Evo drage moje da vam napišem šta se dešavalo kod mene u nadi da će nekome pomoći da posle mog iskustva ne prođe kao ja.Kao što znate beta je krenula pravilno da se duplira,posle toga je pala i onda je krenulo njeno ludovanje.Sa 603 na 230, 229,340, 430, 650,pa790.Sve je to bilo u roku od nedelju dana.Kada se popoela sa 229 na 340 ja sam još uvek bila kod kuće.Na predlog dr Z.Stankovića ponovo počinjem sa utrogestanima i progesteronom(koje mi je dva dana pre toga ukinuo).POsle podne počinju jaki bolovi sa desne strane u predelu jajnika i taj bol se skroz spuštao niz nogu (kao da se noga kočila) krvarenja je bilo,ali ne mnogo.Na moje insistiranje da odem na UZ u Jevremovu dabijam odgovor od sestre da je dr. Stanković otišao,a na moj predlog da me pregleda bilo koji drugi lekar, sestra mi kaže da NEMAJU STRUJE VEĆ DVA SATA I DA NE MOGU KOD NJIH DA OBAVIM PREGLED(???????)i još dodaje da pokušam u Pančevu u bolnici ili negde privatno,a ako se ne snađem da ih pozovem pa će mi oni srediti u Višegradskoj ili u GAK-u(izgleda da nisu imali struje ni u ordinaciji u Jevremovoj ulici).Bolovi su bili ne izdrživi,mislila sam da neću izdržati da odem do Pančevačke bolnice,a ne da čekam da mi oni sređuju pregled u Beogradu.Odlazim kod mene u bolnicu i lekar mi kaže da moram da ostanem da ležim da me prate.U materici nije bilo ploda,a u trbušnoj duplji je bilo dosta tečnosti kao i u Dauglasovom prostoru.Doktor R.Vasić iz Pančeva koji me je vodio 7 dana je pratio moje stanje.Bolove nisam imala,levi jajnik je bio uvećan,tečnost se povećavala.Vasić je od prvog dana posumnjao na van materičnu trudnoću i predlagao laporaskopiju.Obaveštavala sam dr. Z.Stankovića svaki drugi dan šta se dešava,od prvog dana je kategorički isključio van materičnu,sa objašnjenjem da kad je beta 1000,2000 ukazuje na to i da do pucanja dolazi kada beta dođe do 6000,7000.Laporaskopiju je takođe odbacio,sa obrazloženjem da doktori iz Pančevačke bolnice nemaju iskustva sa tim(sa ICSI i sa eventualnim komplikacijama posle njega)i predlagao je da se uradi kiretaža.
Nakon 7 dana praćenja Dr Vasić odlučuje da mi radi laporaskopiju.Imala sam dva ploda sa leve strane,u tubi koja je prilikom operacije odstranjena,nije uspeo da je spase.Posle dva dana izlazim iz bolnice i evo me sada sam kod kuće na oporavku.
ET ovog puta nije bio praćen UZ,to sam i primetila.Nekad ga prate,a nekad ne,ne znam od čega to zavisi.
Zaista je tužno kad shvatite da je došlo do trudnoće,ali na pogrešnom mestu.
I šta sada reći za tretman pacijenata?Ja sam inače u Jevremovoj klinici već četiri godine,da ne spominjemo koliko sam im para ostavila do sada.
Da li je trebalo da mi bude urađen UZ 9. dana od ET kada sam i počela da krvarim (i to mnogo)?
Toliko pitanja i toliko dilema....