Stranica 31 od 63 PrviPrvi ... 21293031323341 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,501 do 1,550 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Mene isto odnedavno kopkaju neke misli, a ovo mi se čini kao zgodna tema da ih zapišem. Ovo je jedini život koji imamo, idućeg nema (ili ima, al recimo da ovdje večina ne vjeruje u to neko nagradno sutra). Koliko ste svijesni te misli u životu? Koliko živite život onako kako vi želite, onako kako ste ga sami promislili? A koliko se ipak pokoravate nekim tuđim zakonima, radite neke kompromise, neke stvari koje možda ne biste radili kad biste snažno osjećali da je ovaj život samo jedan? Mene otkako sam postala majka strašno pukao osjećaj prolaznosti, do tada sam se nekako osjećala neranjivo, kao da ću živjeti zauvijek (što je dosta čudno jer sam jedno vrijeme bila pravi hipohondar) i kao da je još cijeli život preda mnom. A sada osjećam kako prolazi i kako se vrijeme više ne vrača i žao mi zbog nekih izbora koje jesam ili nisam napravila, žao mi je što nisam bila svjesnija da je to to. A ne kažem ni da sam sad puno svjesnija, ali voljela bih da jesam. Ma eto, to je samo ta neka misao koja mi se kopka po glavi? I kako odgojiti djecu da žive ovaj život? Da ne streme nekoj nagradi u boljem sutra nego da žive ovdje, sada, da jednostavno žive ono što žele?
    Jesam, svjesna sam prolaznosti života, pogotovo posljednjih nekoliko godina kad za sebe više ne mogu reći da sam u cvijetu mladosti. Iza sebe imam jako bogat i ispunjen život i ne znam bih li išta mijenjala... Naravno, da sam imala ovu pamet tada, sve bi bilo drukčije, ali glupo je tako razmišljati - izbore radimo s onom pameti koju imamo u određenim godinama. Nije mi život loše ispao. Prije 20, pa onda i 10 godina različite su mi stvari bile važne i na prvome mjestu. Sad je opet sve drukčije. Otkako imam dijete, život mi je potpuno drugačiji, drugačiji su mi prioriteti, osjećam se puno drugačije, puno zrelije... Znam se osjećati nezadovoljno pa se onda korigiram i kažem - samo je danas danas, uživaj, posveti se....ne budi nezahvalna za ono što imaš jer imaš puno...imaš sve što ti treba.... (zvučim kao vjernica, hahaha, ali imam tu neku težnju ka ravnoteži, harmoniji i pravdi, što uključuje i odgovornost i vječito samopreispitivanje jesam li (bila) fer i pravedna, čak i na razini misli).
    Želim odgojiti dijete da bude dobra osoba i da joj pravda i odgovornost budu važni. Nadam se da ćemo odgojiti sretnu osobu.

I da - živim život kakav sam htjela - i to tamo gdje (trenutno) želim živjeti, s osobom s kojom želim živjeti, radim ono što volim i na način na koji to volim i želim. Ne osjećam da sam radila neke kompromise, moj dragi i ja se nismo vjenčali jer nam to nije važno, nitko nas ne tjera da krstimo dijete, da se učlanimo u neku stranku, da pohodimo događaje koje ne želimo itd. Moj najveći kompromis trenutno je pozdravljanje ljudi na cesti koje ne poznam s obzirom da živimo u manjem gradu.
    Možda bih trebala biti opuštenija i više uživati u životu i dragim ljudima, umjesto da si stalno postavljam neke ciljeve na kojima treba puno raditi i žrtovati dio sadašnjosti... Možda će mi zbog toga biti žao za jedno 10 godina, tko zna. I o tome razmišljam pa se kuliram.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vezano za samo jedan život, sada i ovdje... mislim da to slično percipiram kao i svaki čovjek/žena moje dobi, nevezano za to je li katolik ili ateist (možda bi kod budista bilo drugačije ili ko god vjeruje u reinkarniranje na zemlji). Kad mi je dobro, malo to zaboravim, kad strahujem od nekog lošeg nalaza - osvijestim. I tako dalje. Mislim da se taj osjećaj osviještenosti povećava s dobi... ali se povećava i prihvaćanje, i to je ono dobro . Kad si mlad - the world is your oyster. Kad si stariji - ti si kao neka iskopina nekome drugom na dlanu, kojemu je u tom trenu svijet na dlanu (koji tako misli).

Malo za šegu - jeste vidili kako je i Seve jučer rekla (jučer bilo na nekoj od ovih drugih tv-a emitirano) kako njoj vjera i moralna kategorija nisu isto... i isto je rekla da ima "moralnih ateista" .

Ne čitam sve linkove, skužajte... tražim ove inspirativne, ovo o drogi i čemu ono... a ne da mi se, ne mogu se bacat u svaku suludu teoriju koja postoji, ali... poprilično sam u svijetu MPO-a stekla feeling oko toga što neki mogu razmišljati, tako da sam odradila svoj "historijski reality check". E, i tu na tu MPO temu me Seve pozitivno iznenadila. Kakva je da je - ima cojones, to joj nemoš' oduzet.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 25.10.2012. at 13:38

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Nije on topic:
    MC i ostale koje znate njemački, o ovome se priča, vidite jel čemu (moj njemački nije na toj razini
    http://tvthek.orf.at/programs/479124...Balkan-Express
    slušam na preskokce, jer sad nemam vremena. sigurno nije loše, jer ima puno zanimljivih sugovornika tj. sugovornica.

reče jakov sedlar na početku emisije da je bog izabrao među hrvatima - vođu, a to je bio franjo tuđman.

ronin, hvala na pojašnjenju. znala sam za pojam nove evangelizacije, ali ovo drugo sam onda pogrešno razumijela "sva javna glasila" mi je zazvučalo prilično dramatično.

ina, ne moraš čitati sve linkove možda se nađe nešto zanimljivo, možda i nešto bezvezno. nije to obavezna lektira
    Posljednje uređivanje od mama courage : 25.10.2012. at 14:35

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sad sam tek vidjela da sam stavila pogrešan link. evo link s tribine od neki dan: link

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

... taj sam strah promišljala kao svjesnost odgovornosti prema nekome (djetetu) kome ste potrebni, kod mene se isto javio s majčinstvom, al' i stara sam, ne mogu ni to negirati...

što se odgoja tiče, hm... osim onih normalnih, etičkih vrijednosti koje svi mi, nevezano za religiju, želimo razviti u našoj djeci...

s obzirom da je moja majka odgojena u katoličkom duhu skromnosti, i taj utjecaj nije ispario tijekom njenog prijelaza na ateizam, dapače, indirektno je utjecao i na moje odrastanje (pa sam ga malo produžila ), a osjećam ga prisutnim i u mm (taj duh skromnosti), moram reći da inzistiram na njegovom otvorenom iskazivanju sreće koje je djeci tako svojstveno i koje neki odrasli u našoj okolini žele utišati. Nešto kao u smislu znati uživati u sreći i postignutom, znati primiti kompliment (nedavno sam jednom prijatelju u Italiji mailala kako su mu djeca prekrasna (i jesu), a on se našao izvrdavati i skretati temu kako su to stare fotografije, kako su sada u pubertetu i kako su nemogući.... čovječe, djeca su ti prekrasna, čega se sramiš). Tako da tu skromnost ne doživljavam baš lokalno. I mislim da ni moj otac, odrastao kao ateist, nije bio lišen tog utjecaja. zakomplicirah ga sad s tom skromnošću.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos duha vjere i kako se ljudi percpiraju, a ipak se nazivaju vjernicima - ne znam je li ko čitao u Globusu ili Aktualu intervju s onim rumunjskim režiserom, "Četri mjeseca, tri dana itd." (tema je ilegalni abortus), najnoviji neki film o 2 lezbijke, od kojih jedna odlučuje ići u crkvu i tako se pokušati promijeniti - on sebe naziva vjernikom, ali na način da mu je religija "vehicle" za usaditi neka moralna načela, a stila mogao je odabrati i nešto drugo. Vrlo na jedan široki način, i sad...ko je tu autirotet da mu kaže - jesi/nisi, po točci ovoj ili onoj. Mislim da toga nema - ljudi se nekako osjećaju i nekako se sami definiraju.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Bili mi ateisti ili ne, kršćanstvo je ipak oblikovalo tradicije i ponašanja pa i taj osjećaj skromnosti (koji posebno imaju razvijen protestanti), ali i krivnje (ako ti je bolje nego drugima) i neke poniznosti (neću biti bahat da ne budem kažnjen) valjda vučemo iz toga. Mene svi ti osjećaji često peru

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Bili mi ateisti ili ne, kršćanstvo je ipak oblikovalo tradicije i ponašanja pa i taj osjećaj skromnosti (koji posebno imaju razvijen protestanti), ali i krivnje (ako ti je bolje nego drugima) i neke poniznosti (neću biti bahat da ne budem kažnjen) valjda vučemo iz toga. Mene svi ti osjećaji često peru
    Bravo Zuska, dobro si to otpetljala. Nekako se treba truditi postati šporkulja.

A i ova veza s protestantizmom, stoji u potpunost (vezan uz lokalnu povijest), protestantizam, koji je postojao i koji je zvanično uništen, ostao je, eto, utkan u naš mentalni sklop...evo:http://www.istrapedia.hr/hrv/724/pro...ija/istra-a-z/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo novi link (nisam stigla pročitati članke):

Sekularizam u Zarezu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

drugi nastavak dawkinsove nove emisije: link

i treći: link

a i prvi: link

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj quinda prvotno napisa Vidi poruku
    protestantizam, koji je postojao i koji je zvanično uništen, ostao je, eto, utkan u naš mentalni sklop...evo:http://www.istrapedia.hr/hrv/724/pro...ija/istra-a-z/
    Protestantizam nije unisten niti ce ikada biti

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Protestantizam nije unisten niti ce ikada biti
    Žao mi je što ti odgovaram tek sad, nisam imala prilike učiniti to prije.

Oprosti, nije mi ni na kraj pameti bilo tvrditi kako protestanzizam ne postoji, neprecizno sam se izrazila i žao mi je zbog toga: mislila sam na onaj poslijednji val inkvizicije kada je katolička crkva, u mome gradiću i okolci, krvavo zatukla svaki oblik "hereze" i kontakta s njom. Dakle, uništen u tom mjestu i tom periodu... Meni, kao atei, zanimljiv je taj fenomen "uvlačenja" protestantskih ideja u katolicizam, unatoč svim primjenjenim oblicima nasilja. I ne samo u ovdašnji katolicizam, već se poput nekog spina, prebacio u emotivni sustav ateista (onih koje ja poznajem).

Taj se dio meni, u meni i mom sustavu osjećaja (prije osjećaja nego razmišljanja), ne sviđa. Drago mi je što sam ga prepoznala i definirala. Voljela bih ga se riješiti i ne bih ga voljela prenijeti na svoje dijete. Najjednostavnije: želim da bude sretan kad je sretan, želim da tu sreću dijeli, želim da bude sretan kad su ljudi oko njega sretni, želim da tu sreću osjeća i živi. Ne želim da se osjeća krivim zbog toga.

I ne znam kako se vi vjernici nosite sa skromnošću, krivnjom, poniznošću... piši, ukoliko imaš volje...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I ne znam kako se vi vjernici nosite sa skromnošću, krivnjom, poniznošću... piši, ukoliko imaš volje...
    jel baš, ono, mora?

gledam nakon 4 dana forum, i mogu reć da me malo iznenadilo što se sve napisalo. pročitala sve napisane stranice i vjerskog topika i topika o zdravstvenom odgoju.

i koliko god sve razumijem, pokušavam (bez lažne skromnosti, za razliku od jako puno njih na ovom forumu, s jedne i druge strane) shvatiti sve te odnose ifi prema seksu, čistoći, mojoj m koja se samozadovoljava od kad se rodila, hebenom kondomu, homoseksualcima, pokušavam shvatiti silnu kontroverzu dva sata po 45 minuta gdje će klincima biti nabrojane metode kontracepcije i sve uspijem nekako shvatiti i podržati njihovo pravo da pišu djeci ispričnice. al nakon svih tih strana čitanja, majke mi moje, trenutno sam u nekom raspoloženju da mi same ove riječi - poniznost, skromnost i krivnja, izazivaju neku čudnu reakciju

sori, zanemari, pod dojmom sam.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da, i ja sam htjela skrenuti pažnju da ovo nije topic za (pre)veliko offtopičarenje o vjerskim iskustvima.

jedna na temu zdravstvenog odgoja: link

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

nije on topic, ali nemam kamo staviti link, a dobar je i aktualan članak:
    http://www.bankamagazine.hr/vijesti/...ke-perspektive

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kad se ta suma od 1 000 000 000, čak i da je točna (nemam uvid) podijeli na ajmo reći tri milijuna vjernika (iako se 82% stanovnika izjasnilo kao Katolici, ali idemo reći da trećina koristi usluge Crkve barem povremeno, za sakramente, mise tijekom godine i blagdana, sprovod, vjenčanje itd. ), ispadne da godišnje po glavi vjernika Crkva dobije 333 kn - u što je uključeno održavanje održavanje Crkvi (Katedrale, spomenici kulture), starački domovi za svećenike i redovnice, samostani, rad Caritasa, grijanje, plaćanje svećenika, održavanje okućnice, oprema za crkvu, obnova i održavanje objekata, vrijeme svećenika za ispovijed... i nije neka glavarina? Vjernici još dodatno pomažu rad, inače ne bi bio moguć.

Podijeljeno na svih 82% to je ciglih 250 kn po glavi vjernika godišnje.

Od tih novaca čovjek treba doći u crkvu, koja se ne raspada, koja je topla, zagrijana, uređena, pobojana, u župni dvor koji je isto tako dostojan čovjeka, treba imati orgulje na kojem će svirati muzika ako ništa a ono za vjenčanje i blagdane, kad treba, svećenik će biti vjerniku na raspolaganju za ispovijed, razgovor, od Crkve se očekuje (i ona daje) humanitarni doprinos društvu; kad je bolest ili neka nevolja, ti svećenici hodaju po bolnicama ili domovima - i oni moraju imati cipele, barem jedan kaput, i šampon za oprati kosu... za parking ili tramvajsku kartu.

Kažu da jedan svećenik ima 1000 vjernika na brizi, što znači da mjesečno od 25 000 kn treba sudjelovati u režijama župe (ako nije jedini, a vrlo često jest, dakle grijanje, vodu, čišćenje, održavanje, popravke... crkve, župnog dvora i popratnih sadržaja - koliko koštaju troškovi održavanja i režija stana od npr. 60m2 - e pa pet ili deset puta toliko ili pedeset puta toliko, ovisno o veličini Crkve i popratnih sadržaja - plus radovi na Crkvi su skuplji ako je pod zaštitom, ako je stara i u lošem stanju...), hraniti sebe i eventualno druge oji su u župi (redovnici, časne...), platiti benzin (jer pokapa i na udaljenim grobovima, obilazi sela koja mu pripadaju, popravak, registraciju..), nabaviti potrebno za mise, krštenje, doprinositi Caritasu u župi, i nastojati da bude dobar gospodar svega materijalnoga što mu je na brizi - da ima pokošenu travu, ogradu oko Crkve, da djeca ne izlete na cestu, da su klupe pofarbane, vrata polakirana, vitraji propisno očišćeni i održavani, zvona servisirana... da prati literaturu i uči (košta), da uredi parking župe... nastavi niz. I kad si isplati neku plaću, isto plaća sva davanja, i njegov bruto je kao i naš.

Rekla bih da s tim budgetom svećenik mora biti stvarno oslonjen na milost, što i jestu, da sve drži u redu. Nedavno sam pričala s dva svećenika, koji imaju dar da grade i rade, pa ih sele po župama, jer ne može svaki svećenik promijeniti krov na crkvi (još pod zaštitom kulturnih udruga...), ili dograditi, sagraditi i tako... to su strašne cifre, a opet nijedan ateist ili teist ne bi rado da kad uđe u Crkvu, bilo razgledat umjetninu, bilo moliti se, poginuo jer mu je dio stropa pao na glavu. To je materijalna realnost. I isto tako oni to rade gotovo isključivo od donacija župljana. Skupljaju, mole i dobiju.

Jedno je ne voljeti Crkvu i ne biti vjernik, a drugo biti neprijatelj zbog same činjenice da postoji, i da, kao organizacija kojoj pripada jedan veliki dio naroda (izjasnio se puk kao katolički, to je sada tako, to je broj, i ne može sad ni Papa niti ti niti itko drugi proizvoljno brisati brojeve, kao znam ja njega, nije on vjernik... kad se ljudi izjasne drugačije - i brojevi će biti drugačiji.) ima pravo živjeti i raditi.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Žao mi je što ti odgovaram tek sad, nisam imala prilike učiniti to prije.

Oprosti, nije mi ni na kraj pameti bilo tvrditi kako protestanzizam ne postoji, neprecizno sam se izrazila i žao mi je zbog toga: mislila sam na onaj poslijednji val inkvizicije kada je katolička crkva, u mome gradiću i okolci, krvavo zatukla svaki oblik "hereze" i kontakta s njom. Dakle, uništen u tom mjestu i tom periodu... Meni, kao atei, zanimljiv je taj fenomen "uvlačenja" protestantskih ideja u katolicizam, unatoč svim primjenjenim oblicima nasilja. I ne samo u ovdašnji katolicizam, već se poput nekog spina, prebacio u emotivni sustav ateista (onih koje ja poznajem).

Taj se dio meni, u meni i mom sustavu osjećaja (prije osjećaja nego razmišljanja), ne sviđa. Drago mi je što sam ga prepoznala i definirala. Voljela bih ga se riješiti i ne bih ga voljela prenijeti na svoje dijete. Najjednostavnije: želim da bude sretan kad je sretan, želim da tu sreću dijeli, želim da bude sretan kad su ljudi oko njega sretni, želim da tu sreću osjeća i živi. Ne želim da se osjeća krivim zbog toga.

Shvatila sam ja tebe, samo sam htjela istaknuti da netko ne bi mislio na globalnoj razini da je protestantizam stvarno unisten
    Pisala bih ja, ali kako je vec cvjeta73 lijepo podsjetila ovo nije topic za takve razgovore

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sto se same skromnosti tice, mogu ja biti unutar teme, mislim da ona nije toliko vezana uz vjeru.
    Osjecaj skromnosti, do neke odredjene mjere, svi imaju usadjen u sebe, ali ne kao posljedica vjerskog odgoja nego roditeljskog odgoja.

Naravno, postoje osobe koje ga nemaju, njih se lako prepozna u drustvu, to su one osobe koje gaze preko leseva da bi postigle u zivotu ono sto su zamislile i to samo zato to smatraju da imaju apsolutno pravo da zadovolje svoje zelje i ambicije bez obzira na cjenu.
    Takvih osoba ima i medju vjernicima i imedju ateistima.

Skromnost je i vrlo sirok pojam, sto je to skromno?
    Nekome je skromnost (bubam primjere napamet)

nosenje robe s placa a ne iz butika, dok je drugome nosenje robe iz butika umjesto Benettona, a nekome je nosenje Benettona umjesto Versace-a

ili

jedenje krumpira bez mesa, a drugome peceno pile umjesto lososa, losos umjesto kavijara.....

mozemo tako u nedogled, bit je ta da je skromnost vrlo relativan pojam i da ona ovisi o trenutnoj zivotnoj prilici pojedinca

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A sto se skromnosti duha tice...nije losa stvar zadrzati dozu skromnosti.
    U redu je primiti kompliment za neko postignuce i znati ga prihvatiti, ali osoba bez imalo skromnosti ce na kompliment
    "Bravo, odlican si posao napravio" reci sa zacudjenim izrazom na licu "Pa naravno da jesam, zasto si uopce ocekivao manje?! Pa ja sam najbolji!" i opet ne bi bilo dobro jer bi takva osoba u nama izazvala ovakvu reakciju zar ne?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako bi bila poput sheldona, ne bi.

obožavam v. kesić.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa meni se cini da je najveca skromnost, kad vidis i percipiras primarno osobu, a ne benetton, plac ili versace. vidis naravno i odjecu, ali njom se na zamaras. pa ma kakva bila.

a sto se tice obroka, skromnost je kad znas uzivati i u jednom i u drugom i u trecem.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ifigenija, dobra ti je računica

Međutim ta milijarda veća je od iznosa koji iz držanog proračuna dobivaju Ministarstvo uprave, Ministarstvo turizma i Ministarstvo okoliša zajedno.

Celokupnno ministarstvo znanosti, prosvjete i sporta dobiva 8 milijardi, a to je ogromno ministarstvo s malo više ljudi na plaćama i malo više stavki.

Ta je milijarda puno veća od iznosa koju u Hrvatskoj dobivaju svi pravobranitelji zajedno, ali dobro, oni su jeftini.
    Cjelokupno ministarstvo pravosuđa dobiva 2 i pol milijarde, a u okviru tog iznosa manje od milijarde dobivaju SVI općinski sudovi, općinska i županijska odvjetništva.
    Ministarstvo kulture nema milijardu.

I tako...možeš dijeliti koliko je to po glavi stanovnika, ali ovaj put uzmi u obzir svih 4 i pol milijuna stanovnika Hrvatske.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Vidiš kako vjera rasteže čovjeka! Sad si moram dati truda i proučiti budžet svih organa u Hrvatskoj... da bih mogla komentirati.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ifigenija, nemojmo se zavaravati jer si zaboravila bitnu stvar, a to je cjenik.
    Za svaku misu koju svecenik odrzi njemu je prihod veci od rashoda.
    Misa za pokojnika, neznam kolika je sada tarifa, ali ajmo reci da je 70kn, na misi procita minimalno 7-8 imena.
    Uz to skrabica se na svakoj misi puni i to ne samo kovanicama nego i novcanicama.
    Krstenje, vjencanje, sprovod - sve ima svoju tarifu, u principu nijedna misa koja se odrzi nije "mukte" i sve to vjernici dodatno placaju.

Nisam vidjela nijednog svecenika koji vozi auto mladji od 10 godina, nijedan zupni stan ili ured koji nije uredjen da padnes na dupe, sve je to tip-top a nije da je tako sto nuzno za rad.
    Nisam zajedljiva, neka oni vile grade i raskosne stanove, ali onda nemojte ljudima pricati o skromnosti jer su oni sve samo ne skromni.

Moja sestra je u jednom periodu svog zivota bila doslovno kruha gladna i otisla je u svoju zupu da zamoli za strucu kruha.
    Taj dan je bio dan zupe i zupnik je ocekivao delegaciju, pekli su odojka i sve sto ide uz to.
    On je stajao pred njom i njenim djetetom dok je iza njega stajalo 3 kasete kruha i rekao joj da joj sada ne moze nista dati da neka dodje sutra pa ako mu kruha ostane dat ce joj.
    I mozda on nije kao vecina, ali zelim ti ukazati na razloge zasto mnogi gube vjeru u crkvu i zajednicu.
    Mozda je svecenik u tvojoj zupi pravi humanitarac, ali shvati da nisu svi takvi i da je puno njih kamenog srca i misle samo na sebe i svoje potrebe.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Vidiš kako vjera rasteže čovjeka! Sad si moram dati truda i proučiti budžet svih organa u Hrvatskoj... da bih mogla komentirati.
    Ifi, da ne lutaš od sajta do sajta, odi na Ministarstvo financija, tamo je objavljen godišnji proračun po stavkama. To mi je izvor, sori što nisam navela.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nobel prize for malala

ovo je inicijativa koja bi se trebala podržati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

odličan članak o zdravstv. odgoju u školi: bra-vo roditelji!

I u jednom i u drugom odnosu su osobe, a svaka osoba ima neotuđivo pravo da kreira vlastiti život, pa tako i živi svoju seksualnu orijentaciju. Učenje da nije u redu derati se ulicom "Ubi' pedera!" i palicom ih tražiti po gradu od vaše djece neće napraviti homoseksualca nego osobu. Osobu koja cijeni svaku drugu osobu neovisno o njenoj orijentaciji. Živimo u homofobnom društvu dovoljno dugo, dopustite svojoj djeci da to promjene!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ina niz

danas je global action day for malala

I told my kids—and you should too: Girls’ education is under threat in Pakistan, Afghanistan, and around the world.
    nisam angelina, niti imam brad pitta pored sebe ali mi smo sinoć malo gledati dokumentarce o malali. pa sam svojoj maloj objasnila tko je malala i što joj se dogodilo i kako druga djeca žive i uče.

we are all malala

http://educationenvoy.org/petition
    (vidi video)

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Hvala na linkovima!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Prvi link u zadnjem postu ne radi.

A Sagan je nama (MD-u i meni) vječna ispriracija. Kad smo krenuli živjeti zajedno prva knjiga koju smo imali u duplo je bio baš Kozmos. I ma koliko ta serija bila produkcijski zastarjela stalno joj se vraćamo (imamo original DVD-ove).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nema na čemu, zuska.

ja lijepim ono što mi se čini zanimljivo (i donekle vezano za naš, pretpostavljam, zajednički svjetonazor), pa se nadam da je to ok. ako je nešto neprimjereno ili ako niste suglasne s nekakvim tekstom, samo recite svoje mišljenje (može i na pp).

mojca, evo pravi link
    Posljednje uređivanje od mama courage : 10.11.2012. at 19:10

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Sinoć sam razmišljala o tome što reći kad počnu pitanja, pa sam se sjetila jedne zgodne knjige, (sori ako vam otkrivam toplu vodu). Zove se Theovo putovanje, sličan je koncept kao Sofijin svijet, samo se bavi religijama kroz dječakovo putovanje širom svijeta.

http://www.hena-com.hr/knjiga.aspx?id=113

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Sori, hvala za link, hvala za sve linkove.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

možda će vas zanimati:

Na današnji dan: 11. 11. 1945. – Na izborima za Ustavotvornu skupštinu žene u bivsoj SFRJ su prvi put iskoristile svoje biračko pravo (potvrđeno još 1941. u prvim dokumentima Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke i dobrovoljačke vojske Jugoslavije koji je u to vrijeme imao vrhovnu vlast na oslobođenim teritorijama).

Žene u Švicarskoj pravo glasa dobit će tek 1971., u Lichtensteinu 1984.
    čestitam nam, žene!

i podsjećam na preambulu ustava rh...

USTAV REPUBLIKE HRVATSKE
    (pročišćeni tekst)
    I. IZVORIŠNE OSNOVE

Izražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitim državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:
    - (....)

- u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Državne Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963.-1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izrađenom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Hvala na podsjećanju, čestitam im/nam! (ponosni smajli)

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Eto, kako smo bili progresivni!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

švicarska je jedna od zadnjih europskih zemalja koja je na državnoj razini uvela ženama pravo glasa. to pravo su ženama (ako se ne varam, nakon trećeg pokušaja) referendumom dodjeli muškarci.

evo kako su izgledali plakati 1920. koji su govorilo o tome da se ženama ne treba dati pravo glasa, da će otići u politiku i zanemariti svoje majčinske obaveze: link.

inače, gledano po kantonima 1971. , za pravo glasa su najviše glasali muškarci u francuskim kantonima, a protiv su glasali muškarci u ..... katoličkim kantonima srednje švicarske (link)

koji su bili argumenti protiv:
    da je to ideja koja je došla iz inozemstva, tj. potpuno nešvicarska, koju su uglavnom odbijale i same žene , koje nisu bile zainteresirane, jer su svoje mišljenje ionako indirektno preko muža mogle izreći. onda kako je politika prljava rabota u kojem će ženama biti teško sačuvati dostojanstvo. izgubit će svoju ženstvenost.

također... ajme... (prevodim pa umirem od smijeha), postoje i negativne posljedice za muškarce, koji će zbog većeg broja žena sada biti diskriminirani. također se navodio argument da je sama država - muška institucija koju žene PRIRODNO ne mogu potpuno shvatiti.

(poznato vam zvuči, a?)

a vidite sad, 40 godina kasnije u švicarskoj vladi od 8 ministara, njih 4 su ministrice: link

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Zbilja su bili u pravu za ženstvenost. Vidiš da samo jedna nosi suknju.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja cijeli dan pjevusim 'i ona sto je zivjela k'o zadnji rob, sa vise snage vjeruje u novu dob'
    sad barem znam zasto, hvala MC na linkovima

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku

inače, gledano po kantonima 1971. , za pravo glasa su najviše glasali muškarci u francuskim kantonima, a protiv su glasali muškarci u ..... katoličkim kantonima srednje švicarske (link)

koji su bili argumenti protiv:
    da je to ideja koja je došla iz inozemstva, tj. potpuno nešvicarska, koju su uglavnom odbijale i same žene , koje nisu bile zainteresirane, jer su svoje mišljenje ionako indirektno preko muža mogle izreći. onda kako je politika prljava rabota u kojem će ženama biti teško sačuvati dostojanstvo. izgubit će svoju ženstvenost.

također... ajme... (prevodim pa umirem od smijeha), postoje i negativne posljedice za muškarce, koji će zbog većeg broja žena sada biti diskriminirani. također se navodio argument da je sama država - muška institucija koju žene PRIRODNO ne mogu potpuno shvatiti.

(poznato vam zvuči, a?)
    jedna moja prijateljica koja je sudjelovala u referendumu kao aktivistica (za za, naravno) pričala mi je kako su u tim, katoličkim kantonima na javnim tribinama dovlačili žene koje su slušale i žene koje su pričale kako im to pravo glasa ne treba....

čestitke, naravno

smatram kako vrijeme žena tek dolazi, ne zato što su "viši rod", već zato što su šutjele tisućama godina i sad, konačno, imaju priliku progovoriti i biti slušane
    Posljednje uređivanje od puntica : 11.11.2012. at 21:18

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, MC, imam taj jedan tekst koji bi ti bio prezanimljiv (i ostalima koje zanima) o tome kako je religioznost po pojedinim europskim državama utjecala na razvoj stranačkih sustava pa onda i razvoj javnih politika, ali u fokusu je razvoj obiteljskih politika i odnos prema majkama i zaposlenim ženama, ali nemam link na njega, imam ga na kompu.
    Kako da ga sheram s vama?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Zanimljiv članak o pravu djece na slobodu od religijske indoktrinacije:
    http://www.protagora.hr/Kolumna-clan...to-nigdje/265/

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, MC, imam taj jedan tekst koji bi ti bio prezanimljiv (i ostalima koje zanima) o tome kako je religioznost po pojedinim europskim državama utjecala na razvoj stranačkih sustava pa onda i razvoj javnih politika, ali u fokusu je razvoj obiteljskih politika i odnos prema majkama i zaposlenim ženama, ali nemam link na njega, imam ga na kompu.
    Kako da ga sheram s vama?
    mozes li ga podici na gugl dokse pa staviti ovdje link?
    ako ne mozes, posalji ga meni na roda at roda mail

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Dovoljno je bilo da pročitam prvi odlomak pa da odustanem od daljnjeg čitanja. Prestrašan fašistički, diskriminirajući ton. Zabranimo ljudima pravo na vjersku slobodu, pravo na odgoj u skladu s našim vrijednostima ! Ako nam je čak i Bog dao pravo da odgajamo svoju djecu kako želimo i da vjerujemo, odnosno ne vjerujemo, tko je ovaj da nam uskrati to pravo ? Prestrašno.

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Dovoljno je bilo da pročitam prvi odlomak pa da odustanem od daljnjeg čitanja. Prestrašan fašistički, diskriminirajući ton. Zabranimo ljudima pravo na vjersku slobodu, pravo na odgoj u skladu s našim vrijednostima ! Ako nam je čak i Bog dao pravo da odgajamo svoju djecu kako želimo i da vjerujemo, odnosno ne vjerujemo, tko je ovaj da nam uskrati to pravo ? Prestrašno.
    Ovaj neće nikome uskratiti nikakva prava na vjersku slobodu, već propitkuje treba li se malu djecu zaštiti od utjecaja religije i religijskih skupina.
    Pa i sam Ustav RH, čl.40., jamči slobodu vjeroispovjedi i prakticiranju te iste. Ali obrati pažnju na čl. 41., pa pokušaj opravdati Vatikanske ugovore.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/232289.html
    Posljednje uređivanje od Ljufi : 12.11.2012. at 09:14

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Vrlo zanimljiv članak. Samo me zanima kako bi reagirala da se pojam vjernik u tom tekstu zamijeni sa nekim drugim pojomom na čija prava si osjetljiva. Licemjerni ste svi koji klimate glavom na ovaj članak, a osuđujete govor mržnje prema nekim drugim skupinama, e sad vi recite što hoćete. Eradikacija, indoktrinacija, zakonsko ukidanje, takav rječnik treba vam služiti na ponos i slavu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Govor mržnje.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se slažem s doroteom. U redu je kritizirati Crkvu, postupke vjernika, propitkivati bilo što. I sama to radim. Ali nije u redu, primjerice, pisati sakramente pod navodnicima, ili krštenje nazivati trivijalnim obredom. Jedno je što su ljudima to bitne stvari, a drugo je što filozofija kršćanstva nije nimalo trivijalna pa ni obredi nisu trivijalni. Kad napišeš tako nešto, ili si nad.kan, ili ne znaš. Pa ono - piši ako ti je milo, ali da ćeš me oduševit - nećeš.
    I ne znam kako vjernici ne bi odgajali svoju djecu u vjeri, kao što ih ja odgajam po svojim uvjerenjima. Najbolje da i emsi zabranimo da maloj govori o ženskim pravima.
    Posljednje uređivanje od vertex : 12.11.2012. at 11:19

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •