Da.
Tak i jučer u zoološkom.
Gužva i nitko ne nosi masku u zatvorenim paviljonima.
Većinom stranci.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Da.
Tak i jučer u zoološkom.
Gužva i nitko ne nosi masku u zatvorenim paviljonima.
Većinom stranci.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja jugu (kopno) nose maske u dućanima, otok nula bodova.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2298775
"Rušimo sotonine sluge", umirem :lol:
Ipak sam napravila test iz ljekarne, jer se ta prehlada-upala grla, nakon godišnjeg u Dalmaciji, rastegnula.
Negativan je. To sam i očekivala, ipak sam cijepljena. Neki drugi virusi ili bakterije su u igri.
I sestrina mala je došla šmrcava iz Splita, testirali su se radi povratka u Njem, negativna.
Frendicu mi potjerali doma s posla iako je cijepljena, jer joj je sin pozitivan (sin je punoljetan)
Zar nije bilo da cijepljeni ne moraju u samoizolaciju? Ili je to interna politika kod vas na poslu?
Nije moj posao, ona radi u školstvu :mrgreen:
Epidemiologica joj rekla da ne mora biti doma, ali eto ravnateljica ju ne želi tamo. Srećom nema još nastave pa nema i neki gubitak, sjednice su sad, popravni, mature... to će ju netko zamijeniti.
Ali eto, i to se događa
Pa normalno, često su na poslu oprezniji nego što su službene preporuke. Naravno, ako to ne ugrožava posao ;) Kod mene na poslu se zarazila žena jednog kolege i poslali su sve koji su sjedili s njim kući.
edit: mi možemo normalno raditi od kuće
Mi čekamo presudu da li se vraćamo u većim timovima ili ostajemo u timovima po 2 na rotaciji. Ideja je da idemo u 2-3 tima, ali se ljudima to ne sviđa :D
Je, tako su i kod nas - doduše, prošle godine, dok je sve skupa bilo u zamahu - poslali cijeli labos doma jer je na vrata ušla kolegica koja inače radi u drugoj zgradi, ali je samo navratila preuzeti poštu, a onda je ispalo da joj je muž pozitivan.
Dakle, poslali su doma i one koji su je taj dan vidjeli na 15 sekundi, i one koji je nisu vidjeli već tjednima.
Ja to ne smatram normalnim.
Što se tiče cijepljenih i samoizolacije, tu bi oni koji donose preporuke trebali dati jasan stav - tko treba ipak ostati doma, a tko ne, a ne da se na poslu to procjenjuje po svojem nahođenju. To je put u kaos u kojem će se ljudi još teže pridržavati ikakvih mjera.
Pa ja recimo čisto sumnjam da bi frizer poslao sve kući jer je kontakt pozitivne osobe otvorio vrata salona ;)
Ili vlasnik kafića. Tu se prije događa obrnuto, da se ljude ne šalje kući niti kad bi trebalo.
Drugo je škola, i to još u vrijeme kad nema nastave.
Kod mene na poslu je kao što rekoh potpuno svejedno radimo li od kuće ili iz ureda, pa je politika better safe than sorry. Nisam primijetila da nekome smeta.
Jedan frizerski pred dva tri mjeseca je bio zatvoren jer je jedan djelatnik imao koronu
Da, ne može u SI jer joj je i epidemiolog potvrdio da ne mora u SI osim ako sama opet ne dobije neke simptome.
Godišnji je gotov, na bolovanju nije - valjda bude rad od doma? Pitat ću ju kasnije
FDA je odobrila Pfizer!
Sad će uvesti obavezno cijepljenje!
Prilicno sam sigurna da u Americi ne mogu da uvedu obaveznu vakcinaciju na federalnom nivou, ali savezne drzave pojedinacno mogu. Pri tom nisam sigurna koliko i to mogu za odrasle, ali za decu koja idu u drzavne skole posve sigurno mogu.
Da ne listam sada 294 prethodne stranice, oprostite ako ponavljam vec prozvakano: moja se 12-ogisnjakinja zeli cijepiti, meni se to cini ok, dobila je (u Nizozemskoj) sluzbeni poziv, vise od pola razreda je izgleda cijepljeno: ima li ijedan razlog da se ne cijepi?
Ne mozemo ti reci jer u Hrvatskoj nemamo jos nikakav sluzbeni stav epidemiologa o tome.
Cjepivo je trenutno dostupno za 12+ , ali trenutno nije preporuceno za djecu bez zdravstvenih poteskoca.
To je sluzbeni stav od 31.07. u kojem pise da se ceka jos podataka o toj populaciji.
Nakon tog datuma nije bilo sluzbenih obavijesti. Svi su na pretpostavljam na godisnjem .
Ako imas kakve info iz Nizozemske samo stavi.
Mi cekamo da zavrse godisnji ( i krene 4.val)
lunja, u nasem okrugu (u Kaliforniji) 75% dece 12-15 je vakcinisano jednom dozom, 60% s dve. Jos uvek nismo culi za ozbiljne side-effects u nasoj okolini. Moji decki imaju skoro 13 i 16 godina, oni su primili obe doze u maju i junu.
Kod nas se govori o drzavnim skolama i fakultetima, drzavnim sluzbenicima i naravno privatnim poslodavcima koji tako zele, ukljucujuci zdravstvo.
u Srbiji je npr. pokrenuta "opasna" i "skandalozna" peticija protiv cijepljenja djece, pokrenula ju je prof. Medicinskog fakulteta u BG, potpisali brojni liječnici, evo malo reakcija na isto:
https://www.danas.rs/drustvo/opasna-...inisanja-dece/
https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3...c-ima-odgovore
I neki naši mediji prenose da su peticiju potpisali brojni liječnici. Naišla sam na dobar članak gdje piše da se ta brojnost odnosi na 50 liječnika od njih preko 30 000 u Srbiji. Sad nikako da ga nađem ponovo, ali eto, o tolikoj brojnosti se radi.
Ja prelistala brzinski oko 4 500 imena (da, da, tako sam bila revnosna) sa te peticije, ako sam i naišla na titulu dr iza je stajalo "književnosti, poljoprivrede, tehnologije, itd." sve redom nemedicinska struka.
Pri tome je preko polovine potpisnika peticije izabralo da sakrije sve svoje podatke, od imena nadalje, da ne budu javno dostupni- zašto, ako su tako sigurni u sebe i hrabri?
Od nekoliko potpisnika koji su zaista dr medicine, jedan je Mila Alečković, psihijatar, ćerka Mire Alečković i nažalost i sama dugogodišnji psihijatrijski pacijent.
Ostali dr-i, koji su naveli svoje obrazloženje zašto su protiv vakcina (bilo je opcionalno), zvuče kao da i njima treba psihijatrijska procena.
(Koliko čujem Nestorović danas spominje neke paralelne svetove, crvotočine u prostor-vreme kontinuumu kroz koje prolaze neki avioni, valjda oni što bacaju koronu, i sve tako neke nove maštovitosti. Toliko o mentalnom zdravlju našeg kriznog štaba...)
Sve u svemu, tako kako je Riri i napisala, broj dr-a među potpisnicima nije naročito velik.
Ja ti mogu samo dati anegdotalni podatak- moja 12- godišnjakinja je isto rekla da, kad je već toliko dugo izbegla koronu, hoće vakcinu.
Dobila je obe doze Pfizer-a i jedina nuspojava do sada je bila bolna ruka, sad je prošlo preko 2 nedelje od druge doze pa je valjda kompletno zaštićena.
Juhu na odobrenju, sad ce valjda otpaat 'eksperimentalno' argument. Za anegdote: i moja 13-godisnjakinja cijepljena.
Uh, vas 'Sladoljev' vama u kriznom stabu? Da, ni meni nisu relevantni znanstvenici humanisti u ovoj prici, a bome vecina stem-ovaca je slozna, osim takvih kao ti sto propadose kroz crvotocine. Jedino oko cega su sad lutanja na svjetskoj razini dal davat boostere i dal cijepit djecu across the board. WHO sw zalaze da cjepiva odu u necijepljene zemlje, al takav altruizam bi bio nesto nevidjeno na kugli zemaljskoj, cini mi se. Vidjet cemo sta ce izrael i britanija pokazat u svojim scenarijima, oni prednjace, cini mi se.
Ma to je onaj što je slao žene u šoping u Milano na početku epidemije jer je korona "najsmešniji virus na svetu". I ostade čovek u kriznom štabu valjda sve do sada...
Nisam sigurna da taj WHO altruizam zapravo ima smisla na globalnom nivou, što se tiče kontrole pandemije. (što se tiče humanosti naravno da bi prevedna podela bila idealna) Jer ako pandemija treba da pređe u lokalne epidemije, onda treba da postoji što veći deo sveta u kome će pandemija biti obuzdana redovnom vakcinacijom - a to znači i treća doza ako treba.
Ovako, dok se sve doze pravedno raspodele po celom svetu, nekim zemljama će odavno biti vreme za buster dozu i epidemija može opet da se razmaše u njima, i tako u krug širom planete.
Ali reklo bi se da uz toliki broj ljudi koji odbijaju vakcinu brzo može da se preusmeri višak vakcina...
Meni je zanimljivo kako su prošli tjedan svi mediji prenijeli da je Novi Zeland uveo strogi lockdown nakon što im se pojavio prvi slučaj covida od veljače. Ne razumijem u čemu je fora kad to uopće nije istina: https://www.worldometers.info/corona...y/new-zealand/
Mislim, imaju ih impresivno malo, to je točno, ali niti blizu tom "nijednom od veljače"
Mislim da je u ovome odgovor (pogledaj sličicu):
https://www.health.govt.nz/our-work/...9-source-cases
Pojavio se prvi lokalni slučaj (a ne uvezeni), i k tome su se pojavili lokalni nepovezani slučajevi (tj. ne znaju gdje se osoba zarazila).
Da, to je taj smisao koji mi je falio :)
E ali sad kreću članci gdje se na drugim temama posredno spominje NZ i taj "lockdown nakon jednog slucaja"
Posto sam ja sigurna da ti novinari znaju da to nije istina jednostavno te članke klasificiram u "clanak sa skrivenom agendom/biasd autora" jer namjerno laže i iskrivljavanja istinu, pa ako to radi za to onda naravno sumnjam u ostatak teksta. JL u zadnje vrijeme ima sve više takvih clanka.