oh yeah, moj omiljeni topic je opet zivnuo. bilo je i vrijeme...
nemam cime danas dati svoj doprinos, a da lazem nema smisla.... :lol:
Printable View
oh yeah, moj omiljeni topic je opet zivnuo. bilo je i vrijeme...
nemam cime danas dati svoj doprinos, a da lazem nema smisla.... :lol:
To je onaj smedji grah bez safta. Skuha se i onda iscjedi, te stavi u onu zemljanu posudu, te vjerovatno zapece. Inace, se jede hladan.
Moram mamu pitat za recept. Ona to super pravi. A mogla bih ga sad. :mrgreen:
Ajde ti nju lijepo pitaj pa podijeli recept s nama.... :D :D ....
pišem recept za gravče...
....nestrpljivo čekamo... :D :D :* ;)
...ajde još malo čekajte, moram se na tren skinuti s neta jerbo mi se dijete probudilo i plače pa kad ga opet uspavam...
Pusa za 'laku noc' malom pisulincu!!! :* :* :*
Konačno sam free. Nani, ova tvoja poruka je značila doslovno. Tek sad imam konačno malo mira. Sve do sad nisam mogla slobodno sjesti i pisati a da me on ne vuče sa stolice.
Evo recept:
GRAVČE NA TAVČE
1/2 kg graha (npr tetova ili nekog krupnijeg),ja obično tetovac
1 kg luka(tj. uvijek dupla količina od graha)
10-15 dag suhe dimljene kobasice
10 dag slanine
2 dl ulja
vegeta(4 male žličice)
biber po ukusu
2 žličice crvene mljevene paprike
lovor list
Skuhati grah u neslanoj vodi ili uzeti iz konzerve. Sitno isjeći luk i dinstati dok se gotovo ne raspada. Dodati biber, papriku, vegetu i pomiješati sa skuhanim grahom.
Pola te smjese staviti u dublju tepsiju, gore sipati 1 dl ulja pa onda drugi dio smjese. Na to staviti lovor listiće, opet zaliti s 1 dl ulja. Sipati gore 1 dl vode u kojoj se kuhao grah ili ako je iz konzerve onda ide deci mlake vode iz pipe. Po tome poslagati komadiće slanine. Peći 45-60 minuta u pećnici. Uz to je fino zelena salata, ili svježa rajčica(koje sad nema :( ).
Iskreno, ja kada sam s Nikom doma ni ne pokušavam sjesti za komp....odmah se i on baca na posao, hoce nesto gledati, pisati.... :lol: :lol: :lol:
A pitanje za gravče: šta toliko ulja ide u to???????
Pa šta ne ide unutra nešto pikantnije i nešto tipo ajvara ili pomidora...???
MOžda pričam gluposti ali kada sam to jela činilo mi se da unutra ima i toga.... :/
I mene ovo gravce (ili je grahce :mrgreen: )nesto drugacije izgleda od ovog sto ja jedem. Na ove mucnine mi bas toliko luka ne bi leglo :lol: Ali ko zna, ja uvijek kazem da Slavonci imaju odlicnu kuhinju. :mrgreen: I smisao za humor, naravno :mrgreen:
Ja danas imam u gostima MM-ovu sestru, pa ponovo pecem pole krompira u rerni sa sirom. Nesto nam se osladilo. Poslijepodne cemo provesti u hodanju tako da rucak mora zacas biti gotov. :mrgreen:
Ma luka i ulja mora biti dosta da bude saftno. Luk se skroz sitno isjecka i dobro ispeče da se ni ne osjeti, a ulj možeš i manje staviti,ovako je u originalu(i ja stavim manje).A možeš i manje luka.
Ovo je makedonsko jelo a ne slavonsko, ali stoji svejedno da mi imamo super klopu :roll: .
Snorki, obožavam pole krumpira, ali kod nas obavezno ide suha kobasica i slanina uz to, naravno i crveni luk posoljen i iscjeđen da nije jako ljut. Jooooj obožavam to, moram napravit koji dan za večeru!
ivančice draga, a jel ti misliš pod 1kg luka na kapulu ustvari, tj. na bijeli luk a ne češnjak? Kod nas u Dalmaciji ti je luk češnjak, a kapula luk :mrgreen: A danas ću napravit pa guštat!!! :mrgreen: :roll:
Kapula, kapula Maja Majica. Mi ustvari kažemo bijeli luk i crveni luk-češnjak i luk. Ko bi svima udovoljio da se razumije! :lol:
GRAVČE NA TAVČE :lol: :lol: :lol:
1/2 kg graha (kuhanog)
1/2kg oćišćenog poriluka
3-4 svježe paprike
1/2 l paradajz sosa
1,5 dcl ulja
sol,papar,vegeta
Poriluk zdinstati i začiniti vegetom,svj.paprike narezati.
U protvan slagati:zdinstani poriluk-grah-sol,papar-svj.narez.paprike-još malo soli,papra-preliti uljem-preliti paradajzom
Staviti u pećnicu i zapeći.
To je meni gravče :mrgreen: tako ga radi moja mama,pa sada i ja :roll: odličan je :mrgreen:
Ja sam se već par puta razočarala u restaćima jer u jelovniku piše gravče,a dobiješ zapečeni grah :/ to nije isto.
Mija ovo mi se čini finije od mog gravčeta jer ima u njemu i rajčice. Obavezno ću ga probati. :D
Ma to je navodno pravi :mrgreen:
Jaakkooo je fino ;)
ma taj grah je upravo fantastičan :D
al poslije njega bih mogla rigati vatru koliko je začinjen i jak
Ma nije uopće začinjen(ovisi koliko začiniš) baš je dobar :D