Uh.Dugo je na profilaksi?Proslo.je urlajuci iz petnih zila.
Uh.Dugo je na profilaksi?Proslo.je urlajuci iz petnih zila.
Ah,dugo...Njoj će uskoro 3 godine,a 2,5 godine je na profilaksi.
Ipak je urlao.Bitno je da je prošlo,a pošto nema refluksa,neće se više ni ponoviti
!
Curke jel netko koristio d-manozu.Moja inace reagira na citruse osipom na guzi i mislim da joj se i od cranactina osipava.Stalno nas muci osip u podrucju anusa....Sto se tice higijene-blazinice,voda ok,samo tusiranje.Sto jos?Mazete guze?Sad smo morali i pelene mijenjati jer trenutno nema moltexa u mulleru![]()
Ako reaguje na citruse,sigurno je od cranactina.Citrusi su kiseli,a i cranactin je kiseo.Da,tuširanje vodom,i prala sam guzu čistom vodom kod svakog mjenjanja pelena.Često sam mjenjala pelene.Inače nisam koristila nikakvu kremu,ali se moja D isto znala osuti,pa sam tada mazala nekom kremom:pavlovića ili jgl ili melemom(on nam je super!).Jednom sam u DM naletila na JGL pastu,mala kremica,ali nije kao obična jgl mast.Ova je baš bijela i ostavlja bijeli trag,ne znam da li je to zbog cinka ili...Ona je bila predobra za jake osipe!
I još su mi rekli da kad primjetim da je piša crvena,onako unutra baš crvena da namažem par dana sa geramicinom.
Čaj od hrastove kore je super za ispiranje guze kad su tako crvene, nairitirane ili osute.
Mojima je to jako pomagalo - mlađem se bila doslovno gulila koža na guzi kad je imao rotu sa 18 mj.
Samo da se zabiljezim na temu. Moram prvo sve procitati. Pretpostavljam da je vecina odgovora vec na temi.
Ja cu poooooludit.Nakon cistografije(sve ok) u 9.mj.opet eserihija 10/6 u 11mj.
I od tada uzimamo homdopatiju,d-manozu,probiotike,prematamo ju stalno,ne kupa se-samo tusira,pere blazinicama,vodom.
I zakuri ovaj tjedan,damo urin -leukocita 25,sve ostalo negativno i opet dojde eserihija 10/5.
4.urinoinfekt od ljeta.I sad mi je dr.spomenula profilaksu?!
Jel netko tko nema refluks bio na profilaksi?
Uf,elice...Ja znam jednu malu koja je bila na profilaksi+cranactinu.Ali to je već curica...Ipak su infekcije prečeste i jake,ako je 4 od ljeta.Je li doktorica spominjala šta bi još mogao biti uzrok?Ja sam kao dijete imala česte infekcije,ali drugo je to vrijeme bilo.Tad su samo davali antibiotike,kad se ponovo javi upala-ponovo antibiotici i tako...Nikada nisam išla na neke pretrage(osim urina),ni bila na nekoj profilaksi.I kako sam rasla upale su bile sve rijeđe,i na kraju prestale poslije srednje škole.
I moja je još na profilaksi,a u 11 mjesecu je bila na defluxu,pa ćemo vidjeti šta će biti.Još uvijek ne znamo da li je uspio,cistografija je u 4 mjesecu.
Moja je isto dugo vukla esherihiju-riješili je tek nakon 4 ture antibiotika + cranactin sirup jos dugo poslije, svjeze brusnice , i skinuli pelenu -to je mozda bilo i presudno..i bila na profilaksi 9.mj.ali to zbog VUR-a
ellice moj srednji je bio na profilaksi a nema reflux. Kod njega se radi o sindromu lijenog mjehura.
i moj ko mali je bio na profilaksi, kolko je mala stara?
Ima 23mjeseca za koji dan.
Vec smo bili na profilaksi dok smo cekali cistografiju.Ali nekih 2tjedna mozda.Kad je dosao nalaz makli su nas odmah.
Palcic nas vodi u Heleni.
Muka mi je od toliko antb.i profilakse....
