Jelena prvotno napisa
Pišem napamet, ali mislim da kod njih igra ulogu i to što se već desetljećima trude iznimno zdravo i kvalitetno živjeti - hrana i kretanje. Baš sam računala, da imaju u udjelu opko 5-6 puta više zaraženih od nas. Znači nije da ne obolijevaju, ali se izvlače. Što se tiče zdravstvenog sustava u Njemačkoj, ja sam prilično razočarana njima. Opremu sigurno imaju bolju, ali ono što sam ja vidjela, a dosta sam vidjela (nažalost), nije bolje nego kod nas. Naprotiv. I prilično je nehuman pristup bez obzira što je sustav bolje razrađen od razina intenzivne skrbi do prehrane i wc-a u bolnicama. Gdje sam ležala, npr. je wc kao neka plastična kabina u sobi i kad peru, peru od poda do stropa sa šmrkovima, prilično učinkovito. Na neka mjesta si sam nosiš svoj jastuk pa ga doma iskuhavaš poslije. Tako da su bolnice bakterijski sigurnije, ali osoblje ne vidiš. Malo je osoblja po glavi. Ja sam se rasplakala kad mi sestra nije htjela pomoći da ustanem iz kreveta do wc-a pa se smilovala na kraju. A znala sam da je velika šansa da kolabiram ako ustanem, toliko se poznam. Mi imamo sigurno više medicinskog osoblja, a manje respiratora, wc-a i hrane. Jesu oni učinkoviti, ali ja sam im se jednom zbilja srušila na intenzivnoj. Tada su odnekud svi izletili poput mrava, a jednom su dali nekoj neiskusnoj da mi vadi braunile iz vrata, nek vježba na meni, i ostavili je samu. E kad sam to preživjela, valjda sam žilava. Terapije koje sam dobivala - krive. Suosjećajnost 0. Medicinske sestre - odlične strankinje i loše Njemice. Savjetovanje jako u rukavicama - mene dovelo do krivog zaključka, naivka. I tako...
Ono što je sigurno bolje je kvaliteta života svakodnevnog.