put nisu točno rekli koja sve treba...
I na kraju prva biokemijska u 5 godina, odgovor dr. "pa vi možete prirodno pričekajte još"...
No ali pazite to je meni prva biokemijska za koju ja znam možda je bilo više tokom ovih 5 godina... ali teško je to znati ako se baš ne napravi test...
A hvala Bogu nakupovala sam se testića da i ne prićam... već i MM poludi kad kažem da sam ponovo kupila ako mi par dana kasni... jer jednostavno nemogu izdržati moram znati dal je uspijelo ili nije.
Bok cure, bila danas na VV i dr. Alebić me jako pozitivno iznenadio. Rekao je da nema svrhe čekati mengu, nego da ćemo je izazvati utrićima (tako da sam kod njega 3. dc odmah kad se vrati s GO, 18.1.), ali me također stavio na klomifene, tako da ćemo mm i ja konačno ovaj mjesec imati realnu šansu pokušati prirodno. Badave mi pokušavamo, kad ja ne ovuliram, već smo smiješni sami sebi...
Jedna stvar koje sam se stvarno bojala je nalaz AMH, to jest kakve su mi zalihe jajnih stanica. Doktor nije mogao vjerovati, rekao je da su moje vrijednosti najviše koje je ikada vidio (tipa, mogu populirati manju zemlju, haha - još kad bi se samo primilo...). To me jako razveselilo, jedna briga manje, no nadam se da to ne znači ujedno i veću mogućnost hiper-stimulacije...
MALA TETA, TOMISLAVA i druge cure koje nemate pravu dijagnozu, želim vam da se što prije dogodi toliko željena bebica. Svima nam je teško boriti se s neplodnošću, no vama je doista grozno, naizgled sve ok, a trudnoće nema. Kod lošeg spermiograma, problema s ovulacijom, itd... bar imamo nešto za uhvatiti se i reći "to je razlog", mora da vam je jako frustrirajuće...
ne kužim zašto vas zavlače, meni nitko nije rekao da čekam i ponavljam nalaze (dobro sad nakon 4 godine od prvih nalaza iste sam ponovila).
TOMISLAVA za nas bez dijagnoze nažalost AIH je pravilo prije IVF-a i mi smo ih radili 3 prije IVF-a
mala teta ja bi na tvom mjestu otišla do dr. A i rekla da ne želim čekat jer nema smisla a i načekala si se
ValaMala da dr. A se vrača s go 18.1.
Bok cure, jučer sam vadila betu bila je 15.1. dr. kaže da je ok, početak, baš početak. pšto je bila inseminacija. u ponedjeljak idem opet vadit i molim boga da će se povećati do onda
Cure koje imate iskustva s klomifenima, jel imala koja kakve nuspojave? Meni se toliko spava da mislim da ću se onesvijestiti, nikada u životu se nisam ovako osjećala. Doma sam, odspavam 12 sati preko noći i onda preko dana ne mogu gledati i zaspem čim sjednem na kauč, koji odvratan osjećaj...