A koliko je stetna sol? H nakon par stapica odmah trazi piti?Citiraj:
apricot prvotno napisa
Printable View
A koliko je stetna sol? H nakon par stapica odmah trazi piti?Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ali zajedničko im je da kad počneš, ne možeš stati. Barem ja ne mogu.Citiraj:
apricot prvotno napisa
I Deaedi dobro pita, što je sa solju?
pa sol skinem!
nikad nisam stavljala pred nju cijelu vrećicu: izdvojim 3-4 i "svučem" sol sa njih.
sad više ni to ne radim jer mi ionako sve jedemo neslano, pa joj malo soli neće škoditi.
ma, ona ni štapiće ne jede nego na rođendanima.
ali, opet smo krenuli u nutricionizam, a tema je psihološka povezanost hrane i nečega... anchie to zna tako lijepo formulirati (kad je mene oprala za tog zubara i slatkiše) :love:
Uh, ja u kategoriji grickalica imam bar tri podkategorije. Ali i pod slatkisima.Citiraj:
Ja ne razlikujem slatkiše od grickalica, to mi ide u istu kategoriju.
[quote="tatek"][quote="Anita-AZ"]Uf, Anita, ja se ovdje "borim" protiv slatkiša :roll: ,a ti mi stavi u usta baš ono što nikako ne prakticiram, jer ni ja ne mogu prihvatiti da moje dijete to najviše voli odnosno da se s tim pomirim. Ali da nečije drugo dijete to najviše voli, to prihvaćam.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Pisac htjede reći da to nije citat mene.
Citat je od mene a ono što sam time htjela reći je sljedeće: ako želim nagraditi trud svog djeteta učiniti ću to s onim što mu je u tom trenutku najdraže. Ako su to trenutno slatkiši dobiti će slatkiše, ako su knjige dobiti će knjigu, ako je crtić gledati će ga, Što mi vrijedi nagraditi je s nećim što ne voli??? Osim toga moje djete nije ovisnik o slatkišima....niti se bojim da će to postati.Citiraj:
"DijanaE tada zaslužuje nagradu pa ako najviše od svega voli slatkiše dobiti će ih za nagradu.[/quote prvotno napisa
Postoji postoji, upravo je Sonji to najdraža nagrada, ali nije ovisnik jer neprestano mijenja "trendove".Citiraj:
Pa nije valjda da postoji djete koje vise od svega voli slatkise? To dijete je onda mali ovisnik! :lol: Salu na stranu, ne salim se. :/
Zašto ne, ako joj je to nešto što je trenutno veseli??? Zar ću joj za nagradu dati igračku ako ju ne zanimaju??? I ne bojim se da će je taj obrazac pratiti do kraja života jer kao što rekoh njezine želje i trendovi su vrlo promjenjivi.Citiraj:
A s druge strane, zamisli povezivati nagradu uz slatkise? :/ Obrazac koji ce je pratiti do kraja zivota. To zelimo svojoj djeci?
Je upravo je u tome kvaka.Citiraj:
Nagrada kod nas NIKADA nije hrana. Doduse, nije ona ni taj tip, pa je mozda u tome stvar
To stoji ima mali milion nagrada za djete, ali dati djetetu čokoladu za nagradu ne mislim da joj stvaram loš obrazac za budućnost već joj darujem nešto što voli. Uostalom kao što rekoh nama je hrana uvijek bila nešto više od pukog zadovoljavanja gladi. Doista u njoj i uživamo a zamisli nitko od nas nema 100 kg.Citiraj:
Ima mali milijun nacina kako dijete nagraditi, a da pritom ne stvaramo los obrazac za buducnost. Ja nastojim uvijek paziti uz sto vezem njene intenzivne i lijepe emocije jer to je njena emotivna "hrana" koju ce voljeti "papati" i u odrasloj dobi. Da li su to slatkisi ili kvalitetno provedeno vrijeme zajedno ili neki kreativan rad ili neka vrsta posebne igre koju razlikuje od svakodnevne itd... to je ono sto je nas izbor.
Evo da se i ja konacno oglasim na ovu temu 8)
Meni je totalno neprihvatljivo davati bilo kakvu hranu (pa bio to i slatkis) kao nagradu (ili kaznu). Sigurna sam da bi se lima odusevio idejom da dobije cokoladu ili sta vec u situacijama kad bi "trebao biti nagradjen". Ali on se ne moze oduseviti tom idejom kada NIKAD do sada to nije dozivio. Ali je dozivio da dobije autic ili sta god vec, pa ga to beskrajno veseli. Dakle, on niti ne zna da postoji opcija slatkisa kao nagrade. Cokoladu, slatkise, sokove itd jedemo umjereno, kad nam se jede. Oko toga se ne pravi fama, niti ih se uzdize u nebo, niti se pljuje po njima (jerbo je i "zabranjeno voce" najsladje ;) )
Evo ovaj citat dolje je sazetak onog sto ja mislim, a to je da djeca MORAJU nauciti slusati signale svoga tijela. Sto je tezak posao, s obzirom da im mi i druga okolina cesto govore sto bi u stvari oni trebali osjecati. A potreba za slatkim, je signal tijela. Ja recimo nisam luda za slatkim, ali ima dana kad mi se jede ludjacki. I tada jedem. Isto tako ima dana da mi se jede al ono bas slano. I tada jedem slano.
Bas kao sto kaze citat, nagradjivanjem hranom, hrani se daje uloga koja je sasvim drugacija (predmet obozavanja, predmet manipulacije, itd), i uci ih se da jedu u skladu sa situacijom a ne s njihovom stvarnom potrebom koju im njihovo tijelo odasilje.
http://aghall085.canr.msu.edu/bsf/do...etype%3Apdf%22Citiraj:
In addition to candy being bad for your teeth and not being very nutritious, children and adults should learn to eat all foods ─ including candy in response to being hungry, not in response to food given out as a reward. When parents and educators give food to children as a reward they are teaching them to eat in response to a situation, not in response to being physically hungry, which can lead to overeating, eating when they are not hungry, or eating to reward themselves.
My two cents :trep:
kada govorimo o stapicima, ja sam nedavno kupila stapice koji skoro i da nisu slani. A isto sam kao i Apricot. Moja hrana je veoma malo slana. Ja i mm uvijek dodajemo kada jedemo. :/
Anchie76, kao nagradu za ovaj tekst dobivas slijedece: http://www.kras.hr/aslike/proizvodi/75.jpgCitiraj:
anchie76 prvotno napisa
:mrgreen:
Ak dobije čokoladu za nagradu ne znači da će je te sekunde smazati, već će je smazati kad god to želi. Dakle i ona sluša signale svoga tijela. Nitko je ne tjera da pojede te sekunde, nitko je ne podmićuje, nitko ne manipulira s njom....jednostavno ak je pitam što želiš za nagradu jer si napravila to i to a ona veli čokoladu, čokoladu će i dobiti, ak veli štapiće, dobiti će štapiće...Hoću reći da ona bira nagradu, pa bilo da su to slatkiši ona će ih dobiti. Nema zbog toga loše prehrambene navike, zubi su joj zdraviji od većine djece koje poznamo, ne pati od ovisnosti o slatkišima niti bilo kakvih drugih psihičkih ili fizičkih poremećaja.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Steta sto mrzim napolitanke iz dubine duse, a i mama me nikad nije nagradjivala hranom pa me to ne pali :lol:
Ne znas ti sto valja ... :lol:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa