Stranica 28 od 63 PrviPrvi ... 18262728293038 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,351 do 1,400 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

hvala cikla...

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

U ova tri, četiri dana (4 mj.) okrećemo se sve u 16 s leđa na bok pa na trbuh. No sam trbuh ne dolazi u obzir - bar ne zasad. Svi smo tako ponosni, tako mali koraci za čovječanstvo a veliki za nas roditelje

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Moj malac ima 6 i pol mjeseci. Dosta rano je počeo sam drzati glavicu, rano se okrenuo na trbuh i s trbuha (zato sto sam nije sposoban to uciniti) ?!

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

nesto se čudno desilo nije mi otišla cijela poruka?!?!
    napisati ću ponovo

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Puzanje je super. Ja gledam svog malisa kako juri ko munja pa se spusta na trbuh pa se prevrce pa puze unatrag, penje se na krevet, spusta se, sve puzajuci. Cini mi se da je puzanje izuzetno bitno za razvoj motorike, a i za jacanje misica, posebno misica ruku i prsa - to se ne moze hodanjem razvit. A i puzajuci padovi manje bole od hodajucih. A hoce li beba prohodat par mjeseci ranije ili kasnije je puno manje bitno, ako je uopce bitno. Prohodat ce kad bude spremna.

Ipak sam skepticna prema ovoj tvrdnji da bebe koje puzu kasnije prohodaju.
    Evo ga. Moj unuk je prohodao (14. mjesec starosti). Kada on krene iz puzajuće poze, osovi se na stopala, pušta ruke, diže tijelo i stane, ja mislim da gledam 2000.-tu Odiseju u svemiru.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Super bako Moj je sinoc napravio prva tri samostalna koracica

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj cikla prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mi najjasnije kako izgleda to dizanje isključivo rukama. Da li iz sedećeg položaja vuče pa se ispravlja ili se samo pridržava dok iz iskoraka diže guzu? Trebalo bi da iz sedećeg podvuče jednu nogu pod sebe, a drugom zagazi stopalom i onda se pridržavajući se za nešto diže. Ne znam da li si shvatila kako to izgleda.
    Evo, na ovom linku je pokazano u slikama, pa pogledaj.
    nije bas ko na slikama! ponekad je jedna noga u iskoraku, ali uglavnom se dize iskljucivo snagom ruku, tako da nogice onako, pasivno vise! mozda ne znam bas najbolje objasniti!

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Super bako Moj je sinoc napravio prva tri samostalna koracica
    Bravo i za tvojeg hodača!

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ovako malo sam zabrinuta ili još bolje frusrirana.... kod nas ide sve naopačke. Moj Mali dečko je počeo sa preokretanjem sa tri mjeseca - sada ima četiori i pol (trbuh-leđa), to je u šutu napravio dvije serije po tri , četiri epizode. Od tada niš. Na trbuhu pristaje biti samo dok se masira, i rade gluposti (belji, pjeva) maximum 3-5 min. Samo leđa, leđa, leđa.... Sada leži na podu, cendra (muče nas i zubi izgleda) poza kao Krist na križu, totalna nezainteresiranost za igračke koje mu nisu u zoni dohvata (tako ga pokušavam motivirat na okretanje), ali ako vise iznad njega nema problema, okreće ih i vrti kako očeš (čak i onako fino i polako između palca i kažiprsta, čak mi zna i grudnjak maknuti u stranu). U ruku hvata, ali iz ruke u ruku - ne. Ali zato, stalno glavom i prsima ide prema naprijed - muka mi je kad ide u auto sjedalicu (jaje)- sjedio bi. Kad se mazimo meni na trbuhu, ukoči noge i stoji, nema šanse i sling jer se ukoči ko daska i prošla me volja nagovarat ga da se namjestimo u slingu (spremanje za van zna trajati i po pola sata) i popustila sam počela ga vozit u kolicima (zagovaram nosanje i muka mi je kad ga stavim u kolica jer znam da postoje bolji načini i uživala sam u nosanju). Pedijatrica je rekla da drži glavicu super i sa kukovima je sve 5.
    Da ne čitam sve od početka- da li je potrebno dijete od 4 mj. motivirat na okretanje, ili je rano i imamo još vremena? I kako uopče motivirat dijete? Šta vi radite i kako se bavite s djetetom?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni zvuci da on radi ok sve sto bi trebao raditi s 4.5 mjeseca. Jel se odize rukama od podloge kad je na trbuhu? u prvom postu na ovoj temi ti je dobar clanak o motorickom razvoju beba.

Ja sam svom motoricki razvoj poticala uglavnom stavljanjem na trbuh. Pa slobodno mu se krevelji i zabavljaj ga i stavi mu igracke da ih vidi/dohvati dok je na trbuhu, i ogledalce, i nesto suskavo, il neku pjevajucu igracku. Ili ga stavi na krevet pa ti proviruj odispod i vici bu il nesto ili ga stavi na svoja prsa dok ti lezis,pa preko koljena, pa ga mozes i po nekom jastuku valjat pa ga malo kotrljat po krevetu, s tim da ga malo duze zadrzis na trbuht. Ja sam jos znala lec na ledja pa dignut noge savijene u koljenima, njega stavit na potkoljenice i tako ga nekako dizat gore dole. Ja bi svoga vratila na ledja cim bi pokazao zelju, nisam cekala da se razljuti, pa za par minuta opet na trbuh.

Ako se djetetu vise svidja u kolicima nego u slingu, i to je ok. Nemoj se nervirat oko toga, nego lipo uzivaj u setnji

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

E da, moga je sisa motivirala na okret, i to bas negdi s 4,5 miseca; igracke nula bodova. I to sto sam ga pocela podizat s okretanjem, kao u onom prirucniku o baby handlingu (isto imas link negdi po forumu).

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj Optimisticna prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako malo sam zabrinuta ili još bolje frusrirana.... kod nas ide sve naopačke. Moj Mali dečko je počeo sa preokretanjem sa tri mjeseca - sada ima četiori i pol (trbuh-leđa), to je u šutu napravio dvije serije po tri , četiri epizode. Od tada niš. Na trbuhu pristaje biti samo dok se masira, i rade gluposti (belji, pjeva) maximum 3-5 min. Samo leđa, leđa, leđa.... Sada leži na podu, cendra (muče nas i zubi izgleda) poza kao Krist na križu, totalna nezainteresiranost za igračke koje mu nisu u zoni dohvata (tako ga pokušavam motivirat na okretanje), ali ako vise iznad njega nema problema, okreće ih i vrti kako očeš (čak i onako fino i polako između palca i kažiprsta, čak mi zna i grudnjak maknuti u stranu). U ruku hvata, ali iz ruke u ruku - ne. Ali zato, stalno glavom i prsima ide prema naprijed - muka mi je kad ide u auto sjedalicu (jaje)- sjedio bi. Kad se mazimo meni na trbuhu, ukoči noge i stoji, nema šanse i sling jer se ukoči ko daska i prošla me volja nagovarat ga da se namjestimo u slingu (spremanje za van zna trajati i po pola sata) i popustila sam počela ga vozit u kolicima (zagovaram nosanje i muka mi je kad ga stavim u kolica jer znam da postoje bolji načini i uživala sam u nosanju). Pedijatrica je rekla da drži glavicu super i sa kukovima je sve 5.
    Da ne čitam sve od početka- da li je potrebno dijete od 4 mj. motivirat na okretanje, ili je rano i imamo još vremena? I kako uopče motivirat dijete? Šta vi radite i kako se bavite s djetetom?
    Ista starost, slična situacija. Kad hoće, najčešće ga deda nekako motivira, podosta se spretno i fino okrene. Čak s leđa na bok pa na trbuh i malo se digne ručicama - jedno pet puta do sad. Glavu dobro drži, pedijatrica zadovoljna. Iz ruke u ruku spretno prebacuje, do prije nekoliko dana nije ni pod razno htio na trbuh, niti se doizao ručicama. Sad se ja kao ko majmun kreveljim i veselim pa ostane na trbuhu i smije se. A onda glavu kad mu je dosta ko noj u podlogu. Samo leđa želi od rođenja, premda su mu noge stalno zaposlene i mlati njima u zraku (od maternice još). Ponekad mu igračku stavim iznad glave a opet da je vidi, malo u stranu (na koju želim da se okrene). Onda ako je raspoložen se i okrene ili nije pa njurga. Isto nema šanse na mom trbuhu, koči se i za ulazak u shantalu.

Sad mu je glavna fora čupati mamu (kako je s veseljem jedan dan otkrio moj dugački rep) i bacati igračke i to podosta u daljinu.

Brineš nepotrebno (a ja sam vjerojatno sto puta gora). Radi sve kako treba i nisu oni satići.
    Posljednje uređivanje od palčica : 07.01.2013. at 20:45

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

evo mene i ne znam ni sama što bih rekla
    prošli smo vježbice , dosta se pokrenula, stomak i dalje NE PODNOSI
    okrene se eventualno da nešto dohvati i isti tren se vrati na leđa
    tako da moje forsanje trbuha jednostavo ne šljaka

jedino gdje će provesti na stomaku više od pola minute je pilates lopta
    ja ne znam kako će to dijete propuzati
    što se tiče sjedenja ona se sama pridiže do pola, ali ne može sasvim sama sjesti
    kad je ja uhvati za ruku i napravim joj oslonac u nožicama ide bez problema
    samo što ona stvarno nije od neke inicijative
    ma brine mene to, sad kad ne idemo na vježbe, to je doma neko poluvježbanje
    nije nešto zainteresirana a ja ne znam kako da je potaknem kad je njoj najveći gušt izvrnuti se na leđa i tako brbljati i gugutati
    do kad bi dijete trebalo kao neki krajnji rok da se posjedne samostalno?
    kako, kako da je potaknem?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Kako sam ga spustila na prostirku na podu tako se sada počeo okretati na trbuh i odizati na ručice i promatrati okolinu. Valjda se na podu osjeća sigurnije, tko će njih znati....
    flopica - koliko ste stari?

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    do kad bi dijete trebalo kao neki krajnji rok da se posjedne samostalno?
    kako, kako da je potaknem?
    moja se onako sa leđa,na bok pa u sjedeći podigla sa oko 10-tak mjeseci..prije toga se u sjedeći dizala tako da bi se okrenula na trbuh,podigla na dlanove i polako širila noge (špagu bi napravila) i onda u sjedeći..

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

moja je 8 mjeseci
    nekako mislim da bi do 10 tog ipak trebala to samostalno savladati
    ona je jednostavno malo mirnija pa ipak mislim da je to glavni razlog

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

flopica,ja sam sa svojom bila kod fizijatra na pregledu kad je imala skoro 8miseci,pitala me jel se posjeda sama i kad sam rekla ne,rekla mi je da nema veze (pregledala ju je i vidjela da je sve drugo ok) da joj možemo dati još koji mjesec da se sama posjedne..to je bio odgovor fizijatra,dok je moja pedijatrica napravila živu frku oko toga,zato mi je i dala uputnicu za fizijatra..samo polako,kad bude spremna posjest će se..

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Imam jedno glupo pitanje.
    Priznajem da nisam proučila tekst s početka teme, ali ne zamjerite. Trenutno proučavam dojenje. Ovo ću kasnije.

Dakle, pitanje.
    Shvatila sam da dijete smijem staviti da sjedi tek kad se nauči samo posjedati. Točno? Ako se dijete samo posjeda tek s 8 ili više mjeseci, kako ga onda hranite sa 6? U čemu dijete boravi dok jede? Meni se sve one "normalne" hranilice čine kao da su za djecu koja samostalno sjede. Znam da ima i onih gdje djeca budu u poluležećem položaju, ali pretpostavljam da velika većina ljudi ipak ima one "obične".

