I ja bih sjela na prste, ali ne ide.
https://lozierinstitute.org/update-c...ed-cell-lines/
Ovako, na linku je tablični popis svih trenutno korištenih cjepiva i onih koja su trenutno u fazi ispitivanja i odobravanja. Stranicu drži pro life organizacija.
Nadam se da to nikome samo po sebi neće biti toliko odbojno da ne baci pogled, jer su cjepiva izvrsno razvrstana prema strategiji djelovanja (oslabljeni virus, mRNA, vektorska, bazirana na proteinu, itd, uz reference publikacija koje su opisivale ispitivanje/dobivanje. Također je za svako cjepivo navedeno da li koristi fetalne/embrionalne stanične llinije u proizvodnji/ispitivanju i što je konkretno korišteno, a navodi se i faza ispitivanja u kojoj se cjepivo nalazi. Meni je osobno stranica izuzetno informativna, ne samo radi te etičke strane, nego mi je bilo zanimljivo vidjeti koliko se na tome istovremeno radi; mi imamo dostupno adenovirusna-vektorska i mRNA cjepiva, a koriste se i mnoge druge strategije. Mislim da link može biti interesantan svima koji su nekom doticaju s biologijom, medicinom i biotehnologijom.
Freya, tebi bi vjerojatno bio prihvatljiv Sinopharm koji se koristi u Srbiji.
Čitala se već ranije i link koji je Čokolada stavila. Što je loše u tome da se preispituje etičnost cjepiva i da mnogim ljudima smeta ako su korištene fetalne i embionalne linije (nisu zato svetiji od pape, ali tu su povukli svoju granicu i to treba poštivati)? Ja sam itekako svjesna da je u znanosti napravljeno i radi se puno toga što je na granici etičnosti ili ju je debelo prelazilo i to treba preispitivati i mijenjati. Pa ispitivanja na životinjama su se u današnje vrijeme isto primijenila tako da se žrtvuje što manji broj životinja. I mislim da je tanjab negdje spominjala knjigu "Besmrtni život Henriette Lacks"; žena je zaslužna za nebrojena otkrića, njene stanice koristi valjda svaki bio. labos u svijetu, ali sve u vezi dobivanja tih stanica bilo je neetično.
Pa ako se prihvaća da hrpa proizvoda ima oznaku "vegan" i nitko se ne isprdava s ljudima kojima je to bitno, ako na forumu imamo poziv da se bojkotira neetična kompanija i nitko ne proziva one koji bojkotiraju da glume moralne veličine, mislim da bi bilo OK da se isto primjeni i prema Freyi.