Ispravka neticnog navoda. Kli kli pise o 16godisanjku. Moj 16godisnjak je isao u skolu prosle skolske godine ako sve zbrojim 2-3 mjeseca max.
Citajte ljudi sta se pise.
Ne tjerajte me do kompa. Ako ukljucim komp :storma:
Printable View
I ti bi Lili, mogla vratiti vreme da znaš da je virus veštački?
To ti je onaj rang "plakati za prolivenim mlekom" i "šta bi bilo da je bilo" - ali nije bilo.
Od momenta kad je virus došao do nas bilo je totalno nebitno njegovo poreklo za nas obične smrtnike.
Živote nam hipotetičko saznanje da je virus veštački ne bi promenilo, bar ne na bolje.
Zamisli povrh pandemije još i svetski rat koji je počeo zbog sukoba oko ev. krivice Kine?
Pusti to...
pa dobro sad, i meni ako je nešto moralno neprihvatljivo, ne znam baš tko je ta osoba koja mi može doć i reć "ma to je moralno prihvatljivo" pa da se ja predomislim, jednostavno s tom izjavom mi automatski prestaje bit autoritet
druga je stvar što je meni taj slijed zaključaka sulud
Pa Freyja nam stalno nudi neko "drugo cjepivo" koje bi, da ga se odobri u Hrvatskoj, povecalo broj cijepljenih jer im je trenutna ponuda nemoralna.
Dakle zapravo ona zna sto zeli, ali nece nam reci. Ne treba joj potvrda ili preporuka neke moralne vertikale.
Ma nikome ne vjeruje. Odavno sam rekla da nas povlaci za nos.
Lili75, neki sam dan poslala listu cjepiva protiv covida na kojoj se nalaze i ta "moralno prihvatljiva" cjepiva, a zažućena su (onako laički, nisu zacrvenjena). Nijedno od njih se zasad ne upotrebljava u Hrvatskoj. I moram reći, ne znam postoji li ih još, možda se lista u međuvremenu proširila, ali baš ne začudilo koliko ih je.
https://cogforlife.org/wp-content/up...OrigFormat.pdf
Aha, kuzim.
Jednostavna i direktna su problematicna.
Ova epidemiolosko biotehnolosko eticko-moralna -nisu.
Za tvoju dobrobit , ako ovo pisanje radis u dobroj namjeri, prouci dublje i autoritete u koje vjerujes.
Australija bogme pretjeruje, Cannbera u lock downu nakon par slucajeva
Svašta.
Ja sam još juče pogledala tu listu, to je jedna papazjanija lekova i vakcina, "nepodobne" i "podobne" zajedno, Pfizer je ostavljen ni tamo ni ovamo, jer se "očešao" u testiranju o nepodobne ćelije, tu su i steroidi, i koješta drugo.
Sve te druge vakcine su učestvovale u dobijanju odobrenja, koliko znam, i nisu prošle ispitivanja- jer nisu bile dovoljno efikasne, bezbedne, dovoljno potkrepljene podacima, nešto od toga.
Ali kad paranoja radi onda je to zbog svetske zavere nemorala, a ne jer ne rade dovoljno dobro ili imaju još gore nuspojave.
Meni je zvanični stav katoličke crkve vrlo zdravorazumski. Ovo što Freyja piše mi vuče na varijante Jehovinih svedoka i sličnih zajednica.
Iz nasih cipela pretjeruje.
Ali obzirom da kod njih zapravo virus skoro da i nije cirkulirao u populaciji, i da je postotak cijepljenja jako mali...oni su zapravo kao mi na pocetku drugog vala.
Samo sa vise informacija i dostupnim cjepivom( ali nedovoljno)
I jos je kod njih kaledarski zima.
Ali nije realno da za svakih par slučajeva zatvaras cijele gradove. Ljudi smiju van samo za nuzne stvari.
Pa to je samo vrsta taktike, koju su Australija može priuštiti uglavnom zato što je prilično izolirana zemlja. Ako val pandemije svaki put završava u nekakvoj vrsti lockdowna, onda možda ima smisla napraviti kratki strogi lockdown kad val zaraze krene.
I ja bih sjela na prste, ali ne ide.
https://lozierinstitute.org/update-c...ed-cell-lines/
Ovako, na linku je tablični popis svih trenutno korištenih cjepiva i onih koja su trenutno u fazi ispitivanja i odobravanja. Stranicu drži pro life organizacija.
Nadam se da to nikome samo po sebi neće biti toliko odbojno da ne baci pogled, jer su cjepiva izvrsno razvrstana prema strategiji djelovanja (oslabljeni virus, mRNA, vektorska, bazirana na proteinu, itd, uz reference publikacija koje su opisivale ispitivanje/dobivanje. Također je za svako cjepivo navedeno da li koristi fetalne/embrionalne stanične llinije u proizvodnji/ispitivanju i što je konkretno korišteno, a navodi se i faza ispitivanja u kojoj se cjepivo nalazi. Meni je osobno stranica izuzetno informativna, ne samo radi te etičke strane, nego mi je bilo zanimljivo vidjeti koliko se na tome istovremeno radi; mi imamo dostupno adenovirusna-vektorska i mRNA cjepiva, a koriste se i mnoge druge strategije. Mislim da link može biti interesantan svima koji su nekom doticaju s biologijom, medicinom i biotehnologijom.
Freya, tebi bi vjerojatno bio prihvatljiv Sinopharm koji se koristi u Srbiji.
Čitala se već ranije i link koji je Čokolada stavila. Što je loše u tome da se preispituje etičnost cjepiva i da mnogim ljudima smeta ako su korištene fetalne i embionalne linije (nisu zato svetiji od pape, ali tu su povukli svoju granicu i to treba poštivati)? Ja sam itekako svjesna da je u znanosti napravljeno i radi se puno toga što je na granici etičnosti ili ju je debelo prelazilo i to treba preispitivati i mijenjati. Pa ispitivanja na životinjama su se u današnje vrijeme isto primijenila tako da se žrtvuje što manji broj životinja. I mislim da je tanjab negdje spominjala knjigu "Besmrtni život Henriette Lacks"; žena je zaslužna za nebrojena otkrića, njene stanice koristi valjda svaki bio. labos u svijetu, ali sve u vezi dobivanja tih stanica bilo je neetično.
Pa ako se prihvaća da hrpa proizvoda ima oznaku "vegan" i nitko se ne isprdava s ljudima kojima je to bitno, ako na forumu imamo poziv da se bojkotira neetična kompanija i nitko ne proziva one koji bojkotiraju da glume moralne veličine, mislim da bi bilo OK da se isto primjeni i prema Freyi.
MIslim da je to itekako bitno, za potencijalne slijedeće pandemije, jer se postavlja pitanje dopustivosti određenih ispitivanje i puno strožije regulative i transparentnosti financiranja.
Evo iz linka kojeg sam navela, ako sam dobro pokopčala, ti si biološke struke? pa baci pogled ako ti se da
Citiraj:
Baric and Shi referred to the obvious risks in their paper but argued they should be weighed against the benefit of foreshadowing future spillovers. Scientific review panels, they wrote, “may deem similar studies building chimeric viruses based on circulating strains too risky to pursue.” Given various restrictions being placed on gain-of function (GOF) research, matters had arrived in their view at “a crossroads of GOF research concerns; the potential to prepare for and mitigate future outbreaks must be weighed against the risk of creating more dangerous pathogens. In developing policies moving forward, it is important to consider the value of the data generated by these studies and whether these types of chimeric virus studies warrant further investigation versus the inherent risks involved.”
That statement was made in 2015. From the hindsight of 2021, one can say that the value of gain-of-function studies in preventing the SARS2 epidemic was zero. The risk was catastrophic, if indeed the SARS2 virus was generated in a gain-of-function experiment.
spajka, mislim da su kod njih i osnovnoškolci bili na on line. Svatko piše svoje iskustvo.
Zaključak je da su u USA imali puno više restrikcija nego mi ovdje, naše mjere su kamilica kako netko gore reče. E sad jel to dobro ili loše...
Marija, u gužvi sam, ali pročitaću uveče detaljno. A Freyja je odavno mogla, i još može, da iskoristi Sinefarm u Srbiji. Ali nije. Ali dobro, sad me pogodilo da je i Srbija valjda pitanje etike, tako da neću dalje o tome.
Freya, hvala na linku no stalno mi izbacuje No results found. Možda je i do mog kompa na poslu, ne da nam sve otvarati.
Marija, jako lijepo si sažela i napravila usporedbu s proizvodima s oznakom "vegan".
Vrci slažem se za Australiju, meni se to čini pretjerano. Nego de ti odmaraj na moru, pusti portale. :-)
E moja Pulinka, baš tako tjerati mak na konac... Stvarno se djetinjasto ponašaš. Tvoja netrpeljivost jprema meni e tolika da jednostavno nisi mogla izdržati. Zašto stalno mene pozivaš na odgovornost? Nije ti dovoljno to što bih se cijepila. A ne. Još bih trebala trčiati po svijetu za sebi prihvatljivim cjepivom? Nisam napisala da sam luda za tim da se cijepim, ali da dođem u svoju ambulantu i da mi ga ponude, pristala bih.
Nije ali ako volimo istaknuti "neke" istine, onda je po mom mišljenju važno istaknuti i "istinu" o podrijetlu virusa, što ako se pokaže istinitim će bit zaista jezovito da je to netko napravio s namjerom ugroze ekonomije svijeta (urušeni zdravstv.sustav i cijela pandemija je utjecala u najvećoj mjeri na gospodarstvo i razvijenih i manje razvijenih zemalja svijeta).
Freya, zaista nastavljas s agresijom na ovom topicu. Koliko?
Australija 37 umrlih na 1M stanovnika
Hrvatska 2030 umrlih na 1M stanovnika
Bogme ja iz Hrvatske ne bih imala obraza njima procjenjivati jel pretjeruju ili ne...