nije, sad kad smo se rijesili dude :mrgreen:Citiraj:
ksena prvotno napisa
al zato sad s auticima idemo spavat :roll:
:lol:
Printable View
nije, sad kad smo se rijesili dude :mrgreen:Citiraj:
ksena prvotno napisa
al zato sad s auticima idemo spavat :roll:
:lol:
Prvo mi je dijete bilo pravi cicoljubac i od prvog smo dana sve rješavali sisanjem, dudu baš i nije htjela, ja nisam inzistirala, ali sam primijetila kad bih dala dudu blagu konfuziju bradavica. Sakrila dude od muža i svekrve(nikad ne zna gdje što ostavi) i sve 5.
Kad se rodilo drugo... ja puna samopouzdanja, iskustva, želim isključivo dojiti, dude ne dolaze u obzir...a ona, miš mali sisa, ali ne uživa. Sisa dok se najede i više neće. A nervozna je, a spavala bi, a ima grčeve. Ciku neće pa neće, osim kad je gladna. I popustila. Dala dudu i riješila probleme. Nije bilo ni konfuzije bradavica niti ikakvih problema. Valjda ovisi o djetetu. Sad, sa 9 mjeseci dudu koristimo samo kod uspavljivanja i to ne svaki put. Preko dna uopće ne želi dudati, zavitla je preko cijele sobe. Sisa više nego dok je bila malena bebica, dohranu je prihvatila odlično. Ne pije na dudu ništa. niti iz kljunastih čaša (imam od 4 proizvođača). Vodu i (kršitelj koda) na žličicu, sada treniramo iz obične čaše.
ja sam malom dala dudu sa 15 dana i ne žalim, napreduje odlično, dobio je 1500gr u prvih mjesec dana, dojim. Sa prvim djetetetom pričekala sam da prođe prvi mjesec i duda me spašavala u bezbroj sitauacija, sa 2,5 god smo je izbacili bez prevelikih muka. Nadam se da će i ovaj put biti tako.
Moje je mišljenje da ne treba od sebe pravit žrtvu veću nego što treba, definitivno mi je van pameti davati djetetu cicu svakih 20 min jer duda "ne valja"?! vjerujem da svaka majka zna prepoznati potrebe svog djeteta, a s druge strane mora naći modus za normalno funkcioniranje, odnosno stići obaviti kuć.poslove, otići do trgovine itd.jer u ovom topicu mislim da preoštro osuđujete dudu a uzdižete sisanje dojke...mislim da i majke koje doje moraju obaviti tisuću stvari...a ne cijeli dan imati dijete na sisi, osim ako imaju 24 sata kućnu pomoć, što mislim da nije čest slučaj
Prvih 15 dana mi je doslovno ´visio´ na sisi. Kako je u rodilištu na svakom koraku, uz ostale savjete, pisalo ne davati dudu nisam mu je ni ja mislila dati, ali nakon 15 dana sam ju u trenutku očaja odlučila dati. I nisam požalila. Sada je koristi samo za spavanje i u kriznim situacijama. Nikad nam nije utjecala na dojenje. Donijela nam je puno prednosti,a mana je jedino što ju ponekad izgubi u krevetu pa mu ju treba dodati.
Što?, znači spava sa dudom u ustima?Citiraj:
štrumpf prvotno napisa
S dudom zaspe,a onda je sam izbaci.
A zašto bi bilo nenormalno da s njom spava?
duda :naklon:
Probala sam juče dati dudu. 8)
S. je prije mjesec dana odbacila i bocu, pa sad zamišljajte kojom je tek brzinom frknula dudu van! :lol:
Ništa me ne može spasit... I dat mi malo mira...
Samo pali cica, cica i cica... :roll::mrgreen:
Pravilan razvoj vilice i ostalo?!Citiraj:
štrumpf prvotno napisa
Ako neće dudu, onda će šaku, palac. Dakle od dva zla biram malje.Citiraj:
sweety prvotno napisa
Btw moj nećak je krenuo u prvi razred i prvi dan škole mu je ispao prvi mliječni zub, jeo je slatko, dudao dudu, a svi su mu zubi zdravi i vilica pravilna. Pa sad . . .
Duda me je spasila. :naklon:
i mene :)
ja mrzim dude. taj "gadget" je prilično zahtijevan - te ne smije paaasti (ne može s poda u djetetova usta!! a uvijek padne u najnezgodnijem trenutku), te steriliziraj, te ne smiješ ga zaboraviti... gnjavaža. nažalost, koristimo je. u as - kao čep da odahnemo od urlanja (L. ne voli as i gotovo :roll:) i tu i tamo kod zaspivanja. u snu Lovro uvijek duda "na prazno", izvadim dudu čim zaspi, ali nastavlja s motom... znači njezina uporabna vrijednost je skroz upitna. očito je dovoljno dobra i simulacija. nadam se da ćemo je uskoro baciti u smeće.
Starijem detetu nisam dala, a ovome sada moram priznati kad je najzesca frka dam dudu. Na primer kada krenemo u setnju posto mrzi kolica i vristi kao lud, onda mu ja uguram dudu i izvadim je kada zaspe. Ili ako je vec sisao pa ga uhvate grcevi, onda mu ne smem dati da opet sisa jer mu bude jos gore, a izbljucka se. \ali trudim se ovo (nuzno?) zlo svesti na minimum. Sto se tice pritiska okoline ne pricaj mi o tome. Neki dam mi je prijateljica iako sam ja rekla da mu ne daje ugurala dudu u usta :( Malo sam se osecala grozno zbog ovoga... od svih tih saveta i napada se osecam kao neka mala tinejdzerica kojoj ce sada iskusni reci sta da radi...a ponekad samo BESNO! Mislim sto svi vise ne ucute!!! Nije da ja ne delim savete (evo i ovaj forum je deljenje saveta) , ali nikada ne kritikujem ljude zbog toga sto oni rade nesto drugacije i ne inzistiram da to rade na moj nacin. Uf malo sam se izgubila :) ...sorry uhvatio me bes zbog licnog iskustva.
Uglavnom ne daj se ako ne zelis dati dudu reci im: odj..... i uradi po svome :lol:
Ja sam malenom dala dudu pa sam primjetila da drugačije i manje cica i onda sam je ukinula. To je bilo kad je imao negdje oko 6 tjedana. Sada sam je opet počela koristiti ali samo kad je sit i zreo za spavanje. Navečer često zaspi u roku od minute kad mu stavim dudu u usta i onda mu ili sama ispadne ili je pljucne u snu. Prije toga je najčešće zaspao na cici ali se razbudi kada ga odložim. Ako mu nešto ne odgovara duda ne pomaže jer plače s njom u ustima ili je odmah pljucne. Znači kod mene duda može ali samo za uspavljivanje.
ja nisam daval dudu jer mi je to bezveze...ko god dođe s djecom,svi hvataju za dudu i guraju sebi u usta,,,to me živciralo sa starijim,pa sad nisam ni nudila i ne fali nam uopće ;)
Mi uvijek imamo dudu sa sobom. Malenu su mi navikle sestre u rodilištu na dudu, mi nastavili jer se s dudom smiri i lako zaspi, a i njoj je duda igračka, ima ju u rukici pa ju stavlja u usta i vadi, gleda, vrti, igra se s njom. I po vani imamo dudu pa ona sama radi s njom što hoće, ali da je ovisnik o dudi, nije, ako joj je ne dam, nema frke, kad ju ima, sama radi s njom što hoće, ugl. ju koristimo da lakše zaspi, ostalo je sve igra.. :)
strasno!!Citiraj:
Malenu su mi navikle sestre u rodilištu na dudu
u kom to rodilistu, molim te?
U Riječkom, bila je tjedan dana odvojena od mene na odjelu primala je antibiotike, pa kad god bi došla ju napapti našla sam ju s dudom.
čak znaju dudu i pelenu zajedno staviti u usta jer tada beba nemože dudu lako izbaciti...vidla na svoje oči :evil:
Dudu i pelenu u usta?? :shock: Ne mogu vjerovati. Da sam tako nešto vidjela, glave bi im skinula svima odreda.
I mene isto... čak i MM - non stop - "Zašto joj ne daš dudu? pa sva djeca imaju dudu!!!" :shock: ali nisam dala, već sam kasnije probala par puta i to je to. Ima tu neke 2 dudice, a kad joj ih dam, služe joj samo za grickanje onog gumenog dijela :mrgreen:Citiraj:
argenta prvotno napisa
Tako su mojoj L. u bolnici. Dudu u usta u pelenu preko da ne izbaci :evil: Navikla je na dudu od početka (u Petrovoj) i kasnije u bolnici. To ju je u početku smirivalo, ali sad više uopće ne ferma dudu ni 5%, a sestre forsiraju :evil:Citiraj:
Gago prvotno napisa
Ajme, meni je ovo o čemu pišete :shock:
Ja sam, naime, rodila u Zadru gdje je dijete bilo stalno sa mnom, od rođenja nismo bili odvojeni osim na sat ili dva dok je bio "na promatranju". Nema šanse da bi tamo uspjeli u ovakvim gadarijama.
Meni je osobno duda stvarno pomogla, ali za tako male bebe mi je stvarno :/ Mi smo je uveli tek nakon što je prihvatio dohranu i to samo u specifičnim situacijama (pisala sam gore). I sad mi spašava živce kad mu izbijaju zubi, pa cendra po cijeli dan... Za sve ostalo mi je :nope:
U napadaju grižnje savjesti što sam jučer Maji dala dudu, krenula sam u potragu za odgovorom na svoju dilemu i niste mi ništa pomogle :P
Marko je imao dudu, ali samo za uspavljivanje i s dvije godine ju je više-manje sam odbacio, tako da nemam neki strah od odvikavanja.
Ali u Majinom slučaju moji motivi za davanje dude su drugačiji, nije mi bitno uspavljivanje, niti deranje u kolicima, za vrijeme kupanja i sl., ono što mi nedostaje su slobodne ruke. Marko je prije podne kod moje mame na čuvanju i kad dođe ja bih mu stvarno voljela posvetiti što više vremena, a šefica se baš tada ne da, cickala bi, nosila bi se, vrišti čim ju se spusti, ili što je gore ne da onome tko je nosi ni sjesti, odmah počne zavijati, pa počne večernja nervoza, uglavnom sve me je to nagnalo na to da joj dam dudicu. Žao mi je ko psu vidjeti je s tim u ustima, ali i moje me starije dijete treba :*
i moja k. je takva, samo sto nema sanse da ju spustim ni kad ima dudu, odmah ju pljune i pocne vristati :mrgreen:
ja sam doktorirala zivot s (teskom) bebom u lijevoj ruci. imam malih problema s misicima i tetivama ali ajde. valjda nece jos dugo.
Nisam čitala baš sve postove pa mi je vjerovatno i promaklo :oops: , ali zanima me zašto je "loše" ako cicaju prst ili ručicu?
Ma nije ništa loše, nešto će cicati kako god. A sad da li će to biti cica, duda, ruka, prst, pelena...Citiraj:
mašenka prvotno napisa
Meni nema smisla toliko razbijati glavu oko toga šta će dijete strpati u usta kad u toj fazi uvjek nešto imaju u ustima. Ako nema niš drugo ubacit će šaku i živio.
Moja je starija prihvatila dudu odmah, a mali neće nema teorije. On neće ni one igračkice za grickanje, radije žvače neku plišanu kamilu ili moju plišanu trenerku :P . Naravno njegovi i naši prsti, šakice nemaju premca.
tako nekako i ja mislim. Nismo nikad ni pokušali sa dudom (ima jednu u rezervi-dobila na poklon), rijetko ima faze od dan-dva sa cicanjem prstića ili neke krpice, ostatak vremena cica cicu ;) . Samo se svi stalno iščuđavaju kako dozvoljavamo da sisa prstić, pobogu zašto joj ne damo dudu- ono skoro kao da je zanemarujemo :roll: ! Meni bude baš slatko, a pomisao da joj guram komad gume u usta mi se ne sviđa nimalo.Citiraj:
gita75 prvotno napisa
neka svatko radi ono što je smatra da je najbolje za ejga i njegovo dijete pa tako i ovo.... sjetite se koliko je samo nas dudalo dute pa smo živi i zdravi...bez "gljivica",iskrivljenih zubića i tome sl.... osobno moja ći duda samo dok ne zaspi i mislim se zašto bi joj to uskratila kad ju smiruje.. možda griješim.... pa što ćemo sad!!!!! pozz :saint: :evil:
jednako mom misljenju i postupku-ko voli nek izvoli,nekom naskodilo,nekom nije-a mi koristimo samo za uspavljivanje navecerCitiraj:
sentimentalna prvotno napisa
mi ne dajemo dudu i nemamo je namjeru davati :mrgreen:
iako zna plakati u AS tako da bi nam možda tad i pomogla, no mislim da se u tom slučaju može zaigrati i smiriti i nekom grickalicom kad još malo naraste (skoro 3 mj.)
meni nije jasno šta se danas svi protive dudi varalici.pa ona je i smišljena za male bebe,zar ne?moj sin sve cucla,i dudu i sisu i bočicu.ništa mu ne smeta,sve voli.sad ima i anatomskih dudica :)
to ti je sad moda, nek' te ne brine.Citiraj:
w latka prvotno napisa
mi koristili najčešće za noć. nismo ju nutkali neprestano dudom (nit je ona tražila) i s nekih dvije godine (ako ne i prije) samo smo je prestali davati (bili na putu).
ja razmatram uvođenje dude u 20. mjesecu djeteta. jel ima neko kakvo iskustvo? jel to moguće?
malena je uistinu mala ... evo, rodila sam anđela prije 3 tjedna. ima potrebu cikiti stalno ... papa sasvim OK - recimo okvirno svaka 2,5 - 3 sata, a ostatak se mazi i uživa ... sve je to super, uživam i ja, no ne i stariji sin kojemu se uopće ne stignem posvetiti jer je malena stalno na ciki ... osjećam se kao nemajka, no vrlo bih rado da hoće bar na pola sata uzeti varalicu ... no, ne želi ... mislim da se ništane bi desilo uporabom varalice, izuzev što bih imala slobodne ruke i u potpunosti uživala u crtanju i pisanju sa starijim djetetom ...
ja sam mislila da sve bebe žele dudu varalicu...možda joj trebaš češče ponuditi i kad ju baci iz usta ponovo joj stavit... mada vjerujem da si to već probala pa neče. :/
a šta ti bi, ako si do sad izdržala?Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Možda umjesto noćnih podoja? :mrgreen:
Recimo kod mene... nikad nije imala ni varalicu ni bočicu, i kad sam joj pokušala izmjeriti temperaturu s termometrom u obl dude koji sam dobila na poklon, nije htjela to držati u ustima nego je vrištala i otimala se. Tad je imala oko 10 mj. Poslije nisam više pokušavala ništa slično.
A sad sam bila u iskušenju. Naime ima sestričnu koja je na ad, i svaki put kad se vide mala papa na bočicu. Kako je moja luda za sestričnom, to joj se sad čini zgodno, pa je počela dudati bočicu s medicinskim maslinovim uljem iz apoteke, začepljenu. Ali ima oblik sličan dudi.
Pa si ja mislim... a da možda probam dati bar onu bočicu s kljunićem, možda bi to bilo zgodno nekad kad smo vani ili umjesto cice. Opet si mislim, ako smo do sad izdržali i ona lijepo pije iz čaše i iz boce (obične), da ne bih sad nešto pokvarila.
Imam doma lijepih bočica, i to s kljunićima sam joj kupila, stoji nikad korišteno, a s druge strane baš sam ponosna kako pije kao velika (sad ima 1,5g).