E da, moga je sisa motivirala na okret, i to bas negdi s 4,5 miseca; igracke nula bodova. I to sto sam ga pocela podizat s okretanjem, kao u onom prirucniku o baby handlingu (isto imas link negdi po forumu).
Printable View
E da, moga je sisa motivirala na okret, i to bas negdi s 4,5 miseca; igracke nula bodova. I to sto sam ga pocela podizat s okretanjem, kao u onom prirucniku o baby handlingu (isto imas link negdi po forumu).
Ista starost, slična situacija. Kad hoće, najčešće ga deda nekako motivira, podosta se spretno i fino okrene. Čak s leđa na bok pa na trbuh i malo se digne ručicama - jedno pet puta do sad. Glavu dobro drži, pedijatrica zadovoljna. Iz ruke u ruku spretno prebacuje, do prije nekoliko dana nije ni pod razno htio na trbuh, niti se doizao ručicama. Sad se ja kao ko majmun kreveljim i veselim pa ostane na trbuhu i smije se. A onda glavu kad mu je dosta ko noj u podlogu. Samo leđa želi od rođenja, premda su mu noge stalno zaposlene i mlati njima u zraku (od maternice još). Ponekad mu igračku stavim iznad glave a opet da je vidi, malo u stranu (na koju želim da se okrene). Onda ako je raspoložen se i okrene ili nije pa njurga. Isto nema šanse na mom trbuhu, koči se i za ulazak u shantalu.
Sad mu je glavna fora čupati mamu (kako je s veseljem jedan dan otkrio moj dugački rep) i bacati igračke i to podosta u daljinu.
Brineš nepotrebno (a ja sam vjerojatno sto puta gora). Radi sve kako treba i nisu oni satići. :-)
evo mene i ne znam ni sama što bih rekla
prošli smo vježbice , dosta se pokrenula, stomak i dalje NE PODNOSI
okrene se eventualno da nešto dohvati i isti tren se vrati na leđa
tako da moje forsanje trbuha jednostavo ne šljaka
jedino gdje će provesti na stomaku više od pola minute je pilates lopta
ja ne znam kako će to dijete propuzati
što se tiče sjedenja ona se sama pridiže do pola, ali ne može sasvim sama sjesti
kad je ja uhvati za ruku i napravim joj oslonac u nožicama ide bez problema
samo što ona stvarno nije od neke inicijative
ma brine mene to, sad kad ne idemo na vježbe, to je doma neko poluvježbanje
nije nešto zainteresirana a ja ne znam kako da je potaknem kad je njoj najveći gušt izvrnuti se na leđa i tako brbljati i gugutati
do kad bi dijete trebalo kao neki krajnji rok da se posjedne samostalno?
kako, kako da je potaknem?
Kako sam ga spustila na prostirku na podu tako se sada počeo okretati na trbuh i odizati na ručice i promatrati okolinu. Valjda se na podu osjeća sigurnije, tko će njih znati....
flopica - koliko ste stari?
moja je 8 mjeseci
nekako mislim da bi do 10 tog ipak trebala to samostalno savladati
ona je jednostavno malo mirnija pa ipak mislim da je to glavni razlog
flopica,ja sam sa svojom bila kod fizijatra na pregledu kad je imala skoro 8miseci,pitala me jel se posjeda sama i kad sam rekla ne,rekla mi je da nema veze (pregledala ju je i vidjela da je sve drugo ok) da joj možemo dati još koji mjesec da se sama posjedne..to je bio odgovor fizijatra,dok je moja pedijatrica napravila živu frku oko toga,zato mi je i dala uputnicu za fizijatra..samo polako,kad bude spremna posjest će se..
Imam jedno glupo pitanje. :škartoc:
Priznajem da nisam proučila tekst s početka teme, ali ne zamjerite. Trenutno proučavam dojenje. Ovo ću kasnije. :)
Dakle, pitanje.
Shvatila sam da dijete smijem staviti da sjedi tek kad se nauči samo posjedati. Točno? Ako se dijete samo posjeda tek s 8 ili više mjeseci, kako ga onda hranite sa 6? U čemu dijete boravi dok jede? Meni se sve one "normalne" hranilice čine kao da su za djecu koja samostalno sjede. Znam da ima i onih gdje djeca budu u poluležećem položaju, ali pretpostavljam da velika većina ljudi ipak ima one "obične".
ja sam svoje dok nisu počele skroz samostalno sjediti hranila svakako,to jest,meni u naručju,u kolicima...dok bi bile doma najčešće bi je hranila tako da je meni u krilu,nekako mi je tako bilo najjednostavnije..ne mali broj puta smo se hranile vani,to jest kad je lipo vrime,skuhala bi joj nešto za jesti,u kolica i u šetnjicu,nakon šetnjice,ja na klupicu,ona u kolicima i papa..i uživamo na lipon morskon zraku...
ma i ja sam bila kod fizijatra koji tvrdi da je apsolutno zdravo dijete, ispravno motorički
međutim imala je određene komplikac. pri porodu pa smo posumnjali da je to koči
meni a i njima ona izgleda sasvim ok. ali nije neka prerživahna što mi je novost u odgoju
Nije li samostalno sjedenje jedan od preduvjeta za pocetak dohrane?
pa većina djece ne sjedi samostalno sa 6 mjeseci kada počinje dohrana.
mi smo sjeli s 8, tad smo i počeli s dohranom.... iako ih možeš hranit i u kolicima, u stolici koja ima položaje do ležečeg, ona stolica za na krevet, ne mislim na hranilicu, u AS jaju, ma i na rukama.
Viper je zgodan, to je nine ova stolica za na kauč kako si rekla, može na pod, možda i stol (ja ne bih riskirala i penjala ga igdje).
zapravo, izuzetak su djeca koja sa 6mj. samostalno se posjednu.
sta je problem drzati dijete u krilu? ima x varijanti, od "upadanja guze izmedju tvojih nogu i pridrzavanje ledja rukom do naslanjanja ledja na tvoja prsa...
mishekice,ne brini,nakon što primiš svoje dijete u vrlo,vrlo kratkom roku iznenadit ćeš se kako si zapravo vrlo vješta majka..sve to dođe spontano...
vidim,ti možeš sad svaki dan roditi..sigurna sam da ćeš nas za cca 2-3 tjedna obavijestiti kako bi bespotrebno brinula:yes: sretno draga:-)
Moj ima 8,5 mj, sjedi sam kad ga mi posjednemo, ali se ne posjeda sam. Isto tako rijetko kada kotisti rucicu da bi se pridrzao od pada dok sjedi, uglavnom se samo pusti da ljosne, ostane tako lezati ili se okrene.
Da li je to nekakav signal da potrazimo misljene fizijatra?
pedica nije od neke koristi... :/
ani4 isto tako je kod nas
sjedi kad je mi posjednemo, održava ravnotežu sasvim pristojno i po više minuta
naslanja se bočno na ručice ali da bi samoincijativno sjela nema šanse
zapravo ona pokušava, ali iz trbušnog položaja, što joj je preteško
nikako da se iskobelja bočno...
Pozdrav,
Evo da se ukljucim sa svojim pitanjem! Moj maleni ima 6 i pol mjeseci! Nekidan je propuzao! Ali nije mu dovoljno nego se hvata gdje stigne i dize se na noge! Jos se nije sam posjeo! Nije li to prerano ipak?!?
Iako smatram da sto dijete moze samo , da ga treba pustiti!
Ali ipak nisam sigurna sto posto jel to ok?! Sto mislite?
Hvala unaprijed!:)
Ja sam ga pustala, mozda je imao oko sedam mjeseci kad se poceo dizati na noge. Al nisam sigurna da je to ispravno ;-)
Djeca smiju samostalno sjedit tek kad se sama posjednu, ne smije ih se posjedat. Što se tiče dizanja na nogice i ostalog sve je ok kad djeca to sama rade, znači sama se podižu na nogice, ne smije ih se stavit da stoje to nije ok, ali ak se sam digne i stoji, znači da to može. Moj R. se digao u kinderbetu sa 7 mj. a K. sa 12., to ovisi o djetetu.
Ani4 ja bi na tvom mjestu (iz osobnog iskustva) zatražila mišljenje fizijatra jer kao što sam već napisala bolje je puhat na hladno nego se opeć. A obzirom ima već 8,5 mj. bolje je ako treba što prije počet s vježbicama.
ovako i nasa, s tim da e iz bocnog pokusava. kad ju hranim ili oblacim sasvim fino sjedi u krilu.
koliko se sjecam sa starijom je bio problem sto se sa 7 i pol kad bi ju se stavilo u sjedeci stav srusila ko klada iste sekunde, nije bio problem sto se jos ne posjeda. s 9 je (nakon mjesec i pol vjezbanja na goljaku) uspjela ostati u sjedecem stavu. proslo je jos koji mjesec dok se nije sama posjela, al iz spage.
Mene sve ovo zbunjuje. :(
Dijete treba samo sjesti, samo ustati, odlučiti hodati... Ne razvijaju se sva djeca jednako brzo... U kojem onda trenutku shvatiš da nešto nije u redu i da trebaš pomoć i / ili vježbe?
Ja sam onomad zakljucila da se misli pa ga nisam kupila. A i ne svidja mi se bas sto je beba u njemu nekako skucena, tj. nema prostora koliko hoce za mlataranje. Al, ako ti bebi pase tu i tamo malo ljuljanja, mislim da to nije strasno. Al nikako je ne bih u tome drzala puno vremena. Frendica je malu puno drzala u viperu jer je maloj to pasalo pa je zavrsila na vjezbicama sa sest mjeseci i rekli su joj da je i drzanje u tome krivo sto mala malo motoricki zaostaje. Makar je ona i sama po sebi mirnija.
viper je nesto sasvim deseto kad usporedis nosiljke (pri tome mislim na nosiljke poput marame, slinga, MT...) u kojima dijete ne sjedi. djetetu su, ako je pravilno namjesteno, koljena iznad ili u ravnini guze (zaba) i oslonac nosiljke je na ledjima, a s prijede nosaceva prsa. kada dijete sjedi opterecuje se trtica, zdjelica, dok kod nosiljke to nije slucaj. primi dijete u ruke kao da ga drzis nad wcom kad pisa. primas ga ispod koljena i naslanjas na sebe. trtica i guza su slobodni. onda primi dijete kao da sjedi ispod guze i vidjet ces razliku.
jednako kao sto je razlika u polozaju kad sjedi u kolicima (koliko god spusten tj. nagnuti naslon od kolica bio) i kad sjedi i AS u kojoj guza "upadne". raspodjela tezine je drugacija.
ja sam pak na forumu vise nasla ne viperu nego da. koliko vidim viper na slikama je vise nalik polozaju u kolicima nego onom u marami ili AS i ja ga bas i ne bi. a mislim da je preskup za "odlaganje" djeteta dok si na wcu ili uklanjas kipuci rucak :D
meni su i starija i mlađa sve počele kasnije nego što je u tamo nekim tablicama..nisu sjedile sa 6mjeseci,nisu prohodala sa godinu dana..starija se počela sama posjedati i sjedati tek iza 8mjeseci,mlađa isto tako..starija je prohodala sa 15,5mjeseci,mlađa evo ima 16mjeseci i ne mogu reći da hoda sama..par koračica da...ja nisam brinula,osjećela sam da je sve ok,jednostavno da joj treba malo više vremena,to mi je potvrdila i pedijatrica,to jest nije nalazila ništa što bi upućivalo na smetnje u razvoju..isto tako i mlađa,s njom sam išla kod fizijatra,ali nismo dobili vježbe...svako dijete je priča za sebe,neko sjedi i posjeda se sa 6 mjeseci,neka djeca par mjeseci kasnije,neka djeca prohodaju sa 10mjeseci,neka djeca za 15 i više...tako da,kako je već netko napisao,bilo bi dobro imati dobrog pedijatra koji uoči stvarni problem i šalje dalje ako je potrebno..recimo moja pedijatrica je živi paničar,njoj je sve problem,sve treba biti u dan odrađeno..ni običnu prehladu nije u stanju prepoznati,bez da te obavezno šalje vaditi krv i ostalo..totalno nesigurna u sebe..a minjati je ne mogu,nema slobodnih mjesta nigdje trenutno...
pa po tablici je samostalno posjedanje s 8mj. s tim da i tamo naglasavaju da je svako dijete individualno i da su ovo okvirne smjernice, sto zanci da ako se s 8mj. ne posjeda da to nije "zaostatak" ako se uzmu ostali parametri koji su "u skladu", zar ne?
isteklo mi vrime za urediti poruku,samo bi još napomenula,da me sa starijom nije slala pedijatru jer je njen otac još uvik radio s njom,pa je njegov nalaz bio taj da je sve ok i da ne treba daljnju obradu,ona se već spremala uputnice pisati...pedijatar je stvarno bitan,ja još ni jednom nisam otišla tamo,a da nisam izašla sa milijun pitanja nad glavom i mukom zbog toga što ti satira strah u kosti s tim što u svemu vidi problem..
mene je moja pedijatrica za obadvije na pregledu sa 6mjeseci pitala jeli sjede..kad sam rekla ne i da ne forsiram,ona je već digla paniku i htjela slati dalje..stariju nije poslala pedijatru jer je njen otac izrazio drugačije mišljenje,a mlađu je poslala jer nije bilo oca da je savjetuje..
Zapravo se slazem s Leonisom, bolje ne za viper.
A htjela sam dodat da nije nuzno razlog za zabrinutost, ako se dijete ne posjeda sa 6, 7, 8, 9 mjeseci, ili, ako ne hoda s godinu, i vise mjeseci. Pedijatri vise gledaju kako drzi glavicu (u pocetku) pa kako glava prati tijelo kad se bebu dize u sjedeci polozaj (to je ok radit na pregledu), pa onda kasnije rusi li se dok sjedi (makar se jos ne posjeda), nosi li tezinu na nogama kad je se stavi da stoji (uz pridrzavanje). Odnosno, cini mi se da su miljokazi razvoja bebe prvenstveno vezani uz razvoj muskulature, a manje uz puzanje, sjedanje, hodanje. Al ovo je vise moj dojam, mozda se i varam.