Stranica 29 od 182 PrviPrvi ... 1927282930313979129 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,401 do 1,450 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj emili prvotno napisa Vidi poruku
    Nova sam na forumu pa da ne otvaram novu temu,molim za malu pomoć. Imam dijete od 13 mjeseci, već dva mjeseca je na dijeti jer je alergična na povrće,mlijeko i sve mliječne proizvode. Dojila sam do 5mjeseci i tada sam polako počela sa dohranom kada su se pojavili problemi sa atopijskim dermatitisom na licu. Problem je što se dijete zasitilo jednolične hrane i počela je odbijati obroke. Ujutro kada se probudi popije bocu dijetnog mlijeka pomiješanog sa čokolinom ili frutolinom da joj malo zasladi okus,jer je to mlijeko strašno gorko, doručak tri sezonske voćke sa keksom, ručak meso (piletina,puretina,teletina ili riba) sa rižom, palentom ili pašticom u jušnom temeljcu, večera griz,čokolino,frutolino ili keksolino, i prije spavanja boca.Prije negoli je morala na dijetu za međuobroke sam joj davala jogurtiće,svježi sir,ili sirni namaz.Sada sam na sto čuda što djetetu davati za međuobroke kada to ne smije jesti zbog alergije.I naravno što davati za ručak koji nam je postao veliki problem, jer su počele bitke za svaki zalogaj.
    emili, na pdf-u recepti imaš temu o prehrani alergične i atopične djece, pogledaj, dobit ćeš ideje za međuobroke i općenito za prehranu.
    Na tvom bih mjestu izbjegavala 'lina' i umjesto toga prešla na žitarice (proso, quinoa, amaranth, zobene, rižine pahuljice, griz od pira).

http://forum.roda.hr/threads/44547-R...atopi%C4%8Dare

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a znam da je sad sezona svježih marelica i šljiva, ali bojim se kupit ove u trg. centrima jer su špricane, na placu ne znam osobno nijednog prodavača pa se bojim ne preprodaje one iste iz trg. centra, pa ne znam gdje nabaviti stvarno nešpricane?idem sutra škicat ima li na placu koji pouzdani prodavač, ne oni veliki štandovi, već možda koja bakica ima par domaćih marelica

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    a znam da je sad sezona svježih marelica i šljiva, ali bojim se kupit ove u trg. centrima jer su špricane, na placu ne znam osobno nijednog prodavača pa se bojim ne preprodaje one iste iz trg. centra, pa ne znam gdje nabaviti stvarno nešpricane?idem sutra škicat ima li na placu koji pouzdani prodavač, ne oni veliki štandovi, već možda koja bakica ima par domaćih marelica
    ah, da, ne bih ni ja u trg. centrima kupovala
    moj ti je trik kod kupovine na pijaci pitati prodavača je li špricano jer mi treba za bebu (čak znam i nju povesti) i prodorno ih gledati u oči... nekako vjerujem da neće slagati kad su u pitanju djeca
    što se tiče špricanja voća, oni ti svi većinom špricaju, ali dok voćka cvjeta, da ju mraz ne ofuri, što li... nisam najsretnija zbog toga, ali onda klinci ne bi jeli većinu toga
    i da, uvijek gledaj one sa strane koji prodaju svoje jer preprodavači su prilično bezobzirni, a ni sami ne znaju odakle voće, je li špricano, nije...
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 13.07.2010. at 00:50

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pitanje: Taman sam nekako planirala kad budemo na moru uvesti breskve, Damir će tada imati 7 mjeseci, da li mogu kombinirati breskvu i nektarinu, ili moram čekati po 5 dana za svaku?

Sto se tice nespricanog suhog voca, znam da Alnatura ima suhe marelice, koje su navodno eko, pa ne bi trebale biti sumporene, ali gdje da nadjem šljive?
    I da li vi gulite kožu sa breskvi/nektarina?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

meni je prodavačica iz Bio&bio ovako privatno rekla da Alnatura baš i nije eko, e sad da li joj vjerovati pošto radi za konkurenciju? ne znam
    čula sam da postoje i bakice na placu koje kupuju voće i povrće u trg. centrima pa ga onda na placu prodaju pod svoje domaće i netreterirano
    ma to je sve skupa strašno...
    srećom pa sad dobivamo iz vrta od baka i deda dosta toga, ali recimo kruške imamo kasne pa ih još nema, breske će za nekih mjesec dana, a marelicu smo tek posadili, pa te stvari koje nemam, a htjela bih joj dati da probati moram ovako svakako potraživati

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Vjerujem da je moguće da Alnatura baš i nije eko, ali mislim da ni sve ono iz bio&bio nije baš puno "ekije" - samo što im je cijena paprenija...
    Mi uzimamo većinom Alnaturine proizvode, iz bio&bio samo poneke, koje Alnatura (još) ne proizvodi.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem da je moguće da Alnatura baš i nije eko, ali mislim da ni sve ono iz bio&bio nije baš puno "ekije" - samo što im je cijena paprenija...
    Mi uzimamo većinom Alnaturine proizvode, iz bio&bio samo poneke, koje Alnatura (još) ne proizvodi.
    slažem se ja s time, nije da reklamiram Bio&bio, samo to što oni kažu jedni za druge je vjerojatno oboje istina, tj. da ni od jednih ni od drugih nije skroz eko
    mi uzimamo većinom od Severa, cijene su iste i u dm-u i u bio&bio
    i neke stvari od Bio&bio što Sever nema: amaranth
    a svježe voće i povrće-čak sam neki puta kupila jeftinije jabuke u bio&bio nego što je im je bila u isto vrijeme cijena u trg. centrima

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ma to jel nest eko ili ne...... al pise eko, pa recimo da vjerujem, da preispitujem sve zivila bi od zraka..... a ni on nije eko

a breskve/nektarine? mogu mu to pomjesat, ono danas dam breskvu, sutra ne nadjem pa dam nektarinu, i guliti kozu ili ne?

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nektarina je podvrsta breskve. Genetski profil bresaka i nektarina razlikuje se u jednom jedinom genu, i to onom koji je odgovoran za "dlakavost" bresaka. Dakle ne moraš posebno isprobavati i jedno i drugo.
    Što se tiče guliti ili ne, ja sam u toj dobi još gulila.

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pa i nektarina i breskva su ista porodica breskvi.
    Ja kuham s kožicom(ali breskve su moje!!!), s prosom i samo vilicom protisnem i super papa...

Tina55 ako si iz Zgb, javi mi se na pp pa kad imamo viška voća nađemo se i dam ti za mrvicu (kruške, jabuke, breskve, šljive)

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sandra14 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i nektarina i breskva su ista porodica breskvi.
    Ja kuham s kožicom(ali breskve su moje!!!), s prosom i samo vilicom protisnem i super papa...

Tina55 ako si iz Zgb, javi mi se na pp pa kad imamo viška voća nađemo se i dam ti za mrvicu (kruške, jabuke, breskve, šljive)
    nisam iz Zg, ali navratim ponekad do Zg-a
    voljna sam i kupiti, ako želiš prodati

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma ne, ne prodajem, mrve su nam jednako stare pa sam htjela pomoći, a redovito čitam što pišeš o dohrani, pa zato
    Ljubi malo i nažalost ništa....

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sandra14 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma ne, ne prodajem, mrve su nam jednako stare pa sam htjela pomoći, a redovito čitam što pišeš o dohrani, pa zato
    Ljubi malo i nažalost ništa....
    hvala svejedno
    još mi je dodatan problem što je moja mrvica jedan tjedan raspoložena za dohranu, a drugi neće skoro ništa
    onda ako promašim njeno raspoloženje propadne mi i ono čime se uspijem opkrbiti

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

u subotu vodim mm-a sa sobom na plac da procjenjujemo koja bakica je iskrena kad kaže da njeno nije špricano
    vjerujem da još ima pravih iskrenih bakica na placu, ali im ove lažne, nažalost, upropaštavaju posao
    Posljednje uređivanje od tina55 : 13.07.2010. at 15:52

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Točka prvotno napisa Vidi poruku
    Nektarina je podvrsta breskve. Genetski profil bresaka i nektarina razlikuje se u jednom jedinom genu, i to onom koji je odgovoran za "dlakavost" bresaka. Dakle ne moraš posebno isprobavati i jedno i drugo.
    Što se tiče guliti ili ne, ja sam u toj dobi još gulila.
    e super, i mislila sam..... hvala.....

onda ogulim, a moram prokuhavat ili mogu i sirove onako zgnječiti?

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja ih nikad nisam prokuhavala, nego samo vilicom gnječila, pa promiješala s prosom ili palentom.

mala nada avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Često se spominju obroci da li to znaći da se bebi nakon obroka kašice ne nudi dojenje?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

moja nakon svakog obroka sisa

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj crnka84 prvotno napisa Vidi poruku
    ali gdje da nadjem šljive?
    Ja sam kupovala u KOnzumu, i to na policama sa stvarima za kolače... e sad ne znam naziv proizvođača, ali imaš dvije vrste, jedne su bez konzervansa (ne znam što već ide), a drugi s konzervansom. No, nigdje ne piše da su ekološki uzgojene.
    Iste sam našla i u Mulleru, samo za par kuna jeftinije.
    Neki njemački proizvođač.
    Sretno!

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

jel zna netko treba li bebi (konkretno 8 mj) davati soli u hranu u ovim vrucim danima?
    moj se nemoguce preznojava od kad je zatoplilo, pa razmisljam da mu dodam u rucak nesto soli kako bi nadoknadio izgubljeno.

sto mislite?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj argentina prvotno napisa Vidi poruku
    jel zna netko treba li bebi (konkretno 8 mj) davati soli u hranu u ovim vrucim danima?
    moj se nemoguce preznojava od kad je zatoplilo, pa razmisljam da mu dodam u rucak nesto soli kako bi nadoknadio izgubljeno.

sto mislite?
    Mislim da ne.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

sto mislite?
    Ja isto mislim da ne treba dodavati sol.
    Ako doji, doji ga čim više, davaj mu vodu, možda nešto nezaslađenog voćnog soka (ako ga pije), to će mu nadomjestiti izgubljenu tekućinu.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja ne znam je li moja mala jede previše mlijeka i mliječnih proizvoda. Kako sada ima već godinu i desetak dana, prešli smo na svježe kravlje mlijeko i ostale mliječne proizvode. Ali, ona se davi u tome, i u jogurtu i u mlijeku. Samo je sinoć u dva sata popila pola litre mlijeka!!! Jogurta barem dvije čaše dnevno popije. Je li to previše?

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ovako je i naš stariji sin, od uvođenja mlijeka a naročito jogurta. i dan danas je isto, da mu litar dam, litar će i popiti. Ja mislim da nije puno, ako se i druge stvari pored ovog stignu jesti (i piti)

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

evo batat je cini mi se najbolje prihvatio, grimase su jos tu, ali ima manje pljuvanja

i sad me strah pomjesat ga s icim, da mu ga ne bi zgadila

imam pitanje za rižu: koju rižu koristite, običnu bijelu ili neku integralnu ili....?

meni je zapela za oko neka Alnaturina dugog zrna, jel smijem? Da li je uopće bitno?

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

evo batat je cini mi se najbolje prihvatio, grimase su jos tu, ali ima manje pljuvanja

i sad me strah pomjesat ga s icim, da mu ga ne bi zgadila

imam pitanje za rižu: koju rižu koristite, običnu bijelu ili neku integralnu ili....?

meni je zapela za oko neka Alnaturina dugog zrna, jel smijem? Da li je uopće bitno?
    moj jako voli jesti batat s mrkvom, onako skuhaj pa zgnječi (kao pire).
    meni su najbolje rižine pahuljice od alnature iz dm-a.

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj mala nada prvotno napisa Vidi poruku
    Često se spominju obroci da li to znaći da se bebi nakon obroka kašice ne nudi dojenje?
    ja sam na početku dohrane nudila, sada više ne nudim, ili nekako narihtam da bar prođe 1h prije dojenja.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja sam koristila običnu bijelu rižu i to baš oblog zrna zato što se nekako fino skuha i smekša za razliku od te duguljaste koja uvijek ostane nekako tvrđa (i ja je više volim baš zbog toga)
    mislim da se integralna iz nekog razloga ne preporučuje samo ko bi se sad sjetio!??? čini mi se da ima veze sa nadimanjem, teškim varenjem ili tako nešto ....

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sunce moje malo prvotno napisa Vidi poruku
    moj jako voli jesti batat s mrkvom, onako skuhaj pa zgnječi (kao pire).
    meni su najbolje rižine pahuljice od alnature iz dm-a.
    nismo još uveli mrkvu, a bas bi rižu ne bi rižine......

zasad imam opciju mješat ga s tikvicom ili palentom ( a nijedno ni drugo mu se bas ne svidja previse ), još smo sutra na batatu, a onda prelazim na proso....ili mozda da ipak probam s jabukom.......

sto se tice riže....... onda ću uzeti tu običnu bijelu okruglog zrna od Alanture

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne znam je li moja mala jede previše mlijeka i mliječnih proizvoda. Kako sada ima već godinu i desetak dana, prešli smo na svježe kravlje mlijeko i ostale mliječne proizvode. Ali, ona se davi u tome, i u jogurtu i u mlijeku. Samo je sinoć u dva sata popila pola litre mlijeka!!! Jogurta barem dvije čaše dnevno popije. Je li to previše?
    ha ha, upravo sam ja htjela postaviti to pitanje
    istina, M. ne dajem mlijeko, ali jogurt, svježi sir i mileram može uvijek, a uglavnom ih jede za doručak i večeru uz neke žitarice... danas je i za ručak jer nije htjela finu supicu s mrkvicom...
    kontam da im ne može škoditi sve dok im to niej jedini izvor mliječnih proizvoda (sve pet ako još doji ili ako je na AD-u)
    ipak, možda bi trebalo pripaziti s mlijekom jer mislim da je ono malo teško za njihov organizam zbog sastava tvari koje su zapravo prilagođene telićima, a ne bebama

integralno ne treba davati bebama jer takva prehrana veže za sebe vodu i bespotrebno zauzima prostor u želučiću i crijevima... osim toga, ako namirnica nije integralna, bolje se iskoristi njezina hranjiva vrijednost... tako je nekako Davor nekada objašnjavao

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Tko kaze?oni koji prodaju ono za bebe??ja svome sincicu vec od pola godine dajem domace kravlje mlijeko ispocetka mjesano sa vodom a sada cisto,cak ni ono iz trgovine puno konzervansa ne dolazi u obzir.zar ima ljudi koje dijete do dvije godine hrane sa (kršitelj koda)om i sl.?

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

evo napokon ovo moje dijete prihvatilo nesta...pojeo je gotovo cijelu krušku

izmiksala ju, ali ostalo je komadića i to sam skužial da mu se ne sviđa baš, kad je bila žličica "čiste" kašice, pojeo je bez problema, a čim bi osjetio komadić u ustima, odmah refleks povraćanja

e sad pitanje o mješanju namirnica:

znači, sutra bi mu još ponudila samu krušku....... do sad smo probali palentu, tikvicu i batat, kako ide to mješanje?

kruška i palenta mi se čini ok, tikvica i kruška , batat i kruška?

poslije kruške nam ide proso, onda mogu mješati proso i krušku, proso i tikvicu, proso i batat, a posto mu se do sad ni tikvica, ni batat, ni palenta nisu svidjele, jel mogu ja uz npr. batat i proso umješat i krušku? smije imati 3 namirnice odjednom?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj lidija bago prvotno napisa Vidi poruku
    Tko kaze?oni koji prodaju ono za bebe??ja svome sincicu vec od pola godine dajem domace kravlje mlijeko ispocetka mjesano sa vodom a sada cisto,cak ni ono iz trgovine puno konzervansa ne dolazi u obzir.zar ima ljudi koje dijete do dvije godine hrane sa (kršitelj koda)om i sl.?
    hm, kao što rekoh, kravlje mlijeko krava proizvodi za tele koje se oteli s nekih, pa kontam, 50 i nešto kilograma pa ti sad razvodni ako hoćeš, ali bubrege i jetru, i općenito organizam svog djeteta ne bih opterećivala takvim mlijekom
    kravlje mlijeko ima premalo željeza potrebnog za ljudsko biće, a previše nekih drugih kemijskih elemenata koji opterećuju bubrege, jetru... uostalom, toliko je članaka na netu u kojima se piše o tome
    što se tiče AD-a, moje ga dijete ne pije, a nadam se ni da neće jer planiram duuugo dojiti, no mislim da je manja šteta od njega jer je ipak prilagođeno sastavom nego čisto kravlje mlijeko
    ok, AD vjerojatno ima konzervansa, no čime su sve kljukane krave koje daju mlijeko koje završava na policama trgovina, o tim se antibioticima i sličnim s*anjima ne usudim ni razmišljati
    uostalom, dijete uopće ne mora piti mlijeko, ako već ne doji, može piti jogurt, jesti sir i vrhnje i tako dobiti njihove hranjive sastojke
    a što se tiče kalcija iz kravljeg mlijeka, fora je da bi ono (KM) trebalo imati dva puta veću količinu fosfora da bi taj kalcij mogao biti apsorbiran u naš organizam

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

tikvica i kruška , batat i kruška?
    o, vole oni takve kombinacije, bez brige
    ja sam M. davala piletinu i jabuku
    ma znaš da su mala djeca ko prasci, sve sa svime (sjetimo se samo onih čokoladnih kokica)

inače, smije imati tri namirnice odjednom, važno je da je svaku od njih isprobao...
    kasnije kad budeš uvodila nove, ne moraš ju uvesti samu, posebno, nego mješati s već postojećim
    iako, bolje je možda da proba samu namirnicu čisto da se navikne na njezin okus

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj lidija bago prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, to kažu liječnici, pogotovo oni koji podržavaju dojenje i znanost koja kaže da kravlje mlijeko koje se daje djeci mlađoj od godine dana izaziva oštećenja i krvarenja u probavnom sustavu, samim time i anemiju, te je izuzetno jak alergen.

Ja sam ga svojoj počela davati sa godinu dana jer vjerujem da je manje štetno i bolje od AD-a, a nisam niti planirala dojiti dulje od godinu dana, a ispalo je da niti mišica to nije planirala
    Popije dnevno litar svježeg mlijeka, barem dvije čaše jogurta i još uz to zdjelicu zobenih pahuljica pomiješanih s jogurtom. Pojede ona između toga i svoju čorbicu koja se sastoji od povrća i mesa i/ili žitarica, jede i voće barem dvaput dnevno i za grickanje za međuobroke... Ali čini mi se da je ovi mliječni proizvodi najviše osvježe i zasite, sve joj dajem hladno po ovim vrućinama.

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

crnka84
    možeš miješati sve što je probao.
    moj B. je sve što mu se nije sviđalo jeo s kruškom (bilo je zanimljivih kombinacija, tako da kombinacija batata i kruške uopće nije čudna).
    a tikvicu dugo, dugo nije htio prihvatiti, stalno je imao nagon za povračanjem.
    na kraju ju je prihvatio s bananom.
    inače, ja sam krenula sa žitaricama, i super ih je prihvatio. najviše voli proso i rižu. jedno vrijeme mu je najdraža kombinacija bila proso i kruška.

e sad, možda će se javiti mame koje ne odobravaju "prikrivanje" okusa (to je ovo što sam ja radila s kruškom), ali po meni je važnije da dijete jede nego da mi se desi nakon što sam inzistirala na "pravom" okusu (npr. tikvice ili korabe) da mi mali ne želi otvoriti usta.
    i dan danas, prvo malo otvori usta da proba jel mu se sviđa što ja nudim i tek tada počinje jesti.
    sada nakon 2 mj dohrane super jede i nemamo problema.
    Posljednje uređivanje od sunce moje malo : 22.07.2010. at 22:16

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj sunce moje malo prvotno napisa Vidi poruku
    po meni je važnije da dijete jede nego da mi se desi nakon što sam inzistirala na "pravom" okusu (npr. tikvice ili korabe) da mi mali ne želi otvoriti usta.
    potpisujem

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

koliko namirnica dajte odjednom?
    vidim gore, netko je pitao jel smije imati 3 odjednom...

ja nekad potrpam u rucak stvarno svega, recimo:
    cvjetaca, mrkvica, tikvica, piletina i riza. nekad i mlijeka nakrcam u to.
    i uvijek dodam maslinovog ulja mrvu.

mislite da to nije ok??

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja isto kombinujem sve i svašta, najpribližnije našoj hrani
    tako npr. kuham zajedno krompir, mrkvu, buraniju i komadić mesa (sa mrvicom soli i malo ulja) jer tako i nama pravim. od prije neki dan stavim i komad paradajza u tu kombinaciju, a izgnječim gnječilicom za pire
    ili grašak kombinujem sa mesom, rižom i malo mrkvice
    tikvice za rižom i mesom i malo paradajza (ala punjene tikvice) i sve tako redom

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vidjela sam po nekim tablicama da se sa piletinom može krenuti od sedmog mjeseca, po rodinoj sa osam mjeseci, a na kupovnom kašicama vidim da piše da su od četvrtog mjeseca... moram priznati da sam totalna zbunjola kaj se toga tiče, pogotovo tih kupovnih kašica. Inače, ne kupujem kašice, već sve dajem friško i domaće, al me čist informativno zanima kako je sa tim kašicama koje se mogu davati od četvrtog mjeseca, a stvarno je u njima izmiksanog svega i svačeg što, recimo, drugi preporučuju tek s osam,devet i više mjeseci?!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

njima je cilj - zaraditi.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

tinaka, mene ista stvar mučila. ja sam se orjentisala po sastavu a ne po njihovoj ocjeni za uzrast djeteta

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

imam mogućnost nabaviti kozje mlijeko i kozji sviježi sir- jel se on može davati umijesto kravljeg (naravno kad za to dođe vrijeme)???

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

koliko namirnica dajte odjednom?
    vidim gore, netko je pitao jel smije imati 3 odjednom...

ja nekad potrpam u rucak stvarno svega, recimo:
    cvjetaca, mrkvica, tikvica, piletina i riza. nekad i mlijeka nakrcam u to.
    i uvijek dodam maslinovog ulja mrvu.

mislite da to nije ok??
    Ja volim raditi isto ovako kao što si napisala (samo bez piletine jer nismo još meso probali, još ćemo malko pričekati). I uvijek dodam malo mlijeka da dobijem željenu gustoću. Jako joj se sviđa i takav ručak rado pojede.
    Mislim da broj namirnica nije važan ukoliko ne govorimo o namirnicama koje dijete proba prvi put.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

kad beba smije smokve i ciklu? domaće, svježe, nema ih u tablici

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nigdje ne mogu pronaći od kada se smije bebi davati grožđe, jel neko zna?!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj tinaka prvotno napisa Vidi poruku
    Nigdje ne mogu pronaći od kada se smije bebi davati grožđe, jel neko zna?!
    Ja sam davala s nekih godinu i pol, čistila koštice i rezala zrna na komadiće.
    Ne znam može li se i ranije, nisam isprobavala, uostalom, ima toliko voća i ostalih namirnica za ponuditi djetetu da se ne treba opterećivati da baš sve mora probati u kraćem periodu, neke stvari slobodno mogu i pričekati.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

voće+žitarice
    da ili ne?

Postoji, jelte, ta teorija da je bolja iskoristivost voća ako se ne miješa sa žitaricama. Ako se ja recimo odlučim da mi ta teorija drži vodu (i ja voće jedem ujutro, sirovo i zasebno), da li je ok da malac ima npr. jedan obrok samo voće, a drugi povrće+žitarice? Ili žitarice treba uključiti u svaki obrok?

I od kada je važno paziti na piramidu zdrave prehrane http://www.os-vvidrica-kt.skole.hr/u...Image/6876.jpg ? (Mislim, sigurno ne prije godine dana, ali me, eto, zanima.)

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne opterećujem se pričama da voće i žitarice ne treba miješati; nekako bih imala osjećaj da doručak nije potpun i dovoljno kaloričan kad bi sadržavao samo voće. To, naravno, ne znači da sam u pravu, to je samo moj subjektivan doživljaj.

Tko želi odvajati voće i žitarice, može se odlučiti i za varijantu da ujutro djetetu ponudi samo žitaricu na mlijeku/vodi, a kasnije, voće kao međuobrok.

Mislim da se piramidom zdrave hrane ne treba opterećivati dok je dijete tako malo. Ako mu daješ kvalitetne namirnice, umjereno i raznoliko, a (barem u početku) izbjegavaš stvarčice s vrha piramide, dijete će dobiti sve što mu treba za optimalan rast i razvoj.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nemam pojma, ali ja zaista ne vidim potrebu miješanja voća i žitarica, barem ne u prehrani manje djece.
    Ja svom malom (8.5 mjeseci) sad dajem recimo breskvu da grize i tako jede. On to obožava, sve lijepo pojede (nema komadića u stolici, znam jer ispirem platnene pelene pa sam dobro upoznata sa sadržajem ). Uz to, ovakvo hranjenje je njemu jako zanimljivo i kao igra, a idealno je sad ljeti na plaži jer se pri tom cijeli umelja.
    Žitarice sam miješala s povrćem jer su mi tako povrtne kašice bile ukusnije. Sad, kad smije jesti krumpir, ne stavljam uvijek žitarice nego miješam krumpir s povrćem (radi boljeg ukusa).
    Uostalom, može se bebi skuhati pura ili griz i eto ukusnog obroka sa žitaricama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •