Gripa, ha?
Jesu vam rekli koliko pretpostavljaju da bi trebao ostati u bolnici?
Oprosti, vjerojatno mi je promaklo :oops: , koliko mališa ima godinica?
I da, niš' ne hvali - tu smo jedni radi drugih :yes: !
Printable View
Gripa, ha?
Jesu vam rekli koliko pretpostavljaju da bi trebao ostati u bolnici?
Oprosti, vjerojatno mi je promaklo :oops: , koliko mališa ima godinica?
I da, niš' ne hvali - tu smo jedni radi drugih :yes: !
Danas je ujutro imao 37.3 i poslije cijeli dan 36.9. Htjeli su danas obaviti eeg i ekg al nisu dobili termin (dosta ih je trebalo ici prije) tako da se nadam da cemo sutra obavit taj dio. Briseve jos nismo dobili.
Po doktorima mi se cini da nece prije petka doma. :( Znat cemo vise kad dodu nalazi.
Bojala sam se prije al sad sam sva preplasena zbog svake njegove buduce temperature. Najvise me strah da se napad ne dogodi dok sam sama s njime ili jos gore dok ga vozim il nesto. Ok snasla bi se, al sad mi se 1000misli mota po glavi. Samo neka nalazi budu dobri.
E da on ima sada nesto malo vise od 2 god i 10mj.
Da te utješim, neka statistika kaže da su konvulzije najčešće između 17. i 28. mjeseca života. To znači da ste sa svakim danom bliži kraju. Nekad je granica bila tri godine, dakle s tri se statistički još više prorjeđuju, tj. vrlo su rijetke, a s pet bi trebale prestati.
Tako sam ja sebe tješila. S tri i pol je imao zadnje nadam se i posljednje. S pet i pol na neurologiji su se pozdravili s nama i polako zaboravljamo to razdoblje života.
Drži se, prolazi :love2:
:love: Da kazu do trece godine najcesce a kasnije eventualno do 5-6.
Doma smo!!! :-D:-D:-D:-D
Hvala Bogu :) !
I ja kazem :) On nema temperaturu, malo jos smrca ali dobro je :)
Naletila sam na nesto sto me zaintrigiralo: "Vrh javljanja febrilnih konvulzija su mjesecisiječanj, lipanj, kolovoz i studeni"
Maleni ih je imao u lipnju, studenom i sijecnju. Nevjerojatno. Nigdje nisam nasla zasto bas tada.
Terapiju nam nisu dali jer su misljenja da se ne radi o epi.
Htjela sam pitati, koliko kosta pregled kod Sabola? Mi smo bili jednom ali jos 2008. radi sb i odusevljena sam njime.
Pročitala sam temu i moram vam se pridružiti, nažalost nakon napada febrilnih konvulzija kojeg je moj L. (star 2 i pol god.) imao prošli tjedan prvi put. Drago mi je da vidim da su mame koje su se dugo javljale na temi - Tratinčica i Freja, još uvijek tu sa nama roditeljima, koji sada prolazimo kroz tu traumu.
Sve do sada smo se uspješno borili sa temperaturom, a imao je i po pet dana temeperature koje su rasle do 39,6. Ovaj put je sve počelo posve bezazleno u 18,30 je imao 39,1 dala sam mu sirup, a u 20,00 pred spavanje 38,3 i zbog toga mislim da sam djelomično ja kriva jer nisam tu temperaturu shvatila ozbiljno. U 23,00 sam mu mjerila temperaturu, imao je 38,8 i dala sirup (Panadol baby) ali ga nisam krenula hladit i mislim da sam tu pogriješila. Neka ova moja priča bude škola za druge roditelje - ne dopustite kod male djece temperaturu, skidajte je na sve načine. Nemojte si priuštiti ovo što se nama dogodilo.
Napad je bio jednostavan, trajao je kratko ne duže od par desetaka sekundi, tresao je cijelim tijelom i izvrnuo pogled. Mame drage, možete samo zamisliti kako sam se osjećala.
Mi smo u obitelji imali slučajeve feb. konvulzija - moj bratić po mami ih je imao, pa sam ja o tome čula, a i čitala sam malo na internetu. Na svu sreću, jer sam kad se to dogodilo pretpostavila da su febrilne, stavila sam ga na stranu, vikala mužu da bude uz njega, nazvala hitnu i otrčala u kupaonicu da namočim prekrivač da ga ohladimo. Na svu sreću brzo je došao k sebi i jako je plakao. Hitna je došla u roku od 10 min. On je cijelo vrijeme plakao, a ja sam ga držala i pokušavala smiriti. Primili su nas na Rebru na Hitnoj i ujutro odveli na Neuropedijatriju. Morali su isključiti meningitis i epilepsiju. Svi nalazi su bili dobri. Krv, EEG, EKG, brisevi, jetrene probe sve ok. Nakon tri dana su nas pustili kući.
Moram reći da su na Neuropedijatriji na Rebru stvarno dragi i nježni prema djeci - govorim o doktorima. Sestre se mijenjaju pa niti neznam koja je koja, ali su doktor i doktorica u viziti bili uvijek isti i kažem super su prema djeci. Lijepo je i sjeo s nama i porazgovarao, mogli smo pitati što smo htjeli i nije se žurio. Objasnio nam je sve....rekao da ćemo na otpustu dobiti upute i tako je i bilo.
Ali...
Teško je sada poslije toga. Vi koji ste to proživjeli znate. Nemogu spavati, samo o tome mislim, dođe mi da plaćem... Imam prijateljicu koju stalno gnjavim, samo da podijelim s nekim, jer nemogu to pričat mužu, jer je i njemu isto. Znam ja sve, racionalna sam, ali stalno mi se vraća u misli što sam pogriješila, analiziram, što za ubuduće, ma znate...Eto ako ima kakav savjet, neko pozitivno iskustvo.
Freja, Tratinčica, recite da je vašim mališanima prošlo, samo da se utješim...
Draga Kolu, žao mi je što ste u našem društvu. Bilo bi bolje da niste. Ali što je tu je.
No najprije da se osvrnem na ovaj dio tvojega posta. Mislim da nisi mogla ništa više učiniti. Tim više što su vam ovo prve konvulzije (nadam se i jedine!). Nisi mogla znati da će se to dogoditi i iskreno sumnjam da bi hlađenje to spriječilo. Možda da, možda ne. Konvulzije nastaju uslijed naglih skokova u temperaturi, i to ne samo prema gore, nego i prema dolje, što znači da se mogu dogoditi i uslijed hlađenja. Nama se upravo to dogodilo u jednom od naša četiri slučaja. I dali lijek, i hladili i svejedno dobili konvulzije. Na žalost, konvulzije su prilično nepredvidive i nema smisla sebe kriviti (i ja sam kroz to prošla, ali sad znam da nisam mogla ni znala bolje nego što jesam).
D sad ima 6,5 godina, a s 5 smo otpušteni s neuropedijatrije, tj. više se ne pratimo kod njih. Zadnji put je konvulzije imao s 3,5.
Drži se, ako su nalazi u redu, do pete godine sigurno prolazi ;)
Hvala puno na riječima podrške. Nekako stalno mislim da sam ja kriva i da nisam dobro reagirala i na vrijeme. Sada mi je sve još friško pa nikako da dođem k sebi, iako sam kad se to dogodilo bila relativno prisebna.
Bojim se sljedeće temperature. Bojim se dok je u vrtiću, imam osjećaj da ga ne bi trebala nikud pustiti, da ga trebam imati pod kontrolom cijelo vrijeme. Znam da to nije potrebno i da moramo nastaviti dalje normalno, ali velim friško mi je pa nikako da se smirim.
Ma biti će to dobro, raditi ću najbolje što mogu pa što bude. I doktor je rekao doslovno "Nemožete sve imati pod kontrolom" Ja sam po prirodi takva da volim imati stvari pod kontrolom, pa me to zato još više uznemirilo.
I mi smo friški s konvulzijama nažalost. sve je počeo prošlu nedjelju jakim povraćanjem. sljedeće jutro smo vadili krv, krvna slika je pokazala nešto sitno povišene leukocite i smanjene granulocite na što naša dr zaključuje da je riječ o crijevnoj bakteriji. Mali dobio sirup Sinersul (da sinersul nemojte me niš pitat!!!!), Linex za proljev. Stigli doma,dam ja njemu pola žličice tog sirupa kak mi je dr rekla. mali u roku pola sata crven u licu,mjerim temp,38.7, dam mu panadol i on zaspi. probudi se nakon 20 min, čudno me gledajući... odjednom zabacuje glavu unatrag u par navrata i izvrće oči unatrag... gleda u mene ali me ne vidi,totalno ukočen pogled, ja ga zgrabim k sebi,koče mu se rukice i nogice,grči se cijelo tijelo, on nešto nesuvislo mrmlja... u 2 min smo bili u autu i jurili na zhitnu. u autu je napad polako popuštao, on je počeo ponavljat riječi za mnom... tijelo mu se odgrčilo i omlohavilo.nije mogao stat na nogice :((((( Hitna nas odvezla na Rebro. Tamo dobio bocu infuzije jer je bio malo dehidriran, i šalju nas na zaraznu u dnevnu bolnicu jer na Rebru nije bilo mjesta. Tamo sam cijelo vrijeme bila s njim u sobi. Na rukici infuzija čitavu noć, na nogici kopčica za mjerenje otkucaja...:((( Temperatura čitavu noć 39, ne skida ju ni ibuprofen ni lupocet. Ako skine,skine za 2,3 stupnja i opet sve ispočetka. Prošla je nekako i ta noć, s obzirom da nije više htio ni piti na papati dobio je 4 boce infuzije,ujutro sam ga vodila na tuširanje i malo se stanje smirilo. Išli smo na EEg glave, nalaz uredan ali pod temperaturom. Popodne smo otpušteni kući, dijagnoza Rota virus sa komplikacijama febrilnih konvulzija, rečeno nam je da se javimo još jednom neuropedijatru za još jedan EEG glave za svaki slučaj, dobili klizmu dijazepama i rekli mi da svaki put kad bude imao temp 38.5 ili veću da mu dam klizmu preventivno napadu!
Mali je strašno iscrpljen, već 2 dana samo spava,slabo se igra, užasno slabo papa.... ali evo danas nakon 4 dana od virusa i napada stanje mu se malo poboljšava.
Užasno me sve ovo uznemirilo,znate i same kakav je osjećaj kad dijete prvi put ima napad, mm i ja smo cijelo vrijeme u vozilu Hitne plakali.... bilo nam je strašno. Mislila sam da mi dijete ima paralizu , da umire....:((((((( sada se bojim svake temperature, bojim se ostavljat ga u vrtiću. Užas.
Nego mame recite mi imate li kakvog dobrog neuropedijatra za preporučit gdje bi išli na EEG glave?
i pitanje za mamu kolu : Jeste li mogli biti s djetetom na Rebru cijelo vrijeme ili samo preko dana?
zaboravila sam napisat.,maleni mi ima 3 god za desetak dana.
Mi smo bili kod dr. Cvitanović i dr. Gjergja u Vinogradskoj. I bili smo jako zadovoljni.
iva1602, žao mi je :(
Teško je, ali treba nastaviti normalno živjeti. Nema garancija da će se ponovo pojaviti niti da se neće. Ja sam uvijek znala pomisliti da to ipak nešto što će dijete s vremenom prerasti i da se ne može usporediti s uistinu ozbiljnim boleštinama. To mi je pomagalo da se saberem i realno gledam na stvari.
da li je to ona doktorica Gjergja Juraški? nju trebam i s jedne druge strane, izgubila sam bebu pa moram na genetsko savjetovanje... mogli bi obavit sve odjednom,hm!
Iva, Kolu dzite se.
Iva tebi sam pisala vec drugdje :love2: :heart:
Kolu ne krivi sebe. Nama je receno da se one sprijecit ne mogu, samo ublazit. Mi smo dokaz. Druge je dobio nakon sto su ga otpustili sa hitne, nakon pretraga i svega na parkingu bolnice, a kod trecih je dobio i ljek i kupali smo ga a tempica je bila relativno niska. Jedino na prvima smo mogli reagirat naknadno jer je tempica nastupila u napadu. Ne krivi se, poduzmes sta mozes a ostalo nazalost ne ovisi o tebi :(
Svima ovdje zelim da se ne ponovi nikad vise.
Lovre je za rođendan bio na zadnjem pregledu kod dr. Sabola - ne trebamo se više pratiti! Nadam se da smo gotovi s ovom pričom...
Iako je konvulzije (prve i jedine) imao s 3g i 10mj, svaka njegova temperatura nama je trauma. Svaki njegov "prazni" pogled mene dovodi do panike... Ali to je jednostavno tako, naučiš se živjeti s tim.
A slika Lovre u napadu, sjećanje na misli da ću izgubiti svoje dijete... sve to polako blijedi.
Anuška ima 14mj. Do sada je imala temperaturu nekoliko puta. Nevjerojatno, ali istinito - oko njene temperature se ne brinemo baš previše.
Mame, držite se!
Nisam gledala forum preko vikenda jer imam pune ruke posla da nadoknadim što preko tjedna ne stignem. Žao mi je što nisam prije odgovorila. Cure, hvala na podršci.:love2:
iva1602, ja isto osjećam strah, ali kako vrijeme ide malo mi je lakše, evo sad je točno dva tjedna od napada. Danas je krenuo u vrtić prvi put nakon toga. Nosila sam vrećicu lijekova, panadol baby, dalsy i klizme. Teta nama pojma što je što, tek je počela raditi (vrtić radi mjesec dana) valjda će joj med. sestra još objasniti.
Moj L. je nasreću imao običnu virozu sa temperaturom, tako da je on već sljedeće jutro bio posve ok. Noć je doduše bila teška, temperatura je rasla, a ja sam dežurala.
Ja sam na Rebru, kad su rekli da mora ostati, rekla da je ostajem s njim. Doslovno tako. Rekla sam da ću sjedit pored njega ako treba. Dežurni doktor nas je htio odgovoriti i počeo navoditi ove i one razloge, ali ja sam inzistirala i tražila sam ili apartman ili da sjedim uz njega. Imali su apartman i smjestili su nas u njega.
Kolu, nase tete u vrticu su prosle jos jedan dodatan tecaj nakon sto je maleni imao konvulzije. I dobile upute kako reagirati i od svoje sestre u vrticu nakon sto se konzultirala samnom :love2: Vjerojatno bi tako moglo biti i kod vas. S time da sam svaki put bila pozvana na razgovor sa sestrom da vide jel ima kakvih promjena u postupcima ili sve po starom.
nas je prvo hinta otpeljala na rebro ali tamo nije bilo mjesta da nas hospitaliziraju a s obzirom da se radilo o Roti završili smo na Zaraznoj u dnevnoj bolnici, i sad mi je s jedne strane i drago da smo tamo završili jer sam mogla biti 24 sata s njim, a na rebru su rekli da nebi mogla ostat preko noći. Inzistirala sam da ostanem s njim. Na taj način smo izbjegli i punkciju leđ.moždine koju su na rebru spomenuli da bi radili. Na zaraznoj nam to nisu spomenuli, vjerujem da zato jer se ona radi zbog sumnje na meningitis što kod nas nije bio slučaj jer je iz stolice potvrđena Rota.
jesu li vama radili punkciju OBAVEZNO nakon konvulzija? Moramo li se mi sad stalno kontrolirat kod neuropedijatra, koliko često vi morate ići?
90% sam sigurna da se to neće ponoviti jer ga je ovaj put zbilja potrefila i dehidracija i temperatura i sve i ne čudi me da je došlo do konvulzija.
I ja ponekad krivim sebe, što nisam djetetu dala rehidromiks jer je baš jako povraćao i jer nisam odmah jurila na Hitnu :((( ali on je pio tekućinu samo to nije bilo dovoljno da nadoknadi sol u organizmu :((( Baš me peče savjest. da sam išla na vrijeme doktoru nebi bilo ni temperature ni konvulzija.
Jel se može ibuprofen sirup dobit u ljekarni bez recepta? nemam ga doma a moram ga imati sad...Panadol nam baš i nije od pomoći kad ga ulovi gadna tempica
Mi još ne idemo u vrtić dok malo ne dođe k sebi.... bojim se sad boleština...
Nama na Rebru nisu radili punkciju jer ništa nije ukazivalo da je to potrebno. Rekli su da punkciju rade obavezno kod male djece neznam da li do 6 mj ili 1 god. Moj L. je 2 i pol. Vadili su mu krv, EEG 2 puta, EKG, jetrene probe, bris nosa i grla, pregled kod ORL-a, svaki dan na viziti komplet pregled - do gola.
Otpusno pismo nismo još dobili, tako da neznam kakve će biti upute glede kontrole kod neuropedijatra, ali rekli nisu ništa.
Ibuprofen (Dalsy) nam je dala pedijatrica, zajedno sa klizmom. Uzela sam dvostruko - jedan komplet i za vrtić.
Ja sam u vrtiću razgovarala prošli tjedan i sa med. sestrom i sa jednom tetom. Objasnila sam što se dogodilo i sestra je rekla da će razgovarat s tetama.
Mi s vrtićem nemamo problema... teta od mog malog mi je takoreći prijateljica jer smo se baš zbližile kad je krenuo u vrtić,jedna jako mlada cura i rekla mi je da ne strahujem, oni tamo imaju sirupe za temp i da joj samo ostavim klizmu za svaki slučaj.
Moj će za točno tjedan dana imati 3 godine. Napravili su nam jedan eeg koji je bio uredan ali je rađen pod temperaturom.... tako da se svakako moramo ipak još jednom prekontrolirati. Znači punkcija nije ni nama bila potrebna jer su odmah bili sigurni da se radi o virusu, onda ok.... iskreno ne znam kak bi preživjela da je išao na punkciju :(((((((((((((((((( ne želim ni mislit o tome....
Nama nisu radili punkciju, nisu ju niti spomenuli.
Mi smo iz Splita ali kako nismo bili zadovoljni funkcioniranjem stvari tu kod nas, mjesec dana nakon što je otpušten iz bolnice, otišli smo kod dr. Sabola u Zagreb i tu smo ostali. Prva kontrola nam je bila za 6 mjeseci, pa za 8... Svaki put se razmak između kontrola povećavao. Ali to uvelike ovisi o nalazu eeg-a.
Ibuprofen se od relativno nedavno može dobiti samo uz recept. Mada ga nama teta u ljekarni da bez problema i bez recepta čim spomenem da smo "konvulzičari".
Nama su radili punkciju prvi put. Ostale srecom ne.
Dalsy je jednom muz dobio bez recepta isto pod izlikom da smo konvulzicari, inace ne.
Dosada su nam kotrole isle prva nakon 3mj pa druga nakon 6-8. Dalje ne znam kako ide al pretpostavljam jednom dvaput godisnjem
Moj opet kuri a ja ludim :(
joj jaffa ne spominji mi temperaturu :// ja svog stalno pipam....sad je pak počeo šmrcati a ja već luuuuda.
što mislite kuda je bolje da idemo, Sabolu ili nekud u bolnicu? iskreno ako se te pretrage (eeg) mogu kvalitetno obaviti i u bolnici (tu mislim i na nečangrizave doktore koji imaju strpljenja s djecom i razumijevanja ako baš i ne bude cijelo vrijeme na eegu kao bubica miran) ? ako se može i u bolnici ne daje mi se svaki put 1000 kn za privatnika....
Mi idemo u bolnicu. Svaki put naletimo na crvenu tetu u Vinogradskoj (jos ne znam jel to Cvitanovic) i ona je ok. Prvi put nije bila ona nego neka plava i ona mi se bas i nije svidjela jer nije neka od strpljenja.
Ja sam jucer mislila da sam paranoicna, jer mi je bio cudan. I navecer je zakurio i ispalo je da ima upalu grla i oba uha u nastajanju :( Sad strepim... Znam da ne smijem tako al ne mogu si pomoc. Razumijete me :grli:
Doduse, ja sam htjela otici i privatno (kod Sabola smo bili zbog neceg drugog i odusevljena sam) al mislim da cemo ipak pricekat s time zasada.
G. Je u bolnici. Opet je imao napadaj. Ne znaju sta mu je, kuri i preko 40. Sad spava. Ja sam u totalnom soku. Temperatura mu jedva pada, na indfuziji je cijelu noc.
jaffa :cry::love2:
Morat ce na ct jer su se zaredale 3 od 28.11. :(
To sam i ja čula. Ako u kraćem roku zaredaju 3 da treba daljnje pretrage napravit.
Žao mi je. Vjerujem da će sve biti dobro. Držite se :heart:
Što se Vinogradske tiče, mi smo bili jako zadovoljni. Dr Cvitanović ima tamnu, kratku kosu i starija je od dr Gjergja, koja je visoka, mlađa brineta (može biti lagano crvenkasta) i obje su uistinu divne i strpljive. EEG radi gospođa Blaženka i uz njezinu pomoć nama ta pretraga i nije bila tako teška, a radili smo ju puno puta u različitoj životnoj dobi. Ja za zna njih tri nemam jedne riječi zamjerke i nisam imala potrebu ići privatno. U početku smo na eeg išli svaka tri mjeseca, poslije svakih šest.
jaffa, drž'te se! Vjerujem da će sve biti u redu. :heart:
Preselili su nas na zaraznu iz vinogradske jer ima kozice. Temperatura divlja ali dobro je sto mogu ostati sa njime ponoci :)
Jel ima tu netko kome su se zaredale konvulzije u kratkom roku? Konkretno kod nas su zadnje 3 dosle u roku 4 mjeseca. Docovi kazu da to nije bas dobro ali nitko ne prica konkretno, na netu isto ne nalazim nista takvoga?
Žao mi je Jaffa. Ja neznam nikoga, samo jednu mamu kojoj je curica imala u kratkom roku 2 puta, pa su joj rekli da će ako bude i treći put u kraćem roku morati na daljnje pretrage. Ako ste u bolnici, inzistirajte da vam objasne što se događa i zašto to nije dobro.
Iva tek sad vidim, ono preko mobitela mi bude skroz sitno pa promakne. Ugavnom to mu je bio cetvrti napad. Nadam se i zadnji.
Jucer su nas pustili doma :-D:-D