A šta je to - "krvna zakrpa"?Citiraj:
pupy_23 prvotno napisa
Printable View
A šta je to - "krvna zakrpa"?Citiraj:
pupy_23 prvotno napisa
Ina33, hvala, Annie mi je već poslala.
Annie hvala :*
Ina, prva 24 sata bi se trebalo ležati zbog mogućih jakih glavobolja, no to ne znači da se ne smiješ pomaknuti. Slobodno mičeš i nogama i rukama koliko možeš. Bitno je samo da si u horizontali.
A nakon 24 sata će te ionako sestre tražiti da se ustaneš. Boli jako ali nije nemoguće, mic po mic.
tenks - glavu isto smiješ malo podići? trup ne smiješ poduzati? kičma bi trebala bit skroz ravno ili nije bed da se malo pomakne?Citiraj:
Brunda prvotno napisa
E sad, da me ubiješ, za detalje nisam sigurna.
Znam jedino da su mene prvi dan na intenzivnoj sestre pitale da li zbog kašlja želim da mi podignu naslon kreveta da budem u polusjedećem položaju. Ja pristala (tada nisam znala da moram ravno ležati) i tako provela sigurno 2-3 sata. Glava me nije uopće boljela.
Dok je cimerica odležala na ravnom svih 24 sata i poslije ju je ipak glava 2 dana rasturala.
i ja jer je tamo strašno vruće, pa bih ga točno vidjela da se sav zajapurio! A i lakše mi ga je bilo dojiti bez jastuka. Nitko od osoblja nije ništa komentirao....Citiraj:
yasmin prvotno napisa
Draga Ina33 ja sam :) rodila 17.12.2007.znači u potpunosti room-ing usluga...
Meni je iskreno to bilo koma mučenje..Bila sam na dripu 12kapljica jer me muški dr.-primariusi radi moje visine nisu htjeli pustiti na carski,iako je moja doktorica preklinjala,i tek kad su vidjeli da padam u nesvijes slijedio je carski koji je bio gotov za 15min.Ja sam prvorotkinja,visoka 183cm,nosila makrosomatsku bebu,i to su svi znali,tjedan dana prenijela,beba nije ušla u zdjelicu i forsirali su mi na porodu svim silama ulazak bebe u zdjelicu,skakanje po lopti a na dripu sam,skakanje po meni....7doktora je pratilo moj porod,ja sam mislila da ću umrijeti i fascinatno je bilo to da je jedino ženski dio,a oni su u manjini molili doktore,tj doktora primarisusa da me pusti na carski rez da je to 15h-satno mučenje jer ne ide..I rodila sam bebu od 5160g,55cm carskim.......a glavica mu nije ušla u zdjelicu,tiskali su mi plodnu vodu bilo je preko 3l,svi su se šokirali,onda su skakali po mojem trbuhu da ga spuste u zdjelicu...Koma...
Što se tiće pregleda kako sam ja svaki dan dolazila,sestra Marija je i ona druga sestra na trudnićkom odjelu vratilo u tih tjedan dana koliko sam ja vidjela ,oko 10-ak trudnica i to u visokoj trudnoći koje su od svoga socijalnog dr.došle pratiti trudnoću na sv.Duh pri kraju a ne spadaju po mjestu boravka tamo....
Ovim riječima-gospođo vi ne spadate na sv.Duh,tu i tu vam je vaš bolonica,mi nemamo za naše pacijentice mjesta žene leže po drugim odjelima...I žene su se vidno razočarane okretale i vraćale kući i to kažem s trbuhom do zuba u 36.,37.tj...trudnoće.....
U razgovoru par dr.-a i glavnog dr.koji je primarius gore,cilj njima nije nikakvo čekanje prirodnih trudova niti otvaranja,već kako kaže dr.za par trurnica koje nisu dovoljno bile tvorene a ležale su samnom u predrađaoni:Bumo im dali dripića,stavi na maximum da to riješimo nema mjesta više niti u boxovima niti u predrađaoni :? :?
Što se tiće ležanja i mojoj cijeloj okolini ,obitelji nije bilo jasno kako nam u takvom stanju mogu donositi bebu...Meni su ga stavili nakon dolaska na odjel odmah na prsa,i ja svim voljama i silama nisam ga mogla imati pored sebe i zato sam plakala...Ne mogu se mrdnut,rez boli užasno,omamljen si od carskoga,u ruci imaš braunilu s analgetikom,a u druoj sa infuzijom,krvariš iz rodnice,i doslovno sam ležala u lokvi krvi sve dok sestre nisu obavile neke poslove,a bilo ih je samo njih 2 na odjelu babinjače,i došle mi staviti one obične uloške,jer si bez gaća samo u spavačćici.Ti se po pravilu NE SMIJEŠ pomaknuti 24h,tako mi reće dr.Anesteziolog-:) zato jer u mjesto uboda spinalnog živca dolazi do istjecanja likvora i zato se javljaju užasne glavobolje,,,,i treba tvoje tijelo prorodno stvoriti ugruške da prestane to curenje...Ja sam forsirala navečer dojenje s mojom bebom,ja plačem od bolova i gadnog osječaja da sam loša majka koja se ne može pomaknuti a on plače jer je gladan i što se ne mogu pomaknuti bliže,ja sam ga ipak sebi približavala koliko sam mogča na onom uskom krevetu jer me bilo strah da ne padnem i ja i on....
Samo jedan primjer o uspješnosti dojenja moja je cimerica bila u predrađaoni noć i cijeli dan a da nije vdijela svoju bebu niti ju je stavljala na prsa jer nisu imali mjesta na babinjačama...Danas ona ne doji :( ,ravnijih bradavica sestre su je ubile u pojam,a i pedijatrice...
Kada sam se 2.dan digla,uz katastrofalnu bol da će mi utroba ispast-što je normalno,ja sam imala taaaako jaku glavobolju da nisam mogla otvoriti oči...Blokada glave,vrata,od bolova sam samo plakala,i sestre su pozvale dr.-a anesteziologa koji mi je predložio krvnu zakrpu....
Došli su nosaći i onako u jadnom stanju,jer sam bila jadna što neću dobiti svoje djete niti tu noćć jer sam morala ležati radi zahvata,me odnijeli u priostoriu gdje se izvode carski rezovi....
Dr uzme par duuugalkih igala zabije mi u kralješnicu a sestra istovremeno pušta s braunile iz moje ruke moju krv kroz neku cijevčicu koja ju ispumpava u kralješnicu da bi moja krv stvorila zakrpu da mi ne istječe likvor..Prava mala opercija i zahvat 2 sestre i dr. :)
Opet ležanje....
Što se tiće sestara s babinjača meni su ostale u lijepom sječanju,osim sestara s pedijatrije koje su bile,njih 4 su bile suuuuper a par katatrofa,nabijanje na sisu,stiskanje bradavica ko lode,da sam zvijezde vidjela,s rijelčima pa majko vi imate mlijeka za 10-ero djece
:? ,a ja kooomaaa,cimerici imate bradavice ravne ko zid,nema šanse da dojite,pa kakve su vam to sise???
Ša treba pitaj dalje....
i da klopa im je kooooma....Ne primjerena dojiljama...u potpunosti.Doručak šnitica kruha odrezna od kraja kruha ona malena i maleni pekmezić ...To smo sve dobivale bez obzira na vrstu poroda :(...Koncetrati paradajza u svakom jelu,a dojimo...Meni je mm donosio klopu....
Ne smijes podici glavu ni 1 cm. Kicma mora biti skroz ravno. Na intezivnoj su na nas pazile cure na praksi da ni bi slucajno podigli glavu. (tako je barem bilo prije 3g). Tako da mi nije bas jasno kako se sada to rjesava, ako odmah dobijes bebu? Ili mijenjaju pravila kako njima odgovara.Citiraj:
tenks - glavu isto smiješ malo podići? trup ne smiješ poduzati? kičma bi trebala bit skroz ravno ili nije bed da se malo pomakne?
ovaj komentar sam i ja dobila, vjerovatno od iste sestre :evil:Citiraj:
pupy_23 prvotno napisa
sad me to ljuti, ali tamo mi je bilo :cry:
da nisam nazvala Rodin SOS i za početak se dobro isplakala dobroj duši splitskog naglaska s druge strane slušalice ( :heart: ) koja me uvjerila da je sve ok, da ustrajem i ne odustajem, tko zna što bi bilo
još nešto: ja sam vjerovatno jedina osoba na svijetu koja je i od dr. Stanojevića doživjela negativno iskustvo :(
pupy, strasna prica :( :love:
ja bih ih tuzila na tvom mjestu. to forsiranje vaginalnog poroda je izvan svake struke i zdravog razuma.
To valjda da se mogu hvaliti kako su porodili vaginalno veliku bebu, ili bebu na zadak ili sl.?
Kad ih moliš da ne interveniraju, onda se to "mora" i nema veze što se troše novci. A kad treba, onda neće...pa da poludiš, fakat dođe ko da igraš ruski rulet kad ideš rodit :x
E, to mi fakat nije jasno stvarno...Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Pupy, uh... :(. Hvala ti na tvom iskustvu...
BTW, zašto forsiraju tu spinalnu na SD-u? Je li oporavak nakon opće brži i lakši, bez toliko komplikacija? Ja sam odradila prošle godine dijagnostičku laparaskopiju uz opću anesteziju - nikakvih posljedica, navečer sam mogla doma...
Mislim nakon valjda sat vremena sam normalno išla na WC, nikakvi kateteri i sl.... Je li to zbog količine anestezije koja uđe u bebicu? A opet, nema smisla tako s tim komplikacijama se mučit... Ne znam.
Mislim da to nije ista anestezija - i ja sam za operaciju dojke dobila opcu u venu, a za carski ide ona vrsta sa maskom, barem mislim.Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Je, i moja je bila u venu, znači ova s maskom valjlda onda bude teža i kompliciranija?Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Ja sam imala spinalnu. Oporavak mi je bio super (jer sam 24h bila poptpuno mirna, ne znam koliko je to realno za ocekivati ako je beba odmah uz tebe, a nemas muza ili sestru uz sebe), odmah vidis bebicu...
vidis, meni je dosla moja anesteziologinja par sati nakon sto su me iz sok sobe prebacili na intenzivnu i digla me i rekla da nema smisla da buljim u strop. bila sam pod cca 30 stupnjeva.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
i sestre su se cudile no rekle su da ako netko zna zna anesteziolog.
i da...normalno sam dizala glavu, kak bi inace pila caj? mjerila secer?
zato sam i sizila sto ne mogu dobiti leu na prsa a mogu sve ovo...
Moja frendica je rodila na SD-u prije mjesec dana, sekcija, bila u potpuno vodoravnom položaju zbog spinalne, bebu su joj donijeli odmah po porodu, oni su joj je namjestili na dojku i otišli... Iako je iskusna dojilja i to joj je treća beba kaže da joj je to bilo grozno iskustvo. Dijete plače, leži nekako potrbuške njoj na prsima, ona doziva sestre da dijete spuste u krevetić jer se ona ne smije micati, a one se po običaju ne odazivaju... :/
:? Hmmm.... Stvarno da ne povjerujes kako razlicito postupaju...Kakav caj, nisam smjela nista popiti 24h...Molila sam praktikantice da mi daju malo vode da isperem usta, a one su oodmah zvale sestru, koja je reka niti slucajno, pa su mi sa maramicom namocile usta jer su mi bila strasno suha. Da ne bi slucajno progutala malo vode. To su bile stroge upute anesteziloga i ginekologa. No, stvarno nisam imala nikakavih posljedica od spinalne, nikakvu glavobolju, vrtoglavicu...Cimerica je imala velikih problema sa glavoboljom i tlakom, i priznala mi je da je dizala glavu na intenzivnoj.Tako da mislim da ipak ima nesto u tome da moras biti 24h u potpuno vodoravnom polozaju, bez micanja. Ne bi riskirala da imam neke posljedice od spinalne cijeli zivot, a radi rooming-ina bez adekvatne pomoci. Zato meni nikako nije jasno kako donesu bebu odmah, pa kako je namjestis na dojku, uopce je vidis...Mislim, ja si iz tog polozaja ne mogu vidjeti bradavice na dojci...A definitivno ne bi kao prvorotkinja mogla namjestiti bebu "naslijepo".Citiraj:
leonisa prvotno napisa
ne bi ni trebala, sestre bi ti morale pomoći.
Iz dosad iznesenih iskustva nakon uvodjenja 24h roominga, shvatila sam da je u tome i problem, ne pomazu. (cast iznimkama).Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
da :(
Normalno. First things first. Prvo da smo beba i ja dobro, a dojenje je 2. po redu prioriteta. Mislim da ću, s obzirom na iskustva da sestre ne mogu pomoći jer ih nema, tražiti da mi to vrijeme kad se ne smijem micati ne donose bebu jer ne vidim puno smisla u tome - to se, valjda, može?Citiraj:
"Deaedi prvotno napisa
Deaedi, ni ja nisam imala ni glavobolje ni inih problema. tlak za 5.
fakat su smijesni....
a (ne)briga je za plakati i plakati i plakati.... :cry:
Curke, pratim već duže vrijeme forum i više nisam mogla ostati "pasivna" pa se eto javljam. Iza mene su dva carska a početkom svibnja trebao bi slijediti i treći, uredno svake 4 godine u proljeće. Ova prva dva su obavljena s općom, prvi preko maske nakon 72 sata u boksu (Petrova), gelova, dripa i epiduralne - teško buđenje i oporavak. Drugi u Vinogradskoj, opća u venu, buđenje skroz ok i oporavak lakši.
Sada nedavno obavih na SD prvi pregled kod dr.Kernera prije nego pročitah ove priče o "caricama" na SD. Totalno sam u komi... jer znam da po carskom mi je trebalo dva do tri dana da dođem k sebi. Prvi puta sam bila u takvoj komi da nisam bila u stanju prva tri dana ni pitati za bebu a kamoli ... Zanima me kakav je dr. Kerner?
Da li stoji teorija da je oporavak poslije spinalne lakši nego nakon opće? O čemu to ovisi?
Ina33, mislim da dijelimo iste strahove iako bi se možda trebalo natjerati na pozitivno razmišljanje i voditi se samo time da će nakon "n" dana biti sve ok., a život uživo tek počinje.
Ako je neka od vas friško došla sa SD i još imala spinalnu ili opću, neka se javi, moolliimm! :?[/list][/code]
moja cimerica je bila na općoj jer je skoro umrla na vaginalnom i zakomplicciralo se,njoj je oporavak prošao bez glavobolja...Ali ti ne biraš dal ideš na spinalnu ili opću...99%šalju na spinalnu,a ovu 2.ako je jaaako rizičan porod
Ne mogu nikako skužiti kriterije po kojima oni to određuju.
I ne znam da li sam onda ja sa dvije opće (iako različite) bila nagrađena ili izvukla deblji kraj?
Iako primjetih da na SD skoro pa sve idu na spinalnu...
Ovisi ti od bolnice - na SD-u je spinalna default, tj. ti ne biraš - oću ovakvu ili onakvu, opća samo ako je hitna panika. Ja ciljam SD zbog povjerenja u doktora. U Petrovoj i Vinogradskoj mislim da je opća default. Mislim da ću tražit da mi ne donose bebu dok god imam naredbu da se ne smijem micat, kvragu sve ako ostanem, ne dao Bog, s doživotnim posljedicama ili ako mi se oporavak bespotrebno komplicira zbog toga da prvi dan odmah vidim bebu, ionako sumnjam da ću je uspjet dojit. Ako sam je mogla čekat 7 godina, strpit ću se i taj jedan dan - tako ja nekako mislim. Nedavno sam preko SMSa isto dobila iskustvo mame s nedavnog carskog na SD-u, isto je tražila da joj ne donose bebu taj prvi dan jer joj je to bilo nemoguće za ishendlati, bila je previše iscrpljena i uslišali su joj molbu. Znači - ako tražiš - može se. Opet, kako nemam iskustva - vidjet ću kako ću se osjećat.Citiraj:
amica prvotno napisa
Mislim - sumnjam da ću je uspjet dojiti taj prvi dan dok se ne smije micati, a u svakoj ruci po jedna žica.
amica - kad ti je termin i kod kojeg si dr? Meni je 18.3., kod Habeka, IVF trudnoća, 38. godina- prvorotka - kukproblemi indiciraju carski.
U Petrovoj sam već bila u "blagoj "komi tako da se i ne sjećam da sam nešto potpisala, iako jesam, neki obrazac po kojem se slažem s njihovim odlukama a o vrsti nije bilo ni govora. U Vinogradskoj su se prepucavali kad sam već bila na stolu koju će i na kraju je anesteziolog odlučio. termin mi je 5.5 ( prvo dvoje je rođeno u trećem mj.), obavila sam prvi pregled kod dr. Kernera za kojeg ne znam kakav je. Mislim da sam negdje na forumu pročitala o dr. Habeku sve najbolje. Naravno, prije pregleda nisam znala ni za jednog tako da sam išla na blef.
amica, onda ću se ja vjerojatno javiti prije s opisom kako je meni bilo, ali ja sam ipak smotana i neiskusna prvorotka pa ćeš moje iskustvo morat podijelit onako s dva, vjerojatno. ja bih trebala 18.3., moram mirovati pa se nekako bojim da bi to moglo i prije, ali nadam se da neće.
Mislim da po prvom carskom čak prvi dan nemaš ni kolostruma a kamoli mlijeka. Ja sam uredno dojila po dolasku iz bolnice iako mi se svaki puta desi upala zbog velike količine mlijeka u kratko vrijeme (govorim o satu ili dva). Zato pripazi... meni je pomagala (kršitelj koda)ova izdajalica .Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Ina33- moram priznati da se sada više bojim nego prije drugog a kamoli prvog kada sam bila uvjerena da skoro sve ovisi samo o meni . Broj poroda ne mora značiti da je žena iskusnija jer svaki porod kao i trudnoća jest specifičan. Prema onome što si napisala vjerojatno sigurno ćeš ići na dogovoreni carski i neka te tješi činjenica da po takvom se brže oporaviš nego da si provela neko vrijeme u rađaoni pa tek onda...
Ja se nadam da ću se moći dogovoriti bar za termin carskog otprilike i da ću znati što se događa a tiče se mene- to nije bio slučaj u prva dva puta.
Zato odabrah SD iako me ovo sa bebama zabrinjava jer ZNAM da teoretski nema šanse da se brineš o bebi prva 24 sata. A slijedeći dan ovisi o tvojem organizmu i osjetu na bol. Nadm se da će i tebe i mene "zapasti" smjena koja će imati razumijevanja za to.
Amica, mislila sam na to kolike su šanse da kao prvorotka, nakon spinalne u kojoj se ne smiješ micati, a s infuzijama u rukama, bez pomoći sestara, a uz cimerice koje će imati svoje brige, budem imala ikakve šanse tako nepomična podojit dijete. Mislim da nisu velike i zato ću vjerojatno tražiti da mi bebu nose sutradan - pa kud puklo puklo. Mislim da su mi veće šanse da se uslijed svega toga nešto izkomplicira, zato sam tako nekako odlučila, nadam se da će me uslišati.
Ina33- potpuno si u pravu, i ja razmišljam isto iako nemam iskustva sa spinalnom. I mislim da ću isto postupiti jer mi ostalo nema smisla.
:/ Ja se nadam da ti mene nisi krivo shvatila.Citiraj:
Tiwi prvotno napisa
Ja nisam ni slučajno rekla da mame koje nisu imale "savršen" porod ne trebaju imati bebe uz sebe, nego da imaju pravo i trebaju dobiti svu potrebnu pomoć sestara za vrijeme rooming-ina, ako je žele i trebaju, za razliku od mene kojoj se sestre, hvala Bogu, gotovo uopće nisu trebale, a ne da se ponašaju kao one iz ovih ne lijepih priča
Ina33, vjerujem da je s tobom i bebom sve ok, i kako si u terminu držim fige! :love:
amica pogledaj ovaj topic
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=58142