RozaGroza, nije za usporediti...
Printable View
RozaGroza, nije za usporediti...
ZV, Ok, oprosti, ja sam ovo
takoCitiraj:
A svoje mišljenje da prava vjera nema puno veze s crkvom i minaretom...
shvatila, očigledno pogrešno.Citiraj:
ne mislim da crkva ne može imati veze s pravom vjerom
Slažem se , ali - o intimnosti vjere- mislim da pravi vjernik ne može šutjeti o svojoj vjeri iCitiraj:
Ali vjeri kao takvoj zaista ne trebaju institucije, niti je išta može ograničiti ili ugroziti u duši pravog vjernika.
da ne može živjeti svoju vjeru samo u sebi, to bi na kraju krajeva bilo i sebično....
na žalost i kod nas postoji puno obiteljskog zlostavljana i ugnjetavanih žena i da sustav i mehanizmi zaštite ne funkcioniraju uvijek kako pišu na papiru a to potvrđujem jer mi je to struka, kao pravnik sam se toga stvaro nagledala tako da nemojmo mislit da žene u "zemljama burki" sve baš žive jadno i potlačeno a kod nas ne jer su zaštićene sustavom! moju tezu prava izbora najbolje mogu objasnit dva primjera:
neki dan čujem od jednog gospodina koji je iz jednog malog sela u hercegovini i njegova majka cijeli zivot nosi crnu maramu na glavi(radi se o katolkinji) i zove ju kapa i to pokrivalo je dio njezina života i sad je bila prilika da je njezin unuk slavio prvi rođendan i zamoli ju sin da za sliku skine to pokrivalo i kaže da je to zapravo prvi put da je majku vidio bez toga. isto tako imala sam priliku upoznati jednu izuzetno zanimljivu, ženu, liječnicu iz jedne bogate iranske obitelji koja mi je u razgovoru oko pokrivanja kose rekla da njezina majka za vrijeme šaha se oblačila kao sve vršnjakinje njene tada na zapadu no ona sama danas za razliku od svoje majke želi kao vlastiti izbor pokrivati kosu i to prakticira ne samo kada je doma u teheranu već i kada putuje izvan zemlje gdje većina njezinih sugrađanka skida marame. žene moraju imat pravo izbora, diskiminiinacije ima svugdje na svijetu,više ili manje i to nema veze sa vjerom. i meni je neshvatljiva teza da je zakon došenen da bi svi bili jednaki kad nismo, različiti smo i kada to ljudi počnu poštivati i uvažavati biti će svima lijepše na svijetu!
Nemam pojma - Maroko, Alžir, S. Arabija...
Ne znam Dunja, u Hrvatskoj je burki užasno malo, pa je lako biti tolerantan.
Pretpostavljam da je javno mnijenje u Francuskoj ipak malo drugačije, jer je i burki/nikaba itd. puno više i da je ovaj donešeni zakon ipak mišljenje većine ljudi.
Zanimljivo pitanje, a raspravu, priznajem nisam do kraja pročitala, obećajem da ću kasnije.
Ali već unaprijed mogu reći da potpisujem dobar dio postova i sjedne is druge strane, to je zapravo tema gdje svi imaju pravo i krivo i može se razvlačiti do beskraja bez pravog zaključka :trljam_ruke: :mrgreen:
Samo jedna stvar: uspoređujete burku s križem u javnim ustanovama?
Bliža bi bila usporedba s križićem koji će netko nositi oko vrata...
Nije isto, križić ne pokriva lice i ne poziva na raspravu o pravima žene, ali u kontekstu religijskih obilježja to je bolja usporedba.
To naravno daje nove argumente za obje strane ;)
imam lektiru za popodne ako mi dijete zaspe...
brzniski zarin ne vjerujem da je trend bio generaliziranje...ali po meni je sustinskio pitanje kako su te zene dosle do situacije da si oduzimaju lice osobnost dio zivota zbog religijskih uvjerenja??? ja sam prije govorila ne diraj me ne diram te...ali su mi neke stvari otvorile oci...i tu u bosni u kojoj je burka iznimka ( na svu srecu dalekooo od pravila)
@ zarrin stavi se u tudje cipele kako ti je neko rekao u sekularnojh drzavi krizu ( za kojeg ja imam veliko postovanje) nije mjesto u javnoj insitituciji jer pred zakonom smo svi jednaki ako ja imam kriz, krst, davidovu zvijezdu, polumjesec i zvijezdu u svom uredu u opcini XY stranka koja ne stuej kriz ( na balkanu nakon rata) moze pomisliti/osjetiti da je necu jednako tretirati ako nije iste konfesije kao i ja...ovo je pojednostavljeno idem uspavati dijete pa cu se vratiti citati
a meni je žalosno da je takav zakon prošao baš u Francuskoj,domovini prosvjetitelja,Voltaira,Diderota i Descartesa...kolijevki zapadne demokracije kao takve
demokracija je odonda prošla mukotrpan put ,često su je zloupotrebljavali i još uvijek to čine,
no većina zemalja ju je preuzela i prihvatila kao neki idealni model organizacije upravljanja državom
to znači da je zapadna Europa na neki način postala uzor i Jeffersonu davne 1776,ali i bliskom i dalekom Istoku
hoću reći,time što zabranjujemo prestajemo biti ono što ustvari propagiramo da jesmo
ako u Saudijskoj Arabiji,kad ste je već navele za primjer,možeš imati problema ako hodaš u kratkim hlačama,tada je to problem te zemlje, a ne Europe.
i ja sam čitala knjige koje ste navele,i i te kako su me navele na razmišljanje.
i došla sam do zaključka da nije problem u burkama...one su dio jednog kulturnog identiteta i usuđujem se reći da je puno veći broj žena koje ih nose jer to žele,jer to svojim naslijeđem,odgojom i svojom kulturom smatraju lijepim u istoj mjeri u kojoj meni oči ispadnu na Birkinicu,
ne,problem je puno dublji,i da se burka strgne s lica ponižavanje žena tamo će ostati.ogoljen,ali problem.
Pa smeta me jer mi je to simbol ponižavanja žena - ono žena je jedno ružno biće, i ne zaslužuje da je itko vidi i bolje da stalno bude pokrivena od glave do pete.
Bez obzira što se kaže da je jedan dio žena svojom voljom odabrao nošenje burki, ja isto mislim da su tako odgajane i da im je to usađeno.
Mislim, ako to nose na sebi zato da ne bi izazvale seksualne aluzije kod muškaraca, pa onda je u muškarcima problem, a ne u ženama, zar ne?
Da ne kažem da mi je ružno za vidjeti, pa čak i zastrašujuće.
Eto, to me smeta.
I ispričavam se ako sam preoštra :mrgreen:.
Apsolutno jest.
O svim zakonima koji su danas na snazi se mislilo da su sigurno za neko dobro. Pa ne vidim da se zlo prestalo događat, samo je evoluiralo i postalo još strašnije.
S tim da ovaj zakon o burkama nije donešen da bi sprječio/kaznio kazneno dijelo kakvo je ubojstvo, silovanje, pljačka itd. Več da bi, kao, spriječio teroriste da se maskiraju u žene, whatever. Što se događa sa mojim pravom da nosim burku???
Ma mislim ovaj svijet je smijurija. Recimo nema zakona koji će jednoj ženi zabraniti da se ne nosa po cesti ko kurva u dominđama i raskopčanih košulja - samo što ne hodaju u tangama i čepovima za bradavice, al zato ove "luđakinje" koje su se cijele prekrile treba zabranit jer em su prijetnja, em je sigurno ugnjetavana, jer nema šanse da bi se iti jedna svojevoljno tako obukla...cccccc
ja sam duboko uvjerena da je zakon uistinu donesen iz razloga koji se odnose na sigurnost. na radi se o nikakvoj diskriminaciji građana islamske vjeroispovjesti, već o općem načelu i svrsi postojanja same države.
Od Hobbesa još znamo da je jedina svrha države sigurnost - zašto bi si inače ljudi svojevoljno ograničili vlastitu slobodu, ako zauzvrat ne mogu dobiti sigurnost i nadići onaj homo homini lupus?
Nažalost, svi se u životu ne vodi Kantovim kategoričkim imperativom - i zakon je nužna mjera osiguranja minimuma kad se više ne možemo pozivati na moral.
Na svu sreću Hrvatska nije bila metom terorističkih napada, ali moram vam priznati da mi ovdje nije niti malo ugodno svaki dan ići metroom na posao i zbog stalnih prijetnji konstantno strepiti - pogotovo ako su u tijeku neki procesi itd... A kad u tim okolnostima dodatno vidite ljude koje uistinu ne vidite, za koje ne znate ni što su, ni tko su, koji preko lica imaju neprozirne marame a preko očiju dodatno metalne mreže - gadno je...
u slučaju burki - njihova, ako hoćete, sloboda vjeroispovijesti, direktno i izravno ugrožava moju slobodu kretanja, uopće življenja - zato sam apsolutno za ovakav zakon.
naravno ovdje se radi samo i isključivo o pokrivalima lica ne glave, vrata, čego god - znači osoba mora biti prepoznatljiva. smije imati pokrivenu glavu čadorom, i biti skroz obučena sukladno vjerskim običajima, ali lice joj mora biti vildjivo i prepoznatljivo.
Ma tak je sporedno to što žene u burkam na nas ostavljaju dojam da su potlačene, one će biti uvijek takve, nažalost...Europa i ostatak svijeta boje se terorista, islamskih fundamentalista, nista druge, boje se onog što bi moglo biti ispod te burke.
burka nije obavzena po Kuranu ...nisam sigurna kako se definira Šerijat...jer u BH Šerijatu Burka nije obavezna ali u xy zemlji jeste :) ....Šerijat su pisali ljudi...muškarci prije više od 1400 godina....po meni je to krucijalni momenat...
U bližoj nam Turskoj eje bial frka oko zabrane nošenja marama na univerzitetiam a to je zemlja sa većinskim stnaovništvom muslimanske vjeroispovijesti
petra, ne kužim što se dobiva kad se ženi, koja bi bila pokrivenog lica, vidi lice?
Kako to utječe na opću sigurnost? Ili je efekat čisto psihološki?
pa kako što se dobiva - kraj tebe prolazi osoba, s imenom i prezimenom, a ne "nešto" nedefinirano.
ne idem ni ja po cesti da si navučem masku nixona i obavijem plaštom supermena - u najboljem slučaju bi me zaustavili misleći da idem opljačkati banku.
zašto bi one mogla hodati cestom tako zamaskirane.
velika je razlika između marama i burki - ovdje nitko ženama islamske vjeroispovijesti ne uskraćuje pravo da nose marame - ali burke su nešto drugo.
meni to djeluje zastrašujuće.
i izravno ograničava moju slobodu.
Istekao mi edit: hoću reći, ni kad vidiš lice žene koja bi, da je po njenom, nosila burku,
ti još uvijek ne znaš ni tko je, ni što je. Kako to onda doprinosi tvojoj sigurnosti?
ne nose je jer je žena ružno fuj biće draga, roza je gore lijepo rekla u principu razloge no to nije sad bitno toliko.
meni je bitno to da tko smo ti i ja da kežem meni je to užas za vidjet, strašne su mi nisu tako lijepe ili što već. možda meni nije lijepo ni vidjeti nekog obućenog kako se meni ne sviđa ili mojoj susjedi nije lijepo vidjet nekoga tko se ne uklapa u njezino poimanje ljepote i što onda da zabranimo tim ljudima da hodaju oko nas!
a ja sam ti baš malo iznad navela primjer koji je mene naveo malo na razmišljanje, žena koja je odrasla u obitelji u kojoj se majka nije pokrivala koja ju je odgajala i poticala da završi za liječnicu kao i nezina braća, koji joj ni u jednom trenutku nisu doveli u neki dr.položaj od onoga koji su imala njezina braća-a izabrala je pokrivati se! ma to mi je bit, ja u principu nisam niti jednom rekla npr.da li bi se ja pokrivala ili nosila burku, jer to nije ni bitno, nije bitno što je meni lijepo ili ružno za vidjeti bitno je da svako za sebe ima pravo izabrati-kužiš što želim reći? dajmo ljudi naučimo se uvažavati različitosti!
ovu rečenicu kao da je napisao George Bush
i ništa nije tako crno i bijelo
kad bi se išlo ab ovo,do korijena zašto se Europa i Amerika boje terorista i što je te ljude nagnalo da postupaju tako kao što postupaju,
svašta bi se otkrilo,svašta
a to sigurno nije djevičanska nevinost zapada
Mondu,meni je tvoje razmišljanje fundamentalno
Europa se boji.Amerika se boji.
Ljudi tamo-daleko- svakodnevno ginu kao muhe,svaki dan u drugom gradu,a mi više ne trzamo na te vijesti.ni oči ne usmjerimo prema ekranu.Više registriram informaciju da će sutra biti 35 stupnjeva.
ma Roza apsolutno ne - nemam ništa protov toga da muslimanke nose čador, maramu, da kršćani nose križeve i da se časne oblače kako se oblače.
ali kad bih na cesti vidjela katoličkog svećenika prekrivene glave, s maskom - bome mi ne bi bilo svejedno.
to nema veze s tolerantnošću.
to je podrivanje osnovnih principa djelovanja društva.
petra, pa i ta osoba je i pod burkom osoba s imenom i prezimenom, ne nešto nedefinirano.
Ja sam u zgb-u, pa prođem svaki dan kraj toliko ljudi koji su otkriveni, ali to ništa ne doprinosi
da sam bolje informirana o tome tko su ili što oni.
Mislim, mogu te razumjeti, ta psihoza oko terorizma je jaka, pa se valjda čovjek osjeća sigurnije
kad barem vidi lica ljudi u metrou..Ali, je li stvarno zbog toga sigurniji, mislim da nije.
Volja da žena nosi burku u začecima nošenja burke bila je nametnuta od strane muškarca, a ne žene, to je prvo što mi se ne sviđa. Napisala si da je u redu takvo pokrivanje kako žena kod drugog muškarca ne bi pobudila seksualne aluzije. Pitam te što je onda s muškarcima? Znači muškarac može biti slobodan u odabiru odjeće? Nošenje burke proizlazi iz (čitaj!) ZABRANE da žena izlazi iz kuće otkrivena lica. I sada ja pitam što u tome može biti dobro. Kao žena upravo zato imam averziju prema tom odjevnom predmetu - ako se to uopće može nazvati time. Kakve to veze ima s vjerom, to ima veze jedino s poretkom u društvenom uređenju...
Roza. blago tebi kad si tako tolerantna prema svemu različitom.
Meni, eto, treba malo više vremena da prihvatim različito i drugačije.
A, eto, raspravljalo se i o trenirkama, kroksicama, junk hrani na putovanjima, pa se, eto, raspravlja i o ovom :mrgreen:.
rekla je cebelka :mrgreen:
dijana, a zašto onda moramo po zakonu nositi osobne iskaznice uz sebe, zašto policajci imaju pravo legitimirati ljude na cesti? ni od tog se nećeš osjećati sigurnije, ili?
koliko vas usitinu svakodnevno sreće žene (ili ne znam koga) u burkama? ovdje je to tek u zadnje vrijeme postala učestala pojava.
u Hrvatskoj ih osobno NIKAD nisam vidjela
cvijeto, misliš da "burkašice" ne moraju nositi osobne, i da se ne moraju legitimirati
na zahtjev službene osobe?
sad ćete sve skočiti na mene, ali meni je štikla simbol ponižavanja žene. minice prihvaćam, praktične su, hladnije ti je... ali NITKO me ne može uvjeriti da je sprava za mučenje kičme zvana štikla dobra za išta drugo već za napaliti muškarca. da, sad ćete reći da se osjećate seksi u štiklama. ali krajnji razlog nosenja štikli je isti, htjele vi to priznati ili ne - da se muškarac zavede. a pritom se ruši zdravlje sve u 16.
e ako to nije simbol ponižavanja, ne znam što je. samo što je društveno prihvatljivo. za razliku od burke.
A kako se može legitimirati žena u burki? :mrgreen:
Pa ako je meni muž rekao: slušaj, nemoj više nositi dekolte ni minjake ne volim da si u tome, a ja to SVOJEVOLJNO PRIHVATILA KAO ŽIVOTNO PRAVILO onda mi nemaš što ni ti ni itko govorit kako je to dobro ili loše. Moj odabir je moj odabir. I ako je to Burka a na Prada, ja imam na to pravo!
bravo pinky,u sridu
upravo sam tako nešto htjela napisati
nedavno sam pročitala odličan tekst o burkama...gdje se postavilo retoričko pitanje je li bolje/ili gore/ imati burku na glavi ili U glavi?
po čemu se mi,zapadnjakinje razlikujemo u tolikoj mjeri kad se izgladnjujemo,idemo pod nož,skidamo dlake raznoraznim postupcima,stavljamo tone šminke na sebe,kičmi usprkos idealom lijepe cipele smatramo manolice od 12 cm...a zašto?
da budemo lijepe -sebi?
čisto zavaravanje