ako bi bila poput sheldona, ne bi. :mrgreen:
obožavam v. kesić.
Printable View
ako bi bila poput sheldona, ne bi. :mrgreen:
obožavam v. kesić.
pa meni se cini da je najveca skromnost, kad vidis i percipiras primarno osobu, a ne benetton, plac ili versace. vidis naravno i odjecu, ali njom se na zamaras. pa ma kakva bila.
a sto se tice obroka, skromnost je kad znas uzivati i u jednom i u drugom i u trecem.
Ifigenija, dobra ti je računica :)
Međutim ta milijarda veća je od iznosa koji iz držanog proračuna dobivaju Ministarstvo uprave, Ministarstvo turizma i Ministarstvo okoliša zajedno.
Celokupnno ministarstvo znanosti, prosvjete i sporta dobiva 8 milijardi, a to je ogromno ministarstvo s malo više ljudi na plaćama i malo više stavki.
Ta je milijarda puno veća od iznosa koju u Hrvatskoj dobivaju svi pravobranitelji zajedno, ali dobro, oni su jeftini.
Cjelokupno ministarstvo pravosuđa dobiva 2 i pol milijarde, a u okviru tog iznosa manje od milijarde dobivaju SVI općinski sudovi, općinska i županijska odvjetništva.
Ministarstvo kulture nema milijardu.
I tako...možeš dijeliti koliko je to po glavi stanovnika, ali ovaj put uzmi u obzir svih 4 i pol milijuna stanovnika Hrvatske.
Vidiš kako vjera rasteže čovjeka! Sad si moram dati truda i proučiti budžet svih organa u Hrvatskoj... da bih mogla komentirati.
Ifigenija, nemojmo se zavaravati jer si zaboravila bitnu stvar, a to je cjenik.
Za svaku misu koju svecenik odrzi njemu je prihod veci od rashoda.
Misa za pokojnika, neznam kolika je sada tarifa, ali ajmo reci da je 70kn, na misi procita minimalno 7-8 imena.
Uz to skrabica se na svakoj misi puni i to ne samo kovanicama nego i novcanicama.
Krstenje, vjencanje, sprovod - sve ima svoju tarifu, u principu nijedna misa koja se odrzi nije "mukte" i sve to vjernici dodatno placaju.
Nisam vidjela nijednog svecenika koji vozi auto mladji od 10 godina, nijedan zupni stan ili ured koji nije uredjen da padnes na dupe, sve je to tip-top a nije da je tako sto nuzno za rad.
Nisam zajedljiva, neka oni vile grade i raskosne stanove, ali onda nemojte ljudima pricati o skromnosti jer su oni sve samo ne skromni.
Moja sestra je u jednom periodu svog zivota bila doslovno kruha gladna i otisla je u svoju zupu da zamoli za strucu kruha.
Taj dan je bio dan zupe i zupnik je ocekivao delegaciju, pekli su odojka i sve sto ide uz to.
On je stajao pred njom i njenim djetetom dok je iza njega stajalo 3 kasete kruha i rekao joj da joj sada ne moze nista dati da neka dodje sutra pa ako mu kruha ostane dat ce joj.
I mozda on nije kao vecina, ali zelim ti ukazati na razloge zasto mnogi gube vjeru u crkvu i zajednicu.
Mozda je svecenik u tvojoj zupi pravi humanitarac, ali shvati da nisu svi takvi i da je puno njih kamenog srca i misle samo na sebe i svoje potrebe.
nobel prize for malala
ovo je inicijativa koja bi se trebala podržati. :)
jučer je bio CARL SAGAN DAY... pa s malim zakašnjenjem, idemo ga proslaviti :rock:
The cosmos is also within us, We're made of star stuff. We are a way for the cosmos to know itself.
Stars - We Are Their Children
quotes
odličan članak o zdravstv. odgoju u školi: bra-vo roditelji!
Citiraj:
I u jednom i u drugom odnosu su osobe, a svaka osoba ima neotuđivo pravo da kreira vlastiti život, pa tako i živi svoju seksualnu orijentaciju. Učenje da nije u redu derati se ulicom "Ubi' pedera!" i palicom ih tražiti po gradu od vaše djece neće napraviti homoseksualca nego osobu. Osobu koja cijeni svaku drugu osobu neovisno o njenoj orijentaciji. Živimo u homofobnom društvu dovoljno dugo, dopustite svojoj djeci da to promjene!
ina niz
danas je global action day for malala
nisam angelina, niti imam brad pitta pored sebe :mrgreen: ali mi smo sinoć malo gledati dokumentarce o malali. pa sam svojoj maloj objasnila tko je malala i što joj se dogodilo i kako druga djeca žive i uče.Citiraj:
I told my kids—and you should too: Girls’ education is under threat in Pakistan, Afghanistan, and around the world.
we are all malala
http://educationenvoy.org/petition
(vidi video)
Hvala na linkovima!
Prvi link u zadnjem postu ne radi.
A Sagan je nama (MD-u i meni) vječna ispriracija. Kad smo krenuli živjeti zajedno prva knjiga koju smo imali u duplo je bio baš Kozmos. :) I ma koliko ta serija bila produkcijski zastarjela stalno joj se vraćamo (imamo original DVD-ove).
nema na čemu, zuska. :)
ja lijepim ono što mi se čini zanimljivo (i donekle vezano za naš, pretpostavljam, zajednički svjetonazor), pa se nadam da je to ok. ako je nešto neprimjereno ili ako niste suglasne s nekakvim tekstom, samo recite svoje mišljenje (može i na pp).
mojca, evo pravi link
Sinoć sam razmišljala o tome što reći kad počnu pitanja, pa sam se sjetila jedne zgodne knjige, (sori ako vam otkrivam toplu vodu). Zove se Theovo putovanje, sličan je koncept kao Sofijin svijet, samo se bavi religijama kroz dječakovo putovanje širom svijeta.
http://www.hena-com.hr/knjiga.aspx?id=113
Sori, hvala za link, hvala za sve linkove. :heart:
možda će vas zanimati:
čestitam nam, žene! :mrgreen:Citiraj:
Na današnji dan: 11. 11. 1945. – Na izborima za Ustavotvornu skupštinu žene u bivsoj SFRJ su prvi put iskoristile svoje biračko pravo (potvrđeno još 1941. u prvim dokumentima Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke i dobrovoljačke vojske Jugoslavije koji je u to vrijeme imao vrhovnu vlast na oslobođenim teritorijama).
Žene u Švicarskoj pravo glasa dobit će tek 1971., u Lichtensteinu 1984.
i podsjećam na preambulu ustava rh...
:)Citiraj:
USTAV REPUBLIKE HRVATSKE
(pročišćeni tekst)
I. IZVORIŠNE OSNOVE
Izražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitim državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:
- (....)
- u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Državne Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963.-1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izrađenom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.
Hvala na podsjećanju, čestitam im/nam! (ponosni smajli)
Eto, kako smo bili progresivni!
švicarska je jedna od zadnjih europskih zemalja koja je na državnoj razini uvela ženama pravo glasa. to pravo su ženama (ako se ne varam, nakon trećeg pokušaja) referendumom dodjeli muškarci.
evo kako su izgledali plakati 1920. koji su govorilo o tome da se ženama ne treba dati pravo glasa, da će otići u politiku i zanemariti svoje majčinske obaveze: link.
inače, gledano po kantonima 1971. , za pravo glasa su najviše glasali muškarci u francuskim kantonima, a protiv su glasali muškarci u ..... katoličkim kantonima srednje švicarske (link)
koji su bili argumenti protiv:
da je to ideja koja je došla iz inozemstva, tj. potpuno nešvicarska, koju su uglavnom odbijale i same žene ;-), koje nisu bile zainteresirane, jer su svoje mišljenje ionako indirektno preko muža mogle izreći. onda kako je politika prljava rabota u kojem će ženama biti teško sačuvati dostojanstvo. izgubit će svoju ženstvenost. :mrgreen:
također... ajme... (prevodim pa umirem od smijeha), postoje i negativne posljedice za muškarce, koji će zbog većeg broja žena sada biti diskriminirani. :lol:također se navodio argument da je sama država - muška institucija :) koju žene PRIRODNO ne mogu potpuno shvatiti. :roll:
(poznato vam zvuči, a?)
a vidite sad, 40 godina kasnije u švicarskoj vladi od 8 ministara, njih 4 su ministrice: link
Zbilja su bili u pravu za ženstvenost. Vidiš da samo jedna nosi suknju. :lol:
ja cijeli dan pjevusim 'i ona sto je zivjela k'o zadnji rob, sa vise snage vjeruje u novu dob'
sad barem znam zasto, hvala MC na linkovima :*
jedna moja prijateljica koja je sudjelovala u referendumu kao aktivistica (za za, naravno) pričala mi je kako su u tim, katoličkim kantonima na javnim tribinama dovlačili žene koje su slušale i žene koje su pričale kako im to pravo glasa ne treba....
čestitke, naravno
smatram kako vrijeme žena tek dolazi, ne zato što su "viši rod", već zato što su šutjele tisućama godina i sad, konačno, imaju priliku progovoriti i biti slušane
Uh, MC, imam taj jedan tekst koji bi ti bio prezanimljiv (i ostalima koje zanima) o tome kako je religioznost po pojedinim europskim državama utjecala na razvoj stranačkih sustava pa onda i razvoj javnih politika, ali u fokusu je razvoj obiteljskih politika i odnos prema majkama i zaposlenim ženama, ali nemam link na njega, imam ga na kompu.
Kako da ga sheram s vama?
Zanimljiv članak o pravu djece na slobodu od religijske indoktrinacije:
http://www.protagora.hr/Kolumna-clan...to-nigdje/265/
Dovoljno je bilo da pročitam prvi odlomak pa da odustanem od daljnjeg čitanja. Prestrašan fašistički, diskriminirajući ton. Zabranimo ljudima pravo na vjersku slobodu, pravo na odgoj u skladu s našim vrijednostima ! Ako nam je čak i Bog dao pravo da odgajamo svoju djecu kako želimo i da vjerujemo, odnosno ne vjerujemo, tko je ovaj da nam uskrati to pravo ? Prestrašno.
Ovaj neće nikome uskratiti nikakva prava na vjersku slobodu, već propitkuje treba li se malu djecu zaštiti od utjecaja religije i religijskih skupina.
Pa i sam Ustav RH, čl.40., jamči slobodu vjeroispovjedi i prakticiranju te iste. Ali obrati pažnju na čl. 41., pa pokušaj opravdati Vatikanske ugovore.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/232289.html
Vrlo zanimljiv članak. Samo me zanima kako bi reagirala da se pojam vjernik u tom tekstu zamijeni sa nekim drugim pojomom na čija prava si osjetljiva. Licemjerni ste svi koji klimate glavom na ovaj članak, a osuđujete govor mržnje prema nekim drugim skupinama, e sad vi recite što hoćete. Eradikacija, indoktrinacija, zakonsko ukidanje, takav rječnik treba vam služiti na ponos i slavu.
Govor mržnje.
Ja se slažem s doroteom. U redu je kritizirati Crkvu, postupke vjernika, propitkivati bilo što. I sama to radim. Ali nije u redu, primjerice, pisati sakramente pod navodnicima, ili krštenje nazivati trivijalnim obredom. Jedno je što su ljudima to bitne stvari, a drugo je što filozofija kršćanstva nije nimalo trivijalna pa ni obredi nisu trivijalni. Kad napišeš tako nešto, ili si nad.kan, ili ne znaš. Pa ono - piši ako ti je milo, ali da ćeš me oduševit - nećeš.
I ne znam kako vjernici ne bi odgajali svoju djecu u vjeri, kao što ih ja odgajam po svojim uvjerenjima. Najbolje da i emsi zabranimo da maloj govori o ženskim pravima.
Tekst je zaista ispod svakog nivoa! I slažem se, već bi bila strka i opće zgražanje da umjesto vjernik stoji neki dr pojam odnosno da aludira na bilo koju drugu skupinu.
Pa autor je barem otvoreno napisao što misli, a neki postovi ovdje poput legendarne kako "djeci treba izbiti tu religioznu zatucanost iz glave"
su baš u skladu s njegovim nazorima. Bolje je kad znaš s čim se trebaš nositi.
Ni meni se ne svidja clanak.
Ali bih voljela da se kao govor mrznje klasificira i papina izjava da je ateizam kriv za svo zlo ovog svijeta.
Govora mrznje ima na obje strane. Bilo bi lijepo pokusati naci neki gradjanski konsensuz o bitnim pitanjima, umjesto potpirivanja vatre ( s obje strane )
Znači, djeci je u redu prijetiti paklom ili im nametati osjećaje krivnje i grijeha ako se ne pridržavaju katoličkih dogmi? Ili bi bilo u redu, kako piše autor teksta, zaštiti ih isto kao i u slučaju izloženosti političkim strankama?
Ma da, naravno. Djecu vjernika treba zaštititi od odgoja njihovih roditelja. Sloboda misli ne vrijedi za sve, a ni "sloboda" vrijeđanja.
Glava me mam zabolila. Ne dozvoljavam da se insinuira da su vjernici drugačije tretirani na forumu, jer nisu.
Banovi koji su se dogodili nisu bili zbog nečije vjere i svjetonazora, pa nismo djeca i nemojmo se pravit blesavi.
Meni se nije dalo čitat članak, zato nema upozorenja, ali da, ne sviđa mi se članak.
Suzdržite se od ovoga, Zuska.
I od daljnjeg komentiranja, ala ovo Dijanino.
Protagora pak ima pravo na taj članak, ko što bitno.net ima pravo na takve divne kategorizacije.
Ni jedno ni drugo nije za rodin forum.
ljufi, članak ne dovodi u pitanje vjeronauk u državnim školama, nego vjeronauk uopće, i u crkvama i u katoličkim školama. što je totalno, ono, u rangu lennove - no war, no heaven, no religion...
ovo je, srećom, skroz kriva i površna teza.Citiraj:
Nadalje, sasvim je sigurno da vjerska indoktriniranost određenom religijskom ideologijom u najvećem broju slučajeva presudno utječe na izborni odabir političke opcije i to skoro nepogrešivo one opcije koja se zalaže za iste vrijednosti za koje se zalaže i religijska organizacija
da je tome tako, ne bi imali nikad lijevu vladu i predsjednika ljevičara) barem deklarativno, dalo bi se raspravljati o tome koliko je ova vlada ne lijeva, nego i lijevi centar), u državi gdje su većina građana vjernici.
a inače potpisujem jj, s time da ja ipak ne bih uspoređivala papu i nekakvog no name kolumnista. bolja usporedba su članci na bitno.hr. no, to u principu, nema veze. pometimo ispred svojih vrata.
edit. tek sad vidim post od krumpi.
sorry cure, vjernice (ove koje su se sad javile), nitko se od vas nije počešao po dupetu da prepozna (i javno osudi) govor mržnje kad se napiše na vjerničkom topicu, tako da stvarno nemate nikakav kredibilitet da ovdje dolazite i pjenite se. na vašem topicu još uvijek stoji post od pčelice maje i svi ste ga elegantno preskočile.