Onda je Ok.Hvala ti,stvarno sam se prepala.
Printable View
Onda je Ok.Hvala ti,stvarno sam se prepala.
Pametnice moje, molila bih pomoć (Vikki, sigurna sam da ćeš mi barem ti znato odgovoriti na pitanje :mrgreen:):
Napokon sam dobila i zadnje imunološke nalaze. Sve je negativno, osim ANA (ENA) IIF.
Tu mi piše da je rezultat točkasto, jedinica titar, a referentni interval < 1:100.
Proguglala sam sinoć sve što se proguglati dalo, ali i dalje mi nije skroz jasan taj nalaz. Što to znači? Koliki je moj titar? Prema ovom nalazu, ja sam razumjela da je on pozitivan na < 1:100, ali koliki je onda točno? Ako sam dobro interpretirala nalaz, po tome može biti pozitivan i na 1:120, ali i na npr. 1:1200. Ili sam tu nešto krivo pokopčala?
Da li je moguće da je pozitivan zbog mog hašimota? Pročitala sam da može biti zbog toga. A što ako nije samo zbog toga, kako će dr. znati da li je još nešto u pitanju? Da li će me slati na još neke dodatne pretrage? I da li je ovo nalaz za neke lijekove? Koje? Nešto sam našla na internetu da se može liječiti heparinom, kortikosteroidima,...
Ili ovaj rezultat na kraj uopće nije tako strašan?
Ići ću ja do doktora sad sa svim nalazima, ali eto, nestrpljiva sam da saznam odgovor... :oops:
PS: Nalaz je s Rebra.
Miki76, jedino što ti mogu odgovoriti da na mom nalazu piše ANA rezultat negativna , jedinica titar, referentni interval 1:100. Na sve ostalo odgovor ne znam.
Cure, jel se mogu imunološke i trombofilijske pretrage obaviti i privatno i gdje? Hvala!
Nešto da, nešto ne. Genske mislim da ne. Homocistein, B12 sigurno da u Breyeru. Nazovi Sunce i Breyer i pitaj što rade od onog što trebaš i koliko košta pa odluči, al to su skupi testovi, ako ih ima više, može se dosta nakupiti.
Da, skužila sam, dakle morat ću preko mog ginača. Hvala!
Mia Lilly, ti si zakon! Hvala ti!
Evo mene sa konsultacija od mog ginekologa,ljuta sam ko puska:evil: Razgovor je bio tipa ''j... lud zbunjenog" .Uglavnom sumo sumarum imunologija je svemir nerazjasnjeni,bla,bla,hematologija i povezanost trombofilije i trudnoce i biohemijskih trudnoca nije naucno dokazana,bla,bla,bla,meni doslo da kazem nemoj sad da ti zovem Pinky sa svojim bebama u stomaku,gdje ces veci dokaz.Uglavnom on standardno nakon neuspijelog drugog ICSI daje heparin+ aspirin i to tek kad beta bude pozitivna:-o Ja sam oci svoje ostavila ovdje na forumu citajuci i iscitavajuci sve o biohemijskim trudnocama,heparinu,imunologiji,pocela sam sanjati da imam trombofiliju i bila sam sretna jer cu konacno dobiti heparin:lol:,a on kaze da nema naucne dokazanosti da bilo sta od toga utice na implantaciju.Sto se tice PGD,pitala sam i zasto se to ne radi,jer mozda nesto nije u redu sa embrionom,kaze on da su to radili ranije ali su odustali jer nista sa tim ne postizu,a uradjene su studije gdje je ispitano 1000 embrija i od njih 1000 ni jedan nije bio normalan,sto znaci da ako embrion nije bas 100% normalan ne mora znaciti da se priroda nece pobrinuti da on na kraju bude normalan:-o E pa sad ko je ovdje normalan pitam ja vas???Uglavnom na moje insistiranje da ja radim te trombofilijske pretrage,dao mi je uputnicu,izvadili su mi jedno 10-ak epruveta krvi i nalazi ce biti za 2 mjeseca gotovi.Neke ce dobiti on vec sutra ali ovi ''glavni'' se cekaju.Ja cu ovaj mjesec pauzirati a onda idem opet u pripremu za FET,a vidjecemo hoce li do transfera i doci jer imam jos 2 embrija,ko zna hoce li prezivjeti odmrzavanje,a ako prezive pocinjem sa heparinom i aspirinom bez obzira na rezultat nalaza.Ja sam odlucila da pocnem piti aspirin na dan transfera(najradije bih pocela i sa heparinom,ali nemogu ga nabaviti:lol:)Inace samo da vas umirim,sve vas sto ste vjerovatno skocile sa stolice i pitate se koji je to tako pametan dr,da slucajno ne ''zalutate'' kod njega,postupak se izvodi u Belgiji,zemlji gdje je ICSI zapocet.
Možeš krenuti odmah sa Aspirinom 100. Ja sam ga počela piti 1 dc. Fragmin sam dobila odmah nakon transfera.
Tako i planiram samo sto je problem sto moj dr. daje fragmin tek kad beta bude pozitivna,ne nakon transfera.Sta sad da radim,nemogu ga sama nabaviti ni dati kad neznam ni kako ni koliko,mogu jedino poceti piti aspirin pa ako upali dobro je:roll:
Cure, možete li mi objasniti ulogu andola 100. Vidim da ga neki dr. redovito preporučuju, neki ne, a svi pak u različitim dijelovima ciklusa. Hvala!
Pozdrav curke,
nakon svog 4. neuspješnog postupka počela sam i ja razmišljati o imunologiji i daljnim pretragama. Čitam ovaj pdf, ali mi puno stvari nije jasno. Može li loša cirkulacija (koja mi nije doijagnosticirana ali sumnjam na nju budući da mi je uvijek hladno kad drugima nije, zimi noge jedva uspijem ugrijati, od dugotrajnog stajanja i sjedenja nateknu mi noge...) biti početna indikacija za imuno pretrage? Ne znam na koju bi drugu foru pokušala nagovoriti soc. gin da me šalje na te pretrage, a kako vidim nisu svi MPO dr. zainteresirani za takve stvari?
ValaMala misli da se andol 100 daje za bolju prokrvljenost maternice, dakle za cirkulaciju (ako sam u krivu neka me iskusnije cure isprave!).
anddu, sve te simptome koje opisuješ imam i ja, poznata sam u svojoj okolini da mi je vječno hladno, noge neteknu krajem dana ( radim sjedeći posao)....i nekako sma uvjerena da i ti imaš trombofiliju. Ja imam mutaciju na više gena, i nakon ET počinjem sa dozom fragmina od 5000 IU...po meni bi 4 neuspjela IVF-a trebala biti razlog za pretrage koje spominješ! Ali ako ti tvoj MPO-vac ne daje preporuku, probaj otići na konzltacije kod Radončića ili Poljaka ( meni je P. dao preporuku, i na temelju njegove preporuke soc. gin. mi dao uputnice). Iako sam ja od samog početka sumnjala da moja cirkulacija nije nikako normalna, ali dok nisam imala dvije biokem. i više neuspjelih IVF-ova, nisu mi dr-i htjeli dati preporuku :-(!
Sretno!!!!
Evo još jedne sa hladnim nogama ha,ha... i ja izvadila te imunološke testove i ubrzo idem kod dr. R da vidimo jesam li i ja kandidat za tako heparin. Inače imam 7 neuspjelih IVF-ova i endometriozu koja ja mislim da mi radi najviše problema baš kod implantacije. Ja nisam recimo uspjela doći do poz. bete nikad jer mi je ovo nepremostiv problem.
Što sve ulazi pod imunološke testove?
Ima puno toga, ne znam napamet, ali imaš na Rodinim stranicama sve o tome.
Dodirko imam ja spisak svega- ako hoćeš pošalji mi mail adresu na pp pa ti drugi tjedan skeniram i pošaljem jer toga ima hrpu pa mi se ne prepisuje:mrgreen:
Dodirko, pogledaj ovaj moj post i par postova dalje. Ja sam u tom postu prepisala popis pretraga koje mi je preporucio dr. R. i cini mi se da je to u osnovi manje, vise sve sto treba, osim eventualno jos i kariograma.
S obzirom da vidim da su mnogi dr.-ovi teški s davanjem preporuka i uputnica za imuno pretrage ne znam je li dobar put najprije se javiti hematologu na konzultacije? Može li on, bez ikakvih prethodnih nalaza dati preporuku za ove pretrage?
anddu možeš pokušati ali mislim da će ti i hematolog isto teško dati preporuku bez prethodnih nalaza, stvar je u tome da su ti testovi vrlo skupi pa se i oni moraju nekako ograditi.
Da, znam da su skupi. Zato jednostavno ne znam odakle krenuti.
Hm... onda sam izvadila sve... nisam mutirana :) Neznam dal da plačem ili da se smijem...
Protein C i S moram vaditi ponovno jer sam ih vadila za u bolnici kada sam već primala terapiju pa nisu relevantni nalazi....
Nisam ni ja mutirana.
Imam pozitivna antikardiolipinska protutijela.
Dodirko, kakva su ti ta protutijela (ACA, ANA...)?
Molim pomoć cure.nakon miss.abor. u 2 mjesecu radila sam neke krvne pretrage i pokazalo se da imam pozitivan LAC, 1.50. Poslje toga sam vadila jos neke proteine i onda mi je mali C3, ostali proteini u granicama. Poslje mjesec dana ponavljala pretrage i LAC mi je i dalje pozitivan. Doktorica mi je napisala preporuku za imunologa, planiram ici u Split. Da li netko zna gdje se trebam naruciti i koliko se dugo ceka..moze li se obaviti to vadjenje krvi isti dan kad i razgovor, ili je potrebno vise puta dolazit?
I moze li taj LAC pozitivan izazvati vecih zdravstvenih problema, nisam bas nasla nesto puno na internetu o njemu, a doktori su vrlo skrti na rjecima
Anabanana, Pinky će ti sigurno znat reći više o tome pošto je i ona to dole obavila, prevrti stare postove na ovoj temi možda nešto i nađeš ako ne pitaj nju preko pp
ukucaj u google LAC trudnoća, naći ćeš puno za čitati, da ne linkam sada sve ovdje.
a radončić ima i rad na tu temu
http://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=72074
pa ako imaš neka pitanja, kad odradiš imunologa i nove nalaze, piši mu na zdravlje i život
BTW NAĐOH ODGOVOR NA TVOJE PITANJE, tu na rodi yay
http://forum.roda.hr/threads/3737-LA...Antikoagulant?
a ovo ću zaljepiti tu kao informaciju (sa gornjeg linka)
Lupus antikoagulans (LAC) je antitelo koje pripada grupi antifosfolipidnih antitela. U toj grupi se jos nalaze i antikardiolipinska antitela i antitela protiv beta2-glikoproteina I.
Povisena vrednost ovih antitela ukazuje na postojanje autoimunskog poremecaja, bolesti koja se naziva antifosfolipidni sindrom.
Kriterijumi za ovu bolest su: arterijske i venske tromboze (zgrusavanje krvi u krvnim sudovima), trombocitopenija (snizen broj trombocita) i ponavljani pobacaji (najcesce u II i III trimestru trudnoce).
Uz odgovarajuce lecenje, (koriste se lekovi protiv zgrusavanja krvi) moguce je izneti trudnocu do kraja i roditi zivo i zdravo dete.
Antifosfolipidni sindrom
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=185&Show=2149
Hvala Pinky, nesto sam i ja naasla, iznenadili smo se i ja i doktori, posto sam ja vec rodila sa IVF-om, bez aspirina i heparina..a nasla sam i da hormoni "pogorsavaju bolest".Onda mislim da bi se to trebalo napraviti pretragu PRIJE nego uopce pocnemo sa hormonma..btw, ja sam 2 puta imala hiperstimulaciju, a ostala sam trudna sa klomifenom(njega ni ne racunam pod stumulaciju, jer ne reagiram na njega). Trudnoca mi je bila savrsena i rodila sam prirodnim putem, bez kakve injekcije, cak ni za bolove.
Evo i mojih nalaza napravljenih nakon masovne plućne embolije. Prošlo je 6 mjeseci i još minimalno moram 6 mjeseci koristiti terapiju antikoagulansima.
Rezultati.
MTHFR C677T: genotip CC – nije utvrđena točkasta mutacija
FII 20210A – nije dokazana točkasta mutacija
FV R506Q – nije dokazana točkasta mutacija
FVIII – 0,78 ref v. 0,50 - 1,49
FXI - 0,96 ref v. 067 - 1,27
Lupus antikoagulant – negativan
aCL-IgG - 0,8 – ref. v. <10
aCL-IgM - 2,4 - ref. v. <10
ANA - 0,1 ref. v. <0,7
MPO-ANCA - 0,7 ref. v. <7
PR3-ANCA - 0,2 - ref. v. <2.0
S – Ukupni proteini - 69 ref. v. 66 - 81
S-imunoglobulin A - 2,6 ref. v. 07 - 4.0
S-imunoglobulin M - 1,3 ref. v. 0,4 – 2,3
S-imunoglobulin G - 11,6 ref. v. 7,0 – 16,0
C3 - 1,4 ref. v. 0,9 - 1,8
C4 - 0,4 ref. v. 0,1 – 0,4
S- reumatoidni faktor <10 ref. v. <14
protein C – 1,2 FV ref. v. 0,7-1,40
ili ja neznam pročitati ili tu nema PAI-a!?
Zbog mog povišenog fibrinogena dr. Radončić mi je rekao da napravim slijedeće ... d-dimere, PAI i PC/AT-III. Prvo i drugo znam kaj je. A kaj je ovo zadnje ? Da li to sve mogu na Rebru raditi ? koliko se čeka kad se naruči gore ?
Ok, našla sam...samo još info gdje najbrže napraviti te pretrage...Rebro ili ???
@Dodirko
Još uvjek se vodi da, što se tiče genetskih mutacija, znači "nasljednih faktora", da FV i FII se više vežu uz poremećaje zgrušavanja (pl. embolija, tromboza etc...), dok oni ostali manje.
Premda po raznoraznim forumima nailazim na osobe koje su imale trombozu uz jako blage mutacije MTHFR faktora, što ne bi nikako trebalo biti pravilo.
Ali to valjda spada u onaj faktor "stečene" trombofilije, kada se uslijed nekakve "traume" dešava poremećaj.
Trauma može biti, operacija, bolest, dugotrajno liječenje invazivnim ljekovima....
Ja kad citam sve ovo za pozitivan Lac, dodje mi da razbijam i placem, jer je znaci moj missed abort. mogao i bit sprijecen.......a koliko nas ima takvih!
Sad sam tek skužila da sam i ja taj LAC vadila to su ta kardiolipinska antitjela IGG i IGm a meni je ovo drugo pozitivno.