Nena-Jabuka prvotno napisa
Moram priznati da ove rasprave znaju biti prilično frustrirajuće jer moramo izvući dvije-tri rečenice iz cijelog konteksta svog života, ispasti zaostale ili pak preprogresivne, a onda se obavezno jave nabrijane "prosvjetiteljice" s naglašenom ironijom u porukama, ako ne i sarkazmom. Već sam prije rekla da sam UVIJEK za školovanje, kad god se može, u svako doba, od toga nikad nije bilo nikakve štete.
Ne da mi se objašnjavati tko sam ni šta radim, ali u firmi koju sam navela sve smo mi kolegice (i kolege) istog stupnja obrazovanja (VSS) i nisu se ove vodeće birale ni po obrazovanju niti sposobnosti, nego po "raspoloživosti", dakle, one su spremne da ih se zove od 0 do 24, ako je za potrebe posla.
"Normalna" žena-mama si to teško može dozvoliti, kad samo pomislim da mi dnevno samo tuširamo, češljamo, oblačimo, režemo nokte, hranimo, a da ne spominjem učenje ili skidanje fibre, dakle, brinemo o malo više osoba, a ne samo o sebi i koliko to samo energije i vremena zahtijeva pa je noralno da ne ostaje puno snage za dodatni angažman na poslu.
Nema uopće problema da se ta "raspoloživost" poslu nagradi statusom i plaćom, ali je problem što onda te vodeće nameću svoj stil života nama ostalima kao jedini ispravan. To je išlo toliko daleko da je šefica zvala Gradski ured za obrazovanje i dobila potvrdu od njih da dežurstva u vrtiću traju do 18, to nam oblijepila iznad stolova i naredila da ju moramo posebno moliti ako mislimo ići ranije.
Uzalud je takvoj objašnjenje da moje dijete u 16 i 45 ionako bude zadnje ili s još par Mohikanaca, šta nju boli briga kako se dijete osjeća i što ja još sve doma moram obaviti dok ona s posla ide na večeru u restoran s isto tako slobodnom frendicom, a onda u videoteku po film ili malo u shoping ili u krpe, kako ju volja. Rukovodeće mjesto pruža ljudima mogućnost da nameću svoju volju i svoj stil života kao jedini ispravan i tu je problem "nabrijanih" žena bez obitelji.