Ali ocito nam alternativa ne pomaze.
Trazi na wc,ali nis ne obavi-ne kuzi jos.....
moj klinac je bio kod Cvitkovićke dok je još radila u klaićevoj, ste možda tražili nju da da mišljenje ( ona je gazdarica Helene), moj je tada bio stvarno bebač, a profilaksa je bila cca mjesec dana+ konjski antibiotici 2 tjedna prije
Nismo,ali sad cu vidjet sto kazu.Idemo u utorak.
A njih dvije navodno rade po istom principu i konzultiraju se.
Cvitkovic se duze ceka,cesto je nema i ovoj smo uletili ,jer je bila tamo tad.
A sad pije cefiksim 8dana ,pa cemo dalje....
Obavili mi kontrolu.Uzv bubrega i mjehura ok.Kaze da cak ne vidi ni trag infekcije u tijeku na mjehuru.
S obzirom na sve ipak se nije odlucila na profilaksu.Ovo je 1.put da je isla uz temp.ali je imala i respiratornu uz to,dobro reagira na antb.pa kao ipak necemo.
Uzrok ne zna.Kaze iz pelene dojde,a ocito je sklona i aktivira se pri padu imuniteta.....i problem je sto malo pije.....
Skidat pelene,probiotici i sad cemo probati jos te e-kapi.....
Mi smo po drugi put obavili endoskopsko liječenje.Možemo se samo nadati da će ovaj put uspjeti...ali nekako nisam optimista.Samo da znate,poslije zahvata dijete bi trebalo mirovati u vodoravnom položaju makar 24 sata,poslije 3 dana blaže mirovanje(lagano hodanje,bez skakutanja,skakanja ili sl.),poslije sve normalno.Problem je kako objasniti malom djetetu koje ništa ne boli,zašto mora ležeti bez pridizanja.Prvi put je bilo katastrofa,nikako nije shvatala zašto mora ležati,htjela je sjediti,hodati.U stvari je najmanje mirovala,jer se otimala i opirala,uvrćala svakako.Ovaj put sam je dobro pripremila,naoružali smo se crtićima i prošlo je dobro.Eto kako smo mi prošli.
Vi koji ste bili na endoskopskom liječenju,kako je izgledalo kod vas?
Ellice,drago mi je da je sve prošlo dobro.Dobro je što infekcije nisu ostavile trag.Dalje ćete korak po korak.Pelene skidati,iako to nije lako kod malog djeteta.Ali ide lijepo vrijeme,pa nek hoda u gaćama.
Mi smo našoj curicu,dok je bila u pelenama,često mjenjali pelene(možda da kažem čim se popiški,ako je moguće da se to "uprati"),kod svakog mjenjanja pelena prali smo joj guzu i pišu toplom vodom.Ono,postavim je da sjedne na lavabo i operem je.Kod svake velike nužde,opet pranje i tako.I ujutro je bilo pranje,svako jutro.Neke navike su ostale i dandanas,svako jutro je operem,i poslije velike nužde.Ako nismo kući ,nosim vlažne maramice.Ali bude:"Mamaaa,moraš mi oprati guuuzuu!!!"
Posljednje uređivanje od silkica : 14.05.2016. at 00:45
Ne znam nista o endoskopskom lijecenju ali drzim fige da je uspjelo.
Nas urin i uk su ciiiiiiisti po 1.put je sve 0(krajem 3mj.),sad cemo opet nositi.Pijemo e kapi i topla preporuka.
I skinuli smo pelenu.Doslovno u 2dana.Iznenadili smo se koliko kuzi :D.
Za noc stavim jer spava s nama,ali bude suha.
Nestala eserihija i dosao proteus m.Urin 500leukocita,uk-proteus 10/5.
Nefrologica pogledala nalaze i trazila sve ponovno-mislila je da je mozda kontaminiran.
Nakon 3dana od uzimanja prvog urina uzeli smo kod njih.Urin super,kks ,crp-isto.Uzv mjehura-ne vidi upalu i uk dojde proteus veci od 10/5.
I sad ne lijecimo(osim probiotika),jer ona nema nikakve simptome.Zna joj ujutro smrditi urin.
Ponavljamo urin i uk za 2tjedna.
Fakat ne kuzim od kuda?Pelene je skinula,refluksa nema,rjesimo se eserihije i hop evo druge.
A inace je ful zdrava.Samo zbog urinarnih idemo dr.
Moja je isto jednom imala proteus,ali ne u tolikom broju.Mislim da je bio 10 na 3.Mi se svaki urin i uk meilamo sa doktoricom Cvitković i ona na osnovu nalaza malo pojača profilaksu kroz 3 dana ako smatra da ima potrebe.Da napomenem mojoj je uk rijetko bila sterilna dok smo koristili vrećicu,i onda se moglo prepostaviti na osnovu urina da li je zagađenje.
Ali su mi tada rekli da proteus nije toliko opasna bakterija kao npr. ešerihija ili enterokok.Kakve su to e kapi koje koristi?Možda da ponovo probaš brusnicu?
Nismo na vrecicu uzimali.Piskila je u casu.A zadnji na vrecicu je bio sterilan.
E -kapi zguglaj malo-super stvar-dr.je isto cula za njih i preporuca.
Kaze da cranactin i sl.nije za proteus.One djeluju uglavnom samo na eserihiju.....
U pon.ponavljamo pa cemo vidjeti.
Nocas je i nocna pelena mokra,a danima je suha....
Precesto piski,tako da sumnjam da ce to samo mokrenjem nestati.....
mog mladeg koji sad ima 2.5mj ceka mikcija zbog prosirenog desnog pijelona 9mm.
u klaicevoj ga je odmah dr Ćuk htio narucit medutim ja nisam htjela dok se jos ne raspitam o svemu.
procitala sam nekoliko stranica teme ali imam par pitanja.
dakle ja sam iz vaseg pisanja zakljucila da je bolje obaviti tu pretragu (mikcija tj kako pise u nalazu kontrastna mikcijska urosonografija) nego cekat i promatrat hoce li se pojaviti nekakva infekcija. jel itko od vas to obavljao u klaicevoj ili ste svi u heleni? kako ste zadovoljni s klaicevom? tamo isto rade uzv pretragu, ne vise ionizirajucim zracenjem? o kojim ciframa se radi u heleni, kolko sta kosta? ne zelim stedjeti na zdravlju djeteta ali opet nemam nista protiv drzavnih doktora ako znaju svoj posao.
na uk nalazu prije nefrologa pise citrobacter koseri 1000 cfu/ml. to mi dr uopce nije komentirao?!
Mi smo radili u Heleni uzv cistografiju prije godinu dana.Tad znam da jos nijedna redovna bolnica nije radila tu pretragu.Sama pretraga je 1500kn.
Sto se tice urinarnih infekcija mislim da je Helena daleko najbolja.Ja bi se svakako posavjetovala s njima ako ti financijske mogucnosti dozvoljavaju privatno lijecenje naravno.
Mi smo bili aktivni na ovoj temi prije par godina, sada nam O. ima vec skoro 5 godina. Dosla sam se prisjetiti sto je i kako bilo jer sutra idemo prvi puta kod nefrologa u Bostonu.
Fali mi pol. Helena ("where everybody knows your name")...joj sutra Boston Childrens hospital(mrzim bolnice, kraj klaiceve ne mogu ni proc da mi ne bude zlo)
bila, vidjela...nemas dojam da si u bolnici. OK je bilo, kontrole svakih 12-18 mj. Ultrazvuk tek u svibnju. Vadili krv i dali urin.
previse smo tamo bili...morala sam ga ostaviti u bolnici (i sad me boli)
Mi smo po treći put probali sa ukidanjem profilakse i završilo je upalom bubrega nakon samo 6 dana od prestanka uzimanja.Sad je na terapiji,pa nastavljamo sa profilaksom,a nakon toga se naručujemo za urodinamiku,da vidimo da se neki problem nije skrio u mokraćnom mjehuru.
Silkica bas mi je zao.
Calista jedino sto bi mi igdje iz Zgb.falilo je Helena.
A Klaiceva mi je najogora bolnica u Zgb.
Mi smo zadnji antb.popili u 2.mj.Od onda se uz dogovor s dr.borimo bez.
Eserihije nema,urin cist,uzv bubrega ok,aaaaali se povremeno pojavi taj iscjedak zelenkaste boje.
U brisu proteus;ali se pise da se lijeci samo u slucaju simptomatologije.
Ja sam zahvalna sto mozemo u Helenu jer bi u nekoj bolnici odavna bili na profilaksi.
Dr.Palcic kapa do poda od mene![]()
silkice, žao mi je.
Mi smo vas pomalo pratili, ali smo imali sreće i prošli odlično. Bila je jedna upala s 3 mjeseca starosti, s visokom temperaturom koja se nije dala skinuti, išli smo u Helenu i pokazalo se da je E.coli i prošireni pijelon, pa smo bili na antibioticima, probioticima i brusnici. Odbila sam profilaktički antibiotik i mikcijsku cistografiju, dobila potporu od opće pedijatrice i izvukli smo se. Nosila sam svaki mjesec urin u Klaićevu (bliže mi je, besplatno je, a nisam nikad kontaminirala urin). Brusnicu smu nastavili nekih 8 mjeseci, kontrolirali smo se redovito i nedavno sam otišla u Helenu zbog crvenila na glaviću (pušem i na hladno, dobila garamicin), UZV je pokazao uredan nalaz(i urin i UK su OK). Ići ćemo opet samo po potrebi.
Posljednje uređivanje od Christine : 19.12.2016. at 14:23
u kojem obliku dajes brusnicu? moj ima 5 mjeseci, zasad bez upala, ima prosirenje 2.stupnja. zasad bez terapije!
Evo,moja pije brusnicu u obliku kapi.Cranactin se zovu i koštaju oko 180 kn.Imala je isto 5 mjeseci kad je počela sa brusnicom i profilaksom.Ukidanje profilakse je 3x završilo upalom,a brusnicu ne dajem redovito.Sa probioticima smo davno prestali,brusnicu sam ispočetka davala redovito (prvu godinu),a kasnije pravila nekolikodnevne pauze,a još kasnije su te pauze postale i mjesečne.Trenutno pije i brusnicu,jer je nedavno imala upalu bubrega.
Isto Cranactin. Skup je. Koliko znam u Dalmaciji se nadje jeftinije. Treba pogledat u par apoteka. Razlicite su cijene.
Probioik smo uzimali samo istovremeno s antibiotikom (mislim 10 dana, zaboravila sam).
Kod nas prosirenje par mm i opca pedica i ja smo se slozile da necemo profilaksu ni dalje pretrage nakon prve upale. Nisam bila spokojna oko odluke. Al evo dobro je ispalo. Moglo je i ne ispasti dobro pa bih se pojela.
Ja sam vezala brusnicu i d vitamin uz odredjeni obrok i nismo nikad propustili, al mislim da smo koji put i propustili da ne bi bilo drame. Moj bebo je cudan, njemu su te kapi fine (cak i gorki d vitamin...). Brusnica ide 1 ml (tako je bazdarena pumpica).
Pogledajte za Cranactin u DM ducanima koji imaju onu neku apoteku (nemaju svi DM-ovi) tamo je bio najjeftiniji. Zovnite telefonom da provjerite. razlika je i po 20 i više kuna od apoteka.
Prijavljujem se na temu, imamo VUR 2. stupnja obostrano. Ima li koja mama da koristi dopust za njegu djeteta s VURom?
vidim da je ovdje najaktivnija tema o urinoinfekcija pa imam par pitanja
ovako,curka ima 3 mj,prije ,10 dana dobila temp,otisli na rebro na hitnu,nalaz urina pokazao urinoinfekt e.coli 10 na 5,zadrzali nas tri dana u bolnici,dobivala je 10 dana antib,napravili uzv,uredan,malo prosireni kanalici,kaze dr zbog upale,ponovno napravljen nalaz urina i krvi,sve uredno
dr. je predlozio snimanje mjehura,da se ustanovi dali je rijec o refluksu(pretpostavljam da se radi o mikciji)
e sad,mene zanim dali je potrebno vec nakon prve urinoinfekcije radit mikciju(dijete izlagat zracenju,to me najvise brine),i dali je uzv mikcija isto sto i rengenska,znam da postupak izvodenja nije isti,ali dali se dobiju isti rezultati i dali uopce dr sa rebra priznaju nalaze sa uzv mikcije?
hvala
Mi smo radili uzv mikciju nakon drugog uroinfekta - tako nam je savjetovao pedijatar i nefrolog tj nakon prvog infekta nisu trazili mikciju. Pokazao nam se refluks, a kontroliramo se u Klaićevoj. U svakom slucaju mislim da je bolje i manje stetno napraviti ultrazvucno nego dijete podvrgnuti rengenskom zračenju ako nema potrebe
Nama je dr iz Klaićeve bolnice prije 3,5 god otvoreno rekla : možete cistografiju napraviti kod nas ili otići privatno u Helenu i naoraviti uzv cistografiju i ne zračiti dijete ( pogotovo jer je curica zbog jajnika). Nakon toga smo i otišli tamo , ali smo ostali i tamo dalje na liječenju i kontrolama..srecom trajalo je godinu dana pa nismo bankrotirali..
I priznali bi ti drugi doktori u bilo kojoj bolnici jer tamo rade doktori koji su prije bili po bolnicama i dobijes sve napismeno i na cd-u.
Ja bi se na tvom mjestu narucila kod njih po drugi misljenje i pitala da li je odmah potrebno raditi ili samo pratiti za sad.
I sretno!
sada i Klaićeva ima ultrazvucnu cistografiju, mi smo tamo obavili
Ja sam koristila prije vise od tri godine pola godine ( čini mi se).. i krvavo se s njima tamo natezala i svađala u Klovićevoj.. kako je sad ne znam.. al tad je bilo da ovisi u kom si gradu..kakvoj doktorici dopadneš..ova naša je bila izuzetno bezobrazna..
Skupi sve nalaze i predaj zahtjev pa ćes vidjeti...nemas sta izgubiti ( osim malo živaca).. al ak ne trazis neces ni dobiti..
Sretno!
Cin cin sto znaci malo prosireni kanalici?
Moja je prvu urinarnu dobila sa 18mj,na uzv se vidjelo minimalno prosirenje pijelona.
Infekcija se nije povukla nakon prve doze antb. I odradili smo privat uzv cistografiju.
Mislim da odmah nakon 1infekcije nije potrebno raditi.Ako se ponovi preporuca se.
Mi smo bili u sličnoj situaciji. Beba 3 mjeseca, temperatura ne pada. Isto Rebro, hitna, ali smo odustali od njihove usluge i otišli smo idući dan prvo u Sabol. Ona nam je propisala antibiotik nakon detaljnih pretraga i poslala u Helenu. UZV pokazao malo (4-5 mm) prošireni pijelon. Preporuka je bila napraviti UZV cistografiju, ali nije bilo termina tako brzo, a nakon 10 dana uzimanja antibiotika trebalo je uzimati profilaktičku dozu. Nakon toga smo došli do naše socijalne pedijatrice koja je bila protiv profilakse i neugodne pretrage nakon prve upale. Na kraju smo se svi dogovorili - dalje pratimo u Heleni UZV, u Klaicevoj jednom mjesečno urin/UK, ali privremeno odustajemo od cistografije i profilakse. Na kraju se nikad nije ponovilo. Sad ima 17 mjeseci.
Nemoj me krivo shvatiti da ja mislim da ne treba raditi pretrage, ali nama je dobro ispalo ovako. Svi uključeni liječnici su mi bili super, a opet su imali malo različite stavove što treba.
Posljednje uređivanje od Christine : 15.02.2017. at 14:41
hvala svima na odg
ovako,zvala sam u Klaicevu i oni takoder rade uzv cistografiju(hvala cocosich na inf,ustedila nam 1500kn)ali samo svojim pacijentima,pa nam je dr rekao da dodemo kod njega na pregled i da ce napraviti obican uzv bubrega pa procijeniti dali je potrebna uzv cistografija
oni nakon prve infekcije ne rade odmah mikciju,dok su nam na Rebru rekli da oni bi odmah radili nakon prve,ali da mi odlucimo
pricali smo i ponovno s dr s Rebra i on je rekao da mozemo napraviti uzv cistografiju negdje drugdje,ali da mu donesemo nalaz
odlucili smo sa idemo u Klaicevu po drugo misljenje pa cemo vidjet sta onu kazu dali je ta pretraga potrebna ili ne
ellica pa doktorica kad je radila uzv bubrega je komentirala kako se vidi da su malo kanalici prosireni ali da je to vjerojatno od upale,nije nista rekla koliko
a kad sam pricala sa dr iz Klaiceve i rekla da su kanalici prosireni,on je rekao da moze biti i od refluksa,tako da idemo sutra tamo pa cemo cut sta on kaze
onima kojima su se ponovile upale,za koliko se to vremena ponovi,odma nakon prestanka terapije ili nakon vise vremena?
Posljednje uređivanje od cin cin : 15.02.2017. at 22:55
Nama se upala ponovila odmah nakon prestanka terapije(nakon 10-tak dana,možda i manje).Posle druge upale smo radili uzv cistografiju i otkrili reflux.Od tada je na profilaksi.Pokušali smo ukunuti profilaksu 3 puta(KadA je imala 3 godine,3 i po,i 4 godine) i sva 3 puta je završilo upalom.Na zadnjem pregledu je urađena urodinamika i mislim da je otkriven srž problema.Ona ima "prekomjerno aktivan mokraćni mjehur".Pritisak u mokraćnom mjehuru,koji treba da bude 0,kod nje je dosta povišen.E sad,problem je što ona nije imala simptome(piškenje,svaki čas,mokre gaćice,noćno mokrenje),što je rijetkost.Taj pritisak dodatno proširuje kanal i ne da mu da se prirodno suzi nego ga non-stop širi i širi.Zbog toga nije moglo uspjeti ni endoskopsko liječenje(bili smo 2 puta).Eto,ona sad pored profilakse pije i lijekić koji će joj pritisak u mjehuru smanjiti na 0.Dr.očekuje da se to desi do ljeta,a poslije postoje šanse da se reflux i sam povuče,pa cistografiju ponavljamo na jesen.Tako je to kod nas.
Posljednje uređivanje od silkica : 16.02.2017. at 01:07
I još ovo:
1 ukidanje profilakse-upala se vratila nakon 35 dana(to je bio najduže)
2 ukidanje profilakse upala se vratila nakon 20-tak dana
3 ukidanje profilakse upala se vratila nakon 6 dana i ta upala je bila najgora
I nama se infekcija ponovila odmah nakon prestanka terapije, na uzv su se vidjeli prošireni kanalići, a na mikciji se pokazalo da je ipak refluks.. sretno u Klaicevoj![]()
Nama se upala vratila odmah po prestanku uzimanja terapije ili se nije ni povukla-ne znam.Stavljena je na profilaksu do uzv cistografije.Zbog prosirenih kanalica preporucili su cistografiju.Mi smo napravili.Kod nas je iskljucen refluks.Ukinuta profilaksa.
silkica sretno da vam se refluks povuce do ljeta
evo mi bili danas u Klaicevoj
dr. je bio izuzetno ljubazan i drag,sve nam ljepo objasnio,napravio uzv,kanalici su prosireni svega 1,7mm sto moze biti od upale,narucio nas za mjesec dana ponovno na uzv,pa ako ce i onda kanalici biti prosireni radit ce uzv cistografiju,ali za sada je rekao da stvarrno nema potrebe osim naravno ako se upala ponovi
dali je vama svaki put uz upalu isla temp?
dr je rekao da moze i upala biti i bez temp,moze se pojaviti samo jak miris mokrace ili neutjesan plac(curka zna i inace biti dosta placljiva),pa me sad malo strah da necu uspjet prepoznat simptome ako se jave bez temp