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

ja sam svoje dok nisu počele skroz samostalno sjediti hranila svakako,to jest,meni u naručju,u kolicima...dok bi bile doma najčešće bi je hranila tako da je meni u krilu,nekako mi je tako bilo najjednostavnije..ne mali broj puta smo se hranile vani,to jest kad je lipo vrime,skuhala bi joj nešto za jesti,u kolica i u šetnjicu,nakon šetnjice,ja na klupicu,ona u kolicima i papa..i uživamo na lipon morskon zraku...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ma i ja sam bila kod fizijatra koji tvrdi da je apsolutno zdravo dijete, ispravno motorički
    međutim imala je određene komplikac. pri porodu pa smo posumnjali da je to koči
    meni a i njima ona izgleda sasvim ok. ali nije neka prerživahna što mi je novost u odgoju

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije li samostalno sjedenje jedan od preduvjeta za pocetak dohrane?

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    To me i zbunjuje...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    OK ih je drzati u sjedeckom polozaju, ali nekako podrpute u narucju - i dat im papat.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

pa većina djece ne sjedi samostalno sa 6 mjeseci kada počinje dohrana.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mi smo sjeli s 8, tad smo i počeli s dohranom.... iako ih možeš hranit i u kolicima, u stolici koja ima položaje do ležečeg, ona stolica za na krevet, ne mislim na hranilicu, u AS jaju, ma i na rukama.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Viper je zgodan, to je nine ova stolica za na kauč kako si rekla, može na pod, možda i stol (ja ne bih riskirala i penjala ga igdje).

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zapravo, izuzetak su djeca koja sa 6mj. samostalno se posjednu.

sta je problem drzati dijete u krilu? ima x varijanti, od "upadanja guze izmedju tvojih nogu i pridrzavanje ledja rukom do naslanjanja ledja na tvoja prsa...

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    sta je problem drzati dijete u krilu?
    Meni je sve problem jer ja uopće ne znam držati dijete. Nikako. Držala sam nećakinju onako kako su mi rekli pa sam na Rodi pročitala da se djeca tako ne drže.

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

mishekice,ne brini,nakon što primiš svoje dijete u vrlo,vrlo kratkom roku iznenadit ćeš se kako si zapravo vrlo vješta majka..sve to dođe spontano...

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj anabeg prvotno napisa Vidi poruku
    ..sve to dođe spontano...
    Na to računam. U protivnom sam nagrabusila.

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

vidim,ti možeš sad svaki dan roditi..sigurna sam da ćeš nas za cca 2-3 tjedna obavijestiti kako bi bespotrebno brinula sretno draga

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

vidim,ti možeš sad svaki dan roditi..sigurna sam da ćeš nas za cca 2-3 tjedna obavijestiti kako bi bespotrebno brinula sretno draga
    hvala

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Viper je zgodan, to je nine ova stolica za na kauč kako si rekla, može na pod, možda i stol (ja ne bih riskirala i penjala ga igdje).
    Viper, bravo, mozak mi ne radi nakon poluprospavanih noći

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj ima 8,5 mj, sjedi sam kad ga mi posjednemo, ali se ne posjeda sam. Isto tako rijetko kada kotisti rucicu da bi se pridrzao od pada dok sjedi, uglavnom se samo pusti da ljosne, ostane tako lezati ili se okrene.
    Da li je to nekakav signal da potrazimo misljene fizijatra?
    pedica nije od neke koristi... :/

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ani4 isto tako je kod nas
    sjedi kad je mi posjednemo, održava ravnotežu sasvim pristojno i po više minuta
    naslanja se bočno na ručice ali da bi samoincijativno sjela nema šanse
    zapravo ona pokušava, ali iz trbušnog položaja, što joj je preteško
    nikako da se iskobelja bočno...
    Posljednje uređivanje od flopica : 16.01.2013. at 09:17

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Pozdrav,
    Evo da se ukljucim sa svojim pitanjem! Moj maleni ima 6 i pol mjeseci! Nekidan je propuzao! Ali nije mu dovoljno nego se hvata gdje stigne i dize se na noge! Jos se nije sam posjeo! Nije li to prerano ipak?!?
    Iako smatram da sto dijete moze samo , da ga treba pustiti!
    Ali ipak nisam sigurna sto posto jel to ok?! Sto mislite?
    Hvala unaprijed!

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja sam ga pustala, mozda je imao oko sedam mjeseci kad se poceo dizati na noge. Al nisam sigurna da je to ispravno

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Djeca smiju samostalno sjedit tek kad se sama posjednu, ne smije ih se posjedat. Što se tiče dizanja na nogice i ostalog sve je ok kad djeca to sama rade, znači sama se podižu na nogice, ne smije ih se stavit da stoje to nije ok, ali ak se sam digne i stoji, znači da to može. Moj R. se digao u kinderbetu sa 7 mj. a K. sa 12., to ovisi o djetetu.
    Ani4 ja bi na tvom mjestu (iz osobnog iskustva) zatražila mišljenje fizijatra jer kao što sam već napisala bolje je puhat na hladno nego se opeć. A obzirom ima već 8,5 mj. bolje je ako treba što prije počet s vježbicama.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    ani4 isto tako je kod nas
    sjedi kad je mi posjednemo, održava ravnotežu sasvim pristojno i po više minuta
    naslanja se bočno na ručice ali da bi samoincijativno sjela nema šanse
    zapravo ona pokušava, ali iz trbušnog položaja, što joj je preteško
    nikako da se iskobelja bočno...
    ovako i nasa, s tim da e iz bocnog pokusava. kad ju hranim ili oblacim sasvim fino sjedi u krilu.

koliko se sjecam sa starijom je bio problem sto se sa 7 i pol kad bi ju se stavilo u sjedeci stav srusila ko klada iste sekunde, nije bio problem sto se jos ne posjeda. s 9 je (nakon mjesec i pol vjezbanja na goljaku) uspjela ostati u sjedecem stavu. proslo je jos koji mjesec dok se nije sama posjela, al iz spage.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Mene sve ovo zbunjuje.
    Dijete treba samo sjesti, samo ustati, odlučiti hodati... Ne razvijaju se sva djeca jednako brzo... U kojem onda trenutku shvatiš da nešto nije u redu i da trebaš pomoć i / ili vježbe?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Mene sve ovo zbunjuje.
    Dijete treba samo sjesti, samo ustati, odlučiti hodati... Ne razvijaju se sva djeca jednako brzo... U kojem onda trenutku shvatiš da nešto nije u redu i da trebaš pomoć i / ili vježbe?
    Idealno, trebao bi to pedijatar uocit na redovitom pregledu pa eventualno poslat na dodatni pregled. Tako da, nadji dobrog pedijatra. I nemoj brinuti unaprijed.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa Vidi poruku
    Upotreba pomagala (nosiljke, ljuljačke, skakalice, hodalice)

Uz pretpostavku da će osigurati udobnost i poboljšati razvoj djeteta, napravljene su ležaljke--ljuljačke. U ovakvim ležaljkama zbog kosog položaja leđa, dojenče se dovodi u pasivan sjedeći stav. Pri tome je onemogućeno normalno premještanje težine tijela prema glavi, kao što je to slučaj kada dijete leži na leđima normalno, već se vrši pritisak na kralježni stup. Tako dolazi do sabijanja lumbalnog segmenta kralježnice, što može imati štetne posljedice.
    Misli li se ovdje na viper?
    Hrpa ljudi (pa i ovdje na forumu) izjavila je da je to super i korisna stvar. Budući da sam to već naručila, molim nekog za obrazloženje dok još mogu otkazati.

Edit: Hvala, Jadranka.
    Posljednje uređivanje od mishekica : 18.01.2013. at 14:14

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

proslo je jos koji mjesec dok se nije sama posjela, al iz spage.
    tako je i moja..iz špage se posjedala dosta dugo vremena,to joj je postala navika,pa iz bočnog položaja nije ni pokušavala više..tek sa nekih 10-tak miseci se iz bočnog počela dizati u sjedeći..

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja sam onomad zakljucila da se misli pa ga nisam kupila. A i ne svidja mi se bas sto je beba u njemu nekako skucena, tj. nema prostora koliko hoce za mlataranje. Al, ako ti bebi pase tu i tamo malo ljuljanja, mislim da to nije strasno. Al nikako je ne bih u tome drzala puno vremena. Frendica je malu puno drzala u viperu jer je maloj to pasalo pa je zavrsila na vjezbicama sa sest mjeseci i rekli su joj da je i drzanje u tome krivo sto mala malo motoricki zaostaje. Makar je ona i sama po sebi mirnija.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Misli li se ovdje na viper?
    Hrpa ljudi (pa i ovdje na forumu) izjavila je da je to super i korisna stvar. Budući da sam to već naručila, molim nekog za obrazloženje dok još mogu otkazati.

Edit: Hvala, Jadranka.
    viper je nesto sasvim deseto kad usporedis nosiljke (pri tome mislim na nosiljke poput marame, slinga, MT...) u kojima dijete ne sjedi. djetetu su, ako je pravilno namjesteno, koljena iznad ili u ravnini guze (zaba) i oslonac nosiljke je na ledjima, a s prijede nosaceva prsa. kada dijete sjedi opterecuje se trtica, zdjelica, dok kod nosiljke to nije slucaj. primi dijete u ruke kao da ga drzis nad wcom kad pisa. primas ga ispod koljena i naslanjas na sebe. trtica i guza su slobodni. onda primi dijete kao da sjedi ispod guze i vidjet ces razliku.
    jednako kao sto je razlika u polozaju kad sjedi u kolicima (koliko god spusten tj. nagnuti naslon od kolica bio) i kad sjedi i AS u kojoj guza "upadne". raspodjela tezine je drugacija.
    ja sam pak na forumu vise nasla ne viperu nego da. koliko vidim viper na slikama je vise nalik polozaju u kolicima nego onom u marami ili AS i ja ga bas i ne bi. a mislim da je preskup za "odlaganje" djeteta dok si na wcu ili uklanjas kipuci rucak :D
    Posljednje uređivanje od leonisa : 18.01.2013. at 14:34

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Mene sve ovo zbunjuje.
    meni su i starija i mlađa sve počele kasnije nego što je u tamo nekim tablicama..nisu sjedile sa 6mjeseci,nisu prohodala sa godinu dana..starija se počela sama posjedati i sjedati tek iza 8mjeseci,mlađa isto tako..starija je prohodala sa 15,5mjeseci,mlađa evo ima 16mjeseci i ne mogu reći da hoda sama..par koračica da...ja nisam brinula,osjećela sam da je sve ok,jednostavno da joj treba malo više vremena,to mi je potvrdila i pedijatrica,to jest nije nalazila ništa što bi upućivalo na smetnje u razvoju..isto tako i mlađa,s njom sam išla kod fizijatra,ali nismo dobili vježbe...svako dijete je priča za sebe,neko sjedi i posjeda se sa 6 mjeseci,neka djeca par mjeseci kasnije,neka djeca prohodaju sa 10mjeseci,neka djeca za 15 i više...tako da,kako je već netko napisao,bilo bi dobro imati dobrog pedijatra koji uoči stvarni problem i šalje dalje ako je potrebno..recimo moja pedijatrica je živi paničar,njoj je sve problem,sve treba biti u dan odrađeno..ni običnu prehladu nije u stanju prepoznati,bez da te obavezno šalje vaditi krv i ostalo..totalno nesigurna u sebe..a minjati je ne mogu,nema slobodnih mjesta nigdje trenutno...
    Posljednje uređivanje od anabeg : 18.01.2013. at 14:33

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa po tablici je samostalno posjedanje s 8mj. s tim da i tamo naglasavaju da je svako dijete individualno i da su ovo okvirne smjernice, sto zanci da ako se s 8mj. ne posjeda da to nije "zaostatak" ako se uzmu ostali parametri koji su "u skladu", zar ne?

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

meni su i starija i mlađa sve počele kasnije nego što je u tamo nekim tablicama..nisu sjedile sa 6mjeseci,nisu prohodala sa godinu dana..starija se počela sama posjedati i sjedati tek iza 8mjeseci,mlađa isto tako..starija je prohodala sa 15,5mjeseci,mlađa evo ima 16mjeseci i ne mogu reći da hoda sama..par koračica da...ja nisam brinula,osjećela sam da je sve ok,jednostavno da joj treba malo više vremena,to mi je potvrdila i pedijatrica,to jest nije nalazila ništa što bi upućivalo na smetnje u razvoju..isto tako i mlađa,s njom sam išla kod fizijatra,ali nismo dobili vježbe...svako dijete je priča za sebe,neko sjedi i posjeda se sa 6 mjeseci,neka djeca par mjeseci kasnije,neka djeca prohodaju sa 10mjeseci,neka djeca za 15 i više...tako da,kako je već netko napisao,bilo bi dobro imati dobrog pedijatra koji uoči stvarni problem i šalje dalje ako je potrebno..recimo moja pedijatrica je živi paničar,njoj je sve problem,sve treba biti u dan odrađeno..ni običnu prehladu nije u stanju prepoznati,bez da te obavezno šalje vaditi krv i ostalo..totalno nesigurna u sebe..a minjati je ne mogu,nema slobodnih mjesta nigdje trenutno...
    isteklo mi vrime za urediti poruku,samo bi još napomenula,da me sa starijom nije slala pedijatru jer je njen otac još uvik radio s njom,pa je njegov nalaz bio taj da je sve ok i da ne treba daljnju obradu,ona se već spremala uputnice pisati...pedijatar je stvarno bitan,ja još ni jednom nisam otišla tamo,a da nisam izašla sa milijun pitanja nad glavom i mukom zbog toga što ti satira strah u kosti s tim što u svemu vidi problem..

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

pa po tablici je samostalno posjedanje s 8mj. s tim da i tamo naglasavaju da je svako dijete individualno i da su ovo okvirne smjernice, sto zanci da ako se s 8mj. ne posjeda da to nije "zaostatak" ako se uzmu ostali parametri koji su "u skladu", zar ne?
    mene je moja pedijatrica za obadvije na pregledu sa 6mjeseci pitala jeli sjede..kad sam rekla ne i da ne forsiram,ona je već digla paniku i htjela slati dalje..stariju nije poslala pedijatru jer je njen otac izrazio drugačije mišljenje,a mlađu je poslala jer nije bilo oca da je savjetuje..

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Zapravo se slazem s Leonisom, bolje ne za viper.
    A htjela sam dodat da nije nuzno razlog za zabrinutost, ako se dijete ne posjeda sa 6, 7, 8, 9 mjeseci, ili, ako ne hoda s godinu, i vise mjeseci. Pedijatri vise gledaju kako drzi glavicu (u pocetku) pa kako glava prati tijelo kad se bebu dize u sjedeci polozaj (to je ok radit na pregledu), pa onda kasnije rusi li se dok sjedi (makar se jos ne posjeda), nosi li tezinu na nogama kad je se stavi da stoji (uz pridrzavanje). Odnosno, cini mi se da su miljokazi razvoja bebe prvenstveno vezani uz razvoj muskulature, a manje uz puzanje, sjedanje, hodanje. Al ovo je vise moj dojam, mozda se i varam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •