slučajno naiđoh na ovu temu pa se unaprijed izvinjavam što ću malo OT jer curu poznajem.
lutkice, vrijednosti bete u njenom labu su malo drugačije. to bi zapravo bilo 2,8 i dva dana poslije 6,8. a sve iznad pet računaju kao pozitivno.
Printable View
slučajno naiđoh na ovu temu pa se unaprijed izvinjavam što ću malo OT jer curu poznajem.
lutkice, vrijednosti bete u njenom labu su malo drugačije. to bi zapravo bilo 2,8 i dva dana poslije 6,8. a sve iznad pet računaju kao pozitivno.
Linalena sretno ~~~~~~
LitlleBirdie, ja sam u tom istom labu 14 dnt imala betu 1,2 i dobila normalno...niko nije ni pominjao trudnocu....
Tiki, znacu sve poslije konsultacija, valjda treba proci 4-6 mjeseci za ponovni postupak....
linalena, lutkica sretno!
zna li netko što je s promjenom zakona? u pet. je trebalo biti glasovanje ali nigdje ništa nisam našla?
zlatta, o promjeni zakona nije se glasalo jer su zastupnici većinske oporbene stranke napustili sabornicu radi nekog drugog zakona, pa nije bilo kvoruma. vjerojatno ovaj petak će glasanje o promjeni zakona biti na dnevnom redu.
Inesz, hvala na odgovoru, a evo sada slušam da oporba će i sutra bojkotirati glasovanje... :(
Zlatta, ti znaš na koga se te promjene odnose? Imamo li mi u ovom klubu neke koristi od toga?
Taca, ovaj klub, barem onaj dio kluba koji producira više od 3 js, je upravo targetirana skupina koja bi od toga imala the koristi, čisto teoretski ako gledamo - mogli bi im oplodit sve js, a ne zamrzavat viškove js pa radit sekundarni IVF.
ina, kužimo na šta je taca mislila, jedino linalena dobije više od 3 js.
Ina33, imas tu info iz nekog izvora ili si nekako zaključila iz prijedloga zakona?
Kako misliš? Pa to smo svi analizirali i zaključili? Predlaže se ukidanje zabrane ograničenja oplodnje 3 js za teške slučajeve, "parove koji nemaju stanica" - i takve neke nebuloze od wordinga su bile po novinama, ali smisao je taj - ukidanje zabrane ograničenja oplodnje samo 3 js za "teške slučajeve". Ono o čemu "struka" već kao govori i najavljuje valjda od donošenja zakona.
Plus, predviđali smo scenarij da će sad SDP to blokirat u stilu, jok, nećemo se igrat sad mi. Plus uletio Šeks sa štangom. Opet, upitno je koliko je to pomoć za teške parove... znaš moj "poslovični optimizam". Ostaje bottomline loš zakon za populaciju kojoj IVF stvarno može pomoći i di ima najviše smisla - a to su ovi koji ipak nisu teški slučajevi. Kojeg SDP najavljuje da će mijenjat...
Ako je sve tako jasno čudi me što mi nitko na ovoj temi http://forum.roda.hr/threads/68481-e...skim-izmjenama
nije znao dati odgovor na moje prilično jednostavno pitanje, čak ni BHany niti kasnije moj MPO-vac. Kako se može žena koja dobije tojiko js da joj ostane i za zamrzavanje tretirati kao pacijent s nedostatkom js a u prijedlogu nigdje nema ni spomena nekih starosnih granica? Ako i izglasaju izmjene vjerojatno ćemo prije dočekati novu vlast nego pravilnik kojim će se te izmjene urediti.
Ne puno. U dobi preko 39: Mojca, AuroraBlu, ja, moja prijateljica od 43 godine imala je 4 js, s FSH-om 13, Inesz, Linalena (ako ide na sekunderne postupke na SD-u). Nisam baš pozorno dalje pratila. Opet, sve je to upitno, kolika je to pomoć jer slijede pitanja kvalitete, tu se skroz slažem. Zato i ne pišu ljudi "užasss", grozno, vrag odnija sad i SDP, šteta što to nije prošlo. Valjda :/.
Zato što ti, taco, razmišljaš razumski i logički i doslovno. A zakon pišu, očito, ljudi koji teško smisle suvislu stvar. I on će bit podložan tumačenjima. A mislim da će tumačenja ići na stranu - oplođivat ćemo sve js onima koje mi procijenimo kao teže slučajeve.
Jednako kao što u starom the Zakonu izrijekom nije spomenuta zabrana zamrzavanja embrija. Nego tumače. A mi se tu "pjenimo" ajme... kako mogu... pa piše ovako, piše onako. I držimo se slova zakona... koji je totalno nelogičan i sulud.
Mislim da se tu ide ono... što se lijepo kaže... "koja je intencija zakonodavca".
Mislim, skroz si u pravu. Jer nije logično, ali to je na prvu odmah jasno, što uopće u IVF-u s vl. stanicama, strogo uzevši, radi neko s "nedostatkom spolnih stanica". Strogo uzevši i doslovno, to znači da neko NEMA spolnih stanica. Ni jednu. Manjak bi bila logičnija riječ. Zar ne? Tako da se na doslovnom tumačenju nisam zadržavala. Na doslovno tumačenje odgovor može bit samo - ne znam.
Tako da sam ja odmah preskočila doslovno značenje i išla za time koja je intencija.
Naravno da će rezultat i tih izmjena, ako uopće prođu, bit samo sivilo.
Sve je to bezveze, u stvari.
Opet, ako natežemo značenje riječi "nedostatak", on može obuhvatiti i kvalitetni nedostatak, tj. nedostatak kvalitete. Samo su "zaboravili" ubacit kao taj pridjev. Recimo.
Zato u svkaom pravom ugovoru i zakonu prvo idu definicije - što se misli kad se kaže. Ako se želi bit jasan.
Ali, ja mislim sve skupa da intencija toga i nije da se bude jasan, nego politički korektan - i duh konzervativnog vuka zadovoljen, i pacijentska ovca cijela.
Tj. da se postojeće sivilo nastavi.
Nadam se da je sad malo jasniji moj point. Htjeli su dobit formalnu podlogu za "izlaženje težim slučajevima u susret". Samo to.
I ne može ti to tako reć tvoj MPO-ovac. Evo kako sam ja to zaključila, sad sam detaljno izanalizirala kako sam došla od wordinga "nedostatak" do ovoga. Ali, to je kod mene išlo brzinski i automatski, jer je "čitač između redaka", na žalost, već uključen... rođenjem na ovim koordinatama.... kao i za puno stvari u Hrvatskoj. Malo toga je u Hrvatskoj doslovno. Ali, to je već tema za filozofski kutak.
Ma vidjet ćemo šta će biti, samo sam mislila da si od nekog načula pojašnjenje ovog stupidnog prijedloga izmjena ejr si mi djelovala vrlo sigurno da će to biti baš tako kako pišeš a neki ljudi s kojima sam ja u kontaktu i koji su u branši nemaju blage veze nego čekaju da dobiju crno na bijelo.
Pa čula sam preko trećih ruka kako će to tumačit. A tako bi to tumačila i ja.
Opet, sve ti ovisi i o principu ponašanja konkretnog MPO-ovca. Neki čekaju crno na bijelo, a neki tumače. Ljudi su različiti. Rubrika - JackPot - ovisno na koga naletiš u kojoj je taj konkretni trenutno i karakternoj i objektivnoj konstelaciji zvijezda (što misli njegov šef, jel' klinika, uvjetno rečeno "SPD-ovska" il' "HDZ-ovska", kakav je njegov ravnatelj, strahuje li od promjene vlasti ili se veseli... ili mu je svejdno). Na žalost, rubrika ustaše i partizani. Veliki je, preveliki, tu još uvijek upliv politike, pogotovo u dijellu reproduktivne gine.
Opet, kad tako gledaš, život je jednostavan na način Forresta Gumpa.
Grozno... ali šta možeš na ovim meridijanima. Lako ljudima koji imaju exit. U ovome treba plivat... u tim pozadinama, ko skim. The Net.
i dalje ostaje činjenica da je ovdje više od 3 js izuzetak, mojca imala 3 js, AB možda 4
Je. Svako gleda svoje izuzetke :). Ja trubim da su trudnoće preko 39 as such debeli izuzetak, pa me poklapaju s vjerom u čuda i statistikama Zavoda. Evo, konkretno, ja sam u 41 imala 21 js. Opet, kakve mi vajde od te količinetine, i možda bi danas imala 3 ili nijednu.
Sve je to samo "mentalna vježba". Možda bi to konkretna pomoć bila parovima s teškim spermiogramom, ako i tako tumačimo "nedostatak spolnih stanica".
Sve skupa - fully agree. Relativno besmisleno. Ako će se primijenjivat samo na teške slučajeve. Opet, ostajemo na tumačenjima i praksi, koja su make-break. Slovo zakona je jedno. Praksa, često, nešto drugo. U anglosaksonskom pravu su pak tumačenja sve. Mi smo u ovom rimskom.. kao... institucije pravne države bla-truć.
Bottomline - ne treba pljuvat po SDP-u što, eto, sad nisu sjedili za ta poboljšanja, treba se nadat i forsat da stvarno izglasaju normalan zakon koji će ljudima stvarno i pomoći - onima kojima pomoći ima i di ima najviše smisla.
Tj. ovdje se sve vrti na onih 5-10 žena koje su, eto, u skupini 39+ uspjele... a ako nategnemo tumačenje, na identičan način kao i s ovim "iznimkama" i "poboljšanjima" za one koji imaju "nedostatak" (fakat debilni wording, kao da je to to i da crkne izvor od danas do sutra, a stanica jedna će se naći i u žene u perimenopauzi) i 5000 njih što rode od 40-45 - sudeći po Zavodu.
Još jedan ina-niz. Ja sam u 41. godini imala 21, ali u Mariboru, na full-blown stimulaciji, s 4 gonala. Žena isto u 40-tima tamo je imala 10.
Ostaje pitanje koliko bi ih 39+ hrvatske ekipe koja odrađuje postupke u RH imalo u uvjetima normalnog zakona - znači, da se ne ide na "ekonomične zakonske protokole" - ovo, malko klomifena, malko gonala - nego ono... full-blown IVF.
Plus, što treba odbit onaj sindrom "samo 3 su bile dobre", tj. politički korektno komuniciranje da se izbjegne besmislenost zamrzavanja js u dobi 39+ i makar tako pomogne ženi da se ne vrti u suludim procesima i gubi još dodatno vrijeme.
My guess is, evo, da bi sve koje imaju AMH u normalnom rangeu ipak imale barenko 10. AuroraBlu bi s AMH-om 23 ziher imala u MB-u na 4 gonala... po meni 15-tak. Ako joj je AMH još uvijek takav, a nije naglo pao, unatoč "pravilima". Dobro, treba to i zavrtit, lako je ovako reći. Ali, nema razloga da ima mali broj js u uvjetima normalnog AMH-a.
Znate mene... ja nezamrzavanje js u dobi od 39+, ako se stvarno o tome radi - pozdravljam kao čin milosrđa liječničkog tima prema konkretnoj pacijentici, pogotovo ako joj u sekundarnom IVF-u neće oplodit svježu js, što stvar pretvara u običan prirodnjak.
Istina Ina, zato sam i napisala kad sam objavila svoju + betu da srećom nisu zamrzavali ove preostale dvije... iako se pitam bi li u slučaju FETa imali upravo te dvije... e tu bi Novi Zakon itekako pogodovao našoj populaciji, bar nešto.
Haj komadi, čitav dan zaigrana tablicom i fotografijama
Dakle, kaj se tiče ove teme, puno se toga vidi u mojem potpisu.....
Sada sam u četvrtom sekundarnom, i dosada sam imala valjda sve kombinacije
-nisu se odmrznule
-jesu se odmrznule, ali se nisu oplodile
-jesu se omrznule, jesuu se oplodile, ali nisam završila trudna
i sada jesu se odrmznule i oplodile i to čak blastica i sada čekam
al nekad sam tak ljuta zbog tih postupaka, koliko uzaludnih UZVa, nekoliko spermiogramma badavaa. gubitak vremena, gubitak živacca.....
linalena, sretno !
u drž.bolnici sam napokon na redu za stimulaciju i kada sam čula da će mijenjati zakon rekla sam svom mpo dr.da ću čekati dok ga ne promjene, on mi je odgovorio u šiframa u stilu da ok, neka čekam dok budem "psihički" spremna
osim toga, i laik zna da žena s 42 godine ima slabe zalihe js...tu ne treba diploma...
naravno, ni u peti mi nije bilo da će biti ovakvi igrokazi oko izglasavanja :(
ps:
na komifene sam dobivala tri js, pa na full stimulaciji nikada nisam niti bila - sada idem prvi puta i ne želim ovisiti o dobroj volji dr. i biologa za frazu "samo tri kval.j.s." ...koja nam treba ako imamo i 4 js..
i mene živo zanima definicija " teških slučajeva" i tko bi o tome odlučivao- naravno ako do izmjene dođe...
i još jednom linalena sretno!
drage 39+,
evo ja pocinjem s prvim ivfom, sada sam na cilestu, a slijedeci tjedan idem na decapeptyl. interesira me gdje mogu primati inekcije preko vikenda, buduci cu preko tjedna ici do vilia. Idete li na hitnu ili ciljano na VV, S.Duh i slicno. I kome se tamo javim? Ima li tko da bi privatno davao te inekcije, mene je toga zbilja strah. Hvala na odgovoru.
Linalena, sretno ~~~~~~~~~~~~~~~ :love2:
Najdražem klubu puno :kiss: i veeeliki :love2:
Moj iskreni savjet bi ti bio da se naučiš sama bost, bilo je već problema s davanjem tih injekcija po hitnima (neće ako si u Mb-u postupku, faliju dat - subkutano daju intramuskularno itd. - barem po pričama s foruma).
Najjednostavnije ti je da decapeptyl sama sebe ubodeš u trbuh, ide subukutano, ne možeš fulat - ide ispod pupka, samo se odčepi, ništa se ne miska, a trebaš to svaki dan valjda 15-tak dana i više uzimat.
Najjednostavnije bi ti bilo proguglaj po netu kako se to daje, ima i ovdje linkova.
Kako VV u pravilu ne radi s decapeptylima, pretpostavljam da si na SD-u ili u Mariboru. Ako si u MB-u ili privatno, mogu te otpilit samo takvo, a mogu mislit kako će bit "oduševljeni" ako im, pogotovo ako si u pacijentima opterećenom ZG-u, dođeš u hitnu među ove polomljene... i ozbiljno bolesne, od kojih možeš još nešto i pokupit.
Ako te baš toliko, toliko strah, možeš pokušati nazvati Medeor - proguglaj - i vidit može li se s njima kakav deal napravit.
Ali, iz iskustva - to ti je besmisleno i većina se sama bode, a neka ti 1. injekciju pokažu u klinici ili neko od cura.
Dakle, ako ćeš molit pomoć hitne i ostalo, nikako se nemoj pouzdat pa ono znaju oni dat injekciju, nego provjerite prvo uputu i naglasite im di se daje.
Plus, slijede ti, nakon decapeptyla, gonali ili što već imaš, itd. Ako nisi na VV-u ili SD-u ili negdje državno, bit će ti ozbiljan problem 20 dana da te neko pika s ovim ili onim, za nikakve pare, iz usluge.
A decapeptyl ti, barem u MB-u, mora imat maksimalno odstupanje od pola sata (znači, nemoš' čekat red na hitnoj sat-dva da te ubodu) itd.
Plus, ključna stvar ti je štoperica - ovitrelle (ide u trbuh, subkutano) ili choragon (ide u debelo meso) to ti NE SMIJU ZEZNUT, AKO TO ZEZNU, ODE POSTUPAK.
Evo ti linka iz MB-a što ide subkutano, a što intramuskularno. Preuzmi brigu i odgovornost za pikanje, jer ako se prepustiš sustavu (pogotovo ako si kod privatnika ili vani), može bit belaja u njihovom "izlaženju ti u susret", u uvjetima gužvi po hitnoj.
Evo ti linka:
http://www.neplodnost.info/ziva/port...50711191023244
Posebno je bitno da ti ove koje idu intramuskularno budu ubodene u pravi dio guze - guzu podijeliš na četri kvadranta, gornji u još četri, pa u najgornji - to si ne možeš sama dat, tu ti mora neko drugi... ako ćeš se tu bost. Tu ti ide choragon štoperica. U pravilu je to muž. Ili se organiziraj makar samo za tu.
Ove ostale (gonal, menopur, cetrotide, decapeptyl, štoperica ovitrelle) idu ispod pupka, možeš sama ili muž. Plus, ako si u Mariboru možeš doći u situaciju da ti je štoperica u tri ili četri ujutro, ako si negdje po bolnicama našima onda u 23 h navečer - VV pacijenti su u pravilu išli gore kod šećeraša (prije barem).
Vidim sad da sam preskočila i da si u Viliju - neka te sestre nauče, to je stvarno piece of cake.
draga ina33 puno ti hvala na odgovoru, super ste, forum je super..
ja sam dogovorila na viliu da mi oni davaju preko tjedna decapeptyl i njega uzimam samo do vjestice cca 7x. nakon toga idem na gonal i pregled 8dc, a vjerovatno nastavak sa cetrotidama...
budem vidjela sa sestrama da obuce muza, bude on to 'ulovio', i ja mislim da to po hitnima ne bi islo pogotovo sada kada pocnu gripe i viroze..samo ne znam kako na viliu i kada davaju stopericu, nisam jos pitala, vjerovatno ne rade vikend...ako ima koja cura jos s vilia dobrodosla je sa savjetima...
bonim, slobodno ti reci doktoru sve što si nam sad pisala, sve ćeš se s njima dogovoriti, a vikendom isto znaju raditi postupke, tako da nek vam pokažu šta i kako trebaet. Ako dobiješ štopericu koja ide u guzu-vidjet ćeš isto s njima šta i kako.
bonim, dobro nam dosla. Znaci u Viliju si u postupku? Ajd daj nam malo vise informacija o dg i dosadasnjem lijecenju. Vidim da si u protokolu agonist/antagonist sto mi je vrlo interesantno jer mislim da do sada nije prakticiran kod nas. Barem se ne sjecam te kombinacije u klubu 39+ ali znam da dr.Sher promovira bas taj protokol. Jako me intresira kako ces odreagirati.
Baš lijepo da si ovo linkala. Po ovome, i "savršeno plodne žene od 38" (iako je to samo po sebi contradictio in adjecto), ali ajde... barem one za koje se ne zna koliko problema točno imaju, osim dobi, nisu kandidati za zamrzavanje. Znači, cijeli ovaj klub bi iz zamrzavanje js excercisea trebao bit izuzet, a to se primjenjivat samo na ovima ispod 30, ako dobro čitam članak.