Kako u školi znaju koji su simptomi bili? Mogao je izvrnuti gležanj pa ostati doma 7 dana. Ili 3 dana zbog teškog PMS-a, a da nije išla liječniku.
Kako u školi znaju koji su simptomi bili? Mogao je izvrnuti gležanj pa ostati doma 7 dana. Ili 3 dana zbog teškog PMS-a, a da nije išla liječniku.
Posljednje uređivanje od čokolada : 01.10.2021. at 10:22
O tome ja pričam, ne bi li netko trebao ili ne bi trebao biti izuzet, nego o tome da su upute nedorečene. Svatko od nas može tu zaključivati kojom logikom su se oni vodili (i pritom zaključiti točno ili netočno), ali to treba jasno napisati u službenom dokumentu koji ide van.
A naravno da me cijela stvar i osobno zanimanagovorila sam sina ljetos na cijepljenje upravo iz razloga da mu život bude jednostavniji (i sad, npr., ne mora biti u samoizolaciji dok cijeli njegov razred jest, sluša nastavu online, ali smije izaći iz kuće i normalno se ponašati). Naravno da me zanima i što u situaciji ako se razboli od nečeg drugog. Što se nadam da ipak neće, ali bolje znati pravila igre na vrijeme.
Kod nas se i dalje testiraju 3x tjedno svi od 6 godina na dalje, ako nisu cijepljeni. Čisto ako nekog zanima kako su odlučili za dalje...
tanja_b, sve te njihove preporuke su zbrda-zdola napisane i još k tome objavljene dan prije, ovo je valjda doneseno jučer u 23 h
Nebuloza!
A koji test treba školarac da se vrati nakon bolesti? Pcr ili ide brzi?
Pa sad , ako su ljudi mudri tada nece.
Cak i ako zanemarimo mogicnost komplikacija covida kod djece , sad za puno stvari treba potvrda o preboljenju za 12+
Tako da je zapravo u interesu potvrditi covid koliko god on blag bio.
Ja sam svojoj kceri detektirala prekjucer kucnim testom , a potvrdila jucer sa pcr.
Od simptoma je imala glavobolju ( koju inace ima) koja je prolazila od paracetamola i jedan dan se zalila na bol u ledima , ali zbog njezine kronicne bolesti i puta na koji sam trebala ici odlucila sam ju testirati.
5 dan od prvih simptoma je danas. Dobro je. Neka nastavi tako .
Ona je sigurno pokupila u razredu jer ne nose maske, a stalni ih sele po klupama. Zamolila sam da ju stave do prozora gdje ima vise zraka, 100x su je selili do tada. Svaki profesor svoje. Zavrsila je negdje u sredini. Dolazia su djeca sa raznim ( vrlo blagim) tegobama u skolu i to je to.
Pretpostavljam da ni razred ne ide u samoizolaciju. Tko bi djecu testirao za glavobolju ili mucninu.
Ja sam testirana kad i ona zbog radnog mjesta ( iako sam cijepljena) i negativna sam.
Muz i sin su isto cijepljeni bez simptoma. Tako da je jedino mogla u skoli pokupiti.
Ovako je i kod mojih sad u razredima:
kod starijeg su sad decko s prehladom i cura s glavoboljom (bez temperature) pozitivni - razred u izolaciju, kod mlađe je curica s trbuhoboljom (bez temperature) pozitivna - razred u izolaciju.
Iskreno, drago mi je da su uveli testiranje za ovakve simptome...
Ovako 60 djece sjedi doma u izolaciji vec 14 dana.
Posljednje uređivanje od buba klara : 01.10.2021. at 11:50
Moja je isto doma, cijeli razred je u SI, troje ih je pozitivnih (potvrđeno s PCR)
Da li se netko sjeća što je bilo prošli put kad su s 14 dana smanjili na 10, jesu li automatski skratili i sve SI koje su tad bile aktivne? Ja iskreno moju mislim poslati na trening kad istekne 10 dana bila joj službeno SI 14 dana ili ne. Nema nikakvog razuma da ako je dobila SI u utorak mora bit 14 dana u SI a da ju je dobila danas bude 10 dana u SI. Štogod netko mislio o toj mojoj odluci.
A škole su pune korone, kod nas je škola ne desetkovana nego i više, valjda 1/4 razreda je u SI (ili su već bili u SI ove godine). Na prvo kihanje/kašalj/temperaturu/mučninu/glavobolju vadim brzi test i testiram, da dobiju potvrdu ako su pozitivni da ne moraju u SI (online me puno manje nervira od "zatvora")
Istina, i u našim školama su desetkovani, kod starijeg u gimnaziji su od 6 trećih razreda 3 kompletna u izolaciji (izuzev cijepljenih i preboljelih).
Kod mlađe u osnovnoj, vrlo slična situacija.
Sad je i vrtić krenuo.
Btw, jučer smo dobili mail o samoizolaciji za vrtićarca na 14 dana, jutros je stigao novi da se skraćuje na 10.
Brzi je odlican, mojoj necakinji je bio plus, a prvi pcr negativan, tek drugi i malo dublje zabijen pozitivan.
Stvar je u tome da je po EMI šansa da netko mlađi od 29 umre od korone manja od 1 prema milijun (bar prema onoj grafici), odnosno da ga cijepivo spasi od toga da umre od korone. Tako da na osobnoj razini osobne opasnosti, mislim da bi cijepljene takvih mladih ljudi trebala biti stvar osobnog izbora (bez "tjeranja na cijepljenje) - posebno što cijepljenje ne znači da se osoba ne može zaraziti.
oni ni sami ne znaju što će...
sad su objavili nove upute i makli one nebuloze da je svaka boleština kod djece od kovida
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploa...QhlCeer7M3MUIU
- uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi10-19 godina od uobičajenog, podsjećamo na potrebu testiranja učenika kod simptoma koji moguupućivati na COVID-19
Pošto imam muško dijete, a muška djeca su puno sklonija miokarditisu (cipelica ga je spomenula, pa mi je palo na pamet), išla sam provjeriti kako stoji stvar sa cijepljenjem. Prema ovom što sam pronašla, manje od 1 na 1000 djece zaražene covid-om, dobit će miokarditis, odnosno MIS, dok će kod cijepljene djece biti 67 slučajeva na 1.000.000 doza mRNA cjepiva, pri čemu za 12-17 godina od 67 slučajeva, 9 je ženske djece.
It is rare. As of late May 2021, there have been about 3,700 reported cases of MIS-C. While this sounds like a lot, there have been nearly four million reported cases of COVID-19 in children, which means that MIS-C happens in less than 0.1% of cases. Parents should not panic if their child gets one of these symptoms, or if they are diagnosed with COVID-19.Ne mogu se oteti dojmu da se medijski stalno opisuju detaljno i analiziraju slučajevi nakon cijepljenja, a puno manje ovi "prirodni" od COVID-a.Millions of doses of COVID-19 vaccine have been given, and there have only been 1,000 cases of heart inflammation. Doing the math, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) notes that for every million doses given, there have been 67 cases of heart inflammation in boys 12 to 17 (nine in girls of that age group), 56 in those aged 18 to 24 (six in girls), and 20 in males 25 to 29 (three in girls). That means the risk is quite low.
COVID-19 can affect the heart, too — not only as part of MIS-C, a multisystem inflammatory complication of COVID-19 seen in children, but also just from the infection itself. COVID-19 can cause heart damage, including myocarditis.
Posljednje uređivanje od Jelena : 01.10.2021. at 13:27
Meni su sve maske iskreno neudobne. a testovi za koronu su dosta nepouzdani, pogotovo brzi antigenski.
Evo kako znam, znači zaista slučajnoZbog prelaska granice smo u ponedeljak naveče napravili test (oboje negativni) i u utorak smo presli iz SLO u HR i doneli virus sa sobom, bez simptoma. Tak da smo tu u HR zarazili još 4 osobe u četvtak i petak, a dragi je dobio temperaturu tek u petak naveče, a ja tek u ponedeljak. Pošto smo imali negativan test, nismo si ni mislili da imamo korono. A znamo kako i kada smo je pokupili, jer je više ljudi u SLO na tom dogadjaju dobilo koronu - svi koji nisu preboleli ili cepljeni.
Sve u svemu, nama je korona bila kao obična gripica, temperatura 3 dana, ništa strašno. Ja sam jedan dan povraćala par puta i posle sam imala naravno loš tek, kao i inače kad se razbolim. Uglavnom, verujem da može biti opasna za starije, ali da nam svima bukvalno ne daju živeti zbog virusa mi je too much. Stariji ljudi na žalost svake godine umiru od sezonske gripe, znam da ćemo i mi biti stariji jednog dana, ali ono, loš imunski sustav i ne treba puno.
Mislim da je iza ovog virusa skriveno puno toga, pre svega nadzor. u SLO ne možeš brez testa nikud, osim u ljekarnu i u trgovinu po hranu i iskreno to mi je bolesno. Jesu zbog toga trenutno i veliki protesto po LJ i nadam se da će se nešto promeniti po tom pitanju. Ali ajde, bar je HR puno pametnija pa ne ograničava PCR za sve.
Posljednje uređivanje od tinkilinkixyz : 01.10.2021. at 14:46
Je, kad si star valjda si samo za odstrel pa nema veze.
Trebas pustiti da mladi zive jer i tako si svoje dao.
Kaže Capak (https://www.index.hr/vijesti/clanak/...vijesti_prva_d) da je nekih 80% pozitivnih necijepljeno (podaci za zadnjih tjedan dana).
S obzirom na brojku cijepljenih u Hrvatskoj, da cijepljenje sasvim prijeći zarazu, trebalo bi biti 50-55% pozitivnih necijepljeno, a 45-50% cijepljeno. Ja iz ovoga čitam da bi ipak bilo pametnije i cijepljene testirati.
Kad već citiramo Capaka, evo od danas ([UŽIVO] Capak: U ovom tjednu imamo 11 posto više novooboljelih nego prošli tjedan - tportal):
Capak je odgovorio i na pitanje zašto se cijepljeni ne moraju testirati, ako i oni prenose zarazu. 'Ono što je sigurno, a to znamo iz znanstvenih radova, to je da i osobe koje su cijepljene mogu prenositi virus, ali u puno manjoj mjeri od onih koji nisu cijepljeni. Nitko u svijetu nije uveo to da se cijepljeni moraju testirati, osim ako su imunokompromitirani, imali su kontakt i rade s osjetljivim osobama. No klasične epidemiološke mjere vrijede i za cijepljene', rekao je Capak.
Da, i ja isto mislim da bi ove cijepljene u zdravstu trebalo i testirati. Svaki dan po mogucnosti.
Nije dovoljno sto ih se inace pili u mozak na svim razinama dok ostatak zemlje tulumari bez ogranicenja.
Pa da i ovo gore je od danas. Samo "nitko u svijetu nije uveo" je, po meni, mnogo slabiji argument od brojki koje nisu tako bajne.
Glavno je pitanje što je cilj testiranja. A cilj testiranja je valjda smanjiti širenje zaraze. Ako je 20% pozitivnih cijepljeno, onda, bar meni, djeluje da i cijepljeni mogu značajno širiti zarazu. Nije da se meni nešto posebno testira... ali ne razumijem omjere i brojke, tj. ne razumijem kako ovi brojevi ukazuju na to da cijepljene ne treba testirati.
Druga je stvar, ako je cilj privoliti necijepljene da se cijepe. Što je isto ok cilj. Samo onda sredstvo nije u potpunosti argmuntirano.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 01.10.2021. at 15:39
Cilj je zastititi guzicu od bolnickih tuzbi.
Jer to je ocito jedini cilj obzirom na najnovije mjere po zdravstvenim ustanovama.
Bolnicku guzicu, ne pojedinca.
Posljednje uređivanje od sirius : 01.10.2021. at 15:46
Ako se pokrivaju troškovi testiranja, a budžet je ograničen, onda isto ima više smisla testirati skupinu koja doprinosi sa skoro 80% u udjelu zaraženih. Premda vjerujem da ako je baš riječ o zdravstvenim djelatnicima da će se cijepljeni možda i ranije odlučiti na testiranje od opće populacije s nejasnim simptomima. Dio cijepljenih vjerojatno ima jasne simptome i ti će se sigurno testirati. Problem je naravno period prije simptoma kad je osoba već zaražena. Ali zasad se kod nas nitko preventivno ne testira, osim nekih potencijalnih pacijenata.
Iščitavajući njemačke preporuke, shvatila sam da je njima testiranje djece super prilika da dobiju info o obitelji, odnosno rano otkriju i na općoj populaciji preko zaražene djece. To se navodi kao veliki benefit. Bez obzira što to stoji, ne mogu još uvijek prihvatiti da je to opravdano za malce, barem do 8, ako ne i 10 godina, da nose opću populaciju na svojim plećima.
Ja bih rekla da je ovo totalno nemoguće. Ljudi sve više taje simptome, ne idu na test, a druže se uokolo.
Jednostavno mi sve više nema smisla. Zaraza se očito širi što god mi radili, sad bi se samo trebalo gledati koliko je hospitaliziranih. Ako oni jako rastu, onda bi možda jače mjere imale smisla
Samo što su hospitalizirani većinom stariji-necijepljeni. Mogu se uspoređivati međusobno rujan i listopad 2021., ali je neusporedivo s lanjskim rezultatima. Druga populacija je pretežno zaražena, ona koja se više kreće. A već smo spominjali da brzi lani nisu išli u statistiku. Svašta se promijenilo. A stalno izlazi koliko je bilo lani na isti dan. To su kruške i jabuke.
Bome će na placu opet maska na lice.![]()
Znam da se ljudima ne svidja, ali maske u skolama... nisu losa ideja. Niti mucenje djece.
"Zbog obicne prehlade..."
"Prijetilo je nevidjeno maltretiranje"
(To ono staklene kugle znaju kad je obicna prehlada, a kad jedva-simptomatican kovid, zar ne? Pogotovo kod djece kod kojih se, kazu najcesce ovi koji misle da je ama bas sve mucenje, zapravo i ne javljaju simptomi gori od onih koji dolaze s prehladom)
Doticni Miroslav Filipovic je, pretpostavljam, slobodni umjetnik s pozornicom na net.hr?
Kaae, oprosti, najglasnija si na temi a uopće ne živiš u Hrvatskoj
Nije ovo organizirana uređena zemlja u kojoj sva djeca dobiju brze antigenske testove pa se testiraju kod mogućih simptoma. Kod nas bi to izgledalo ovako: jedan dan dijete kašljuca, curi mu nos, drugi dan ništa. Ajmo brzo traži termin za testiranje ili trči u privatni labos. Što povezuje za sobom izostanke s posla, dijete ne ide u školu tri dana zbog čega? Da ne širi virus prehlade? Za običnu prehladu ne postoji lijek. Možda bi dobro došlo neko cjepivo?!?
Ove nebuloze koje su kod nas u preporukama HZJZ napisali postidio bi se i učenik 1. r. srednje medicinske. Ako dijete ima običnu prehladu nek se testira. Doslovno je pisalo simptome obične prehlade. Pa to znači da onda i ima običnu prehladu. Ili upalu uha? Ili je sad sve korona i druge bolesti ne postoje?!?
Ovo kod nas sada izgleda kao da imaju višak brzih testova pa ih treba brzo potrošiti i unovčiti. Cjepiva slabo idu, tu zarade više baš i nema. A testova na bacanje, nitko ih ne kupuje?!?
Btw. čitam da su danas čitali bukvice medicinskom osoblju koje se ne želi cijepiti. Doslovno su ih zvali na "razgovor" i pritiskali da se cijepe. Nekima su stavili testiranje u nedjelju, samo da dođu radi testiranja. Ili u ponedjeljak u 6.30 a rade od 07.30. Sramota. A da razjasne zašto se toliki broj medicinskog osoblja ne želi cijepiti? Da novinari naprave anketu, anonimnu da vidimo razloge jer se liječnici očito ne žele izlagati i javno reći da sve skupa jako smrdi? Čim netko posumnja u vladajući narativ, on je antivakser. I tu staje priča i propitkivanje.
A ja sam naivno mislila da su ovdje na rodinom forumu "intelektualke" i da vole propitivati stvari.
S druge strane kod moje klinke u razredu nisu priznali brzi test,nego su čekali pcr par dana kasnije