pa pretpostavljam da se je vani lakse izboriti za prirodni porodjaj
( a i ne kosta nista)
Printable View
pa pretpostavljam da se je vani lakse izboriti za prirodni porodjaj
( a i ne kosta nista)
Ovaj moj post je bio ironičan. znam da je vani tako
Možda baš zato!Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Mislila sam reći da normalno da će joj jedan anesteziolog tako reći
Sve moje prijateljice, koje žive vani, vele da je epiduralna nešto "pod normalno". Žene se ne žele mučiti u bolovima. Za sada se još nisam raspitivala o posljedicama, no što se tiče oduzetosti, to je stvarno do iskustva liječnika. Naime, meni su dva puta punktirali kralježnicu (to je nešto slično, pika se injekcija u kralježnicu) - kad sam imala moždani udar i kad sam imala meningitis. I liječnici su rekli da u iznimnim situacijama pacijent može ostati paraliziran, ako punkciju radi netko bez iskustva. Vjerojatno je tako i s epiduralnom
Pa dobro, očito vani postoje dvije struje. Ili epiduralna pod normalno ili prirodni porod pod normalno . ništa između :P
:lol:Citiraj:
Irena001 prvotno napisa
Šteta da ih ne smijem više staviti.
Oprosti na tipfeleru. Krivo sam prenesla njegove riječi :xCitiraj:
VedranaV prvotno napisa
Mislim da se Vedrana nije nasmijala tipfeleru, nego tome kako su liječnici uvjereni da epiduralna jednostavno ne može imati ikakvih posljedica.
Svaka inekcija, svaki zahvat mogu ostaviti nus posljedice. Što nije tako?Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
Podržavam to što je rekao da sve ovisi o stručnosti doktorahttp://www.mama-mami.com/forum/image...s/dontknow.gif
meni je moj jedini porod SA epiduralnom, prvi, bio katastrofa, trudovi su me rastrgali. jer su mi istovremeno uzasno nafrljili drip ciji ucinak nikakva epiduralna nije mogla ublaziti. jedino me priznajem zbog epiduralne uopce nije bolio izgon i sivanje.
beba je bila uspavana i nije htjela dojiti, prsa su mi drugi dan pucala.
ali zato su mi trudovi u drugom porodu bili super :), bez epiduralne. izgon je ionako bio kratak, sivanje se dalo podnijeti. volim svoj drugi porod :heart:
nije epiduralna carobni stapic.
Na stranu strucnost doktora, ali sto je sa nasim tijelom, tj. organizmom? Ono sto, tj. kako je neki zahvat obavljen je jedno, ali kako nas organizam reagira na odredjeni lijek je nesto sasvim drugo. I mislim da strucnost ili nestrucnost doktora nema s ovim drugim nikakve veze. Lijek sam po sebi nosi rizike.
Boze sacuvaj koja izjava. :shock: Blago sirotinji vani. Nemaju pojma koji su plus u zivotu zaradili ;)Citiraj:
Irena001 prvotno napisa
Irena, nisam se smijala tipfeleru, nego takvoj samouvjerenoj izjavi koja skroz netočna. Zamišljam si nekog liječnika anesteziologa kako tako samouvjereno valja pa se smijem.
Naravno da liječnik anesteziolog mora biti stručan i da ti nestručan može napraviti tko zna što, ali posljedice epiduralne postoje i kad je ona savršeno postavljena. Evo npr. dvije ovako iz glave - mnogo više poroda s epiduralnom završava na carski i na vakuum, a dojenje se u prosjeku teže uspostavlja.
Kod nas, u Austriji, epiduralna se ne placa. Naravno da je daleko od istine ova izjava o nekoristenju epiduralne i sirotinji. Ja bi prije rekla da ovdje sve vise prirodni porod dolazi u modu. Ono sto je ovde drugacije je jednostavno to sto postoji vise opcija. Pa kud koji mili moji. :) Znaci lako je dobiti i epiduralnu i odluciti se na carski bez indikacija i sve "blagodati" moderne medicine. Ali, isto tako je vrlo lako imati kucni porod, ambulantni porod, izabrati si babicu itd. Nazalost, to je ono sto se ovde placa. :/ Tako da tu u Austriji ispada da samo zene s lovom idu na kucne porode. Mislim da se cijena kucnih poroda krece izmedju 700 i 900 eura. Tako je barem prije bilo. Babica koja je meni dolazila doma nakon poroda, a sama je troje djece rodila doma, kaze kako se, nazalost, vecina kucnih poroda, vrti medju ekipom koja je financijski dobro podmazana.
A ovi koje Irena naziva sirotinjom uglavnom se odlucuju za bolnicu. Ne samo radi financija, nego cisto jer medju njima vlada drugacija atmosfera i raspolazu drugacijim informacijama, da ne kazem da se njima lakse manipulira. Npr. vrlo je vjerovatno da ce vas ekipa iz Irenine "sirotinjske skupine" proglasiti ludima jer se odlucite na takav rizik kao sto je ambulantni ili kucni porod.
Mene je jednom davno VedranaV pitala da joj posaljem formular koji bolnice dijele, vezano za epiduralnu. Nazalost, nisam to nikad poslala. Malo mi je zao sto neke cure s ovog foruma to ne mogu vidjeti jer rijec je o sluzbenom formularu kojim zena izrazava svoj stav o epiduralnoj. Na papirima su ispisane svakakve nus pojave, glupo mi ih je uopce vise nabrajati jer je toliko puta bilo govora o tome. Ali, i dalje mi je nevjerovatno da se toliko lijecnika razbacuje izjavama o sigurnosti medicinskih postupaka. Kad svi znamo da ni za sta u zivotu nema garancije, a pogotovo ne u takvim invazivnim postupcima. Mislim da niti jedan lijecnik koji drzi do sebe, takve izjave ne bi davao.
a da li je "bolji", "sigurniji" porod carskim rezom uz spinalnu ili opcu anesteziju?
Spinalna anestezija je anestezija izbora za carski.
da, to znam, ali me zanima koja je opcija bolja, kad se vec mora izabrati jedna!
Anestezija izbora znači da se smatra da je to bolja opcija, ako za nju nema zapreka (tipa deformacije kralježnice i sl.)
Znači smatra se da je spinalna bolja opcija, ako je situacija takva da se može birati.
Po meni je spinalna uvijek bolja od opće. Zašto da te skroz uspavaju ako nema potrebe. Ipak je to veći rizik
istina. tom logikom idem i ja, ali kad vidim natpise da os spoinalne/epiduralne mozes ostati paraliziran i sl., pocinjem se pitati....
ipak, mislim da bi, da moram izabrati, izabrala spinalnu!
spinalna ima svoje rizike, ali svoje rizike ima i opca anestezija!
:DCitiraj:
Natasa30 prvotno napisa
ja sam takodjer "vani" i nisam sirotinja(hvala Bogu visoko sam iznad toga) ,a niti sam rodila sa epiduralnom (ovdje se dobiva besplatno ,tako da je i ona najveca sirotinja moze primiti ako zeli-toliko za informaciju doticnome gospodinu).
mislim,od ovakvih izjava me hvata muka :roll:
Ja sam isto rodila uz epiduralnu. Ne znam za druge al mene je spasio prestanak boli, dakle sama ta činjenica mi je puno značila. Osjećala sam tiskanje, jer sam sama morala jako tiskat da Bruno izađe, izgon, noge, ma sve samo ne bol. Meni je sve ostalo u dobrom sjećanju. A mjehur su mi ispraznili kateterom al na načn da su ga prije izgona stvili da izmokrim , da beba ima kud proć a da joj ne smeta pun mjehur, i odmah po mokrenju su mi skinuli kateter. Šivanje nije boljelo, samo dosta su me rezali, a najviše me ubiše hemeroidi. To me bolilo više od punata i poroda. Očaj,mjesecima nakon poroda, oko 3 mjeseca sam imala užasne bolove pri stolici. :cry:
Dosta cura je tada rodilo s epi i sve su bile ok. Čak nas je posjetio anesteziolog 3 puta da nas pita da li ima nus pojava, ali ih srećom nije bilo. Vjerujem da ih može biti , ali to je rizik kao i kod svega da nešto baš tebi pođe krivo. :roll: Mislim da svak mora sam razmisliti što je za njega najbolje i upoće mislim da se ne bi trebao uopćeno govoriti o epi kao loša je ili nije...nije to sasvim crno ni bijelo.Meni je bilo ok, a mojoj prijateljicinije djelovalo na pola tijela,jedna strana tijela i noge je bolila a druga je bila anestezirana...ma tko će znati.
Isuse, a ja namjeravam tražiti da mi ne daju niti one analgetike što su mi prošli put samo šiknuli u infuziju bez da sam uopće znala što je to. Pa kaj će onda biti sa mnom?
Pa sta bi bilo? :)
Pa ništa :) (bar se nadam). samo sam opet bila ironična
MIslim, što ja znam, možda će me tako boljet da ću na kraju tražiti neki analgetik (ne epiduralnu), ali uvijek se može probati osloniti na vlastite endorfine. samo kad bi nam uvijek dopustili da koktel naših hormona obavi stvar (pod utjecajem sam M. Odenta :) )
branka1, da, da sto manje stimulirati neokorteks ;)
E, to, to, da :)
Uopće ne znam kome treba taj neokorteks :P
Epiduralna anestezia ostaje u kralježnici, ona ne dolazi do djeteta. Moja cura je imala apgar 10/10. Daju ti je tako da pred izgon prestane djelovati, tako da tiskanje prolazi kao i bez epiduralne. Ja sam poslije osjetila svrbez i nista vise...Sto se tice brzine poroda, brzi je s epiduralnom zato sto ti mogu dati jako jaki drip, a i epiduralna omeksava cerviks. Kako kod prvorotkinja porod jako dugo traje epiduralna je super.
Ja sam imala jake trudove 2 dana, a otvorena 1 cm. Ko zna koliko bi to trajalo prirodnim putem, a ja sam vec nakon ta dva dana bila jaaako umorna.
Dinote, ja se slazem da je moguce da je epiduralna u tvome slucaju pomogla i ubrzala stvari. Mene jedino, i zaista jedino muci sto u tim cijelim pricama rijetko ko se sjeti djeteta i kako je njemu. I ne govorim ovo sada samo o tvom slucaju, nekad se vodimo i onim "jel dobrobit veca od potencijalnih problema". Nego govorim opcenito.
Ok, al ako mama ne osjeti bol, mamin mozak ne luci endorfine (koji su prirodna "anestezija"). Ergo, endorfini ne odlaze djetetu. Dijete je tada prepusteno samo boli, bez ikakve anestezije i pomoci.. ono nema ni epiduralnu niti nista drugo.Citiraj:
dinote prvotno napisa
Kao sto rekoh u prosloj recenici. Kako je djetetu kad se mami da tako jako, jaki drip, i jos pritom mamino tijelo ne luci endorfine da olaksa djetetu?Citiraj:
dinote prvotno napisa
Premalo se razmislja o djeci tjekom poroda i poslije poroda. Sve je nekako usmjereno na rodilju, i mene to iskreno zalosti.
slažem se s anchie, i još bih dodala da su generalizacije tipa "kod prvorotki porod jako dugo traje" upravo to - generalizacije koje u konkretnom slučaju uopće ne moraju biti točne. nema baš smisla unaprijed odlučiti da ti treba epiduralna jer će porod sigurno biti dug i bolan, jer takvo što ne možeš unaprijed znati.
Može se dat jaki drip, jer žena ne osjeća.... na taj način su nastale, ima u literaturi: neprepoznate rupture maternice, gubitak djeteta (koje je porođeno carskim), kirurško odstranjivanje maternice jer se nije moglo zaustavit krvarenje. Ako žena i ne osjeća, maternica je organ koji ima svoje granice, a ja baš ne bi svoju dala na se te granice ispituju.
Malo ću biti OT, jer nisam dobila epiduralnu, ali u vezi ovoga imam nešto za reći:
Jaki drip (u 25 min. otvorila se 6 cm):Citiraj:
Sto se tice brzine poroda, brzi je s epiduralnom zato sto ti mogu dati jako jaki drip
- nesnosni, životinjski bolovi,
- dijete se užasno ispatilo, jer je potjerano van,
- dijete završilo pod kisikom,
- uzv mozga dva puta nije bio u redu,
- slomljena ključna kost,
- istegnuće ramenih živaca,
- pun modrica i ogroman kefalhematom.
Ne pričam bajke, nakon mjesec dana potvrđeno mi je (sa SD-a) da je sve posljedica takvog nasilnog poroda.
I da još napomenem došla sam tri cm otvorena, sa svojim trudovima.
ajme :(
Mene zanima da li i epiduralnu i kateter stavljaju pod nekakvom inekcijom protiv bolova ili "na živo",te da li ti ostane ožiljak od katetera, da li se to danas sutra vidi ili je to nisko,pa se ne vidi kad obućeš gaćice? Jel kateter obavezan? Hvala!
Uh! Jako mi je žao, Tashunica !!! Nadam se da je bebica sada dobro i da će sve biti dobro!!
oziljak od epiduralne se ne vidi jer je jako mali, bez obzira sto je iznad razine gacicaCitiraj:
-lana- prvotno napisa
onaj od epiziotomije se isto ne vidi, iako je ogroman, ali je ispod gacica.
eto ja sam još jedna koja je rodila pod epiduralnom i moram priznati da mi sam porod nije bio strašan ali zato poslije :shock: , ajme majko....osim što sam dobila vinograd hemeroida od nekontroliranog tiskanja (jer sam tiskala pod epid i nisam ništa osjetila :x ) dan, danas osijećam gdje mi je bio kateter i to boli odnosno peče (kao da mi je oštećen neki živac ili slično)....uglavnom idući puta bih probala bez (makar sam i ovaj puta htijela bez ali me toliko rasturalo da nisam bila u stanju izdražati)