Hvala puno svima na informacijama
Printable View
@babymib: znaci vi ste radili micro Tese? stvarno se nadam i vjerujem u vas daljnji uspjeh :fige: Mozes mi molim te javiti se privatnom porukom (jos uvijek ne mogu poslati, kaze da nema dovoljno prava) ili tu napisati, kako ti lakse..
- jel dr. Emre dolazi i u Sarajevu u New life kliniku mozda nekada izvesti micro tese? Imas li njegov kontakt mail da mu se javim..
- sto je s terapijom, jesi morala sto vec uzimati i jesi ti uzimala terapiju u drzavi u kojoj zivis ili si od njega dobila sve?
Sorry na toliko pitanja..
@Ninilana: hvala na i tebi na opsirnim informacijama! U kojoj ste vi sad fazi?
Pozdrav ,
Nisam bas vjesta na ovom forumu pa sam se mozda zakacila na neciju poruku
Uglavnom mi smo trudni ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Mikro tese ljudi radite ❤️ I ne odustajteee
Mi smo isto iz Bg. Meni je dr bio Sulejman Tosun, a stimulaciju nisam osetila..normalno radila...izlazila...3 ili 4 puta isla na folikulometriju i isto toliko puta proveravala nivo fsh, lh.
HSG su ti oni trazili? Ja sam na kosultacijama imala samo hormone i dr me je pregledao...i to je bilo sve.
Ostale analize nisam radila.
e zapravo su i meni na hormone i briseve i pregled rekli to je ok, ali sam naglasila da sma imala neke folikularne ciste i da mi je dr u bgd tražio da odradim hsg za svaki slucaj, pa se doca složio tj bio je u fazonu ako želiš ok. Takođe sam na nalazima koje su mi iz Embryolaba u Solunu tražili ustanovila da imam onu mutaciju za trombofiliju MTHF C677 (heterozigotni nosilac) i ginekolog u Turskoj je u fayonu to ima 50% populacije ali ja volim da unapred budem sigurna i da je sve vezano za to ok pa ću i ostale trombofilija testove da odradim unapred.
Možeš li da mi kažeš kaka ti je bio plan stimulacije (meni je napisao gonal ili nesto na F mislim 3000UI ako se ne varam moram ponovo da pogledam), i kod koga si u Bg-u isla na pracenje folikula?
Mi nismo radili micro TESE jer su u ejakularu našli nekoliko spermatozoida, i to tom njihovom metodom peletiranja, to kod nas ni ne rade. Emre ne dolazi u Sarajevo koliko znam već par godina, ali veruj mi ako rešiš Istanbul uopšte nije daleko, mislim avionom si tamo za manje od sat i po vremena.
što se tiče terapije ja još nisam išla na stimulaciju to nas očekuje sad na proleće...ali planiram kao i Detelina da radim praćenje ovde pa da u nekom trenutku idem tamo jer mi nije baš zgodno da budem tamo tako dugo
p.s. ja sam nova pa mislim da mi nije još dozvojeno da šaljem te privatne poruke
Cao Sonja8444,
do sada nismo imali intervencije mi smo za azoo saznali prošle godine tek.
LH i FSH (23 i 10) su bili povišeni testosteron u granicama normale i od urologa iz Bgd dobili 3 meseca terapiju, davala sam mu BREVACTIDE 2x nedeljno-i posle toga na spermogramu i dalje 0. Tada predlažu neku od intervencija, i ja tad insistiram da uradimo mikrodelecije y hromozoma i kariotip jer sam to sve pronalasla na nasim i stranim sajtovima, prosto da su nam to odmah tražili ne bi bilo ni potrebe za hormonima jer je kod nas razlog mikrodelecija na y hromozomu. Tada sam resila da idemo dalje i odlučili se prvo za Solun, tamo predlagali donaciju, i onda je izbor definitivo pao na dr.Emre. Objasnio nam je da kod velikog broja muskaraca postoji mikrodelecija na y hromozomu (yzfc region) ali da oni nemaju nuzno azoo vec npr crypto ili oligospermiju i da njima tu analizu nikada ni ne traze da urade pa je i ne otkriju.
Parovi o kojima sam čitala na internetu su uglavnom imali uredan kariotip i mikrodelecije i bilo mi je teze jer nisam mogla da nadjem nikog sa identicnim problemom .Volela bih da mi je to neko ranije rekao ili da sam imala da procitam to negde i zato sam i odlucila da pisem na nekom od foruma...
I meni je Ob.Gyn tamo pogledao hormone i uradio pregled i rekao mi da mozemo da radimo stimulaciju kada zelim. Ja sam pitala da uradim ipak i HSG za svaki slučaj jer sam u prethodnih par godina imala neke folikularne ciste i on je rekao da mogu i to da odradim. Takodje su mi iz Embryolaba tražili gomilu nekih analiza i tu sam ustanovla da sam hetefozigotni nosilac mutacije MTHFR C677 za koju ginekolog kaze da je ima 50% zena ali ja ipak zelim da odradim i ostale trombofilije. Tako da kada to završim i kada muž ispije suplemente idemo ponovo.
Mene zanima kakav si program stimulacije dobila i kod koga si u Bg isla na praćenje?
draga babymib, hvala ti na odgovoru!
New York- cestitaaaaam :) :)
Joj ljudi kak je ovo tesko: uopce odluciti gdje ici, jer covjek zeli max.iskoristiti i ne pgorijesiti pri odabiru, pa makar i tu jednu jedinu sansu za bebu..
@babymib: U svakom slucaju, htjela bi kontaktirati dr. Emre,si ga kontaktirala putem mail-a, facebook-a ili instagrama? Vidjela sam da ima stranicu svoju i tamo je mail naveden pa bi mu se tako javila...
Prema ovome sto sam citala od vas, prvi put se ide na konzultacije i odredi u dogovoru s njime terapija. Valjda on bude na prvim konzultacijama, a ne netko drugi?
I onda ako se nesto spermatozoida nade, jedino se tamo ide na oplodnju, jel tako? Nema mogucnosti prijenosa u drugu drzavu, jel?
Kontaktirala sam i New life kliniku, tamo radi micro Tese dr. Mustafa.
Ima li mozda netko iskustva s njime?
MR85,
kontaktiras ga putem maila jako je profesionalan sve će ti odgovoriti, samo pisi na engleskom i posalji sve sto imate od analiza. mail je emre@emrebakircioglu.com, i naravno pri konsultacijama se vidjate sa njim i videćeš oduševićeš se kako će ti sve lepo objansiti.
Ako tamo nadjete spermatozoide tamo i radite ICSI koliko znam to vazi za svaku zemlju, moguce je da postoji i neka mogucnost prenosa ali ja za to ne znam. A odakle ste vi?
Meni je terapija bila GonalF 300 od drugog dana ciklusa, posle sam pocela da koristim pored gonala i cetrotide...to mi je moja dr rekla kada da pocnem na osnovu velicine folikula i nivoa LH. Isla sam kod dr koja se inace bavi VTO, nekako mi je bilo sigurnije da mi folikulometriju radi osoba koja se time bavi svaki dan. Znam je od ranije tako da je pristala da me vodi, iako ne radim VTO kod njih.
Hvala na odgovoru, iz Hrvatske smo.
Vrijeme curi, i zelim sto prije saznati informacije, tako da cu odmah sada poslati mail njemu, a takoder i dr. Tanselu.
Prati molim te da li ti forum dozvoli privatnu poruku kako bismo se mogle eventualno cuti i tako..Jer sigurno ce me i zanimati detalji terapije i da li je bolje paralelno stimulirati mene ili prvo samo njemu dati terapiju
Znaci kod vas hvala Bogu nadeni bez micro Tese,a do tada je svaki spermiogram pokazivao 0? A isto ste imali kao mi dijagnozu: neopstruktivnu azo?
Mislim da je i meni upisao GonalF ili kao neki na F... doze ne mogu da se setim ali imam ispisan taj plan... Istog sam misljenja da pracenje treba da radi ginekolog koji radi vantelesne upravo da bi dobro ispratio razvijanje folikula. Jel si isla negde privatno ili drzavno pitam cisto jer nisam jos smislila gde cu ici za to u Beogradu... i kad vi idete na transfer? jel imas pre toga neku pripremu ili kako ti sad to funkcionise?
Dr.Tansela mozete kontaktirati putem mejlainfo@drtanselkaplancan.com ,nama je vrlo brzo odgovorio.
Ok, ja sam prvi put na bilo kakavom forumu i nemam pojma kako to funkcionise ali naucicu :)
Evo Detelina je vec dosla do stimulacije i svega pa mozes da vidis i kroz njene postove kako ide, a to da li cete u isto vreme da radite ili prvo on pa ti to je samo vaša odluka ali naravno mozes da se konsultujes i sa doktorom. Nemoj da panicis i da zuris vreme nece pobeci, naravno ne mislim da odugovlacis preuzmi situaciju u svoje ruke ali bez pritiska.
Jeste nasa dijagnoza je do turske bila neopstruktivna azoo uzrok nadjen genetski, a tamo promenjena u cryptoazoospermiju. Ovde je na 3 spermograma bila 0. Kod nas je nadjeno nekoliko komada ali se nadamo vecem broju sledeci put kad odemo.Ukoliko bude trebalo uradice i micro TESE na dan aspiracije, bitno je da znamo da ih ima :)
Hvalaaa❤️❤️
Da❤️❤️❤️❤️ Mozda dva puta dobijes por jer me nesto zeza pa pisem jos jedno ... u Munchenu Kinderwunsch centrum Pasing ...
Ljudi sretno svima ❤️
Ovo je teska situacija za sve i zato hrabro i naprijed
Hej .... ne moras ici u stimulaciju odmah ... bolje je napraviti mikro i zalediti ako nadu jer ako ne nadu stetis bzvz tijelu sa hormonima i bacas novce .. mi smo isto tako .. 27.11 micro tese, spermici zaledenl i 24.12 krenuli sa stimulacijom .... moj muz je isto imao neopstruktivnu tako da ima nade za sve ❤️
Pa meni su rekli za fet da ide sa stimulacijom..estradiol od drugog dana ciklusa i kada endometrijum bude preko 8mm da se pocne sa progesteronom. Ne znam da li je to standardni protokol za fet...ili ne...
Lora2, Babymib, New York i detelina- hvala puno na pomoci i odgovorima!!!! Ako se jos necega sjetim, pisem tu.. u meduvremenu cekam mailove od oba dr. iz Turske, u nadi da ce nam moci pomoci :heart:
Daj Boze da svi budemo imali srece i da nam se najveca zelja ispuni!!!!!
Ljudi, odgovorio mi je Dr. Emre, cekam jos od dr. Tansela odgovor :) :)
Micro tese kosta: 1500 eura
Da li ima ljudi iz Hrvatske koji su isli do Istanbula kod nekoga od njih? Pitam zbog tehnickih stvari, prijevoza (avion), hotela, itd.
@New York- imate privatnu poruku (odite na svoj profil- inbox) pa ako mi se mozete javiti..
Evo ekipa, u subotu je muž imao microTESE. Nema zrele sperme ali kao i kod Saky ima puno spermatida. Dakle naša diagnoza je MA (maturation arrest) a ne SCOS kao što su rekli u Cita. Slijedi nam ROSI. Četiri embriologa su pregledavala uzorke do 1 h a operacija je završila u 9:20 (počela u 8). Htjeli su da se jako brzo vratim na stimulaciju ali ne mogu zbog posla. U 8 mj dolazim na stimulaciju, doktor je rekao 11 dana. Šanse za trudnoću imamo ali su manje nego u slučaju pronalaska zrelih spermija. Doktor Erbil kaže da sam mlađa od većine žena s kojima radi i imam jako dobar AMH pa samim time imamo bolju startnu poziciju od mnogih. Odmah nakon operacije mi je Dr. Erbil gledao jajnike na ultrazvuk. Rekao je da su jako dobri pogotovo desni jajnik. Jutros su mi vadili krv za svašta a za sat vremena ću na rengen. Dobila sam vitamine koje moram uzimati svako jutro.
Muž je operaciju podnio izvrsno, ne boli ga, bolnica je fenomenalna, soba, osoblje....nemam riječi. Kaže da ga manje boli nego prošli put u Splitu. Za tri mjeseca muž mora vaditi krv i poslati doktoru nalaz jer ćemo pratiti testosteron. U budućnosti može doći do pada test. radi operacije pa ćemo znati ako bude trebao uzimati testosteron kako bi bolje funkcionirao u globalu.
Objasnili su nam što sam i sama čitala pa mi to uljeva povjerenje. Nakon moje stimulacije i kupljenja jajnih stanica i one se zamrzavaju, dva do tri mjeseca se radi priprema, genetsko testiranje itd., elektrošokovima se potiču spermatidi na titranje. Uglavnom jako je kompliciran postupak i traje duže nego normalan IVF.
Da ne kopate po forumu:
Rođen kriptorhičan, operacija spuštanja u 6 godini. Prije terapije:
FSH 48, LH 26, T 11.2, inhibin b <0.01, estradiol se ne sjećam ali u ref. Intervalu.
Terapija 6 mj, inhibin porastao na 26.5 a ostali hormoni se snormalili.
Ninilana to su dobre vesti,bitno je da ima dobrih spermatida sto znaci da i dalje postoje sanse.
Reci mi,doktor je na osnovu nalaza hormona odmah doneo odluku da je vreme za operaciju?
Koliko dugo traje oporavak,kad se mozete vratiti kuci nakon operacije?
I ako mozes reci nam koliko vas je sve kostalo,ukljucujuci i tvoje preglede.
Ovaj put ga skoro ništa ne boli, tjedan dana ne radi a već sljedeći tjedan može nazad na posao. Mjesec dana nema sporta, dva tjedna nema sexa. S obzirom da je prošao već jedan 'microTESE' možemo usporediti. Ovaj put se puno bolje osjeća. Kaže da nema osjećaja 'utega' kao prošli put. Kaže da osjeti koliko je bolje napravljena operacija nego u Cita. Za troškove ću vam napisati kada se vratim doma i sve saberem.
Isti dan nakon operacije je pušten u hotel.
Cao svima! Ninilana puno mi je drago zbog vas. Moze li neko da mi kaze, posto ja prvi put cujem za to, koliko opada nivo testosterona posle Tese? Da li je neko merio? Moze li se to uopste posle nadoknaditi, posto je nama svakako tesko polazilo za rukom da ikako povecamo testosteron. Uvek je oko 2. Fsh je bio 27 pa spao na 15 posle terapije. Znaci toliko je bio pre tese. Zna li neko neki provereni lek na prirodnoj bazi za podizanje testosterona? Svi ostali hormoni su ok. Moraceno uskoro izvaditi opet.
I da li neko zna da li ovim zahvatom moze da se poremeti prolaktin?
Zaboravih da kazem da je kod nas uvek prolaktin bio u redu a testisteron nizak, a fsh visok.
Svi koji su imali zahvat, uspiješan ili neuspiješan moraju paziti dvije stvari. Prva je kontroliranje testosterona jednom godišnje i po potrebi uzimati gel ili inekcije (jednom u pola godine). Druga je ići u urologa jednom godišnje isto kao što žene idu na godišnji pregled u ginekologa i odraditi color doppler. Mene je osobno oduševilo kada nam je doktor rekao da se čujemo za testosteron jer je u skladu sa onim što sam se informirala i znači da je temeljit i mari za zdravlje.
Testosteron može pasti, ne mora. Ako padne treba uzimati nadomjestak.
Nakon mesec dana terapije fsh je 0.3, a lh je 0.93, testosteron je 15. Ranije je fsh bio 20.6, lh 14.46 a testosteron 6.10. Da li neko moze da mi kaze da li su rezultati u redu, obzirom da su ispod granice?
Molim vas moze li neko da mi kaze, da li je pre Tese imao mali testosteron i da li je posle tese merio. Koliko to opada? Ja sam to tek saznala i ne smem ni izmeriti posto je i tada bio ispod granice. A citam koliko je rizcno primati testosteron a jos rizicnije kad je mnogo mali! MM je pio adriol testocaos ali nista mu nije znacilo. To je bilo pre tese. I nama Vinka uopste nije rekla da ce mozda testosteron pasti i da kontrolisemo. Razlocarala sam se totalno u nju. Izvinite sto vas smaram, ali puno se nerviram. Pozdrav.