prva dva linka sam pročitala jer se odnose na kombinirani dok me ostali ne zanimaju jer se odnose na triple koji je ionako nepouzdan, bilo da se radi o spontanoj ili IVF trudnoći.
već smo prije raspravljali o ovoj temi, ali nitko nije imao link na konkretna istraživanja i sad mi je i jasno zašto - povećanje postotka lažno pozitivnih rezultata kod IVF trudnoća u studijama zapravo je zanemarivo. sve govori rečenica: "It would therefore be reasonable to offer women with pregnancies achieved by assisted reproduction the option of combined screening, despite the small increase (of ~1%) in the false-positive rate" ili " the increased maternal serum free β-HCG and reduced PAPP-A was found to increase the false-positive rate at a 1 in 300 risk cut-off by 1.2%."
uzorci su premali - u prvoj studiji se radi o samo 49 ivf trudnoća (kod blizanaca su ionako testovi nepouzdani), a u drugoj oko 440 trudnoća postignutih uz lijekove za stimulaciju od kojih je 220 bilo IVF trudnoća.
uglavnom, postoci su nedovoljni da bi se opravdalo korigiranje rezultata samo zato što se radi o IVF trudnoći (što ionako radi samo Podobnik o čijim smo metodama već naširoko raspravljali).
(ove me studije pomalo podsjećaju na one nebulozne studije na koje su se pozivali protivnici potpomognute oplodnje prema kojima su, po njima, rizici za obolijevanje od raznih boleščura djeteta začetog IVF-om bili sky-high, a kad ono u pitanju neki mizeran postotak od 0,0003% koji je neka druga studija ionako opovrgnula).
studija na drugom linku zapravo opovrgava da lijekovi korišteni u IVF-u utječu na kombinirani: "in the ovarian stimulation group there were no significant differences in either free β-HCG or PAP-A". tj. rezultati kombiniranih probira trudnica koje su začele uz lijekove za stimulaciju, ali bez IVF-a nisu se razlikovali od rezultata kod spontanih trudnoća. znači, oni veći postoci lažno pozitivnih rezultata odnosili su se samo na IVF dok korištenje lijekova nije utjecalo na rezultat.
sve mi se čini da se sve svodi na ono što je Kaae napisala - netko će se naći na "crnoj", a netko na "bijeloj" strani statistike... u svakom slučaju svima želim sreću!
(i BJ, 1:418 je po meni ok nalaz. osobito kad ga prati uredan uzv)