njima je cilj - zaraditi.
Printable View
njima je cilj - zaraditi.
tinaka, mene ista stvar mučila. ja sam se orjentisala po sastavu a ne po njihovoj ocjeni za uzrast djeteta
imam mogućnost nabaviti kozje mlijeko i kozji sviježi sir- jel se on može davati umijesto kravljeg (naravno kad za to dođe vrijeme)???
Ja volim raditi isto ovako kao što si napisala (samo bez piletine jer nismo još meso probali, još ćemo malko pričekati). I uvijek dodam malo mlijeka da dobijem željenu gustoću. Jako joj se sviđa i takav ručak rado pojede.
Mislim da broj namirnica nije važan ukoliko ne govorimo o namirnicama koje dijete proba prvi put.
kad beba smije smokve i ciklu? domaće, svježe, nema ih u tablici
Nigdje ne mogu pronaći od kada se smije bebi davati grožđe, jel neko zna?!
Ja sam davala s nekih godinu i pol, čistila koštice i rezala zrna na komadiće.
Ne znam može li se i ranije, nisam isprobavala, uostalom, ima toliko voća i ostalih namirnica za ponuditi djetetu da se ne treba opterećivati da baš sve mora probati u kraćem periodu, neke stvari slobodno mogu i pričekati.
voće+žitarice
da ili ne?
Postoji, jelte, ta teorija da je bolja iskoristivost voća ako se ne miješa sa žitaricama. Ako se ja recimo odlučim da mi ta teorija drži vodu (i ja voće jedem ujutro, sirovo i zasebno), da li je ok da malac ima npr. jedan obrok samo voće, a drugi povrće+žitarice? Ili žitarice treba uključiti u svaki obrok?
I od kada je važno paziti na piramidu zdrave prehrane http://www.os-vvidrica-kt.skole.hr/u...Image/6876.jpg ? (Mislim, sigurno ne prije godine dana, ali me, eto, zanima.)
Ne opterećujem se pričama da voće i žitarice ne treba miješati; nekako bih imala osjećaj da doručak nije potpun i dovoljno kaloričan kad bi sadržavao samo voće. To, naravno, ne znači da sam u pravu, to je samo moj subjektivan doživljaj.
Tko želi odvajati voće i žitarice, može se odlučiti i za varijantu da ujutro djetetu ponudi samo žitaricu na mlijeku/vodi, a kasnije, voće kao međuobrok.
Mislim da se piramidom zdrave hrane ne treba opterećivati dok je dijete tako malo. Ako mu daješ kvalitetne namirnice, umjereno i raznoliko, a (barem u početku) izbjegavaš stvarčice s vrha piramide, dijete će dobiti sve što mu treba za optimalan rast i razvoj.
Nemam pojma, ali ja zaista ne vidim potrebu miješanja voća i žitarica, barem ne u prehrani manje djece.
Ja svom malom (8.5 mjeseci) sad dajem recimo breskvu da grize i tako jede. On to obožava, sve lijepo pojede (nema komadića u stolici, znam jer ispirem platnene pelene pa sam dobro upoznata sa sadržajem :) ). Uz to, ovakvo hranjenje je njemu jako zanimljivo i kao igra, a idealno je sad ljeti na plaži jer se pri tom cijeli umelja.
Žitarice sam miješala s povrćem jer su mi tako povrtne kašice bile ukusnije. Sad, kad smije jesti krumpir, ne stavljam uvijek žitarice nego miješam krumpir s povrćem (radi boljeg ukusa).
Uostalom, može se bebi skuhati pura ili griz i eto ukusnog obroka sa žitaricama.
Pa zato jer su mi voćne kašice ukusne i bez žitarica, a mekše voćke dijete može jesti i bez miksanja.
I ja kao lagan i osvježavajući međuobrok volim pojesti voćku, bez žitarica :)
Kažem, nemam pojma, ali ako je zaista bolje jesti samo voće, ne vidim tu nikakav problem. Nije da se baš mora miješati sa žitaricama. I nije da ne postoje drugi obroci koji će zadovoljiti djetetovu potrebu za žitaricama.
Aaaa, nisam vidjela ono pitanje sa mozebitnom slabijom iskoristivisti, pa sam mislila da je to jos jedna u nizu stvari koja se ne bi smjela, a da se ne zna zasto. Mislim, jos uvijek se ne zna, ali sad razumijem o cemu se radi.
Moram citati pazljivije.
Inace, i za vitamine u tbl vrijedi da ih je bolje uzimati pojedinacno nego multivitaminske pripravke radi bolje apsorpcije pa mozda i tu ima nesto :unsure:
ni mi ne miješamo voće i žitarice, već miješam kuhano povrće i žitarice
Ok, a sad pročitajte i ostatak mog posta i pitanja, molim :)
uzela sam letak u dm-u "informacije i recepti žitarice & riža" (alnatura) gdje piše da se quinoja ne preporučuje davati djeci mlađoj od dvije godine.
n.grace hvala na potpunom odgovoru. D. sada ima samo dva obroka (dakle to voće ujutro i povrće+žitarice popodne) tako da međuobroci kod nas još nisu aktualni (ok, dam mu da gricka rižin kreker, npr. u šetnji, ali više podrobi nego što pojede) pa bih voće ipak zadržala za prvi, jutarnji obrok. I nekako pokušavam da svaki dan u ta dva obroka dobije iz svake skupine namirnica po nešto, kaloričnost mi još ne igra ulogu, još uvijek puno doji.
Pcelica Mara ja isto D. ponudim cijelu voćku samo on baš nema vremena jest pa mi se čini da niš ne pojede. I volim mu dati da iskusi svakakve teksture i načine pa jedan dan jede kašicu skroz smiksanu na žlicu, jedan dan jede sam, jedan dan kašicu s komadićima itd. Za ovo miješanje sam pitala jer ima dana kada mu napravim kašicu jer imam domaće smrznuto voće pa bih to možda s nečim zgusnula. Čini mi se da više pojede kad mu tako smutim (pojede i po jednu cijelu staklenku, stavim u onu malu od kupovne, nažicala sam par komada), ali je to onda kao gusti sok, a ne kašica. A ne bih voće termički obrađivala jer se ono fakat može jesti sirovo. Iako sam danas napravila eksperiment pa sam u kašicu ukuhala mljevenu rižu. I pitanje je da li je jedan obrok žitarica dnevno dovoljno?
tina55 znači ne jede svaki dan voće?
prije je jela voće svaki dan, ali zadnjih tjedan dana neće više jesti voće, tako ona svaki tjedan mijenja što hoće, a što neće
čekam da ju prođe ta faza s voćem jer ga je prije obožavala
da hoće voće, davala bih joj ujutro voće, a popodne meso ili povrće sa žitaricama
tina55 tako i ja planiram! To mi je nekako baš logično, a tako i mi jedemo.
Ključić, prati malenog i vidi koliko on traži i koliko mu je hrane dovoljno. I naravno, usklađuj dijete s vašim prehrambenim navikama.
Ja sad imam malog proždrljivca koji nema granica, nakon kupanja je glaaadan, tad mu dam voća i pojede cijelu breskvu, bez miksanja :).
Za objed mu dajem povrće/žitarice/meso.
Iako, imam osjećaj da on cijeli dan nešto jede i gricka :-)
Ono što je meni u ovom trenutku nevjerovatno je da on pušta sisu kad ugleda neku "konkretnu" hranu, tipa breskvu, bananu i sl. Za razliku od starijeg sisavca, koji ostavlja hranu kad vidi sisu :roll:
mislim da quinoa ne ide prije 2 godine jer njeno zrno presvučeno tankim slojem saponina
mi uskoro uvodimo treći obrok s 10mj
pa me zanima što dajete ili planirate davati kao treći obrok, ako je ujutro voće, ručak meso ili povrće sa žitaricama?
Ovako kad razmišljam, za treći obrok/večeru bih izabrala mliječni proizvod (tipa jogurt i sl.)+žitarice.
Da, tek sam kasnije vidjela kad sam konzultirala tablilcu. Onda mi pada na pamet dok ne dođu mliječni proizvodi "pokrpat se" sa sljedećim:
- samo žitarice
- npr. kruh/dvopek i jedan svježi paradajz/krastavac
- ponoviti drugi obrok u manjoj količini
Nikako ne bih davala voće navečer.
uh, ja sam se držala te fore voće zasabno od žitarica
M. bi fino ujutro, pola sata nakon sike pojela čak tri voćkice - kajsiju, par kupina i jabuku, no sad to više nema šanse, jednostanvo neće, ili pojede par žličica
zato joj sad dajem za doručak žitarice s voćem (sezonskim)
kad god hoće, dajem joj samo voće, i to barem pola sata prije glavnog jela i isto toliko i više nakon glavnog jela (tu mislim na doručak, ručak ili prije večere)
što se tiče večernjeg obroka, Maša je u to vrijeme jela samo žgance/griz/kuhanu rižu, sve bez ml. proizvoda, a od kako smo ih uveli, uvijek jede žitarice s njima, ili ono što je ostalo od ručka (čak ne volim podgrijavati nego ako je skuhano sa žitaricama, one se stisnu pa onda umiješam vrelu vodu u to)
ovo za kvinoju nisam znala, hm, pa koliko im to može smetati? može li se saponin isprati vodom?
uh, ja sam se držala te fore voće zasabno od žitarica
M. bi fino ujutro, pola sata nakon sike pojela čak tri voćkice - kajsiju, par kupina i jabuku, no sad to više nema šanse, jednostanvo neće, ili pojede par žličica
zato joj sad dajem za doručak žitarice s voćem (sezonskim)
kad god hoće, dajem joj samo voće, i to barem pola sata prije glavnog jela i isto toliko i više nakon glavnog jela (tu mislim na doručak, ručak ili prije večere)
što se tiče večernjeg obroka, Maša je u to vrijeme jela samo žgance/griz/kuhanu rižu, sve bez ml. proizvoda, a od kako smo ih uveli, uvijek jede žitarice s njima, ili ono što je ostalo od ručka (čak ne volim podgrijavati nego ako je skuhano sa žitaricama, one se stisnu pa onda umiješam vrelu vodu u to)
ovo za kvinoju nisam znala, hm, pa koliko im to može smetati? može li se saponin isprati vodom?
saponin se može isprati vodom, ali treba jako jako dobro ispirati
ja bih se uvijek bojala da li je dobro isprano pa ni ne dajem
znači za večeru može ostatak ručka, nama uvijek ostane, ali sam mislila da kašica uvijek mora biti netom kuhana, tj. svježe pripremljena, ali vjerujem da se za tih par sati ne može pokvariti
Znam da neki preferiraju friško skuhano, i ja se trudim da jedemo "sa špareta na stol", ali neki puta to jednostavno nije moguće tako da ima dana kad D. jede kašicu od dan ranije.
Tnx za info o kvinoji. Ja sam ju već davala, ali neću više. Ionako sad uvodimo gluten pa će biti bogat izbor žitarica. A kvinoja za mene :)
Kako stojite sa zamrzavanjem? Imam dosta domaćeg voća i htjela bih ga smrznuti (već sam nešto i smrzavala, smiksala pa zamrznula u onim kalupima za led). U kojem roku se to mora potrošiti? Nije malo predugo da čeka zimu u zamrzivaču?
i mene zanima zimnica dohrane :)
sad dobijemo od baka ideda eko povrća i voća pa mi je šteta ne spremiti ako se može s obzirom da u zimi neće bit baš dostupno eko povrće i voće
zanima me što se sve može spremiti čak i za zimu i na koji način
pretpostavljam da se mladi grašak može smrznuti i dosta dugo držati u zamrzivaču
smrznula bih i naribane tikvice, koliko one mogu biti u zamrzivaču?
šljive bih smrznula cijele samo bih koštice izvadila
što još?
Ja sam spremila još mladu korabicu (lagano na pari blanširala, pa spremila), kupine, maline, breskve.
Jučer smo u vrtu našli jagode i prvu je razmrvila prstima i sok polizala, drugu je stavila u usta i pojela i danas je cijeli dan gledam (alergije), ali ona piči bez ikakvih promjena.
Trenutno smo 9mj i ima 4 obroka na žlicu, s tim da mi je počela odbijati večernje mlijeko i morat ću naći zamjenu u nekom mliječnom obroku na žlicu.