ajme, jeste se se pocupale.
a meni je rasprava bas postala zanimljiva, na teorijskom nivou.
kad sam teoreticarka :roll:
Printable View
ajme, jeste se se pocupale.
a meni je rasprava bas postala zanimljiva, na teorijskom nivou.
kad sam teoreticarka :roll:
Ne glumi..a ustvari radi kao financijski analitičar i godišnje prima bonus od 100 000 0 eura :)Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Inteligentiji mogu biti uspješniji, ali samo ako rade ono što vole, a i to ne mora biti mjereno lovom.
Imam prijatelja matematičara (u prvom razredu srednje sasvim je solidno baratao diferencijalnim jednandžbama) kojem su nuđeni basnoslovni poslovi...ali čovjek ih je odbio i bavi se nekom svojom znanstvenom egzotikom..sretan. Znam jednog iznadprosječnog, koji nije odbio...sad žari i pali u debelom svijetu, ma uspješniji od..Žuži Jelinek :). A znam jednog kojem je svijet..pretrivijalan. Čovjek je totalno neshvaćen, postao nepopravljivi cinik.
Ako si prosječan ostaješ prosječan. Ako si u bilo čemu nadaren, priroda ti je dala kviska. Sad, pitanje je izbora, naših afiniteta da li ćemo kviska uložiti ili ne...
Mene i dalje kopka onaj emocionalni razvoj.
Kao što postoje tablice za motorički ili kognitivni napredak, postoji li negdje nekakav ozbiljan tekst o emocionalnom razvoju djeteta, što očekivati, koje faze u kojoj dobi, i sl.? I kako to uskladiti s intelektualnim razvojem?
pa govorimo upravo o tome. mozda nisi uspjesnija od prosjeka upravo zato sto ti tvrdi sustav skolstva nije dopustio da razvijes svoje talente do maksimuma. no necu sad o tome, jer je to na razini sto bi bilo kad bi bilo...Citiraj:
maria71 prvotno napisa
tanja, tablice uglavnom ukljucuju i emocionalni razvoj. pronadji bilo koju detaljniju tablicu i pronaci ces sto te zanima. evo neki link premda ne znam dal vrijedi, ali sve su te tablice slicne...Citiraj:
Mene i dalje kopka onaj emocionalni razvoj.
Kao što postoje tablice za motorički ili kognitivni napredak, postoji li negdje nekakav ozbiljan tekst o emocionalnom razvoju djeteta, što očekivati, koje faze u kojoj dobi, i sl.? I kako to uskladiti s intelektualnim razvojem?
http://www.pbs.org/wholechild/abc/social.html
a kako uskladiti emocionalni s intelektualnim ravojem? mozda prvo tako da se upoznas sto je normalno za koju dob, pa ako vidis da dijete u necemu zaostaje onda to poticati? ili ako je u necemu super napredno onda ne poticati to nego ono u cemu je manje napredno.
ja sam to rekla zato jer me isprovocirao post od tate mate , odnosno da dam podrsku animi sto su je napali, a ne zato da bih nekoga uvrijedila. a ti si namjerno i direktno mene uvrijedila. to nije isto.Citiraj:
Znači, ti si se uvrijedila. A što bih ja trebala početi sa izjavom kak je tvoje dijete sa neznamkoliko mjeseci pričalo 200 riječi?
Moje nije, ajme neće biti (natprosječno) inteligentno, bit će onih koji će ga šišati u inteligenciji, neće biti najbolje, neće biti sretno (jer nije natprosječno inteligentno).
Moja je Dora tak pametna da se to riječima ne može opisati.I svi doma to primijetimo.Ja,MM,babe,dide,teta............svi :lol:
sto je pisac htio reci? prema onome sto ja shvacam izmedju redaka, ova tema te ne zanima. zasto onda sudjelujes u njoj?Citiraj:
irenas prvotno napisa
Ma ne ljuti se ali kod nas ti doma to je tako.Nisam mislila ništa loše.Moj djed je neki dan izjavio da je Dora najpametnija od sve njegove unučadi a prije godinu dana je to rekao za sestrinog sina.I nije to slučaj samo kod nas.Vidim to stalno oko sebe.
_________________Citiraj:
a ti si namjerno i direktno mene uvrijedila. to nije isto.
[quote]
Eh, ti si se našla uvrijeđenom, a moja namjera nije bila uvrijediti te.
A na neki način sam i ja stala u obranu anime samo na drugačiji način od tvog.
A da mi je jasna svrha ovakvog topica, i dalje nije.
Jer samo će vrijeme pokazati da li su rana dostignuća indikativna za ona kasnija. A i tada to ne bih davala na zvona.
ma nije ni meni, stvarno je postalo nezanimljivo. ali koja je svrha topica o kakanju, boji ociju ili kose, ponasanju itd? tvrdim da je na ovom forumu sve dozvoljeno ali cim se spomene djecja inteligencija ili nedaj boze natprosjecna inteligencija, eto ti hajke!Citiraj:
A da mi je jasna svrha ovakvog topica, i dalje nije.
nije bitno...nisi ti mene toliko uvrijedila jer se ja zaista ne osjecam "nefer prema svom djetetu" ali tvoja namjera je bila da me uvrijedis, to je jasno ko dan, zasto sada to porices?Citiraj:
Eh, ti si se našla uvrijeđenom, a moja namjera nije bila uvrijediti te
Citiraj:
Ma, sad mi je žao što sam uopće komentirala, ali da ja pišem nešto takvog o svom djetetu osjećala bih se nefer prema njemu, jer izlažem njegovu osobnost, dostignuća krugu ljudi koji ga ne poznaju.
33...ocito si ti mene krivo shvatila !
Draga...meni osobno je bedasto hvalista svoje djete na forumu isto tako i citat hvalisanja drugih bilo da je kikac ispodprosjecno ili iznadprosjecno pametan.
Nije isto nabarajat sta moj tuljan, ups kikac moze ili se jednostavno interesirat za dobrobit kikaca.
Ne znam dal me razumiješ ?
Ako se ne varam postoji PF pod nazivom "Djeca s posebnim potrebama"...i ovo bi trebalo premjestiti tamo.
Nemoj me krivo shvatiti...tebi skidam kapu jer si stvarno informirala i oboruzala informacijama i ocito to dobro radiš.
Ja sam jednostavno takav...meni je glupo nabrajat kaj Vita sve radi i na koji nacin totalnim strenđerima, bilo da je super navudrena ili ne. Ali gle, to je moje mišljenje i neka te ono ne ljuti niti obavezuje na reakcije.
:heart:
Flower, ma znam, zezam se.
Čitam postove i svi mi se čini tak nabrijani, da sam malo probala okrenuti na drugu stranu, kao i netko ranije.
Što se tiče inteligentnije djece, vrijeme će pokazati, potrebno je u dijete puno ulagati, pa će ona i više tražiti, znati itd...
Pa kad mi nije bila namjera, kako da se složim s tobom? :?Citiraj:
to je jasno ko dan, zasto sada to porices
Topic je apsurdan otpočetka, to se više mlotekam što sam uopće išta pisala.
Al šta je napisano napisano je, ne muljam, pišem kako mislim. Al definitivno pišem bez loše namjere.
I ovakve topice, ili koji idu u ovakvom smjeru ću ubuduće preskočiti, jer imaju efekta na mene da mi se nekako želudac zgrči.
A od nekih mi je pak toplo oko srca. :saint:
[/quote]
meni se zeludac zgrci od naseg sistema skolovanja i te opcenite hajke na "drugacije" u nasem drustvu (mozda neki zaostatak iz komunizma?).
medju prijateljima i u obitelji imam nekoliko primjera iznimno talentiranih ili inteligentnih ljudi totalno neostvarenih, mahom nezadovoljnih svojim poslovima, nezavrsenih fakulteta (ne kazem da je to uvjet za srecu ali svaki prosjecan streber zavrsi faks) s osjecajem manje vrijednosti.
osobno bih sve poduzela da svoje dijete pravilno usmjerim i omogucim mu dovoljno izazova. jezim se od ambicioznih roditelja koji maltretiraju djecu ili lijece svoje neostvarene ambicije na djeci ali isto tako smatram da su roditelji koji ignoriraju djetetove posebnosti i talente u najmanju ruku neodgovorni.
Hm..raznih nas je. Meni je upravo medij "s totalnim strenđerima" super za iznošenje faza moje djece, upravo jer su strenđeri. Ako i tko ima urokljivo oko neće znati na koji IP poslati urok.
S poznanicima, osobito s onima koji imaju djecu sam moderiranija (valjda). Naime, uvijek kad pohvalim kako su mi djeca super, dobra, znaju instalirati vindovse ili zdrava, uvijek nakon toga postanu bolesna, neuka ili čudovišna. Ja se definitvno bojim uroka. Više od uvrijeđenih forumaša :)
potpisujem :mrgreen: :heart:Citiraj:
Virgo30 prvotno napisa
tanja, dobro si to pitala! mislim da onda nastaje veliki problem, tj. što je raskorak veći, to je problem veći.
mene zanima samo kak brojite te riječi kojima dijete barata u određenoj dobi...
A zakaj, potpisujem sve što si rekla, apsolutno je potrebna individualizacija nastave za svako dijete. Ja sam stavila naglasak na nadarenu djecu zbog toga što je škola ipak prilagođena prosjeku, a oni koji su ispod i iznad prosjeka utoliko lošije prolaze.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Proroštala sam cijeli ovaj topik dva puta i stvarno nisam našla nijedan post od tridesetri koji ne bi bio u redu i na mjestu. Sve što je napisala je bilo u funkciji diskusije, tako da uopće ne razumijem čime je izazvala indignaciju nekih diskutanata.
Ljudi ste primjetili da od naše tete koja je otvorila topic ni traga ni glasa ! :mrgreen:
tako se i meni cini. ja se samo nisam slagala s vecinom njenih stavova :)Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
pa to je i meni proletilo kroz glavu. a ja se ziva potrgala da je obranim :lol:Citiraj:
Amelie32 prvotno napisa
hvala zdenka2
Mozda naprosto nemate isti stav o hvaljenju dostignuca svoje djece. To sto je tebi besmisleno, drugima nije. Ja bih bila presretna da se mogu pohvaliti da moje dijete prica ko njeno (naprotiv, jos nije ni progovorio kak treba, iako vec sad cita nekoliko rijeci) i super mi je sto je jako spretan (prohodao s 10 mj).Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Ako ne znas sto poceti s izjavom da njeno dijete tako puno prica-nije uopce obavezno da nesto pocinjes. Ta izjava nema nikakve veze s tvojim djetetom, a posebno ne sa sudbinom tvog djeteta.
Ono sto meni dolazi je-SUPER 33, mora da si ponosna i sretna zbog toga (ja bih ziher bila).
molim da se vratimo na temu, a tema nije 33 :)
a tema je vise:
- koliko rani pokazatelji razvoja djeteta su predikcija kasnijeg razvoja djeteta (konkretnije - da li napredne bebe kasnije postaju visokointeligentni odrasli).
- pokrenula se rasprava o emocionalnoj inteligenciji i odnosu s iq-uom
- pokrenula se rasprava o hvalisanju ili nehvalisanju, odnosno da li je umjesno govoriti koliko ti je napredno dijete ili nije
- pokrenula se rasprava o sustavu skolstva i odnosu prema nadarenima
malo cu sacekati da vidim gdje cemo dalje ici, sve su teme jako zanimljive, ako imate potrebu otvorite za neku od njih i poseban topik
Podižem iz pepela. Zanima me ovaj dio o korelaciji emocionalne int. sa običnim IQ. Jednom sam čula da EQ treba posebno razvijat ako zaostaje u odnosu na IQ. Kako pomoći djetetu?
razvijaš samopoštivanje
Evo kako emocionalnu inteligenciju definiraju autori koncepta EI (Salovey i Mayer)
"a form of social intelligence that involves the ability to monitor one’s own and others’ feelings and emotions, to discriminate among them, and to use this information to guide one’s thinking and action"”
Mayer i Cobb navode sljedeće "mentalne sposobnosti" koje čine EI:
1. Identifikaciju, percepciju i ekspresiju emocija
2. Utjecaj emocija na procese mišljenja (to uključuje i procese povezivanja emocija sa vanjskim podrazajima, te utjecaj emocija na rjesavanje problema)
3. Razumijevanje emocija
4. Upravljanje (kontrola) emocija
Sto se pak tiče urodjenosti EI-a stvar je prilično složena. Baš u području emocija i učenja emocionalnog reagiranja veliki utjecaj ima okolina, tj. odgoj. Možda čak i veći nego kod "obične" inteligencije.
Uostalom nije bitno kakav netko ima urodjeni potencijal, koji je i btw. nemjerljiv (barem za sada), već način kako ga je razvio.
Naše su emocije prilično bazična stvar (potječu iz dubljih, evolucijski starijih dijelova mozga) i često prije nego reagiramo kognicijom, reagiramo emocijama. Svi ljudi u manjoj ili većoj mjeri mogu doživjeti sve bazične emocije, no na odgoju je zadaća da osobu usmjeri i nauči na što i kako treba reagirati, da nauči prepoznavati (i uvažavati) emocije drugih osoba. Odgoj uči i manipulirati emocijama, kako vlastitih, tako i tuđih ...