Ali trebali su i to naznačiti, ovakve upute su nedorečene. Ako se cijepljeni učenici izuzimaju od samoizolacije, odnosi li se taj izuzetak i na nužno testiranje u slučaju da imaju, npr. proljev ili napad astme?
Printable View
Ali trebali su i to naznačiti, ovakve upute su nedorečene. Ako se cijepljeni učenici izuzimaju od samoizolacije, odnosi li se taj izuzetak i na nužno testiranje u slučaju da imaju, npr. proljev ili napad astme?
Ja se ne slažem. Ovo je službena statistika za AZ a ne za sva cjepiva na raspolaganju. Ona djevojka se cijepila s J&J koji ima puno manju vjerojatnost za tu nuspojavu a imala je i još dva cjepiva na raspolaganju bez te nuspojave pa ih nije odabrala (cijepi se cjepivom po želji). Naravno da je tragedija da je baš ona taj 1:milijun. Ali isto tako je npr tragedija da je onaj 11-godišnjak iz Španskog umro u siječnju kod nas od korone. Isto valjda 1:milijun. Možda i rjeđe. Ne znam. Ali eto nema više ni njega. Ne možemo sve odluke donositi temeljem 1:milijun šansi, onda nitko ne bi hodao po nogostupu svaki dan, sjeo u auto, popio ibuprofen itd...
Da malo je čudno sve to skupa napisano ili izglasano
Samoizolira li se cijepljeno medicinsko osoblje ako (s maskom) borave u prostoru s covid pozitivnim?
Kako u školi znaju koji su simptomi bili? Mogao je izvrnuti gležanj pa ostati doma 7 dana. Ili 3 dana zbog teškog PMS-a, a da nije išla liječniku.
O tome ja pričam, ne bi li netko trebao ili ne bi trebao biti izuzet, nego o tome da su upute nedorečene. Svatko od nas može tu zaključivati kojom logikom su se oni vodili (i pritom zaključiti točno ili netočno), ali to treba jasno napisati u službenom dokumentu koji ide van.
A naravno da me cijela stvar i osobno zanima :mrgreen: nagovorila sam sina ljetos na cijepljenje upravo iz razloga da mu život bude jednostavniji (i sad, npr., ne mora biti u samoizolaciji dok cijeli njegov razred jest, sluša nastavu online, ali smije izaći iz kuće i normalno se ponašati). Naravno da me zanima i što u situaciji ako se razboli od nečeg drugog. Što se nadam da ipak neće, ali bolje znati pravila igre na vrijeme.
Kod nas se i dalje testiraju 3x tjedno svi od 6 godina na dalje, ako nisu cijepljeni. Čisto ako nekog zanima kako su odlučili za dalje...
tanja_b, sve te njihove preporuke su zbrda-zdola napisane i još k tome objavljene dan prije, ovo je valjda doneseno jučer u 23 h
Nebuloza!
A koji test treba školarac da se vrati nakon bolesti? Pcr ili ide brzi?
Pa sad , ako su ljudi mudri tada nece.
Cak i ako zanemarimo mogicnost komplikacija covida kod djece , sad za puno stvari treba potvrda o preboljenju za 12+
Tako da je zapravo u interesu potvrditi covid koliko god on blag bio.
Ja sam svojoj kceri detektirala prekjucer kucnim testom , a potvrdila jucer sa pcr.
Od simptoma je imala glavobolju ( koju inace ima) koja je prolazila od paracetamola i jedan dan se zalila na bol u ledima , ali zbog njezine kronicne bolesti i puta na koji sam trebala ici odlucila sam ju testirati.
Sad je dobro?
5 dan od prvih simptoma je danas. Dobro je. Neka nastavi tako .
Ona je sigurno pokupila u razredu jer ne nose maske, a stalni ih sele po klupama. Zamolila sam da ju stave do prozora gdje ima vise zraka, 100x su je selili do tada. Svaki profesor svoje. Zavrsila je negdje u sredini. Dolazia su djeca sa raznim ( vrlo blagim) tegobama u skolu i to je to.
Pretpostavljam da ni razred ne ide u samoizolaciju. Tko bi djecu testirao za glavobolju ili mucninu.
Ja sam testirana kad i ona zbog radnog mjesta ( iako sam cijepljena) i negativna sam.
Muz i sin su isto cijepljeni bez simptoma. Tako da je jedino mogla u skoli pokupiti.
Ovako je i kod mojih sad u razredima:
kod starijeg su sad decko s prehladom i cura s glavoboljom (bez temperature) pozitivni - razred u izolaciju, kod mlađe je curica s trbuhoboljom (bez temperature) pozitivna - razred u izolaciju.
Iskreno, drago mi je da su uveli testiranje za ovakve simptome...
Ovako 60 djece sjedi doma u izolaciji vec 14 dana.
Moja je isto doma, cijeli razred je u SI, troje ih je pozitivnih (potvrđeno s PCR)
Da li se netko sjeća što je bilo prošli put kad su s 14 dana smanjili na 10, jesu li automatski skratili i sve SI koje su tad bile aktivne? Ja iskreno moju mislim poslati na trening kad istekne 10 dana bila joj službeno SI 14 dana ili ne. Nema nikakvog razuma da ako je dobila SI u utorak mora bit 14 dana u SI a da ju je dobila danas bude 10 dana u SI. Štogod netko mislio o toj mojoj odluci.
A škole su pune korone, kod nas je škola ne desetkovana nego i više, valjda 1/4 razreda je u SI (ili su već bili u SI ove godine). Na prvo kihanje/kašalj/temperaturu/mučninu/glavobolju vadim brzi test i testiram, da dobiju potvrdu ako su pozitivni da ne moraju u SI (online me puno manje nervira od "zatvora")
Istina, i u našim školama su desetkovani, kod starijeg u gimnaziji su od 6 trećih razreda 3 kompletna u izolaciji (izuzev cijepljenih i preboljelih).
Kod mlađe u osnovnoj, vrlo slična situacija.
Sad je i vrtić krenuo.
Btw, jučer smo dobili mail o samoizolaciji za vrtićarca na 14 dana, jutros je stigao novi da se skraćuje na 10.
Brzi je odlican, mojoj necakinji je bio plus, a prvi pcr negativan, tek drugi i malo dublje zabijen pozitivan.
Stvar je u tome da je po EMI šansa da netko mlađi od 29 umre od korone manja od 1 prema milijun (bar prema onoj grafici), odnosno da ga cijepivo spasi od toga da umre od korone. Tako da na osobnoj razini osobne opasnosti, mislim da bi cijepljene takvih mladih ljudi trebala biti stvar osobnog izbora (bez "tjeranja na cijepljenje) - posebno što cijepljenje ne znači da se osoba ne može zaraziti.
oni ni sami ne znaju što će...
sad su objavili nove upute i makli one nebuloze da je svaka boleština kod djece od kovida
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploa...QhlCeer7M3MUIU
- uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi10-19 godina od uobičajenog, podsjećamo na potrebu testiranja učenika kod simptoma koji moguupućivati na COVID-19
Pošto imam muško dijete, a muška djeca su puno sklonija miokarditisu (cipelica ga je spomenula, pa mi je palo na pamet), išla sam provjeriti kako stoji stvar sa cijepljenjem. Prema ovom što sam pronašla, manje od 1 na 1000 djece zaražene covid-om, dobit će miokarditis, odnosno MIS, dok će kod cijepljene djece biti 67 slučajeva na 1.000.000 doza mRNA cjepiva, pri čemu za 12-17 godina od 67 slučajeva, 9 je ženske djece.
Citiraj:
It is rare. As of late May 2021, there have been about 3,700 reported cases of MIS-C. While this sounds like a lot, there have been nearly four million reported cases of COVID-19 in children, which means that MIS-C happens in less than 0.1% of cases. Parents should not panic if their child gets one of these symptoms, or if they are diagnosed with COVID-19.
Ne mogu se oteti dojmu da se medijski stalno opisuju detaljno i analiziraju slučajevi nakon cijepljenja, a puno manje ovi "prirodni" od COVID-a.Citiraj:
Millions of doses of COVID-19 vaccine have been given, and there have only been 1,000 cases of heart inflammation. Doing the math, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) notes that for every million doses given, there have been 67 cases of heart inflammation in boys 12 to 17 (nine in girls of that age group), 56 in those aged 18 to 24 (six in girls), and 20 in males 25 to 29 (three in girls). That means the risk is quite low.
COVID-19 can affect the heart, too — not only as part of MIS-C, a multisystem inflammatory complication of COVID-19 seen in children, but also just from the infection itself. COVID-19 can cause heart damage, including myocarditis.