Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

švicarska je jedna od zadnjih europskih zemalja koja je na državnoj razini uvela ženama pravo glasa. to pravo su ženama (ako se ne varam, nakon trećeg pokušaja) referendumom dodjeli muškarci.

evo kako su izgledali plakati 1920. koji su govorilo o tome da se ženama ne treba dati pravo glasa, da će otići u politiku i zanemariti svoje majčinske obaveze: link.

inače, gledano po kantonima 1971. , za pravo glasa su najviše glasali muškarci u francuskim kantonima, a protiv su glasali muškarci u ..... katoličkim kantonima srednje švicarske (link)

koji su bili argumenti protiv:
    da je to ideja koja je došla iz inozemstva, tj. potpuno nešvicarska, koju su uglavnom odbijale i same žene , koje nisu bile zainteresirane, jer su svoje mišljenje ionako indirektno preko muža mogle izreći. onda kako je politika prljava rabota u kojem će ženama biti teško sačuvati dostojanstvo. izgubit će svoju ženstvenost.

također... ajme... (prevodim pa umirem od smijeha), postoje i negativne posljedice za muškarce, koji će zbog većeg broja žena sada biti diskriminirani. također se navodio argument da je sama država - muška institucija koju žene PRIRODNO ne mogu potpuno shvatiti.

(poznato vam zvuči, a?)

a vidite sad, 40 godina kasnije u švicarskoj vladi od 8 ministara, njih 4 su ministrice: link

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku

inače, gledano po kantonima 1971. , za pravo glasa su najviše glasali muškarci u francuskim kantonima, a protiv su glasali muškarci u ..... katoličkim kantonima srednje švicarske (link)

koji su bili argumenti protiv:
    da je to ideja koja je došla iz inozemstva, tj. potpuno nešvicarska, koju su uglavnom odbijale i same žene , koje nisu bile zainteresirane, jer su svoje mišljenje ionako indirektno preko muža mogle izreći. onda kako je politika prljava rabota u kojem će ženama biti teško sačuvati dostojanstvo. izgubit će svoju ženstvenost.

također... ajme... (prevodim pa umirem od smijeha), postoje i negativne posljedice za muškarce, koji će zbog većeg broja žena sada biti diskriminirani. također se navodio argument da je sama država - muška institucija koju žene PRIRODNO ne mogu potpuno shvatiti.

(poznato vam zvuči, a?)
    jedna moja prijateljica koja je sudjelovala u referendumu kao aktivistica (za za, naravno) pričala mi je kako su u tim, katoličkim kantonima na javnim tribinama dovlačili žene koje su slušale i žene koje su pričale kako im to pravo glasa ne treba....

čestitke, naravno

smatram kako vrijeme žena tek dolazi, ne zato što su "viši rod", već zato što su šutjele tisućama godina i sad, konačno, imaju priliku progovoriti i biti slušane
    Posljednje uređivanje od puntica : 11.11.2012. at 21:18

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, MC, imam taj jedan tekst koji bi ti bio prezanimljiv (i ostalima koje zanima) o tome kako je religioznost po pojedinim europskim državama utjecala na razvoj stranačkih sustava pa onda i razvoj javnih politika, ali u fokusu je razvoj obiteljskih politika i odnos prema majkama i zaposlenim ženama, ali nemam link na njega, imam ga na kompu.
    Kako da ga sheram s vama?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, MC, imam taj jedan tekst koji bi ti bio prezanimljiv (i ostalima koje zanima) o tome kako je religioznost po pojedinim europskim državama utjecala na razvoj stranačkih sustava pa onda i razvoj javnih politika, ali u fokusu je razvoj obiteljskih politika i odnos prema majkama i zaposlenim ženama, ali nemam link na njega, imam ga na kompu.
    Kako da ga sheram s vama?
    mozes li ga podici na gugl dokse pa staviti ovdje link?
    ako ne mozes, posalji ga meni na roda at roda mail

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •