ovo je super. Kad se kreće s tim?
Printable View
ovo je super. Kad se kreće s tim?
Ako se svi slozite s tekstom, treba onda isprintati to i onda krenuti na drugi korak! ;)Citiraj:
amyx prvotno napisa
Pa ajmo na drugi korak Mislim da se svi slažu s tekstom. Napisano je u osnovi sve što se traži i što bi se trebalo znati o našem problemu. Mislim nije sve jer se sve ne može ni navesti ali ne bi imalo ni smisla ljude zatrpavati informacijama koje ne bi razumjeli dok ne dođu u našu situaciju.
Evo ja navaljujem
Mislite na zamrzavanje embrija ili stvarno jajnih stanica?Citiraj:
martina123 prvotno napisa
Također mislim da treba spomenuti i zamrzavanje sperme jer je i to veliki problem u HR budući da je to neizvedivo (ili se nešto izmijenilo?)
brkaju se lončići! Jedno je posvojenje a drugo udomljenje zar ne?Citiraj:
s ovim nisam načisto. Istina u zdravstvenoj knjižici mog B. pod "prenatalna anamneza" stoji da sam ja liječena zbog steriliteta. Ali jedini način da se dođer do spoznaje utječe li kako MPO na zdravlje djece je da se prate ova naša čudesna djeca.Citiraj:
Moram još malo o ovome progruntati
žurim plače mi B
Ne znam kvotirat, pa ću ovako. Zamrzavanje jajnih stanica se radi samo sporadično, ono nije uspješno (još) i nije opcija,a u Elleu i sličnim magazinima izlaze te neke bombastične stvari "zamrznite jajne stanice već danas ako planirate odgađati majčinstvo". Sad, ovo zamrzavanje jajnih stanica ako ste politički htjele izbjeć zamrzavanje embrija kao vruć krumpir... opet, ne možemo pisat nešto što ne stoji. Znači - zamrzavanje embrija.
Posvajanje udomljenje isl. Prema pravilima ovog pdf-a (koje ja ne razumijem, najiskrenije) to su odvojene stvari od MPO-a tako da to neće proći vis-a-vis Rode, a ja bih potpisala taj bulet jedino posvojenje i udomljenje nije isto. Mislim da je realno da taj bulet ispadne van.
Labeliranje MPO djece - mislim da dobro zvuči, praktično nemam problema i svakom dr-u kažem IVF trudnoća, ali sam uvjerenada to nema nikakve veze. Dakle, podržavam taj.Sve skupa mi zvuči ok i konkretno.
cure ovo je stvarno super! :heart:
no imam nekoliko primjedbi o kojima možda možete razmisliti.
Npr. molim vas da razmislite o tome da se izbaci točka koja govori o posvojenju djece, jer MPO i posvojenje/udomiteljstvo nije i ne može biti isto te su bitke na oba plana potpuno različite. i mislim da ukoliko stavimo to zajedno dajemo samo vodu na mlin onima koji kažu "pa što ako ne mogu imati djece - neka usvoje" - a nisu svi od nas u tom filmu
isto tako mislim da treba još malo lekture (samo stavljam par primjera jer ovdje ne mogu koristiti track changes no ima ih još koji - i ne nisam jezikoslovac, samo mi neke stvari bodu oči), npr.:
1.- možda "Zbog navedenih činjenica?"Citiraj:
Iz navedenih činjenica
2. primjer zakona - pretpostavljam prijedlog zakona?
3. zamrzavanje jajnih stanica - pretpostavljam zamrzavanje/krioprezervacija zametaka? jer toga nema u svakoj MPO klinici u HR (a koliko mi se čini zamrzavanje samih JS još nije ni toliko prošireno ni u svijetu?)
4.možda napomenuti RKC a ne Crkva (jer postoje i druge crkve i religije koje nemaju ništa protiv homologne oplodnje), i da ona ne da nije dio tijela vlasti (nespretno sročeno), već nešto kao da je RH sekularna država, te iako uvažavamo važnost RKC smatramo da ne može sudjelovati u donošenju ovakvih (ili bilo kakvih) zakona - nadam se da ste skužile što hoću reći malo sam se zapetljalaCitiraj:
2. ne dopusti miješanje Crkve u donošenje zakona i teologiju u Nacionalnom povjerenstvu jer Crkva nije u našoj državi dio tijela vlasti!;
isto ništa se ne spominje krioprezervacija sperme, ni heterologna oplodnja (doduše ne znam koliko želite spominjati tu temu?)
i ako ne želite da ovo bude previše pamfletistički, mislim da bi trebalo izbjeći spominjanje Italije i Slovenije na ovaj način - mislim da je dovoljno spomenuti WHO i eventualno EU (iako je i tamo stanje šaroliko)
ovo su samo neka moja razmišljanja koja sam izbacila onako na prvu loptu, nadam se da vam i to pomaže
I svakako spomenut i zamrzavanje sperme u istome, ali ne sad da cijeli spin priče bude u Hrv. nema sperme, jer se onda skrene stvar na bombastično - biste li vi donirali spermu i sl. Banke sperme su ljudima, ako nisu u kontekstu, iako jesu nešto za što se pravnički može zakačit - tipa to se ne poštuje, PR-wise čudne i onda brzo dođemo do ko će branit frižidere rasprava. Oprostite na nediplomaciji, pišem na brzaka, kako mi što padne na pamet.
I ovo 6 postupaka - dignut ženinu dobnu granicu jer kakva korist da sad odobre 6 kad žena ne stigne to napravit do 38-me - ono što ste već predložile, jel' do 42-ge?
Ja bih ostavila referencu na talijanski model, jer ako se kaže EU - pa i Italija, Irska i Poljska, npr., su EU, kao i Nizozemska i Danska i Belgija, a razlike - nebo i zemlja.
Samo sam škicnula, pozornije ću pogledati kad dođem doma...
U načelu se slažem s komentarima, mislim da bi prijedloge od darci trebalo prihvatiti.
Tkđ. ne bi previše ulazila u zamrzavanje jer onda samo to i postane tema, pa na kraju sve završi pričom o frižideru, kako reče Ina. Spomenula bi zamrzavanje embrija s razlozima kao što su već spomenuti - manje bolnih postupaka za žene, ali tu bi definitivno dodala još razloga - manje stimulacija i lijekova, što je jeftinije za državu, a bolje za ženino zdravlje (naravno ne ovako sročeno "loša vijest za jabuke, dobra vijest za vas" ;) ).
A što se tiče spominjanja EU, Italije, Slovenije... nisam sigurna da bi spominjala ikoga, posebno s obzirom na raznolikost njihovih zakona o MPO. Prije bi spomenula EU u kontekstu odlaska naših ljudi na liječenje u inozemstvo, to je tužno i nemaju svi tu mogućnost, a tjera ih se na to. Nekako ne volim to isticanje EU i zapada kao da je tamo sve savršeno, med i mlijeko... Mi se borimo za svoja prava u svojoj državi.
ovo apsolutno potpisujemCitiraj:
Pcelica Mara prvotno napisa
Ok, ajmo ovak:
Promijenimo se nabolje – dajte nam da rađamo - i ja želim obitelj
Neplodnost u našoj zemlji još nije proglašena bolešću iako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila neplodnost bolešću još 1997. godine.
Da je neplodnost proglašena bolešću, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje bi sve lijekove koji se koriste u svrhu medicinski potpomognute oplodnje morao uvrstiti na listu osnovnih lijekova u Republici Hrvatskoj. Ovako, parovi koji se bore s neplodnošću nakon trećeg postupka ili nakon navršene 38. godine žene sami financiraju lijekove koji po postupku mogu iznositi i do vrtoglavih 15.000 kn po jednom postupku.
Zbog navedenih činjenica zahtijevamo izmjenu postojećeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji datira još iz davne 1978. godine i koji je donešen još za vrijeme bivše Jugoslavije.
To je sramota za našu prekrasnu zemlju!!!
Molimo svoju zemlju da:
1. osnuje radnu skupinu koja će odlučivati o tome koji je primjer zakona najbolji (stručni dio: liječnici, predstavnici udruga i pacijenata te predstavnici HZZO-a, predstavnici Ministarstva zdravstva te predstavnici Sabora);
2. ne dopusti miješanje Rimokatoličke crkve u donošenje zakona i teologiju u Nacionalnom povjerenstvu jer ista nije u našoj državi dio tijela vlasti!;
3. omogući neplodnim parovima 6 postupaka medicinski potpomogute oplodnje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje;
4. odobri zamrzavanje embrija kako bi se ženama umanjili bolni postupci aspiracije;
5. povisi dob žene koja se trenutno tretira kao reproduktivna dob za financiranje medicinski potpomognute oplodnje i to na 43 godine života jer žene zbog školovanja i kasnijeg zapošljavanja sve kasnije rađaju;
6. pokrene osnivanje grupe za psihološku pomoć neplodnim parovima;
7. osigura humaniji odnos prema djeci rođenoj medicinski potpomognutom oplodnjom, bez markiranja u zdravstvene kartone te bez raznih predrasuda potaknutih medicinski nepotkrijepljenim dokazima;
8. osigura humanije zdravstvene uvjete za postupke medicinski potpomognute oplodnje u našim klinikama i veće poštovanje prema liječnicima koji iste postupke zbog medicinskog i ljudskog kodeksa rade s ljubavlju prema svojoj struci.
Hrvatsko, ugledaj se na Sloveniju koja je svojim MPO zakonom dokazala da je ravnopravna svim ostalim članicama EU te da prvenstveno razmišlja o svojoj pronatalitetnoj politici i o osobama suočenim sa problemom neplodnosti!
Odbacimo talijanski model zakona zbog rigoroznosti i miješanja Crkve u isti!
Želimo u Europu, ne želimo se vraćati u srednji vijek!!!
Poslušajte naše priče, naše borbe, naše poraze, uspjehe, nadanja, suze, smijeh!
Pomozite nam da postanemo roditelji!
[/quote]
- izbacila sam tocku o posvojenju!
E sad, molim vas onda da ili citirate ili kopirate tekst i ubacite recenice koje mislite da bi trebali stajati i gdje i trebali stajati...
Zbog lakseg pregleda...
- izbacila sam tocku o posvojenju!Citiraj:
E sad, molim vas onda da ili citirate ili kopirate tekst i ubacite recenice koje mislite da bi trebali stajati i gdje i trebali stajati...
Zbog lakseg pregleda...[/quote]
Može, naravno... :)Citiraj:
Mogu još predložiti da se dio vezan uz izradu letka/brošure odvoji u poseban topic, čisto da bude istaknutije i preglednije (ovo više i ne spada baš pod Pros(v)jed na Markovom trgu).
Ali spada... ;)
To su letci za prosvijed! :love:
Jos da mi netko objasni kako se kvotira bilo bi mi puno lakse... :?
Meni je ovaj dio: "Molimo svoju zemlju da" previse opcenit jer bismo trebale traziti od tocno odredene institucije, Vlade ili koga vec da sve to provede.
Probaj na ovaj nacin:Citiraj:
taca70 prvotno napisa
Najprije kopiras tekst koji zelis quotirati (citirati).
Potom kliknes "odgovori". Otvorit ce se (uobicajeni) prozorcic.
Kliknes na "quote" (pojavit ce se unutar dvije zagradice); ovako: [quote]. Odmah u produzetku pejstas tekst koji si kopirala.
Naposlijetku opet kliknes na quote, ovaj put ce se quote opet pojaviti unutar dvije zagrade ali ce ispred imati ovaj znakic. /.
Ajde probaj, sljedeci korak ce biti ubacivanje imena forumasice koju zelis citirati. :*
Isprike na OT, dalje sve saljem na PP pa moderatorice prethodni post mogu obrisati.
Citiraj:
Iskreno, meni se prijedlog teksta prilično sviđa jer je, ajmo reć' "populistički", na način da ga mase mogu razumjeti i suosjećati s time, jer kad se ode previše u tehnikalije tipa nema sperme u bankama, članak stavak, puno stručnih termina, ljudi teže suosjećaju i od svega ostaje slika nečeg što se radi u laboratorijima, što rade "zli doktori", nekim tamo ženama ili parovima koji su puni novaca i karijera i što sad su nešto kao bolji od obične raje. A posebno mi je drago što se ističe uloga liječnika (to mi je, najiskrenije, smetalo u tekstu J. Pavičića, ta slika zlog doktora koji se koristi situacijom i svojim žrtvama, ali svako ima svoju perspektivu). Banaliziram i molim da se ljudi ne uvrijede. A kad se ide raspravljat po stručnim povjerenstvima, onda, naravno, drugačije. Za tv vijesti ovo je po meni OK prikaz jer je slika koja ostaje - ljudi s problemom.
Ina...e pa upravo zato je tekst kreiran tako da ga SVI razumiju, zamislite si neku bakicu koja ce uzeti letak i koja cita: clanak taj, zamrzavanje spermija, jajne stanice, embrio.... Mislim da ni nebi dosla do sredine letka, a komentar: Ah, corava posla!....
Ne, mi zelimo senzinbilizirati javnost, objasniti u cemu je zapravo problem, da ga svi razumiju!
Jedino treba sve to još i provjerit - ja ne znam koji je zakonski status sa zamrzavanjem embrija - jel' to već postoji, jel uopće predivđeno zakonom (ako se dobro sjećam to uopće nije predviđeno). Možda je bolji termin "predvidjeti zakonski", to čekirajte i pravnički, ali bez da ta pravna terminologija preplavi tekst jer je nekomunikativna laicima. Znači, da bude laičko-populistički, ali s točnim faktima behind.
Koliko sam shvatila Pavicicev "zao doktor" je ostao negdje u Tudmanovom vremenu kada je i sam autor koristio MPO u HR. Naravno da je to danas sasvim drugacije. :heart:Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Meni je u Pavicicevom tekstu zasmetalo to sto mi preko svake mjere ispadosmo jadnici koji se bezivotno vuku po bolnicama, iz pokusaja u pokusaj, a jos nam i brkovi od silnih hormona izrasli.. :lol:
Ali dobro, ako je bas tako potrebno da se u prosjecnom Hrvatu izazove empatija po pitanju MPO-a, onda neka...
martina123, bravo za angaziranost, ispast ce to super tekst!!! :love:
Da, i meni je taj dio smetao, ali i inače ima J.P. takvih momenata na bilo koju temu, da ne odemo sad u off topic. Mislim, ako par pita za šanse, kaže mu se, neće niko nikoga obmanjivat i nije da se ide grlom u jagode, a neka postoji sad i opcija MPO u Dalmaciji, makar privatna, jer je liječenje u drugoj županiji na način kako se kod nas po državnim bolnicama radi fakat poseban izazov za sačuvat ženino radno mjesto i s takvim parovima posebno suosjećam.Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
Sinoć sam napisala poduži post na ovom topicu i onda je dotrčala M. i isključila mi komp...
Sad ću kraće:
Ja bi ovaj dio makla ili preuredila. Mislim da se Hrvatska ne treba ni na koga ugledat ili ne ugledat, treba "samo" omogućiti liječenje svojim građanima (koji plaćaju zdravstveno osiguranje, a kad im nešto treba - kupi sam).Citiraj:
HrvatskA (MISLIM DA JE OVO VOKATIV), ugledaj se na Sloveniju koja je svojim MPO zakonom dokazala da je ravnopravna svim ostalim članicama EU te da prvenstveno razmišlja o svojoj pronatalitetnoj politici i o osobama suočenim sa problemom neplodnosti!
Ni meni ovo od početka nije sjelo. Dobar mi je Inin prijedlog "KAKO BI PAR IMAO BAREM 30%-TNE ŠANSE PO POSTUPKU DA DOĐE DO ŽELJENOG DJETETA" (jučer sam bila smislila neku rečenicu s hormonskim stimulacijama i sl. ali ovo Inino mi je ljepše)Citiraj:
4. odobri zamrzavanje embrija kako bi se ženama umanjili bolni postupci aspiracije
Uz to zamijenila bi točku 4 i 5, tako da broj pokušaja ide iza dobne granice, budući da mi je to nekako povezano.
Ovo je i meni možda bolje, a propos Hrvatske u vokativu - je malo patetik i meni, ali... ne znam... meni se čini učinkovito za ciljanu publiku. Barem da ostane referenca na talijanski model, ono EU norme i sl. - to se tako lako poteže od strane svih da je nekako bezlično. Je da se ne trebamo u nikoga ugledat, ali korisno je napravit benchmarking i usporedit se s okolinom, mene situacija u Sloveniji i lakoća s kojom se, u toj katoličkoj zemlji, raspravlja o doniranju j. stanica, dok je ovdje sve to teška kontroverza frapirala. Sad ću zatreptat - ali to je samo moje mišljenje.Citiraj:
ne stignem sad puno pisati ali još nešto
Prijedlog:Citiraj:
Neplodnost u našoj zemlji još nije proglašena bolešću iako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila neplodnost bolešću još 1997. godine.
Da je neplodnost proglašena bolešću, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje bi sve lijekove koji se koriste u svrhu medicinski potpomognute oplodnje morao uvrstiti na listu osnovnih lijekova u Republici Hrvatskoj. Ovako, parovi koji se bore s neplodnošću nakon trećeg postupka ili nakon navršene 38. godine žene sami financiraju lijekove koji po postupku mogu iznositi i do vrtoglavih 15.000 kn po jednom postupku.
Zbog navedenih činjenica zahtijevamo izmjenu postojećeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji datira još iz davne 1978. godine i koji je donešen još za vrijeme bivše Jugoslavije.
Neplodnost u našoj zemlji nije proglašena bolešću iako je Svjetska zdravstvena organizacija to učinila još 1997. godine. Hrvatsko zakonodavstvo spada u kategoriju onih koji dopuštaju ali istovremeno i limitiraju prava parova na oplodnju uz medicinsku pomoć.
Da je neplodnost proglašena bolešću, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje bi sve lijekove koji se koriste u svrhu medicinski potpomognute oplodnje morao u potpunosti uvrstiti na listu osnovnih lijekova u Republici Hrvatskoj, a ne limitirati pravo na broj postupaka i korištenje lijekova. Ovako, parovi koji se bore s neplodnošću nakon trećeg postupka ili nakon navršene 38. godine žene sami financiraju lijekove koji po jednom postupku mogu iznositi i do vrtoglavih 15.000 kn.
Zbog navedenih činjenica zahtijevamo izmjenu postojećeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji datira još iz davne 1978. godine, tj. na snazi još od vremena bivše Jugoslavije.
Isti slućaj - T ''porihto'' komp koji se potom zamrzno...Citiraj:
ovo bih promijenila u zakonodavcaCitiraj:
Molimo svoju zemlju da:
I ja mislim isto ovako.Citiraj:
Svakako bolje.Citiraj:
Slažem se.Citiraj:
Ovo podcrtano mi je malo bez veze - mene osobno ne smeta da se prati zdravstveno stanje naše IVF djece i da to bude prilog dokazu da prosjek naše djece ni po čemu ne odstupa od prosjeka ostatka populacije.Citiraj:
7. osigura humaniji odnos prema djeci rođenoj medicinski potpomognutom oplodnjom, bez markiranja u zdravstvene kartone te bez (raznih) predrasuda potaknutih medicinski nepotkrijepljenim dokazima;
slućaj= slučaj
Ne znam mogu li (ali kad moram :mrgreen: ) iznositi svoje mišljenje ovoj točki jer nemam MPO dijete i nismo "kartirani". Po meni je zapisivanje načina kako je dijete začeto u medicinski karton stvarno nepotrebno. Čak ni po cijenu dokazivanja nekim primitivcima da su djeca nastala uz pripomoć medicine samo djeca, ista kao i sva ostala (možda malo više čekana :heart: ). Jednako bi se u medicinski karton moglo upisati npr. začeto slučajno dok su roditelji bili alkoholizirani nakon izlaska. Možda to ima neki utjecaj na dijete pa ajmo i to pratiti. (Nadam se da nisam nikog uvrijedila, ne osuđujem ničiji način pravljenja djece, uostalom i mi smo našu M. napravili dobro pripiti i ni najmanje joj se nismo nadali planirajući odlazak u Maribor tjedan poslije).Citiraj:
7. osigura humaniji odnos prema djeci rođenoj medicinski potpomognutom oplodnjom, bez markiranja u zdravstvene kartone te bez (raznih) predrasuda potaknutih medicinski nepotkrijepljenim dokazima;
. Jednako bi se u medicinski karton moglo upisati npr. začeto slučajno dok su roditelji bili alkoholizirani nakon izlaska. Možda to ima neki utjecaj na dijete pa ajmo i to pratiti.
:lol: Da ili primjerice dijete narkomana neznam da li takvo nešto ulazi u karton
Citiraj:
Mali Mimi prvotno napisa
:lol: :mrgreen: ovo fakat moramo DOBRO provjeriti!
E sad- ova zadaca mi je postala teska... Kako da ja skupim sve promjene sad i slozim tekst?!,... Uf, probat cu...
Promijenimo se nabolje – dajte nam da rađamo - i ja želim obitelj
Neplodnost u našoj zemlji nije proglašena bolešću iako je Svjetska zdravstvena organizacija to učinila još 1997. godine. Hrvatsko zakonodavstvo spada u kategoriju onih koji dopuštaju ali istovremeno i limitiraju prava parova na oplodnju uz medicinsku pomoć.
Da je neplodnost proglašena bolešću, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje bi sve lijekove koji se koriste u svrhu medicinski potpomognute oplodnje morao u potpunosti uvrstiti na listu osnovnih lijekova u Republici Hrvatskoj, a ne limitirati pravo na broj postupaka i korištenje lijekova. Ovako, parovi koji se bore s neplodnošću nakon trećeg postupka ili nakon navršene 38. godine žene sami financiraju lijekove koji po jednom postupku mogu iznositi i do vrtoglavih 15.000 kn.
Zbog navedenih činjenica zahtijevamo izmjenu postojećeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji datira još iz davne 1978. godine, tj. na snazi još od vremena bivše Jugoslavije.
ova gore boldana verzija ili ova dole curke?
To je sramota za našu prekrasnu zemlju!!!
Molimo zakonodavca da: (da li da ostavim svoju zemlju ili zakonodavca?)
1. osnuje radnu skupinu koja će odlučivati o tome koji je primjer zakona najbolji (stručni dio: liječnici, predstavnici udruga i pacijenata te predstavnici HZZO-a, predstavnici Ministarstva zdravstva te predstavnici Sabora);
2. ne dopusti miješanje Rimokatoličke crkve u donošenje zakona i teologiju u Nacionalnom povjerenstvu jer ista nije u našoj državi dio tijela vlasti!;
3. omogući neplodnim parovima 6 postupaka medicinski potpomogute oplodnje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje;
4. povisi dob žene koja se trenutno tretira kao reproduktivna dob za financiranje medicinski potpomognute oplodnje i to na 43 godine života jer žene zbog školovanja i kasnijeg zapošljavanja sve kasnije rađaju;
(zamijenila sam tocke 4 i 5!)
5. odobri zamrzavanje embrija kako bi par koji je u postupku, imao barem 30% šanse po postupku da dođe do željenog djeteta.
(koliko sanse ima bez zamrzavanja embrija? - tako da to dodamo ovdje?)
6. pokrene osnivanje grupe za psihološku pomoć neplodnim parovima;
7. osigura humaniji odnos prema djeci rođenoj medicinski potpomognutom oplodnjom, bez markiranja u zdravstvene kartone te bez raznih predrasuda potaknutih medicinski nepotkrijepljenim dokazima;
8. osigura humanije zdravstvene uvjete za postupke medicinski potpomognute oplodnje u našim klinikama i veće poštovanje prema liječnicima koji iste postupke zbog medicinskog i ljudskog kodeksa rade s ljubavlju prema svojoj struci.
Hrvatska, ugledaj se na Sloveniju koja je svojim MPO zakonom dokazala da je ravnopravna svim ostalim članicama EU te da prvenstveno razmišlja o svojoj pronatalitetnoj politici i o osobama suočenim sa problemom neplodnosti!
Poslušajte naše priče, naše borbe, naše poraze, uspjehe, nadanja, suze, smijeh!
Pomozite nam da postanemo roditelji!
...... evo, pa vas molim da mi odgovorite na ovo crveno gore!
............................................
...Ja se slazem sa Inom, svakako bi trebala ostati Slovenija i Hrvatska i EU komparacija!
cure možda niste vidjele ovaj topic:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=71077
to je super prilika da se ispriča kroz što sve prolazimo na putu do naših čudesnih beba :heart:
Evo na brzaka - ovaj prvi dio boldani mi je možda bolji, nisam pozorno čitala. Martina, ovo kolike su šanse bez smrzlića - ne znam di bi to pogledala jer je vani default smrzlići tako da ti ovako iz rukava ne znam dat statistiku, a malo sam u gužvi s vremenom. Probajte proguglat. Dakle, vani se rade smrzlići, anestezija - ove neke naše specifičnosti zbog besparice i tih političkih uvjeta vani (ovo di ja gledam vani - ne gledam u Italiju, Irsku i sl.) nisu uopće pitanje ,tj. ne znam postoji li istraživanje bez i sa smrzlićima. Eh, da je bar pino tu, pitat ću je preko drugog foruma, možda to još ona ima u malom prstu, ili možda znaju naše cure- rvukovi2, mija32, marči.
Ajme, ekipa, ajde nek' se neko javi. Možda bi dariaa htjela (koliko god ne volim ove "prozivke") - ona mi se čini nekako outgoiong person, a svašta je prošla. Meni M nije za naslikavanje full close-up, možda bi ga mogla i mijesit, ali to bi bili Daytonski pregovori. Ja se nekako opet ne vidim kao izuzetna mama, ne znam, ja imam malo nekih i svojih mušica, npr. sigurno ne bih pričala - bitno je neodustati itd. Ne vidim se ko nekog mučenika, ja sam malo isto kad mi pričaju - uh, što si se namučila - ko onaj Bryan u the Life of Bryan - u stilu, što vam je ljudi.Citiraj:
MIJA 32 prvotno napisa
Kad smo vrijedni :mrgreen:Citiraj:
Dakle...
* i meni se više sviđa boldani dio
* moja zemlja ili zakonodavac... ne znam, moja zemlja je nekako toplije, a zakonodavac točnije
* ni je ne znam za postotak šansi bez smrzlića, ako se javi Pino (ili netko tko zna) super, ako ne i ovako je dobro (ovo "željenog djeteta" zvuči tako lijepo :heart: )
* ja bi i dalje makla Sloveniju i Italiju :/ Malo sebi i uskačemo u usta, hoćemo u EU, ali ne kao Italija, mi bi kao Slovenija... Uz to, ove riječi "rigoroznost i miješanje crkve" se nimalo neće svidjeti onoj bakici koja treba čitati letak i suosjećati...
Znaci ovako nesto? Ajmo curke, jos glasanje za moju zemlju ili zakonodavac te za Slo i Hrvatska... :*Citiraj:
Super, super, samo tako!!!! :love:Citiraj:
Oprostite ako kompliciram ali ja bih ovaj dio koji sam boldala izbacila jer ako su sve ravnopravne onda je u istom rangu i Italija a nije.Moja recenica bi glasila:Citiraj:
Hrvatska, ugledaj se na Sloveniju koja je svojim MPO zakonom dokazala da je ravnopravna svim ostalim članicama EU te da prvenstveno razmišlja o svojoj pronatalitetnoj politici i o osobama suočenim sa problemom neplodnosti!
Hrvatska, ugledaj se na Sloveniju koja je svojim MPO zakonom dokazala da prvenstveno razmislja o svojoj pronatalitetnoj politici i osobama suocenim sa problemom neplodnosti i tako postala druga zemlja u EU po broju djece zacete MPO.Tako nekako.
I navijam za zakonodavca jer ako molim svoju zemlju onaj koji to sve treba provesti moze mirno slegnuti ramenima jer kao ne odnosi se na njega.
Citiraj: