.. i kad su u zraku hrpe respiratornih virusa
Printable View
.. i kad su u zraku hrpe respiratornih virusa
Joj, joj, nećemo mi ovdje na zelenu granu činin mi se...
Moje šmrkavo dijete nije bolesno ni polubolesno!
I svi nešto u rukavicama pišu, napišu cijelu čitabu a ništ konkretno.
Ne volim to.
Nikada me nisu tete nazvale zbog šrmkavog nosa.
Jednom zbog temperature (ujutro uopće nije bilo naznaka da joj nekaj je). Odmah sam došla po nju i uzela bolovanje.
isto i za Janka.
Moj nije niti krmeljav, niti kašlje, samo mu curi nos.
Pogotovo kad je vani, a isto tak i meni procuri vani na zraku.
Bolesno dijete nikad ne bi vodila u vrtić, to sam već valjda dovoljno puta naglasila.
Inače, imam još jedno dijete, koje, eto nije šmrkavo, a inače je ona prva koja nam doma donese razne viroze iz škole.
Pa od čega joj curi nos? Od prašine? Onda je alergična.,
Ja mislim da djetetu nos može curiti ili ako je alergično ili ako je u virozi.
Djeca u vrtiću vrte i odrađuju viroze jednu za drugom - neke normalno prehodaju uz curenje nosa, neke završe temperaturom i ozbiljnijom bolešću.
Zašto bi te tete zvale radi curećeg nosa? Vrtići imaju propise o tome koja djeca ne mogu u vrtić tj. što za njih znači bolest, a curenje nosa se u to ne ubraja, sigurna sam niti u jednom vrtiću. Ali to ne znači da dijete nije virozno i zarazno. Pa ja sam virozna čitavo vrijeme od jeseni jer mi dijete nosi viruse iz vrtića.
To da netko može vaditi dijete iz vrtića svaki put kad mu procuri nos (tj. konstantno za neku djecu)i uzimati bolovanje su tlapnje.
Ma Mima ja se slažem s tobom...
A moj zadnji post se odnosio na Peterlin.
Jer kao da na moje postavljeno pitanje odgovara u rukavicama, a ono što sam ja uspjela iščitati iz njega je da ja nije u redu što ja svoje dijete dovodim u vrtić...
Ako se varam Peterlin sorry...
I da, voljela bih konkretan odgovor na svoje pitanje!
Ana, pa nećemo valjda i na ovome topicu napraviti segregaciju dobrih i loših roditelja?!
Zašto svaka rasprava krene u tom smjeru; zar ne možemo, jednostavno, imati drugačija mišljenja?
I čuditi se onima koji su drugačiji od nas, bez ikakve stigmatizacije i procjenjivanja?
ovaj sam savjet dobila od jedne med. sestre kad mi je stariji tek krenuo u jaslice i sve je super funkcioniralo u teoriji.....ali kad je došlo do prakse da svaki dan djetetu moram špricati i ispirati nos - e to mu je ostala životna trauma.....Citiraj:
nia prvotno napisa
isto tako, neki doktori (npr. dr. richter) su strašno protiv aspiracija i irigacija nosa i smatraju to potpuno nepotrebnim i traumatičnim za dijete.
ja to naravno još uvijek radim kad je nos pun i treba ga očistiti, ali svakodnevno ispiranje, ako sam dobro shvatila, ne radim.
ja ću samo opet napisati da se slažem s mimom.
nego, jeste vi čuli da malu djecu znaju zvati - šmrkavci i balavci? :mrgreen:
ja ne kužim jednu stvar (ovo se odnosi na ekipu koja šmrkavce želi ostaviti doma :mrgreen: ) - naročito kad govorimo o jaslicama. činjenica je da tako mala djeca nemaju razvijen imunitet. činjenica je da su po zimi, njih 15-tak zajedno, u pretoplim i nedovoljno provjetravanim prostorijama.
činjenica je da sve ližu i stavljaju u usta.
svaka, pa i najbezazlenija prehlada je viroza.
onaj ko smisli kako ih izolirati od viroza, u takvim uvjetima, ja mislim da komotno može dobiti nobelovu nagradu.
i još nešto, nikad neću skužiti zašto u jaslicama tako hajcaju to grijanje. :?
Ovo podebljano i mene muči i več sam više postavila isto pitanje. Zašto nemam pravo izbjegavati druženje s djecom koja su šmrkava, bez da se netko uvrijedi, ili misli da sam luda i da držim dijete pod staklenim zvonom?Citiraj:
apricot prvotno napisa
To ni meni nije jasno. I onda im po zimi u vrtiću moram navlačiti štrample kad idemo doma (ako idemo pješke) ili ako još poslije idemo nekud van jer u vrtiću ne mogu biti u štramplama, skuhali bi se.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Apricot ma naravno da ne, ali ja se loše osjećam ako netko misli da ja dovođenjem svog šmrkavog djeteta smatra da ugrožavam zdravlje njegovog djeteta. I da sam još k tome neodgovorna i da me nije briga što je moje dijete stalno šmrkavo.
xCitiraj:
ana.m prvotno napisa
ana zašto misliš da netko govori u rukavicama. mislim da smo i mima i cvijeta i ja (i još netko?) bili dovoljno jasni.
smetaju mi šmrkava djeca u vrtiću zato što znam što čeka moje dijete i mene, zato što znam koje će lijekove dobiti, zato što znam da mi svaki taj "događaj" odnosi godinu života, možeš me osuđivati koliko hoćeš ali smeta mi i gotovo.
šmrkavo dijete je ili bolesno ili alergično, odredi se što mu je i rješava se.
ako je alergično kaže se tetama i takvo dijete je onda ok dovesti u vrtić.
Vezano uz nebrigu oko šmrcanja...
Moj L zašmrca tu i tamo. I nije mu ništa - a provjeravamo minimalno jednom mjesečno u Heleni radi drugih stvari (u dom zdravlja ne idem jer se grozim čekanja od 2h u neprovjetrenoj čekaoni punoj zaista bolesnih)
Inače je hiperaktivno dijete i ja zaista ne vidim razloga da ga 6mj godišnje držim izoliranog doma - a nije mu ništa. Ako četiri različita specijalista to kažu ne shvaćam da temelju čega bih ja, nemedicinske struke, zaključila kako je u biti teško bolestan i treba ga držati u stanu.
Tako da ne shvaćam na temelju čega olako zaključujete da je xy dijete bolesno jer mu curi nos.
Pa dijete se odvede doktoru i onda se valjda posluša što educiranni čovjek za te stvari kaže. ako kaže da je bolestan, bolestan je. Ako kaže da je sve OK, sve je OK.
A ne da se pišu terije urote - šmrkavo= bolesno, nešmrkavo=zdravo.
tashunice, ako se ne varam, mi smo ovdje dva različita tabora. :mrgreen: :love:
:lol: a dobro onda.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
svejedno si mi draga :mrgreen:
Dobro i što bih onda ja po tebi trebala napraviti?Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
Dati otkaz?
Što bi ti napravila?
Kod doktora smo bili, ne jednom, rekla je da je sve ok. Što sada?
Sad ti trebas dati otkaz da ne bi ona morala.
Zapravo u polurazličitim :mrgreen:
Ja mislim dakle da djeca koja šmrcaju JESU bolesna u smislu da su virozna i zarazna (ako nisu alergična).
Ali ne vidim rješenje u tome da djeca u tom stanju ne idu u vrtić - jer su neka djeca stalno takva, i jer je nemoguće dobivati i uzimati toliko bolovanja.
To je nažalost jako jako loše za djecu kao što je moje i Tashiničino.
Ja mislim da je najbolje izignorirati što doktor kaže - znači med. obrazovana osoba s iskustvom u liječenju djece koje je fizički vidio i pregledao dotično dijete. I umjesto poslušati savjet s Neta da ti je dijete bolesno, a ti to ne shvaćaš i dati otkaz.Citiraj:
ana.m prvotno napisa
edit: koji je uživo vidio i pregledao dotično dijete
Jesam nepismena :roll:
joj, joj kako su neki zloćkasti :nono:
slažem se s mimom, nemam rješenja ni ja, ali problem i dalje ostaje.
na ono što netko ne zove bolešću moje dijete reagira i mislim da mi nitko ne može zamjeriti što mi se to ne sviđa, a možda i može tko zna.
šta netko uopće vodi dijete kojem nosić curi prozirno doktoru?Citiraj:
icyoh prvotno napisa
mislim ako ne smatra da je bolesno zašto bi ga vodio doktoru?
ne provociram, ozbiljno pitam.
Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
:roll:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Opet naglašavam - gledam po sebi.
mi smo u Heleni jednom mjesečno, nažalost i radi drugih stvari. A pošto sam ja histerični tip roditelja, vodimo ga dr i svaki put kada pretpostavim da nešto ne valja - znači šmrcne, zakašnje se, neće jesti ili sl. (karikiram, no nisam daleko od istine).
I dobijem povratnu info da je sve OK. Pa mi je onda smiješno da ne povjerujem doktoru nego nekome tko sav važan napiše, štajaznam, da je dijete bolesno jer je rumeno ili sl.
A vezano uz pitanje - ako sam dobro shvatila većina forumaša ti je rekla da je odvela dijete doktoru pa im je objašnjeno ovo s prozirnom slinom. Znači, sigurno su ih vodile ako tako kažu, nisu procjenjivale napamet.
Umjesto sigurno ubacujem valjda (ipak nas ima svakakvih i ne treba vjerovati svemu napisanom) :mrgreen:
Zašto nema opcije edita? :? tipkam u žurbi i većinu puta ispadnem nerazumljiva.
Ajde pitaj doktora drugi puta zašto mu curi iz nosa, od čega.
Rekli su mi, no nisam zapamtila tako dobro da to pišem javno pa da mi se forumaši med. struke sprdaju kako sam nepismena i ne znam što je što.
Potražit ću nalaze pa copy paste-am.
Provjeravala sam u Heleni kod dva različita dr i na infektima (i nisam histerična nego je bilo opravdano radi drugih stvari).
Pa ja sam napisala da smo mi Ivu vodili doktoru prošle zime kada joj je stalno curio nos i kada je kašljala jer smo mi mislili da je bolesna, tada smo radili i bris nosa. Jer smo jedno dva puta dolazili, a dokotrica je svaki pur rekla da joj nije ništa, jednostavno tako ajmo reći reagira na trenutnu klimu, centralno...htjela je i ona nama pokazati, da ne mislimo da ne želi ništa poduzeti, da je stvarno zdrava.
Bris je bio uredan, znači sve 5, dijete je dokazano zdravo.
I kaj sada svake zime kada već znamo situaciju raditi bris nosa jer joj stalno curi nos.
Ovako je i kod nas , zato D.čuva baka, priznajem da mi pri time puno toga nije po volji, ali ja jednostavno znam da s obzirom na okolnosti moje dijete nije za vrtić, premda i u susjedstvu dolazi u kontakt s bolesnom dječicom, ali nadam se ipak u manjoj mjeri.Ono što me muči, je moja šogorica koja isto smatra da šmrkava djeca nisu bolesna, i eto baš je jučer odlučila posjetiti našu svekrvu dok sam ja radila a ona čuvala D., pa je moje dijete ( bez mog znanja ) provelo popodne u društvu svojih prehlađenih bratića , a dotična vrlo dobro zna što za moje dijete znači prehlada, upravo ovo što Tashunica priča: odlazak na hitnu, hrpu kortikosteroida i sl. I što da ja sad radim, kad svi oko mene smatraju da netreba misliti na dobrobit tuđe djece već samo na svoje dupe( da moram tako reći). U slučajevima kad je roditeljima vrtić jedina opcija još i mogu prožvakati dovođenje takve djece , ali kad netko zbog svoje komocije dovodi svoju bolesnu djecu kod zdrave, stvarno mi je van svake pameti.Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
,smijem samo: ali onda se "obračunava" sa roditeljima upravo te djece, a ne sa roditeljima djece na forumu koja s vašom djecom nemaju nikakve veze i koji brinu o zdravlju svoje djece. :)Citiraj:
ali kad netko zbog svoje komocije dovodi svoju bolesnu djecu kod zdrave, stvarno mi je van svake pameti.
meni je bez veze što netko smatra da ja mislim da bi trebao dati otkaz zbog šmrkavog djeteta (pogledaj gore), nikada to nisam rekla pa čak niti pomislila.
ono što znam sigurno je da bi svaki roditelj na mom mjestu i s mojim iskustvom razmišljao na isti način kao i ja i da u svakom šmrkavom djetetu vidi noćni odlazak na hitnu ili u najmanju ruku inhaliranje kortikosteroidima da isto spriječi.
danka i tebi :*
ajde baš pitajte doktore ili pogledajte od čega još može curiti nos, jer ja to naravno ne znam, pa laički zaključujem - nos curi = dijete je u virozi.
Lei ne curi nos, ali otkad je krenula u vrtić ona stalno kašlje, mi imamo uho za kašalj pa jako dobro čujemo kako se taj kašalj mijenja od produktivnog prema opet suhom, i onda znama da je opet 'u nečemu', ali to jednostavno ne prestaje (a prije vrtića nije bilo tako); tako da ja zaključujem da ona prelazi iz viroze u virozu ( a vidim to i po svom nosu),
onda ju neka od tih viroza sruši pa dobije temperaturu, a neka ju sruši tako da dobije i laringitis (prije bi to vjerojatno bila svaka, ali sad ipak ima već pet godina, a i na profilaksi je). I sad, što, možemo ili tako, ili ona ne može uopće u vrtić.
Ali ako je moje dijete stalno šmrkavo, a po tebi takvo ne bi trebalo ići u vrtić, drugo mi ne preostaje.Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
Nisam rekla da si ti to rekla, nego te pitam što onda da ja radim?
Da li da stvarno ja svoje dijete ispišem iz vrtića?
ana, na žalost, ja rješenja nemam ni za tebe ni za mene.
svoje dijete osim vrtiću nemam kome ostaviti isto kao vjerojatno i ti.
Pa o tome se i radi, nažalost, gdje bih ja došla da se ravnam prema 20 druge djece. Niti ne znam kakvo je koje, niti kojem djetetu je što i kako reagira na takve stvari.Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
A da se još i tim krenem zamarati..Hm, pa iskreno ne mogu.
Ali ti ćeš zbog toga mene i dalje smatrati neodgovornom vjerojatno jer moje dijete ugrožava tvoje. Bar ti tako misliš.
Ja i pedijatrica smatramo da je moje dijete zdravo i da može u vrtić.
Zašto vas toliko brine što tko kaže? :?
Ako posumnjam da je Lovre bolestan mi odemo doktoru. Ako dr kaže da je sve ok onda je sve OK. I ne može me tamo netko na Netu uvjeriti da mi je dijete u biti zarazno i bolesno i da dr nema pojma o čemu priča.
A totalno je druga stvar da netko zaista bolesno dijete dovede u vrtić jer je prekomotan. Jer tako ugrožava ne samo drugu djecu nego i svoje.
no vjerujem da se možemo složiti da te situacije nisu baš uobičajene - evo ja zaista ne znam nikoga tko bi dijete s visokom temp i upalom pluća odveo van.
Meni curi nos čim uđem iz hladnog u toplo.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Curi mi i kad jedem juhu (ne u juhu, obrišem ga).
Curi mi i kad dva dana ne usisam kuću.
Nakon čišćenja stana mi curi bar još jedan dan.
To su manje više sve situacije kojih se mogu sjetiti , kad mi curi nos, a znam da nisam bolesna. Aha...i kad je vrijeme cvata-koječega- više ni ne mogu upratiti na koje mi sve biljke curi.
I mom sinu Franu također tako.
Svi cureći nosevi jednostavno nisu za izolaciju. Kao ni svi kašljevi i sva kihanja.
Onda imaš alergije, a ovo hladno-toplo - tu nos procuri pa prestane, ne zovemo valjda TO cureći nos.
Mislim da smo stvarno dosta razglabale o šmrkavima i nešmrkavima. Prepucavati se možemo do slijedeće godine, a onda opet ispočetka.
Koliko sam pratila, svi se slažemo s time da bolesno dijete ne treba voditi u vrtić, a to je najvažnije.
Samo kaj nekima bolesno znači i mala sluzava kapljica koja viri iz nosa, a drugima ne.
Mora se pomiriti s tim da kad dijete ide u vrtić bude izloženo raznim virusima, bakterijama i ostalim beštijama.
Neka djeca to samo "prošmrklje", a kod nekih se nažalost razviju bolesti. A kad je dijete bolesno, onda ostaje naravno doma na liječenju. Tak je uvijek bilo i bit će. Tko se ne može pomiriti sa šmrkavim djetetom u vrtiću, bolje da ga uopće ne vodi, jer šmrkljavci su tamo normalna pojava.
To me podsjeća na temu : ti nisi dobra mama jer daješ djetetu Čokolino, a ti nisi dobra mama jer daješ djetetu salamu, čaj, itd. itd.
ajde, dižem bijelu zastavu, ne u znak predaje, već znak mira.
Ok?