o da, ne izlazimo ni mi iz sobe.
bio je period kad sam sizila jer smo sat vremena zujale i buljile u mracan strop, ali sad je u fazi, prica (kratka), pusa, zagrljaj, gnijezdjenje i tonemo u san :)
Printable View
o da, ne izlazimo ni mi iz sobe.
bio je period kad sam sizila jer smo sat vremena zujale i buljile u mracan strop, ali sad je u fazi, prica (kratka), pusa, zagrljaj, gnijezdjenje i tonemo u san :)
Ma ja sma njih pitala hoće li same ostati spavati, nek se zagrle lijepo i spavaju. Mama i tata će biti u drugoj sobi.
Pobuna.
Mama, lezi između.
ovako i mi.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
TV gasimo još za vrijeme kupanja (cca 1 sat prije spavanja), jer inače nema šanse da ga ugasimo. Znači dok se on zabavlja kupanjem (MM ga pazi), ja odem u sobu, ugasim TV, daljinske maknem s vidnog mjesta (to je kod nas jako bitno). Ja si prije toga naštimam MAXtv, da mi snimi "važne" stvari, jer sam inače nervozna i gledam na sat da li ću pogledati ili ne. Ovako nema frke. Poslije kupanja papamo, spustimo sve rolete, gasimo sve lampe i u 15 do 22 idemo u krevet. Popije mlijeko, odmah ga dignem (dok ne počne juriti po krevetu), malo ga nosim na ramenu i pjevam, cca 5-10 minuta dok se umiri, zajedno legnemo na krevet i to je to. Ponekad se vrti duže, ponekad kratko, ali zaspi. Ali obavezno mora biti sve ugašeno, to nam je najvažnije. Spava recimo do 8, znači uglavnom 10 sati po noći i po danu 2 sata (nešto prije 15 do nešto prije 17).
ma mogu stručnjaci govoriti što hoće, ali ona se probudi dobre volje. popodne ne zaspi prije 14 - 14:30. ali onda odrapi po 3 sata.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
probala sam skratiti popodnevno spavanje, ali onda je prenervozna a ne zaspi ranije.
Ja znam da nije dobro zaspati uz TV, ali kod nas je situacija takva da jednostavno mora tako. Naime, Viktor je doskora bivao uspavljivan pricama ili neobaveznim caskanjem. Ali otkad smo izbacili (sam je izbacio) popodnevno spavanje, on se jednostavno "komira" gledajuci crtic za laku noc, i to oko 20h. Nema sanse da bih ga sad mogla staviti u krevet i uspavati pricom, jer tu je i Luka sa svojim zahtjevima ...Njega bas u vrijeme Viktorovog uspavljivanja, uhvati nevidjen ekspresionizam, krene igra, pjesma, narodno veselje (koje traje do 23h)....a uz sve to, kategoricno zahtijeva moje prisustvo - bar u publici....Tako da Viktor nikad ne bi zaspao tokom derneka, jer onda bi se i on ukljucio, a ako ne zaspi kad treba, nevidjeno se unervozi...Zato sad pustam ovako (linijom manjeg otpora) dok se malo ne sinhroniziraju...a to gledanje tv-a pred spavanje, obicno traje pet minuta, jer on zaspi nevidjenom brzinom.
...E da, gdje je MM u svemu tome? Tu je i rad je baviti se ili jednim ili drugim, ali jok - i verbalne i neverbalne poruke su iste: "Neces ti, idi ti, mama ce..." :roll:
Podižem topic jer me pomalo brine to što moje skoro 10-mjesečno dijete ide spavati tek oko 21.30, 21.45.
Naime, na početku je sve bilo drugačije. Kupali bismo ju u 19.30, nakon toga bi sikila, no uspavljivanje je trajalo puno duže, sve to 22.
Sada zadnji obrok dohrane jede oko 20 sati, nekada i kasnije, kupamo ju oko 21, nakon čega siki i onda zaspe, nekada za 20 minuta, a u posljednja tri dana za pola sata, sat vremena što znači da zaspe tek u 22.30 (za to imam dva objašnjenja: uvođenje 3. obroka, rano popodne; odvratno vrijeme)
do 9 ujutro spava, onda malo siki
oko 10, 10.30 jede doručak
oko 12 siki i spava
13 buđenje pa ostatak sike
15 ručak
16.30 sika i spavanje
17.30 još malo sike
20 večera
E sad, kada su bile vrućine, budila se ranije, išla spavati ranije i prijepodne i popodne (oko 10.30 i oko 15.30)
Sada se sve to odužilo. Ne znam je li zbog ovih "jesenjih" kiša ili?
Trebam li ju možda ujutro ranije probuditi (krenuti 10 do 9, drugi dan 20 do 9...) ili da ju pustim ovako.
Nekako mi je prekasno da prvo spavanje bude u podne, a drugo tako kasno popodne.
Je li moguće da joj navečer ne da spavati prdac od hrane u podne (večeras je divljala sat vremena (smije se, zeza, brblja, skače...), no dok nije prdnula, nije se smirila)?
Moja mlađa ima uskoro jedanaest mjeseci.
Kada se ujutro probudi radije, navečer ide ranije spavati. Jučer je spavala do pola deset ujutro, navečer sam je tek oko 23 uspjela uspavati. Najbolje se posloži kada ustaje oko 8.
Spava samo jedanput dnevno, oko podne, cca 2 sata. Nekada i puna tri, kada je prethonu noć lošije spavala, često se budila i nacicavala. Znači popodne ustane oko 14 do 15 sati, i navečer spavanjac u 20:30.
Večernje kupanje je razbudi, zato se kupamo što ranije, obično oko 19.
Posljednji obrok dohrane najkasnije do 18:30. Kada jede kasnije, opet prolongira večernje spavanje.
I kod nas je problem i starija seka. Čim je čuje, posljednjim atomima snage ostavlja siku, ustaje i puzi ka rubu kreveta, ne bi li otišla u drugu sobu da se igra sa njom.
Moja savjet : ranije jutarnje buđenje, ranija večera (mislim na dohranu) i ranije kupanje.
Nakon godinu dana situacija je slijedeća.
Večera (mlijeko više ne pije na flašicu), pranje zubi, kupanje, ostavim ga u spavaćoj sobi, poljubim, pokrijem i upalim BabyTv (u to doba je onaj hipnotizirajući program gdje se samo izmjenjuju boje i muzika) i odem se tuširati. On zaspi za 5-10 minuta.
E sad, da li je ok ili ne ovo gledanje BabyTv - a, nemam pojma, ali funkcionira odlično. I to mi je jedini način da se otuširam u normalno vrijeme, ako smo na večer sami.
Podnevnog spavanja nema več dugo, do nedavno je spavao od 20.30 do 7.30 ili 8, a sad je promjenio ritam i spava od 21 ili 21.30 do 9 ili 9.30. To mi puno bolje odgovara.
Moja je uvijek bila spavalica. Prvih 5 mjeseci života je prespavala :mrgreen:
Od tada se izmjenjuju razne faze nemirnih noći (ona ih odradi u snu, samo je nemirna) , ali ona i dalje spava i popodne doma i u vrtiću (sada ima 3 godine). Navečer zaspe između 21 i 22 (prije je to bilo oko 20 kad je bila manja) i spava do 7 ujutro (sada već neko vrijeme mirno spava cijelu noć). U vrtiću spava po 3 sata a doma i duže.
Navečer ima rutinu prije spavanja: večera, kupanje, pranje zuba, dvije Dore i spavanac. Malo me peče savjest, jesu li dvije Dore previše? Takav nam je dogovor i ona ga poštuje. Dok ona gleda Dore na kompu iz kreveta mi gledamo nešto drugo na TV-u. Nju naš TV program ne zanima. Kad joj završi Dora ona se okrene na drugu stranu i spava. Inače i mi smo u garsonijeri i ne možemo prakticirati neko samostalno uspavljivanje osim ako ne odemo u kupaonicu pričekati da ona zaspi. :mrgreen:
Mi smo imali ovakav ritam dok su djeca bila mala, a ja doma s njima: Ustajanje u 6:30 (nismo budili djecu, ali mm radi od 7, a voljeli smo zajedno doručkovati i piti kavu/čaj, pa su nas djeca čula i od najmanjih nogu su se pridruživali).
Daklem, kad su bili u dobi do godine dana, prvo spavanje bilo je oko 10:30 (najkasnije 11) prijepodne, pa do ručka. Drugo spavanje oko 15 sati. U 19-19:30 večera, pa kupanje i u krpe najkasnije do 20:00 sati.
I ja radim od 7 pa su djeca od jaslica naučila na takav ritam i zlata vrijedi...
Što se tiče spavanja, najprije su prestali spavati prije ručka (iako je moj mlađi skoro cijelu prvu jasličku godinu spavao po jednu rundu između doručka i ručka), a popodnevno spavanje zadržalo se kod starijega do četvrte godine, a mlađega čak negdje do šeste... Brinula sam kako će on u školi, ali spontano je izbacio popodnevno spavanje u zadnjoj vrtićkoj godini.
Puno mi znači što djeca i danas rano idu u krpe, jer to ostavlja mm-u i meni sat-dva vremena samo za nas. Jest da u to vrijeme često uguramo i peglanje i pripremu ručka za idući dan, ali tak to ide. Sad su veći, svjetlo gase sami oko 9 navečer, ali prije toga su već pol sata u krevetu i čitaju si sami. Nikad ih nismo uspavljivali uz tv (isti je u drugoj sobi pa nije bilo ni mogućnosti). Nismo ih uspavljivali ni na rukama nakon prve godine, ali smo im od najranije dobi čitali priče za laku noć i to su obožavali. Imaju oni i audio priče, ali za večernji ritual mama ili tata su nenadomjestivi, nema tog televizora ili cd playera koji može dati pusu za laku noć.
Eh, da.... Htjela sam reći da danas mnoge obitelji jednostavno ne mogu primijeniti takav sustav. Dnevnu rutinu dijete će samo prilagoditi radnom vremenu roditelja, barem je kod nas bilo tako. Ako roditelji rade do 6 ili i dulje, bilo bi bezveze trpat dijete u krevet nakon samo sat vremena zajedničkog druženja, dakle treba biti prilagodljiv. Ipak, nama su slobodni večernji sati bili i ostali izuzetno dragocjeni, pa bih to preporučila svima koji se tako mogu organizirati.
M je kasno zaspivala ako bi ujutro spavala dugo (do 10 recimo). Ako se budi ranije (oko 8), bez obzira koliko kasno spava popodne (oko 15 h), bez problema zaspe oko 21 sat. Dugo sam mislila da je problem u popodnevnom snu, pa smo ga ukidali (sto je rezultiralo premorenoscu), pa ga vratili. Cini mi se da je najbolje ako se ranije dize, iako meni, jutarnjoj spavalici i nocnoj ptici, to nije uvijek bas najdraza opcija.
Joj, mi se i vikendom dižemo oko 7. A navečer smo svi troje već oko 8-9 u krevetu (osim kad sam na treningu). Ne idemo odmah spavati, ali malo popričamo, pogledamo crtić, pročitamo priču. Kućanske poslove obavljam ujutro prije posla i popodne poslje ručka (ili ih ostavim za subotu ujutro ako su odgodivi).
ja sam jedva pristala da idu spavati u 8 zato jer se odmaraju/spavaju u vrtiću. proteklih godinu dana nisu spavale u vrtiću (osim po ljeti na moru) ali su zato doma spavale od cca 19 do cca 7.
starija (5,5g) se budi ranije i dovoljno joj je 11 sati spavanja dnevno.
iznimke su nam dječji rođendani ali i onda ne kasnimo puno.
zbrojite koliko vam klinci spavaju ukupno i ako je kod ovih mlađih manje od 11 sati treba nešto mijenjati.
ne vjerujem nikome da ne može djetetu promjeniti ritam - može ako želi i uporan je i naravno ako misli da je to o.k.
M (2 god i 8 mjeseci) spava 11 ili 11 i pol sati u 24 sata. Da, tocno je to, bitan je ukupan zbroj na koncu.
Ja sam otvorila topic, i od tada do sada se nije ništa promjenilo, sve je isto, manje više, jedino kaj sam se ja navikla pa više ne ludim.
M je sad nedavno jedno tjedan dana bila bez dnevnog sna, samo nocno. U komadu 12, cak 13 sati bez budjenja. No, negdje 4. dan je krenula popodnevna nervoza a svaki dan kasnije bilo je sve gore. Jednostavno joj se akumulirao umor i shvatila sam da je veselija ako odspava 10 nocnih sati pa 4 sata budnosti pa 1-2 sata dnevnog sna pa opet 4-5 sati budnosti. Ritam u kojem je bila budna u komadu 11-12 sati joj nikako nije stimao. Moguce je da ipak preskace dnevni san, ali iznimno, ono ponekad, dna ili dva, ali nikako u kontinuitetu. Evo jutros je odspavala duze ali svejedno ce oko 14 biti zrela za kratki odmor, max 1 sat.
Ma da, naravno ovisi o djetetu.
Moj maleni je več sa godinu dana (odnosno 15 mjeseci) kad sam počela raditi popodne spavao tek malo prije 15 sati, a budio se oko 7.
Dakle več onda je bio bez problema 7 ili 8 sati budan u komadu.
Par mjeseci nekon toga je uredno čekao mene da dođem s posla u 15 i da ga uspavam. To mi je bilo najteže razdoblje, jer sam dolazila umorna, a on me čeka umoran. Pa na brzinu umivanje, pranje ruku, preslačenje i bezo njega uspavati. Uh.
Ja sam se preporodila kad je oko 2. godine prestao spavati popodne.
Uh, upravo sam se odštekala od M. koju sam uspavljivala 1.15 minuta.
Čini se da ju muče zubići.
Jutros se probudila prije 7 pa opet malo zaspala i probudila se oko 8. Kad je trebala ići spavati u 11, zeznuo nas je telefon (na koji sam se, glupača, javila) i onda se nije mogla smiriti do 12 kad je zaspala, a spavala je čak do 14 sati.
Onda je išla spavati tek oko 5.15 i zaspala u pola 6.
Moram li reći da se sve produljilo i da sam ju u krevet stavila tek 21.50. Divljala je do malo prije. Skače, smije se, pa malo posisa, smiri se, ja pomislim, gotova je, ne, slijedi nova serija zezancije, a do prije 5 dana bi zaspala za 20-ak minuta.
Nekada odspava 11 sati u komadu plus dva puta po sat vremena po danu, a nekada noću spava manje...
Nadam se da će se jednog dana uritmiti.
podižem temu i postavila bi pitanje, ako je netko postao "pametniji" u ovih par godina
kako ste primjetili da je vrijeme za ukidanje popodnevnog spavanja?
izluđuje nas uspavljivanje navečer, a kad ona svojom voljom ne spava dva dana zaredom popodne,
u 21,00 je već koma, spava ko bebica, a kad spava popodne nikad prije 22,15-22-30
uspije izdržati dva dana nespavanja popodne, treći već zaspe
ima 2,3 mjeseca, ne ide u vrtić, budi se oko 8,30 i stavljamo je nakon ručka oko 13,00 spavati (spava popodne na periode od 1,15 do 2,00 nekad i 2,30 sata)
s tim da je svaki dan u krevetu u 21,30, nema još svoju sobu, uspavljujemo je i zaspe na našem, pa je prebacimo u njen krevetić
Mozda da prvo probas skratiti to popodnevno spavanje recimo na sat ili sat i pol pa da vidis kako ce se ponasati. Po meni je jos dosta mala da ne spava popodne ali ima puno djece koja dosta rano prestaju spavati popodne. Moja je 4,9 godina i jos uvijek popodne odmori ili u vrticu ili vikendom, kod kuce ali uvijek gledam da ju budim nakon sat-sat i pol i primijetila sam da je vazno i kada zaspi. Ako spava duze od 16 h. onda navecer teze zaspi. Obicno ima neki ritam da je nakon cca 6 sati dovoljno umorna za spavanje.
Nas uglavnom gledaju u čudu kada shvate da L. ne spava po danu, ali ona je već sa 16 meseci počela pokazivati da joj ne treba puno sna (na tatu, ja volim spavati, ali mi ona ne da :-( ). Isto tako bi dva dana preskočila popodnevnu dremku, pa je treći morala malo odmoriti. Trajalo je to oko mesec dana, dok nije potpuno izbacila dnevno spavanje.
Dogodi joj se i sada da bude umorna popodne, pa odspava, ali onda nema šanse da uveče legne u uobičajeno vreme. Evo, baš juče smo bili tri puta u toku dana na snegu i to je izgleda toliko umorilo da je zaspala u 18:30 (inače u 21 ide spavati) i nadala sam se da će spavati do jutra, jer dešavalo joj se i to, ali ne, ona se probudila nakon sat vremena i uveče sam je tek u 1:50 uspela umiriti.
Kada je prestala spavati danju malo joj se promenila satnica. Ranije se budila u 8, a sada oko 9, a zna joj se dogoditi i da legne već u 20:30.
I ona tokom dana ne pokazuje nikakve znake umora. Od kada ustane do kupanja stalno je u pokretu. Čak i kada čitamo knjige ili crtamo mora bar jednom u minuti promeniti mesto. MM se često šali da kao da je na nuklearni pogon. Koliko god bih ja volela da malo se zaustavi i odrema bar pola sata zadovoljna sam što celu noć prespava.
ma i nije to popodnevno spavanje predugo uglavnom najčešće od 1,15 - 1,30 sati rijeđe je ovo dulje, ali mene više brine što ona nema neke znakove umora ili ih mi bar ne vidimo,
ali svaki, baš svaki put kad ne spava popodne u 21,05 već spava kao klada, znači do tada može izdržati, doduše uhvati je neka krizica u tijeku popodneva bude grintava, ali izdrži do tada, popije mlijeko i hrče :-)
Pa da, ni L. nije nikada popodne duže od sat vremena spavala, uglavnom oko 45 minuta. Nisam ni imala šta skraćivati. Isto bi kao klada zaspala u 21 ako nije popodne, ali mislim da je njoj puno značilo izležavanje dok doji (jednom ili dva puta u toku dana). Tada bi se malo umirila i odmorila, a onda u nove ludorije.
Kad mi sestra priča da je njenom malom u školi bio problem što ima časove kada bi inače spavao to mi zvuči kao naučna fantastika.
Blekonja probajte izbaciti dnevno spavanje pa cete vidjeti po njoj. Mi smo ga poceli preskakati s njene 3 g i 3 mj. Skuzila sam da joj treba preko pola sata da zaspi popodne (oko 15h), onda odspava 2h po cem sam bila sigurna da joj je san potreban. Ali onda navecer show i uspavljivanje od skoro 1h da bi u 22 zaspala. Nakon par mjeseci tako, tijekom kojih nas je smozdila, jer bi netko redovno zaspao s njom, probali smo bez dnevnog spavanja. I islo je super. Popodne oko 17, 18 se zna malo unervoziti ako smo doma, ako smo vani nikad. Ide u krevet u 20h, zaspi nakon price za par min, i spava u komadu do 7:30...nekad malo dulje, nekad malo krace, ali nikad manje od 11 sati.
Sad tijekom zime i ranog mraka nam to savrseno odgovara. Vidjet cemo kako ce bit kad dodje ljeto...
danas opet nije zaspala popodne, koma je bila, skoro je zaspala prije mlijeka, što je za nju, a i meni :-o
Charlie ona je tebi ipak godinu starija, to mi se čini velika razlika, da joj je tri godine, mislim da bi i ja tako postupila,
s mm sam govorila danas i dogovorila, stavljat ćemo je leći svako popodne i ako to traje 20-30 min i ne uspije
dizanje i spavanje navečer ranije.....muči me jedino kako će biti ovo ljeto, mislim da neće izdržati nespavanje popodne, em vrućine, em ako se iscrpi na moru
tako da sve je još pod znakom ?
A da ju probas pustiti da odmori samo 30-45min?
znaš što je najgore sonata, što mislim da ni to ne bi imalo nekog smisla, ali mogli bi pokušati, iako ne znam stalno mi se mota po glavi neka rečenica "da djecu ne valja buditi", šta ja znam, probat ćemo i to možda, hvala na savjetu!
Ja ti pisem sve ono sto i sama radim i sto mi je upalilo. Naravno da je svako dijete specificno ali dok ne probas, ne znas. Recimo moju kcer budim gotovo svaki dan jer ona bi kad zaspi popodne nekad spavala i vise od 2 sata, pogotovo dok je rano padao mrak. I kazem, primijetila sam da najbolje funkcionira kada ne spava nakon 16h, zato jako pazim na to da do 15h zaspi. Je da je to nekad opterecujuce ali znam sta me poslije ceka ako se rutina promijeni. Zapravo najbolje funkcioniramo kada se budi u 7 za vrtic, tamo ranije spavaju i ona je zapravo od 14h budna i onda nije problem navecer zaspati u 21h. A ipak je odspavala. Mozda se zrtvovati pa ju ujutro dizati ranije. Koliko sam ja cula, doktori kazu da je najbolji san do ponoci i da je zato vazno da djeca do tada vec odspavaju par sati. Nadam se da cete uspjeti naci svoj idealni ritam :-)
Kod mene isto :( ako ga uspavam prije 10, a uglavnom cak i prije 11 budan je najkasnije u 2 i zapocinje cilo novi dan... Ako zaspe oko 11:15 i kasnije, spava do 9... A ni to cak ne mora znaciti. Sinoc je zaspao u 11, jutros ustao u 5. Naravno, srusio se opet u 9 i sve opet poremetio... :(
kako da spava i ne budi se bar 6-7 sati? Ovako s budjenjima zna sastavit i 10...
znam, znam proci ce :)