Kod nas su iznenada odlucili da svi ucitelji i zaposleni u skolama moraju ili da budu vakcinisani, ili da se testiraju jednom nedeljno. maske su obavezne unutar skolskih zgrada, a na dvoristu prema vlastitom nahodjenju.
Printable View
Kod nas su iznenada odlucili da svi ucitelji i zaposleni u skolama moraju ili da budu vakcinisani, ili da se testiraju jednom nedeljno. maske su obavezne unutar skolskih zgrada, a na dvoristu prema vlastitom nahodjenju.
Tako je bilo kod nas prosle godine, s obzirom da smo imali skolu gotovo cijele godine (napravljena je pauza od studenog do kraja sijecnja i zbog ogromnog povecanja broja pozitivnih, a i radi prevencije dodatne zaraze zbog tranzicije i druzenja oko blagdana). S obzirom da su testovi u Minnesoti od gotovo samog pocetka testiranja izuzetno lako dostupni i besplatni svima, neovisno o osiguranju, testiranje je bilo ponudjeno u vecem broju skola, uz sva ostala mjesta gdje se moze testirati. Preporuka je bila da se svi ucenici testiraju barem svakih 14 dana, neovisno o potencijalnom izlaganju virusu i/ili cinjenici da se osjecaju zdravima. Ucitelji i ostalo osoblje su, ako se ne varam, bili testirani jednom tjedno sve dok cjepivo nije postalo dostupno i toj kategoriji.
Sad cekamo plan za ovu skolsku godinu; glasanje je u ponedjeljak. Vjerojatno ce ga objaviti prilicno brzo jer skola pocinje 10.09.
Vama je bas nesto rano pocela ove godine, kli_kli.
Danas smo dobili ovaj mail, kao dio Roll Up Your Sleeves, Minnesota kampanje: https://mdhvaccineinfo.org/vaccine-advocates-aug12
Trebalo bi biti vidljivo.
Vidjela sam neki komentar da Arkansas ima jos samo 12 ICU kreveta slobodnih? Pa sto je tako lose tamo?
Nije rano, uvek pocinje polovinom avgusta. Novo je za vaccination mandate, a testiranje je uvek bilo. Neko vreme nedeljno, pa na dve nedelje i na kraju ukinuto. Obavezno testiranje je, trenutno, samo za nevakcinisane ucitelje i staff.
Sada sam konačno pročitala na kompu tabelu vakcina sa linka, i deo koji si citirala. Što se citata tiče, naravno da kod ispitivanja himeričnih virusa treba dobro odmeriti rizike i dobiti, ali to je opšta istina i važi za mnogo toga u nauci.
Ja sam više mislila na nas, mene, tebe, Lili, i ostale "obične" ljude sa foruma, da nama ne znači u životu ništa posebno saznanje da je virus ovog ili onog porekla, mi se moramo nositi sa njim pa taman da je poreklom sa Marsa...
Što se tiče nečije primedbe da bi poznavanje porekla virusa pomoglo da nađemo lek, nisam ni blizu virusolog ali mislim da to nije tačno. Već dosta dugo je moguće sekvencionisati genom bilo kog virusa, tj. utvrditi tačno redosled DNA ili RNA u njemu, i naravno uporediti sa drugim virusima.
(Koliko se sećam iz prošle godine, to je i urađeno sa SARS - CoV 2 virusom- između ostalog i na osnovu toga se zaključilo da je virus poreklom iz prirode.)
Međutim, samo poznavanje strukture i građe virusa i upoređivanje sa već postojećim virusima neće nam dati čarobno rešenje - jer za većinu virusa nema mnogo super delotvornih lekova, a da su jeftini, lako dostupni i bez nuspojava. Zato je vakcina i najbolje rešenje protiv korone, jer i pored vrlo dugog spiska isprobanih lekova, nema ih mnogo koji su makar delimično efikasni.
Puno sreće svima u borbi za dobijanje moralno prihvatljivih vakcina - i to mislim bez sarkazma. Ja bih najviše volela da je velik % vakcinisan.
Samo se nadam da nije u pitanju taktika- aha, takvih vakcina kod nas nema pa se možemo držati argumenta o moralu, a ako odgovarajuće vakcine slučajno i stignu, izroniće neki novi moralni postulat, evo, recimo, o nemoralnosti probijanja kože iglom jer je ljudsko telo sveto, napravljeno po Božjem liku, ili nešto slično, pa će se vakicna odložiti do razvoja nazalne, itd, itd.
Jer meni ta logika- vakcinisaću se ali samo ako moram, i bude punkt u mom mestu, i odgovarajućom vakcinom ... zvuči baš tako- na dobar izgovor, a zapravo nema neke posebne volje za vakcinom, što se bar pošteno ni ne krije.
Pulinka, hvala i tebi što si nam poželjela sreću u borbi za dobivanjem moralno prihvatljivih cjepiva.
A što se ovog drugog dijela tiče: „Samo se nadam da nije u pitanju taktika- aha, takvih vakcina kod nas nema pa se možemo držati argumenta o moralu, a ako odgovarajuće vakcine slučajno i stignu, izroniće neki novi moralni postulat, evo, recimo, o nemoralnosti probijanja kože iglom jer je ljudsko telo sveto, napravljeno po Božjem liku, ili nešto slično, pa će se vakicna odložiti do razvoja nazalne, itd, itd.“
stvarno ne mogu govoriti u tuđe ime i o njihovim taktikama, ali vjerujem da nisi mislila na mene. Međutim, ako ipak jesi, još ću se jednom citirati:
„...cijepljena sam svim cjepivima prema redovnom kalendaru cijepljenja, djeca i mi (MM i ja) smo se cijepili i cjepivom protiv hepatitisa B dok još nije bio u redovnom kalendaru cijepljenja...“ (to sam napisala već prije kad sam vas pitala jesmo li i mi antivakseri).
Dakle, dosad nisam imala problema s pitanjem nemoralnosti probijanja kože iglom zbog svetinje ljudskog tijela pa neću ni ubuduće.
U proizvodnji cepiva protiv vodenih kozica, rubele (MMR), hepatitisa A i bjesnoce su, kao i cjepiva protiv kovida, koristene fetalne stanice.
Neka od njih su ok, a neka nisu. Mozda je do porijekla fetusa?
Danasnji clanak o breakthrough slucajevima:
https://www.google.com/amp/s/www.cnb...an-pfizer.html
Hajdemo natrag na temu.
Za eticke dvojbe otvorite novu temu.
Ekipa, puno razmišljam o svemu ovome, a u RL sam više-manje stalno okružena istim ljudima i znam kako razmišljaju. To mi više nije dovoljno vezano za ovu problematiku jer me puno toga muči. Postavljam pitanja na mnogo mjesta, ne samo ovdje. Sirius je negdje prije već napisala da se otvori nova tema vezana za cjepiva koja jesu ili nisu moralno prihvatljiva i na kojoj bi se raspravljalo o stajalištu Katoličke crkve i sl.
Ja sam napisala da neću jer smatram da su ljudi na ovom forumu sad donekle upoznati s tom problematikom (tko je pratio), prije svega mislim na video onog saborskog zastupnika. Mislim da je to zasad dovoljno. Neka se zna da i ta ekipa postoji.
Međutim, dobivam neka videa koja su mi u najmanju ruku čudna, ako ne sumnjiva. Zato ću pokušati otvoriti novu temu o koroni gdje bi se o njoj raspravljalo i iz druge perspektive.
Ovako, zaista ću se od srca potruditi da to budu samo videa koja ni na koji način NE NIJEČU postojanje pandemije/korone, a o njoj progovaraju stručnjaci - liječnici, znanstvenici, medicinski djelatnici i sl.
Neću ih stavljati random. Neću se njima nabacivati, možda pošaljem 1 video na mjesec, možda češće, možda rjeđe. Ovisi o materijalu koji ću imati.
Ako se rasprava neće povesti, u redu. Ali ovo bih voljela da znate - nijedan neće biti provokacija, baš ni najmanja. Sam video bit će poziv na raspravu. Ako ćemo potpuno ogoljeti stvari, može se i napisati govori li se u njemu o potpunim glupostima ili ipak ne. Naravno, ne mislim da smo mi ovdje neki stručnjaci. Nekima od vas ova je problematika vrlo bliska, nekima nije. Evo, meni nije. Ja sam potpuni laik koji jednostavno ne može zanemariti što čuje.
Evo, video koji ću danas staviti poziv je na raspravu o tome trebamo li uistinu cijepiti svoju djecu? Jesu li rizici veći od štete? Tema NISMO mi odrasli jer očito zasad nema drugog načina za sprečavanje ovog ludila osim cjepiva.
Vi onda zatvarate novu temu? Ili je brišete? U svakom slučaju, još se jednom ispričavam ako sam kršila pravila foruma, više neću.
Evo i moj odmor dosao kraju, da ne bi moj mozak imao laganini, sinu curi nos. Meni i maloj je ujutro i pred spavanje zacepljen
Naravno 90% sansa je da je od klime koja uvijek svuda pici i u malog je jednu noc jer nisam skužila da je bilo nekako upaljeno.
Vidjet cemo za par dana, muz kaze da dižem paniku :lol:
Ali bilo mi divno i bas mi trebalo ovog sunce-more odmora
I mi sa mora se vratili prehladeni.
Prvo sin,pa kcer pa muz i na kraju ja.
Samo hunjavica .
Bili u svojoj vikendici bez klime.
Vjerovatno nesto virusno kad smo tako svi po redu se izredali.
I ja se iz Dalmacije vratila prehlađena. Boli grlo, curi nos, temp 36,8.
I nama je testiranje besplatno ako su prisutni simptomi, ali cijepljena sam i simptomi su, za sada, tipični za prehlade.
Iako, tko se prehladi usred ljeta?
Popila sam Lekadol i čekam.
Je li postalo i jednostavnije? Ili jos uvijek treba uvjeravati lijecnike da postoje simptomi pa traziti uputnice pa se najavljivati... ono da te prodje volja.
Nadam se da je bolje jer, pogotovo kod cijepljenih, zaraza kovidom ne mora uopce izgledati alarmantno.
Ne znam sto je komplicirano kad se vec mjesecima u zg sam prijavis na besplatni antigenski na neki od punktove za testiranje. Osim ako se to u zadnje vrijeme promijenilo.
Sto se prehlada tice zadnja 3 mjeseca kad god se dulje vozim u autu s upaljenom klimom počnem kašljati nakon toga danima i curi mi nos. Zaključak - idem naručiti promjenu filtera zraka a mozda I dezinfekciju klime. Ne idem na test.
Ti antigenski nisu bas pouzdani.
Moji prijatelji uz temperaturu i sve simptome i uz vec pozitivno dijete u kuci su na brzom bili negativni.
LOM ih onda poslao na pcr i on pokazao pozitivno.
I tako i moj bratic i njegova zena isti slucaj.
Na brzom negativni na pcr-u pozitivni.
Mm i ja bili na brzom pozitivni i bez simptoma, mala jedina sa simptomima negativna na PCRu..tako da ima raznih verzija
Da znam..
Znam i verziju negativan 2 puta na pcr-u sa upalom pluca.
Nakon mjesec dana imao antitijela na seroloskom.
Ali mislim da antigenski vise fula od pcr-a.
O ja se svako ljeto prehladim. Isto reagiram na klimu i na hladna pića. Točno znam koji me do grla i kako boli kad je od toga
Sad sam ok, ali mi se nos malo začepi kad legnem.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...zin&id=2297136
Eto vam jedan simpatičan link za vikend. :)
Mene izludjuje sto klinac stalno oblizuje sol s prstiju. Nemam pojma kako ce to završiti. Nije tako mali, stoput sam mu rekla. U medjuvremenu kojesta prepipa. Ako ne pokupimo covid, onda ga ovdje nitko niti nema. Kod nas ima preko 90% stranaca. Nade polazem u njihove pcr testove pri dolasku u RH.
Nece dobiti kovid od lizanja prstiju. Eventualno norovirus, rotu...
Covid vise ide zrakom, kapljocno i aerosol, jel da, mislim da su rekli nakon damog pocetka da s povrsina nije takav bed.
Beti pa česte su prehlade usred ljeta
valjda sam jednom pobrala...
nadam se da je to!
vezano za brojke - ništa ne vjerujem u službene brojke
i živcira me što su brojke u vremenu provođenja političkih kampanja i izbora naglo u padu
kao i na početku sezone
a kako se sezona bliži zalazu najednom buknu
mislim, pa obala je krcata još od početka srpnja
i sve je prepuno svega
ne znam koji je motiv i nije me ni briga i ne nameravam se zamarati
nisam pobornik teorija zavjere
cijepljena sam
ali stožer stvarno ne doživljavam kao relevantno tijelo
previše je nedosljednosti, kontradiktornosti itd.
i dalje se trudim paziti i poduzimati što je u mojoj moći
ne idem u zatvoreno, perem ruke, nosim masku, dezinficiram
vijesti pratim površno i s kritičkim odmakom
Ja procitala "dezinficiram vijesti" :lool:
hahaha, svima bi nam prijale ciste vesti :D
A e :lool:
Citam ovaj clanak na fejsu netko stavio:
https://net.hr/magazin/zdravlje/simp...mpaign=organic
I mislim se koliko je muke moja mama imala da me zarazi vod kozicama, nikakve igre s drugom djecom u zatvorenom nisu pomagale, jedva jedvice.
Isto tako i ja svoju djecu, nikako se zarazit u jaslicama i vrticu, pa ajd u stanove djece gdje jedno dijete ima kozice, igra sa svom djecom iz obitelji, al nikako. Jedva jedvice nakon puno pokusaja.
E bilo bi super kad bi tako odolijevali i ovoj zarazi kojoj se ne planiramo namjerno izlagat kao kozicama :mrgreen:
Cure, mislim da ste se samo prehladile, iako kazu u clanki da ta delta najvise vuče na prehladu bez temp. Ajme kalo ce tek sad bit teze razlikovat prehladu od korone :/