Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 144 od 144

Tema: koliko cete jos dugo imati vikendicu?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    svakako bi pomogla legalizacija objekata i povratak iz moralne entropije.
    x

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da mi u RH imamo problema sa shvacanjem srednjeg sloja. a vazan je podatak, da smo uz britance, najjaci po broju nekretnina koje posjedujemo. u EU uopce nije normalno, pa ni za srednji sloj, posjedovati vlastitu nekretninu prije neke poznije dobi. kod nas je normalno imati 80 kvadrata sa 26 kad se diplomira. otuda, pretpostavljam, nerazumjevanje potrebe placanja poreza na nekretnine. to posjedovanje je vec samo po sebi luksuz. ono sto me motiviralo za ovu temu jest to visestruko povecanje cijene jer su dosadasnji nameti ocito nedostatni. svakako bi pomogla legalizacija objekata i povratak iz moralne entropije.
    sigurno nije isto imati vikendicu u kojoj je razvidno da ljetuje vlasnicka obitelj s prijateljima, ili vikendicu koja ima 6 apartmana i koja donosi novac.
    Ma gdje je to normalno kod nas imati 80 kvadrata kad se sa 26 diplomira? Vecina mojih prijatelja (par godina starijih od tih 26) ili zive s roditeljima ili su podstanari u gradovima u kojima su se zaposlili. Ovi od malo starije generacije imaju uglavnom stanove, istina, ali imaju i kredite koje sad jedva otplacuju.

A ako smo ipak najjaci po broju nekretnina koje posjedujemo (uz Britance) zar to nije dobro za nas? Zar bi se trebali ugledati na zemlje u kojima je gore samo zato sto su one EU? Pa valjda mi zelimo da nam bude bolje i da sto vise ljudi ima svoje stanove i sto ranije, a ne da udjemo u standard EUa.

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    u HR je vrlo specifičan nedostatak razmjera između nekretnina i primanja
    Mislim da je ovo sukus cijelog problema s ovim porezom. Svi bi kod nas imali (i mnogi i imaju) ali rijetko tko ima za odrzavanje.

Uzmite npr. imanje auta - osim sto ga treba kupiti treba imati svake godine za tehnicki, registraciju, osiguranje, porez na cmv, servis (ulje, filteri,..) i popravke pa gorivo i jos parkiranje, vinjete, autopraona, cestarina itd... auto na kraju mjesecno kosta skoro kao rata za manji novi auto. Ali svi znaju da ako imas auto imas i sve ovo u paketu.
    Tako bi trebalo biti i s nekretninama - imas nekretninu, ali osim komunalija trebalo bi placati osiguranje, treba redovito obnavljati je i investirati da ne propada, a eto drzava je odlucila da bi trebalo placati i porez na samo posjedovanje (kao sto placamo i na vozila), i onaj tko ima nekretninu bi trebao imati i za porez jer su nekretnine u stvari visak novaca koji nije otisao na potrosnju za zivot nego ustedjevina i luksuz.

Vec sam pisala o mom slucaju - i ja imam kucu za odmor ali ne na moru i ne naslijedjenu nego smo mm i ja investirali vlastitu ustedjevinu u kupovinu kuce na selu jer smo htjeli vikendima pobjeci iz grada. I iako smo je kupili vlastitim sredstvima objektivno, kad je gledam, to je najgora investicija u zivotu, rupa bez dna cije financiranje (citaj odrzavanje i obnova) je u stvari iznad nasih financijskih mogucnosti. To je sport za bogatase, a mi to nismo. Umjesto nje mogli smo biti bez ijednog kredita (a imam ih trenutno tri!) i jos otici u Peru i Meksiko sto mi je velika zelja. I svake zime kad ne idemo tamo neko vrijeme a krediti stizu na naplatu grintam u sebi kako je trebamo prodati i rijesiti se tog balasta, a onda dodje proljece i odemo tamo i samo mislim kako je tamo prekrasno i sto sve jos trebamo napraviti a ponekad i smisljamo planove kako se tamo trajno preseliti... Ali nasa se bar obnavlja a ne da lagano propada jer nitko ne ulaze u nju a vlasnici imaju neke fiks ideje koliko to vrijedi. Zato je super onaj zadnji clanak - sve te nekretnine kod nas vrijede u stvari jako malo, manje nego su kostale za izgraditi - jer nema dovoljno novaca ukupno u populaciji za kupovinu i odrzavanje istih - jer su skoro sve naslijedje prijasnjih vremena kad je ipak bilo vise zaposlenih i vise "viska" novaca.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa, da, primjetno su pale cijene stanova iz 80-ih, 90-ih, koje ljudi nisu kupili (te konkretno, ne mislim inače) novcem koji su posjedovali. Zato jer su očajni, ne mogu te besplatne stanove održavati (grijati, plaćati komunalnu) jer su daleko iznad njihovih financijskih mogućnosti.

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Moja teta je udana za stranca i kad je on prvi put došao u ondašnju Jugu, vidio da imamo svoju kuću, da imamo zemlju na kojoj se onda sadio vrt, da je tu nekakva potleušica naslijeđena od njihove bake, čovjek je samo prokomentirao da on ima ovo u engleskoj, bio bi bogat čovjek, jer bi porez sve pojeo. Da se razumijemo, nije nikakav luksuz u pitanju - kuća je sagrađena rukama i znojem moje bake, sa svim horor pričama koje prate takav "pothvat" kad gradi udovica sa dvije male curice, ali državu to jednostavno nije briga; imaš-plati, nemaš-prodaj-plati. Sorry but hebiga, što je bilo, bilo je. Nova su vremena i porezna politika naslijeđena iz bivše nam države je tempi pasati, skupa sa sindromom vikendica, osiguranog posla do mirovine, besplatnog zdravstvenog (i "farmakološkog") osiguranja, vječnog studiranja na račun držva, itd. itd. O novokomponovanom kapitalizmu na hrvatski način imam svoje mišljenje, ali to nije za ovu temu...

U cijeloj priči zaboravljamo da je kod nas još uvijek porezni raj (mada neće dugo) i da je porez na vikse samo vrh ledenog brijega. Još uvijek ne plaćamo porez na nekretninu za stanovanje, na kupnju prve nekretnine, na naslijedstvo u prvom koljenu - stvari koje su vani apsurdne. Zanimljivo kako stremimo životu u uređenim državama (samo bacite pogled na temu Kanade) i sigurnosti koju ona pruža. Ali, mi bi selektivno - htjeli bi takav standard, ali ne bi htjeli pravila i cijenu koji vode takvom standardu; dajte mi, ali ne dirajte moje.

OT: Moja idealna vikendica, o kojoj mogu u ovoj fazi samo sanjati, upravo iz razloga jer je dugoročno ne mogu "hraniti"

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

BigBlue potpisujem te uključujući i OT napomenu

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ma gdje je to normalno kod nas imati 80 kvadrata kad se sa 26 diplomira? Vecina mojih prijatelja (par godina starijih od tih 26) ili zive s roditeljima ili su podstanari u gradovima u kojima su se zaposlili. Ovi od malo starije generacije imaju uglavnom stanove, istina, ali imaju i kredite koje sad jedva otplacuju.

A ako smo ipak najjaci po broju nekretnina koje posjedujemo (uz Britance) zar to nije dobro za nas? Zar bi se trebali ugledati na zemlje u kojima je gore samo zato sto su one EU? Pa valjda mi zelimo da nam bude bolje i da sto vise ljudi ima svoje stanove i sto ranije, a ne da udjemo u standard EUa.
    pa kako i po kojoj logici bismo se mi ikada mogli usporedjivati sa prebogatom, imperijalistickom i kolonijalistickom britanijom?
    i kakava je logika u tome da stremimo posjedovanju nekretnina, bas mi, sa ovakvim BDP-om?
    eto, ja u tome vidim duboko nerazumijevanje problema.
    ono sa 26 godina i 80 kvadrata je iskarikirano, ali ne previse
    kreditna opterecenost kod nas dosta govori o nasem mentalitetu posjedovanja, pa kad tome dodamo jos i kreditnu opterecenost za siroku potrosnju sve dobije jasnije obrise. ne proizvodimo nista, a trosimo. i mislimo da nam pripada i da je normalno imati.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Cemu sluzi taj predlozeni porez? Pretpostavljam da sluzi popunjavanju proracunske rupe. Tesko da ce se uloziti u neki daljnji razvoj. Ali nisu li postojeca porezna dugovanja i vise nego dovoljna da se popuni ta proracunska rupa? Zasto ne bi prvo to naplatili pa onda vidjeli kako dalje. Da li je potrebno jos novaca da bi drzava funkcionirala? Ako je, dobro, ajmo ih potraziti. Ako nije, zasto ih uzimati? Ako je i potrebno, ajmo ih potrazit na nacin da sto manje ostetimo gradjane. U ovoj situaciji ce gradjani biti osteceni jer zaista nemaju para da placaju taj porez svake godine. Vi kazete, ako nemaju para, nek prodaju. Kome? I za koju cifru? Sto, ako ne budu imali kome prodati - morat ce placati porez, a nece imati od cega? Ili ce prodati u pravo pravo bescijenje. Ja se s tim nikako ne slazem. Drzava je tu da bude u sluzbi svojih gradjana. Ako je ocito da ljudi nece imati para da plate taj porez i da ce se morati rijesiti svojih vikendica, onda ga ne treba ni nametati. Jednog dana kad ti isti ljudi budu opet normalno zivjeli i kad budu imali para, onda se moze pricati o tome da se nesto da drzavi. Ali sada sve uzeti mi nije posteno.

Evo dva primjera. Jedna moja teta ovo ljeto zivi u garazi (doduse s prozorima i wc-om, ali ipak maloj preuredjenoj garazi). Ona i muz (oboje VSS) imaju zajedno penziju manju od 5000 kn, sto mozda i nije malo za hrvatske uvjete, ali treba pomoci kreditno opterecenoj djeci. Zasto je u garazi? Zato sto svoj stan u sirem centru Splita iznajmljuje turistima (i placa porez na to). Djeca i zetovi svi redom arhitekti s desetak godina staza. U doba gradjevinskog boom-a sasvim lijepo zivjeli i radili, projektirali kuce, kuce se gradile, pobijedivali na natjecajima za neke skroz cool i centralne gradjevine u hrvatskim gradovima, osnovali svoje uspjesne firme, i digli kredit da sebi kupe stanove. I kupili ih. I usput obnovili staru didinu kucu na nekom otoko. I dosla kriza i odjednom posla nema, a ako ima posla, nema para. Niko nista ne placa. Firme im opstaju nekako jedva, al svim zaposlenicima daju otkaze i zivotare, posudjuju pare od pra tete koja je eto bila mudra pa cuvala u carapi cijeli zivot (tj. banci). I kako ce oni sad platit porez na godisnjoj razini na tu svoju vikendicu u koju su ulozili i para i truda i platili poreze na materijale i radove i sve ostalo? Vjerojatno ce nekako platiti, al jedva, a mozda i nece. A za koju godinu, kad im krene bolje (nadajmo se!), vjerojatno ce opet imat dosta para. I sto sad? Prodati kucu pa ponovo kupovati neku drugu?

Druga teta, i ona i muz u penziju, penzije jos manje. Sin ima obitelj (svi zaposleni), podstanari su u Splitu. Teta ima vikendicu (kucu svoje mame) na nekom drugom otoku. Moze je prodat, al za pare za koje je proda sigurno nece moc kupit nista u Splitu. Mozda ce si moc kupit novi auto (makar ni ne vozi auto). A ovako bar ima di pobic ljeti i malo se odmorit, u gradic svog djetinjstva.

Meni je besmisleno te ljude tjerat da prodaju vikendice (ne zato sto su moja obitelj) nego zato sto su to kuce koje oni vole, u koje su puno ulozili, koje im omogucuju da se maknu od vreve i buke grada, da djeca provedu ljeta u prirodi. Privilegija koju ce po novim predlozenim zakonima dobiti samo neka bogataska djeca, a na koju su jednom imali pravo mnogi.

Anledo, to sa 26 godina i 80 kvadrata je debelo iskarikirano

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Uopće te ne kužim. To su sve osobne priče, razumljivo da te neke stvari smetaju-osobno. Ali generalno, da, porezi služe radi socijalne pravednosti. Naravno, karikatura je o tome pričati u neuređenoj državi. Ali u normalnoj državi nema logike da imaš višak kvadrata i ne plaćaš na njih porez, a plaćaš progresivan porez na primanja.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
    Moja teta je udana za stranca i kad je on prvi put došao u ondašnju Jugu, vidio da imamo svoju kuću, da imamo zemlju na kojoj se onda sadio vrt, da je tu nekakva potleušica naslijeđena od njihove bake, čovjek je samo prokomentirao da on ima ovo u engleskoj, bio bi bogat čovjek, jer bi porez sve pojeo. Da se razumijemo, nije nikakav luksuz u pitanju - kuća je sagrađena rukama i znojem moje bake, sa svim horor pričama koje prate takav "pothvat" kad gradi udovica sa dvije male curice, ali državu to jednostavno nije briga; imaš-plati, nemaš-prodaj-plati. Sorry but hebiga, što je bilo, bilo je. Nova su vremena i porezna politika naslijeđena iz bivše nam države je tempi pasati, skupa sa sindromom vikendica, osiguranog posla do mirovine, besplatnog zdravstvenog (i "farmakološkog") osiguranja, vječnog studiranja na račun držva, itd. itd. O novokomponovanom kapitalizmu na hrvatski način imam svoje mišljenje, ali to nije za ovu temu...

U cijeloj priči zaboravljamo da je kod nas još uvijek porezni raj (mada neće dugo) i da je porez na vikse samo vrh ledenog brijega. Još uvijek ne plaćamo porez na nekretninu za stanovanje, na kupnju prve nekretnine, na naslijedstvo u prvom koljenu - stvari koje su vani apsurdne. Zanimljivo kako stremimo životu u uređenim državama (samo bacite pogled na temu Kanade) i sigurnosti koju ona pruža. Ali, mi bi selektivno - htjeli bi takav standard, ali ne bi htjeli pravila i cijenu koji vode takvom standardu; dajte mi, ali ne dirajte moje.

OT: Moja idealna vikendica, o kojoj mogu u ovoj fazi samo sanjati, upravo iz razloga jer je dugoročno ne mogu "hraniti"
    uh vikendica o kojoj i ja sanjam

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

...
    Meni je besmisleno te ljude tjerat da prodaju vikendice (ne zato sto su moja obitelj) nego zato sto su to kuce koje oni vole, u koje su puno ulozili, koje im omogucuju da se maknu od vreve i buke grada, da djeca provedu ljeta u prirodi. Privilegija koju ce po novim predlozenim zakonima dobiti samo neka bogataska djeca, a na koju su jednom imali pravo mnogi.

Anledo, to sa 26 godina i 80 kvadrata je debelo iskarikirano
    nije to debelo iskarikirano, to je malo iskarikirano, u nasoj drzavi se kupnja ili nasljedjivanje prve nekretnine odvija prije 35. godine zivota. sto je rano.
    ovo gore sto si napisala jasno pokazuje kako ne razumijes pojam bogatstva i luksuza. to sto oni vole te kuce i sto su u njih ulozili i sto bi bjezali od grada i buke i sto zele da im djeca ljeta provode u prirodi (imaju valjda i adekvatan, cjeloljetni godisnji odmor?) jest luksuz. legitiman samo ako ga mogu placati svake godine kroz porez. to nije privilegija na koju su mnogi imali pravo, nego privilegija koju su si mnogi uzimali i to zdravo za gotovo. pa se sad cude kad moraju platiti porez.
    Posljednje uređivanje od anledo : 14.08.2012. at 17:39

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Evo par odgovora. Naravno da su moje price osobne. Ali, ako takvih osobnih prica ima 70, 80 posto od ukupnog broja ljudi koje posjeduju vikendicu, onda je to problem.

Ja uopce ne shvacam sto vi zagovarate, to da samo bogatasi mogu imati vikendice, znaci samo 5-10 poto hrvatskih obitelji ili jos manje, onih famoznih 200. Zasto? Sto je lose u tome da prosjecna hrvatska obitelj (a mozda su ovi moji primjeri i iznad prosjecni jer su svi u obiteljima zaposleni ili su proveli radni vijek radeci) ima i stan i vikendicu? Jedino sto je po vasim argumentima lose je da je to nezamislivo u Europi. Ne kazete ni da je to neodrzivo, ni da je to nemoguce, ni da se to ne moze izvesti nego samo da to nije tako u uredjenim drzavama. e pa ... takve drzave. Zasto mi ne bi zadrzali ono sto je dobro kod nas, a uzeli ono sto je dobro kod drugih, zasto sami ne bi promislili o svojoj drzavi, nego ajmo sve kopirati sa bajkovitog zapada... koji je u mnogim stvarima manje bajkovit od nas. Evo, ja trenutno u Finskoj, i uredjena drzava, socijalna pravda, sva krasna, a vidila djecu koja zive u kanalizaciji, a kako je tek u drugim manje uredjenim europskim drzavama... a da o Americi i Kanadi u kojima su beskucnicu na svakom uglu ne govorimo. Sve zemlje s porezima na nekretnine. A svemu usprkos, u Hrvatskoj bas nisam vidjela djecu beskucnike, dobro, ne kazem da ih nema, al isto tako nisu nesto sto se ocito vidi u dva dana posjeta.

Kazete da svi ti novi porezi sluze izjednacavanju, oduzimanju viskova, socijalnoj pravdi cak. Ne sluze. Oce li siromasniji gradjani bolje zivjeti kad se one malo bolje stojece natjera da prodaju vikendice. Nece.

Mislim da je i to sa 35 godina karikiranje. Jer od koga oni nasljedjuju te nekretnine. Ne umiru bas roditelji sa 60 pa da im ostave kuce, bar ne u Dalmaciji. Al da je bar tako, da bar ljudi sa 35 godina nasljede nekretninu, ja nikako ne mogu shvatiti sto je tu lose.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

E da, i zasto mi nitko ne odgovori na pitanje, cemu novi porezi u drzavi u kojoj se ne mogu naplatiti postojece porezna potrazivanja? I ponovo cemu sluzi taj predlozeni porez, krpanju rupe (koja se moze zakrpati naplacivanjem postojecih poreza) ili raslojavanju gradjana?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nije lose, ali nema temelj u ekonomiji. znaci, neodrzivo je.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mislim da je za kucu bitnije da ima temelje u zemlji :p

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Cemu sluzi taj predlozeni porez?... Drzava je tu da bude u sluzbi svojih gradjana. Ako je ocito da ljudi nece imati para da plate taj porez i da ce se morati rijesiti svojih vikendica, onda ga ne treba ni nametati.
    A gle - ako ces tako razmisljati, cemu bilo koji porez? Svi porezi u krajnoj liniji sluze za punjenje drzavne blagajne. Naravno, s vremenom su se iskristalizirali odredjeni tipovi poreznih davanja u skladu s nekakvim nacelima, a jedan od tih je i porez na imovinu, koji spada u "socijalno-osjetljive" poreze jer pogadja samo imucniji sloj (one koji imaju nekretnine - za razliku od npr. pdv na kruh koji jednako pogadja sve jer svi kupuju i jedu kruh), zatim donosi prihod drzavi od sredstava koja su inace imobilizirana u neproduktivan nacin (za razliku od npr. sredstva koja su ulozena u proizvodnju (npr. tvornice) koje generiraju novu vrijednost) te dodatno osigurava da nekretnine imaju samo oni koji si ih mogu priustiti (sad, ne samo da ih imaju oni koji su ih si mogli jednom u proslosti priustiti - jer nekretnine, kao sto sam vec pisala - treba i odrzavati, a mislim da je dovoljno malo pogledati situaciju kod nas pa se vidi da vecina onih koji imaju nekretnine nema dostatnih sredstava za njihovo kvalitetno odrzavanje).

Evo dva primjera. Jedna moja teta ovo ljeto zivi u garazi (doduse s prozorima i wc-om, ali ipak maloj preuredjenoj garazi). Ona i muz (oboje VSS) imaju zajedno penziju manju od 5000 kn, sto mozda i nije malo za hrvatske uvjete, ali treba pomoci kreditno opterecenoj djeci. Zasto je u garazi? Zato sto svoj stan u sirem centru Splita iznajmljuje turistima (i placa porez na to). Djeca i zetovi svi redom arhitekti s desetak godina staza. U doba gradjevinskog boom-a sasvim lijepo zivjeli i radili, projektirali kuce, kuce se gradile, pobijedivali na natjecajima za neke skroz cool i centralne gradjevine u hrvatskim gradovima, osnovali svoje uspjesne firme, i digli kredit da sebi kupe stanove. I kupili ih. I usput obnovili staru didinu kucu na nekom otoko. I dosla kriza i odjednom posla nema, a ako ima posla, nema para. Niko nista ne placa. Firme im opstaju nekako jedva, al svim zaposlenicima daju otkaze i zivotare, posudjuju pare od pra tete koja je eto bila mudra pa cuvala u carapi cijeli zivot (tj. banci). I kako ce oni sad platit porez na godisnjoj razini na tu svoju vikendicu u koju su ulozili i para i truda i platili poreze na materijale i radove i sve ostalo? Vjerojatno ce nekako platiti, al jedva, a mozda i nece. A za koju godinu, kad im krene bolje (nadajmo se!), vjerojatno ce opet imat dosta para. I sto sad? Prodati kucu pa ponovo kupovati neku drugu?
    E pa meni je taj tvoj primjer tipicni dokaz da najvise kukaju oni koji nemaju razloga za to. Kuca je obnovljena? Onda je valjda mogu i iznajmiti. Kako ta tvoja teta moze iznajmljivati svoj stan u predgradju splita a oni obnovljenu kucu na otoku ne mogu? Imati kucu koja ne generira prihode vec samo rashode je luksuz, i luksuz si netko moze priustiti, a netko ne. Ovi tvoji su sad presli iz kategorije onih koji si to mogu priustiti u one koji si to ne mogu priustiti. A odakle im novci za struju, vodu, tv pretplatu, popravak pipe koja kapa, kreveta koji je napukno, krova koji je procurio itd itd itd... Kuca koja ne stoji nista je rusevina (ili ce uskoro postati).

Mi nasu kucicu za odmor planiramo iznajmljivati jednom kad je uredimo - jer, kao sto sam rekla, nismo bogatasi nego radimo za placu, a vikendica sa svim svojim troskovima (sa ili bez poreza) a bez ikakvih prihoda od nje je luksuz koji si dugorocno tesko da mozemo priustiti.

Ima jedna knjiga, "rich dad, pour dad" (nije nes posebno pametna) ali ipak fino objasnjava razliku izmedju "assets" (imovine) i "liabilities" (obaveza) - assets su ono sto generira prihode, a liabilities ono sto generira troskove. Sva "imovina" koja generira samo troskove je u stvari obaveza i financijski uteg (pri tome naravno ne teba zanemariti koliki bi bili troskovi alternative, npr placanje apartmana i sl)

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

bogatasi,barem oni koji su to postali svojim radom i sposobnoscu (a ne samo nasljedstvom) itetkako iznajmljuju svoje kuce/vikendice i jahte da bi im se isplatile dok oni ne borave u njima....
    upravo jer razmisljaju na taj nacin - imati tako nesto je trosak i onda troskove odrzavanja podmiruju iznajmljivanjem....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da ali ako jedna nektetnina ima više nasljednika, praktički ispada da se ni ti nasljednici ne mogu svi izredat i uživat u svom nasljedstvu, a kamoli iznajmljivat nekom tuđem

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    da ali ako jedna nektetnina ima više nasljednika, praktički ispada da se ni ti nasljednici ne mogu svi izredat i uživat u svom nasljedstvu, a kamoli iznajmljivat nekom tuđem
    Stvarno? Evo recimo meni je prva pretraga na vikendice od 100.000eur Zadarska zupanija bacila npr. ovo:
    http://www.njuskalo.hr/nekretnine/vi...-oglas-3690442

Ako hipotetski ima 5 nasljednika (5 brace i sestara) oni u periodu 25.6.-31.8. imaju svaki po dva puna tjedna vikendicu od 70m2 udaljenu 100m od mora ali nemaju (uz pretpostavku 1% poreza) 200 eur godisnje za porez? Ak nemaju toliko za porez nemaju ni za ljetovanje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    onda će nasljednici podijeliti porez i platiti ga zajednički

ili će prodati nasljedstvo pa podijeliti dobit (pa neće imati problem oko poreza na vikendicu)

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

kako sad sve izgleda jednostavno i pravedno, a kada se uvelo plaćanje vtića po dohodovnom cenzusu onda su se svi bunili, a i to bi se po nekim kriterijima moglo nazvati pravedno. tko ima više neka plaća više. tada to nije bilo uredu, sad odjednom je.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vrtić i vikendica nisu ista kategorija

ili možda i vikendica spada u "nužno zlo"?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku

Pa spada u "nužno zlo" za trpiti rodbinu, pogledaj slučaj "tetke".

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    kako sad sve izgleda jednostavno i pravedno, a kada se uvelo plaćanje vtića po dohodovnom cenzusu onda su se svi bunili, a i to bi se po nekim kriterijima moglo nazvati pravedno. tko ima više neka plaća više. tada to nije bilo uredu, sad odjednom je.
    ummm

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

koji način razmišljanja :eek
    sad su vrtić (kojeg plaćaju ljudi koji zarađuju davajući novac u proračun) jednaka potreba ko vikendica i na tu vikendicu nikako ne treba nikakva dodatna davanja plaćati?

Stvarno svega čuje čovjek. Il pročita.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    nema veze što je koja kategorija. ni ne sumnjam da ćeš naći tisuću i i jedan kontraargument. samo želim ukazati kako je u zadnje vrijeme često jednostavno tuđim glogove mlatit. jel se radi o porezima na vikendice, putnim troškovima, plaćama u javnim firmama ili nekoj trećoj stvari, ljudi su puni pravde dok se ne tiče njih pa se onda lako uvode novi porezi, dijele otkazi i kresaju plaće. čim se batina okrene na njih okreće se druga ploča.
    većih poreza na svu sreću za sada neće biti i to je pametan potez jer opteretiti već potpuno opterećen narod ne bi bilo pametno. uostalom, sigurna sam i da takvo uvođenje poreza ( zbog našeg običaja navrat-nanos donošenja zakona)jednostavno ne bi bilo pravedno izvedeno u praksi pa bi opet bilo tisuće nepravedno oštećenih

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    koji način razmišljanja :eek
    sad su vrtić (kojeg plaćaju ljudi koji zarađuju davajući novac u proračun) jednaka potreba ko vikendica i na tu vikendicu nikako ne treba nikakva dodatna davanja plaćati?

zaboravila si napomenuti i da su se ti ljudi godinama pošteno školovali i sada obilato pune proračun, a ovi što imaju vikendice nisu ni slučajno punili proračun jer su ih nasljedili, a ako i jesu sami gradili ili kupili onda je to u najmanju ruku 99% nelegalno.
    vidi, nisam ja rekla da su vrtić i vikendica jednaka potreba nego sam usporedila razmišljanja o tome što je pravedno. e sad zašto si ti shvatila to kako si shvatila to je drugi par cipela.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

eh, pojednostavit cu ja. da bismo svi mogli placati (a idealno bi bilo bas svi u RH) recimo vrtic 500 kn (ni manje ni vise) onda bi za dostizanje takvog ideala bilo potrebno punjenje proracuna iz stavki luksuza (vikendica, npr.)

mi smo zapravo premala drzava za ovu decentralizaciju, premala i po broju stanovnika i po broju sivih mozdanih stanica...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a dobro, ne razumijemo se.
    to nema veze jedno s drugim, na višak se plaća porez radi socijalne pravednosti, bilo višak plaće, bilo višak kvadrata...ne vidim tu vezu sa vrtićima, javnim prijevozom i svime što se zapravo financira iz poreza.
    Ogroman broj vikendica u RH jest nelegalan, nije uopće važno od čega ih je netko radio.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bezveze se raspravljate

ne uvodi se porez na vikendice, on vec postoji i placa se

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

http://www.vecernji.hr/vijesti/mozet...-clanak-441098

ja sam sad malo zbunjola, mislila sam da ce se placati samo na dodatne nekretnine, a sad ispada i na jedinu nekretninu ako je nekretnina vrijednosti iznad 100 tisuca

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

zaboravila si napomenuti i da su se ti ljudi godinama pošteno školovali i sada obilato pune proračun, a ovi što imaju vikendice nisu ni slučajno punili proračun jer su ih nasljedili, a ako i jesu sami gradili ili kupili onda je to u najmanju ruku 99% nelegalno.
    :D

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku

ja sam sad malo zbunjola, mislila sam da ce se placati samo na dodatne nekretnine, a sad ispada i na jedinu nekretninu ako je nekretnina vrijednosti iznad 100 tisuca
    Nego sto... tu je ocito visak kvadarata u igri. Al nema problema, stavi stan u funkciju zaradjivanja, tj. iznajmi ga ljeti, a ti odi zivit u garazu (ili u sator) - to je socijalno pravedno.

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da li će biti socijalno pravedno ne znam ali tako bi i ja mogla reči da nije socijalno pravedno što su moji u socijalizmu kupili stan na kredit,na to je odlazila cijela plača moje mame i nisu imali za vikendicu
    pa ju ni ja nemam
    neke stvari su luksuz i ako nemaš za sve troškove koje taj luksuz nosi onda ga i nemaš
    i ja bi vozila veliki auto,pozamašne kubikaže ali to sa sobom nosi veće troškove benzina,registracije,servisa...pa mi je to luksuz
    isto tako bi rado više kvadrata,ako prodam stan mogli bi sagraditi kuću ( mm,moj tata,svekar ,svi su u građevini ) ali kada se sjetim da kuću treba održavati i uzdržavati,grijanje,a trebam uračunati i više benzina koji bi trošili razvazajući troje djece i to mi je luksuz

tako da onaj koji ne može neka proda vikendicu i do smrti s tim novcima može svake godine na ljetovanje i opet je u boljoj poziciji nego ja koja nemam 50 000 eura na štednoj knjižici

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku

U Italiji su to uveli ove godine (IMU), s time da se placa na sve nekretnine, jedino sto se uzima u obzir sve - kvadratura nekretnine, primanja, broj clanova u obitelji (znaci i taj socijalni dio), i onda prema tome ide procjena koliko tko placa. Svaka opcina je postavila online kalkulator, pa se moze i unaprijed tocno obracunati i znati koliko se placa.

Cini se da je, osim popuniti drzavnu blagajnu, cilj to uvesti u HR kao dio pripreme na ulazak u EU, samo me zanima po kojim kriterijima ce se odredjivati individualna svota poreza?
    Posljednje uređivanje od Elly : 16.08.2012. at 08:59 Razlog: dodala u tekst

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja isto ne znam oko čega tolika buka, vi svi kao da ne znate da se plaća porez na vikendice i to oko 2000 kn u mom slučaju i meni je trenutno to puno ,ali ga plačamo svi zajedno, problem je u tome što se želi uvesti abnormalan porez, e pa sad...
    A to što neki nemaju kuću na moru ili šta ja nam kaj pa nije to mjerilo.
    Svako ima drugačije prioritete, moji se nisu nikada makli van granice Hrvatske nikada putovali, ne idu u kino , kazalište, oblaće se praktički na placu i ne tjeraju neki luksuz, sve što imaju je ta mala kućica. Možda netko nema kuću na moru ali troši nbovac na druge luksuze, možda si sa svojim obrazovanjem nije mogao pronači posao koji bi mu priuštio tako nešto!
    Ajmo kazniti visoko obrazovane ili samo one koji su vrijedni i radie dane i noći kako bi imali nešto. I da prijavljeni su na pune plaće, pa su bogati. Dok god ne zaživi OIB i ne uvede se kontrola lažnih prijava na minimalce neće se zanti tko koliko ima i što posjeduje!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj superx prvotno napisa Vidi poruku
    Ja isto ne znam oko čega tolika buka, vi svi kao da ne znate da se plaća porez na vikendice i to oko 2000 kn u mom slučaju i meni je trenutno to puno ,ali ga plačamo svi zajedno, problem je u tome što se želi uvesti abnormalan porez, e pa sad...
    A to što neki nemaju kuću na moru ili šta ja nam kaj pa nije to mjerilo.
    Svako ima drugačije prioritete, moji se nisu nikada makli van granice Hrvatske nikada putovali, ne idu u kino , kazalište, oblaće se praktički na placu i ne tjeraju neki luksuz, sve što imaju je ta mala kućica. Možda netko nema kuću na moru ali troši nbovac na druge luksuze, možda si sa svojim obrazovanjem nije mogao pronači posao koji bi mu priuštio tako nešto!
    Ajmo kazniti visoko obrazovane ili samo one koji su vrijedni i radie dane i noći kako bi imali nešto. I da prijavljeni su na pune plaće, pa su bogati. Dok god ne zaživi OIB i ne uvede se kontrola lažnih prijava na minimalce neće se zanti tko koliko ima i što posjeduje!
    XXX

I vrlo rado ćemo prodati tu vikendicu po cijeni po kojoj nam režu porez, nažalost ta je procjena znatno veća od tržišne cijena. Pa evo, neka je država otkupi od nas po toj vrijednosti na koju nam određuje porez, ja odmah prodam!

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

"I vrlo rado ćemo prodati tu vikendicu po cijeni po kojoj nam režu porez, nažalost ta je procjena znatno veća od tržišne cijena. Pa evo, neka je država otkupi od nas po toj vrijednosti na koju nam određuje porez, ja odmah prodam!"
    Da, rado bi prodala tzv. kuću za odmor po cijeni procjene za porez!
    Osim toga znamo svi koji imamo nekakovu nekretninu da bi ih mogli zvati i kuće za umor.
    Kod mene je slučaj da smo se zadužili doživotno radi jednog "hodnika", tarace i vrta na otoku. I često kažemo eto za taj iznos mogli smo ljetovati i putovati naširoko i nadaleko. Problem je što onda ne bi mogli ugostiti one koje želimo i odbiti one za koje nema mjesta. Ovo sa nakanom države da nam naplačuje još neke dodatne harače, udarac je na iluziju da smo nešto stekli i da smo si to mogli priuštiti.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

nisam htjela otvarati novi topic, pa ako bi netko (molim vas) htio ovdje iznijeti svoje misljenje o kupnji zemljista ( dio građevinsko/veci dio poljoprivredno).
    to bi nam bila prva nekretnina i na njemu trenutno nista ne bismo radili nego ostavili da ceka neke bolje dane. i sad, isplati li se to? o kolikim se porezima uopce radi?
    cijena je stvarno dobra, a lokacija izvrsna.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj centar prvotno napisa Vidi poruku
    nisam htjela otvarati novi topic, pa ako bi netko (molim vas) htio ovdje iznijeti svoje misljenje o kupnji zemljista ( dio građevinsko/veci dio poljoprivredno).
    to bi nam bila prva nekretnina i na njemu trenutno nista ne bismo radili nego ostavili da ceka neke bolje dane. i sad, isplati li se to? o kolikim se porezima uopce radi?
    cijena je stvarno dobra, a lokacija izvrsna.
    Na tvom mjestu ja se ne bih puno dvoumila... Ako se planovi promijene, uvijek mozes prodati.

Ne znam kako ide s porezom, ali prva nekretnina je prije bila oslobodjena. Nisam nekoliko godina kupovala nista, pa ne znam kako je sada. Sretno! Zemlja/nekretnina je najbolje ulaganje, pogotovo ako je dio poljoprivredno.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

znam za oslobođenje za prvu nekretninu kad se kupuje stan, ali ne znam kako ide sa zemljistem.
    ja se brinem zbog onih poreza u nagovjestaju na neobrađeno poljoprivredno zemljiste, a kojeg bi bilo dosta

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa daj taj dio nekome u najam do daljnjega...

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

puno ti hvala!
    sve si mislim da cemo ga uzeti, pa sto bude. mozda ja necu tamo sagraditi svoju brvnaru, ali imamo ga kome ostaviti

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •