u kojem obliku dajes brusnicu? moj ima 5 mjeseci, zasad bez upala, ima prosirenje 2.stupnja. zasad bez terapije!
Printable View
u kojem obliku dajes brusnicu? moj ima 5 mjeseci, zasad bez upala, ima prosirenje 2.stupnja. zasad bez terapije!
Evo,moja pije brusnicu u obliku kapi.Cranactin se zovu i koštaju oko 180 kn.Imala je isto 5 mjeseci kad je počela sa brusnicom i profilaksom.Ukidanje profilakse je 3x završilo upalom,a brusnicu ne dajem redovito.Sa probioticima smo davno prestali,brusnicu sam ispočetka davala redovito (prvu godinu),a kasnije pravila nekolikodnevne pauze,a još kasnije su te pauze postale i mjesečne.Trenutno pije i brusnicu,jer je nedavno imala upalu bubrega.
Isto Cranactin. Skup je. Koliko znam u Dalmaciji se nadje jeftinije. Treba pogledat u par apoteka. Razlicite su cijene.
Probioik smo uzimali samo istovremeno s antibiotikom (mislim 10 dana, zaboravila sam).
Kod nas prosirenje par mm i opca pedica i ja smo se slozile da necemo profilaksu ni dalje pretrage nakon prve upale. Nisam bila spokojna oko odluke. Al evo dobro je ispalo. Moglo je i ne ispasti dobro pa bih se pojela.
Silkica :heart: drzim fige da sto prije rijesite to konacno!
Ja sam vezala brusnicu i d vitamin uz odredjeni obrok i nismo nikad propustili, al mislim da smo koji put i propustili da ne bi bilo drame. Moj bebo je cudan, njemu su te kapi fine (cak i gorki d vitamin...). Brusnica ide 1 ml (tako je bazdarena pumpica).
Pogledajte za Cranactin u DM ducanima koji imaju onu neku apoteku (nemaju svi DM-ovi) tamo je bio najjeftiniji. Zovnite telefonom da provjerite. razlika je i po 20 i više kuna od apoteka.
Prijavljujem se na temu, imamo VUR 2. stupnja obostrano. Ima li koja mama da koristi dopust za njegu djeteta s VURom?
vidim da je ovdje najaktivnija tema o urinoinfekcija pa imam par pitanja
ovako,curka ima 3 mj,prije ,10 dana dobila temp,otisli na rebro na hitnu,nalaz urina pokazao urinoinfekt e.coli 10 na 5,zadrzali nas tri dana u bolnici,dobivala je 10 dana antib,napravili uzv,uredan,malo prosireni kanalici,kaze dr zbog upale,ponovno napravljen nalaz urina i krvi,sve uredno
dr. je predlozio snimanje mjehura,da se ustanovi dali je rijec o refluksu(pretpostavljam da se radi o mikciji)
e sad,mene zanim dali je potrebno vec nakon prve urinoinfekcije radit mikciju(dijete izlagat zracenju,to me najvise brine),i dali je uzv mikcija isto sto i rengenska,znam da postupak izvodenja nije isti,ali dali se dobiju isti rezultati i dali uopce dr sa rebra priznaju nalaze sa uzv mikcije?
hvala
Mi smo radili uzv mikciju nakon drugog uroinfekta - tako nam je savjetovao pedijatar i nefrolog tj nakon prvog infekta nisu trazili mikciju. Pokazao nam se refluks, a kontroliramo se u Klaićevoj. U svakom slucaju mislim da je bolje i manje stetno napraviti ultrazvucno nego dijete podvrgnuti rengenskom zračenju ako nema potrebe
Nama je dr iz Klaićeve bolnice prije 3,5 god otvoreno rekla : možete cistografiju napraviti kod nas ili otići privatno u Helenu i naoraviti uzv cistografiju i ne zračiti dijete ( pogotovo jer je curica zbog jajnika). Nakon toga smo i otišli tamo , ali smo ostali i tamo dalje na liječenju i kontrolama..srecom trajalo je godinu dana pa nismo bankrotirali..
I priznali bi ti drugi doktori u bilo kojoj bolnici jer tamo rade doktori koji su prije bili po bolnicama i dobijes sve napismeno i na cd-u.
Ja bi se na tvom mjestu narucila kod njih po drugi misljenje i pitala da li je odmah potrebno raditi ili samo pratiti za sad.
I sretno!
sada i Klaićeva ima ultrazvucnu cistografiju, mi smo tamo obavili
Ja sam koristila prije vise od tri godine pola godine ( čini mi se).. i krvavo se s njima tamo natezala i svađala u Klovićevoj.. kako je sad ne znam.. al tad je bilo da ovisi u kom si gradu..kakvoj doktorici dopadneš..ova naša je bila izuzetno bezobrazna..
Skupi sve nalaze i predaj zahtjev pa ćes vidjeti...nemas sta izgubiti ( osim malo živaca).. al ak ne trazis neces ni dobiti..
Sretno!
Cin cin sto znaci malo prosireni kanalici?
Moja je prvu urinarnu dobila sa 18mj,na uzv se vidjelo minimalno prosirenje pijelona.
Infekcija se nije povukla nakon prve doze antb. I odradili smo privat uzv cistografiju.
Mislim da odmah nakon 1infekcije nije potrebno raditi.Ako se ponovi preporuca se.
Mi smo bili u sličnoj situaciji. Beba 3 mjeseca, temperatura ne pada. Isto Rebro, hitna, ali smo odustali od njihove usluge i otišli smo idući dan prvo u Sabol. Ona nam je propisala antibiotik nakon detaljnih pretraga i poslala u Helenu. UZV pokazao malo (4-5 mm) prošireni pijelon. Preporuka je bila napraviti UZV cistografiju, ali nije bilo termina tako brzo, a nakon 10 dana uzimanja antibiotika trebalo je uzimati profilaktičku dozu. Nakon toga smo došli do naše socijalne pedijatrice koja je bila protiv profilakse i neugodne pretrage nakon prve upale. Na kraju smo se svi dogovorili - dalje pratimo u Heleni UZV, u Klaicevoj jednom mjesečno urin/UK, ali privremeno odustajemo od cistografije i profilakse. Na kraju se nikad nije ponovilo. Sad ima 17 mjeseci.
Nemoj me krivo shvatiti da ja mislim da ne treba raditi pretrage, ali nama je dobro ispalo ovako. Svi uključeni liječnici su mi bili super, a opet su imali malo različite stavove što treba.
hvala svima na odg
ovako,zvala sam u Klaicevu i oni takoder rade uzv cistografiju(hvala cocosich na inf,ustedila nam 1500kn:))ali samo svojim pacijentima,pa nam je dr rekao da dodemo kod njega na pregled i da ce napraviti obican uzv bubrega pa procijeniti dali je potrebna uzv cistografija
oni nakon prve infekcije ne rade odmah mikciju,dok su nam na Rebru rekli da oni bi odmah radili nakon prve,ali da mi odlucimo
pricali smo i ponovno s dr s Rebra i on je rekao da mozemo napraviti uzv cistografiju negdje drugdje,ali da mu donesemo nalaz
odlucili smo sa idemo u Klaicevu po drugo misljenje pa cemo vidjet sta onu kazu dali je ta pretraga potrebna ili ne
ellica pa doktorica kad je radila uzv bubrega je komentirala kako se vidi da su malo kanalici prosireni ali da je to vjerojatno od upale,nije nista rekla koliko
a kad sam pricala sa dr iz Klaiceve i rekla da su kanalici prosireni,on je rekao da moze biti i od refluksa,tako da idemo sutra tamo pa cemo cut sta on kaze
onima kojima su se ponovile upale,za koliko se to vremena ponovi,odma nakon prestanka terapije ili nakon vise vremena?
Nama se upala ponovila odmah nakon prestanka terapije(nakon 10-tak dana,možda i manje).Posle druge upale smo radili uzv cistografiju i otkrili reflux.Od tada je na profilaksi.Pokušali smo ukunuti profilaksu 3 puta(KadA je imala 3 godine,3 i po,i 4 godine) i sva 3 puta je završilo upalom.Na zadnjem pregledu je urađena urodinamika i mislim da je otkriven srž problema.Ona ima "prekomjerno aktivan mokraćni mjehur".Pritisak u mokraćnom mjehuru,koji treba da bude 0,kod nje je dosta povišen.E sad,problem je što ona nije imala simptome(piškenje,svaki čas,mokre gaćice,noćno mokrenje),što je rijetkost.Taj pritisak dodatno proširuje kanal i ne da mu da se prirodno suzi nego ga non-stop širi i širi.Zbog toga nije moglo uspjeti ni endoskopsko liječenje(bili smo 2 puta).Eto,ona sad pored profilakse pije i lijekić koji će joj pritisak u mjehuru smanjiti na 0.Dr.očekuje da se to desi do ljeta,a poslije postoje šanse da se reflux i sam povuče,pa cistografiju ponavljamo na jesen.Tako je to kod nas.
I još ovo:
1 ukidanje profilakse-upala se vratila nakon 35 dana(to je bio najduže)
2 ukidanje profilakse upala se vratila nakon 20-tak dana
3 ukidanje profilakse upala se vratila nakon 6 dana i ta upala je bila najgora
I nama se infekcija ponovila odmah nakon prestanka terapije, na uzv su se vidjeli prošireni kanalići, a na mikciji se pokazalo da je ipak refluks.. sretno u Klaicevoj :)
Nama se upala vratila odmah po prestanku uzimanja terapije ili se nije ni povukla-ne znam.Stavljena je na profilaksu do uzv cistografije.Zbog prosirenih kanalica preporucili su cistografiju.Mi smo napravili.Kod nas je iskljucen refluks.Ukinuta profilaksa.
silkica sretno da vam se refluks povuce do ljeta:)
evo mi bili danas u Klaicevoj
dr. je bio izuzetno ljubazan i drag,sve nam ljepo objasnio,napravio uzv,kanalici su prosireni svega 1,7mm sto moze biti od upale,narucio nas za mjesec dana ponovno na uzv,pa ako ce i onda kanalici biti prosireni radit ce uzv cistografiju,ali za sada je rekao da stvarrno nema potrebe osim naravno ako se upala ponovi
dali je vama svaki put uz upalu isla temp?
dr je rekao da moze i upala biti i bez temp,moze se pojaviti samo jak miris mokrace ili neutjesan plac(curka zna i inace biti dosta placljiva),pa me sad malo strah da necu uspjet prepoznat simptome ako se jave bez temp
Ne znam kolika je tvoja curka?
Moja je prvu upalu imala sa 3 mjeseca-visoka temperatura (39,9) koja se ne može skinuti ni čepićima ni sirupom ni kupanjem.Spadne na 39 ili 38,7 i onda opet skače.Drugih simptoma nije imala,jela je normalno,smijala se,možda je maaalkice bila nervoznija.
2 upala sa 4 mjeseca-isto.
3 upala (koja nije bila strašna)-imala je povišenu temperaturu (to je onaj prvi pokušaj ukidanja profilakse sa 3 godine)-ništa drugo
4 upala(to je drugi pokušaj ukidanja profilakse imala je manje od 3,5 godine)-plakala je kad piški,piškila je pomalo i često-bez temperature
5 upala(treći pokušaj sa 4 godine)-počela je plakati da je bole leđa i plakala je kad piški-bez temperature
Ako je manja curica vjerovatno će imati temperaturu.To je nama bio glavni simptom koji smo pratili dok je bila mala.Odmah smo vadili nalaze i isključivali upalu.Odmah!Kasnije,kad je bila veća smo pratili, da li piški često,da li mjenja izraz lica dok piški,da li joj je piška crvena...Vidi se ako nešto ne štima...Prepoznaćeš,ne brini...U stvari nije štos prepoznati(jer neće morati značiti da je to upala ),jednostavno moraš prvo eliminisati upalu.Odmah vodiš dijete da izvadi nalaze.Nama su rekli da slobodno paničarimo,da moramo da paničarimo,jer nam je na prvom mjestu isključiti upalu.Tako smo i radili.
Cin cin to je zanemarivo prosirenje.
Moja ima na jednom bubregu 6,a na drugom 8mm.
Moja je 1.upalu dobila sa 18mj.Par dana ranije urin je ujutro smrdio.Taj dan kad smo isli dr.je odbijala jesti i piti.
Temperaturu nije imala ni s jednim infektom,ni malo povisenu.
Kod nas je isto kao kod Ellice bilo. Nikakva temperatura, urin se dosta čuo i bila je dosta tamnija pelena od urina. Odbijao je dojiti i bočicu pa smo posumnjali. Sada kod kuće imamo urotestove (kupili u ljekarni) pa čim nam je sumnjivo lovimo urin u vrećicu i radimo test
u pon je navrsila tri mjeseca
ona je ujutro imala 38,2 za sat vremena je narasla na 39 dala sam joj pola cepica i za nekih sat vremena dok smo dosli u bolnicu i mjerili,temp je pala skroz i vise nije uopce rasla,malo navecer
sad kad razmislim vecer prije je bila dosta placljiva,ne ko inace,nego je bas zaplakala jako i cijelu noc se cesto budila i puno dojila
da i nama je dr jucer u Klaicevoj rekao da cim nam je nesto sumnjivo da dodemo,a pogotovo ako ima temp ili urin cudan miris
ellica da i dr je rekao da je prosirenje zanemarivo,da je najvjerojatnije od upale,ali da ipak dodemo za tri tj na ponovljeni uzv pa cemo vidjet
a ti urinotestovi kako to funkcionira,mislim jer su pouzdani?
na pocetku teme vidim da su cure pisale o tome,ali nisu bas bile zadovoljne
Da se javim sa novostima.Cura je pola godine pila driptane(pola tablete ujutru i navečer).Nakon pola godine tlak u mjehuru se stabilizovao.10 mjeseci nakon početka pijenja driptana cistografija pokazuje da je refluks nestao:-D!
Ukinuli smo profilaksu(već 2 mjeseca) i sada polako ukidamo driptane.Prvo smo isključili dozu navečer,a još malo pa ćemo ukinuti i ujutro.
E sad,ja kao ja,sve se bojim da će,ukidanjem driptana,tlak u mjehuru ponovo poludjeti i napraviti dar-mar.Eli eto,ukidamo polako i stalno je pratim i posmatram.Valjda će sve dobro proći.