onda će nasljednici podijeliti porez i platiti ga zajednički
ili će prodati nasljedstvo pa podijeliti dobit (pa neće imati problem oko poreza na vikendicu8-))
Printable View
kako sad sve izgleda jednostavno i pravedno, a kada se uvelo plaćanje vtića po dohodovnom cenzusu onda su se svi bunili, a i to bi se po nekim kriterijima moglo nazvati pravedno. tko ima više neka plaća više. tada to nije bilo uredu, sad odjednom je.
vrtić i vikendica nisu ista kategorija
ili možda i vikendica spada u "nužno zlo"?
nema veze što je koja kategorija. ni ne sumnjam da ćeš naći tisuću i i jedan kontraargument. samo želim ukazati kako je u zadnje vrijeme često jednostavno tuđim glogove mlatit. jel se radi o porezima na vikendice, putnim troškovima, plaćama u javnim firmama ili nekoj trećoj stvari, ljudi su puni pravde dok se ne tiče njih pa se onda lako uvode novi porezi, dijele otkazi i kresaju plaće. čim se batina okrene na njih okreće se druga ploča.
većih poreza na svu sreću za sada neće biti i to je pametan potez jer opteretiti već potpuno opterećen narod ne bi bilo pametno. uostalom, sigurna sam i da takvo uvođenje poreza ( zbog našeg običaja navrat-nanos donošenja zakona)jednostavno ne bi bilo pravedno izvedeno u praksi pa bi opet bilo tisuće nepravedno oštećenih
zaboravila si napomenuti i da su se ti ljudi godinama pošteno školovali i sada obilato pune proračun, a ovi što imaju vikendice nisu ni slučajno punili proračun jer su ih nasljedili, a ako i jesu sami gradili ili kupili onda je to u najmanju ruku 99% nelegalno.:mrgreen:
vidi, nisam ja rekla da su vrtić i vikendica jednaka potreba nego sam usporedila razmišljanja o tome što je pravedno. e sad zašto si ti shvatila to kako si shvatila to je drugi par cipela.
eh, pojednostavit cu ja. da bismo svi mogli placati (a idealno bi bilo bas svi u RH) recimo vrtic 500 kn (ni manje ni vise) onda bi za dostizanje takvog ideala bilo potrebno punjenje proracuna iz stavki luksuza (vikendica, npr.)
mi smo zapravo premala drzava za ovu decentralizaciju, premala i po broju stanovnika i po broju sivih mozdanih stanica...
a dobro, ne razumijemo se.
to nema veze jedno s drugim, na višak se plaća porez radi socijalne pravednosti, bilo višak plaće, bilo višak kvadrata...ne vidim tu vezu sa vrtićima, javnim prijevozom i svime što se zapravo financira iz poreza.
Ogroman broj vikendica u RH jest nelegalan, nije uopće važno od čega ih je netko radio.
bezveze se raspravljate
ne uvodi se porez na vikendice, on vec postoji i placa se
http://www.vecernji.hr/vijesti/mozet...-clanak-441098
ja sam sad malo zbunjola, mislila sam da ce se placati samo na dodatne nekretnine, a sad ispada i na jedinu nekretninu ako je nekretnina vrijednosti iznad 100 tisuca
da li će biti socijalno pravedno ne znam ali tako bi i ja mogla reči da nije socijalno pravedno što su moji u socijalizmu kupili stan na kredit,na to je odlazila cijela plača moje mame i nisu imali za vikendicu
pa ju ni ja nemam
neke stvari su luksuz i ako nemaš za sve troškove koje taj luksuz nosi onda ga i nemaš
i ja bi vozila veliki auto,pozamašne kubikaže ali to sa sobom nosi veće troškove benzina,registracije,servisa...pa mi je to luksuz
isto tako bi rado više kvadrata,ako prodam stan mogli bi sagraditi kuću ( mm,moj tata,svekar ,svi su u građevini ) ali kada se sjetim da kuću treba održavati i uzdržavati,grijanje,a trebam uračunati i više benzina koji bi trošili razvazajući troje djece i to mi je luksuz
tako da onaj koji ne može neka proda vikendicu i do smrti s tim novcima može svake godine na ljetovanje i opet je u boljoj poziciji nego ja koja nemam 50 000 eura na štednoj knjižici
U Italiji su to uveli ove godine (IMU), s time da se placa na sve nekretnine, jedino sto se uzima u obzir sve - kvadratura nekretnine, primanja, broj clanova u obitelji (znaci i taj socijalni dio), i onda prema tome ide procjena koliko tko placa. Svaka opcina je postavila online kalkulator, pa se moze i unaprijed tocno obracunati i znati koliko se placa.
Cini se da je, osim popuniti drzavnu blagajnu, cilj to uvesti u HR kao dio pripreme na ulazak u EU, samo me zanima po kojim kriterijima ce se odredjivati individualna svota poreza?
Ja isto ne znam oko čega tolika buka, vi svi kao da ne znate da se plaća porez na vikendice i to oko 2000 kn u mom slučaju i meni je trenutno to puno ,ali ga plačamo svi zajedno, problem je u tome što se želi uvesti abnormalan porez, e pa sad...
A to što neki nemaju kuću na moru ili šta ja nam kaj pa nije to mjerilo.
Svako ima drugačije prioritete, moji se nisu nikada makli van granice Hrvatske nikada putovali, ne idu u kino , kazalište, oblaće se praktički na placu i ne tjeraju neki luksuz, sve što imaju je ta mala kućica. Možda netko nema kuću na moru ali troši nbovac na druge luksuze, možda si sa svojim obrazovanjem nije mogao pronači posao koji bi mu priuštio tako nešto!
Ajmo kazniti visoko obrazovane ili samo one koji su vrijedni i radie dane i noći kako bi imali nešto. I da prijavljeni su na pune plaće, pa su bogati. Dok god ne zaživi OIB i ne uvede se kontrola lažnih prijava na minimalce neće se zanti tko koliko ima i što posjeduje!
"I vrlo rado ćemo prodati tu vikendicu po cijeni po kojoj nam režu porez, nažalost ta je procjena znatno veća od tržišne cijena. Pa evo, neka je država otkupi od nas po toj vrijednosti na koju nam određuje porez, ja odmah prodam!"
Da, rado bi prodala tzv. kuću za odmor po cijeni procjene za porez!
Osim toga znamo svi koji imamo nekakovu nekretninu da bi ih mogli zvati i kuće za umor.
Kod mene je slučaj da smo se zadužili doživotno radi jednog "hodnika", tarace i vrta na otoku. I često kažemo eto za taj iznos mogli smo ljetovati i putovati naširoko i nadaleko. Problem je što onda ne bi mogli ugostiti one koje želimo i odbiti one za koje nema mjesta. Ovo sa nakanom države da nam naplačuje još neke dodatne harače, udarac je na iluziju da smo nešto stekli i da smo si to mogli priuštiti.
nisam htjela otvarati novi topic, pa ako bi netko (molim vas) htio ovdje iznijeti svoje misljenje o kupnji zemljista ( dio građevinsko/veci dio poljoprivredno).
to bi nam bila prva nekretnina i na njemu trenutno nista ne bismo radili nego ostavili da ceka neke bolje dane. i sad, isplati li se to? o kolikim se porezima uopce radi?
cijena je stvarno dobra, a lokacija izvrsna.
Na tvom mjestu ja se ne bih puno dvoumila... Ako se planovi promijene, uvijek mozes prodati.
Ne znam kako ide s porezom, ali prva nekretnina je prije bila oslobodjena. Nisam nekoliko godina kupovala nista, pa ne znam kako je sada. Sretno! Zemlja/nekretnina je najbolje ulaganje, pogotovo ako je dio poljoprivredno.
znam za oslobođenje za prvu nekretninu kad se kupuje stan, ali ne znam kako ide sa zemljistem.
ja se brinem zbog onih poreza u nagovjestaju na neobrađeno poljoprivredno zemljiste, a kojeg bi bilo dosta :unsure:
Pa daj taj dio nekome u najam do daljnjega...
puno ti hvala!
sve si mislim da cemo ga uzeti, pa sto bude. mozda ja necu tamo sagraditi svoju brvnaru, ali imamo ga kome ostaviti :-)