Hvala i tebi, i ti si mene podsjetila ma moju baku spomenuvši podvarak. Baš ću ga napraviti ovih dana.
Molim te, pojasni mi u kom trenutku i u kojem obliku se stavlja korjen?
može :-)
Mi stavljamo odmah na početku, u komadu ili u kolutićima, kako ko voli, čim se na dinstani luk doda meso. Ali verovatno se isti efekat postiže i sa svežim lišćem, ako se dodaje na kraju kao po Davininom receptu.
n grace, to je to, tako je izgledalo i bakino jelo, možda sa samo malo više safta. Nisam znala da je recept čak iz Estonije!
Mojca, nije to neka velika razlika u receptu, ovaj originalni je još jednostavniji, sve ide u istu posudu, i nema dinstanja luka :mrgreen:. Samo sve složiš odjednom, preliješ vodom i pustiš da se samo skuva, ili peče u rerni.
Nešto ala bosanski lonac?
Ako mene pitaš, nemam pojma :oops:, jer ne znam recept za bosanski lonac, ali sudeći po internetu, da, to je sličan način spremanja, sve se stavi u istu posudu i kuva zajedno, jedino ovde ide kiseli, a ne sveži kupus.
U bosanski lonac ide razno.povrce svjeze. A i tri vrste mesa.
To je jeli koje mi je bilo dozvoljeno da izbjegavam doma. Nisam ga mogla ni nacrtanog smisliti. A kad bi ga jela nos bi zacepila.
No sad sam ko Alex pa vjerujem da bi mi fino bilo. No ne zelim djeci tu traumu slagati :-)
Ne treba pretjerivati bit bosanskoga lonca je da se skupa kuha, mi nikad nismo imali tri vrste mesa,
U pravu si, nije velika razlika, ali mene čeka rekonstrukcija jednog recepta, pa zato cjepidlačim. A veće su šanse da je moj svekar pamti jelo po uzoru na recept tvoje bake, nego original estonski.
Btw, pred par godina sam radila sataraš, deda je bio oduševljen, rekao da je isti takav sataraš (imala sam domaće paradajze) radila njegova mama... dakle, moguće je ponoviti okus jela nakon pol stoljeća...
Ima biti da je istinit onaj kuharski vic koji kaže da svaki srednjoeuropski recept počinje sa: dinstaš luk... :)
I sigurna sam da je deda jeo vojvođansku verziju s dinstanim lukom, jer tamo se jaaako fino jede :heart:... i još sam sigurna da je ta s lukom puno ukusnija od originala, isto kao što je cvjetina jota s dinstanim lukom puno ukusnija od jote koju sam ja prije radila, a bez luka je.
Ova jota, ako se tko pita: http://forum.roda.hr/threads/87396-J...C5%A1ene-jote-)
Heheh, deda je 100% jeo verziju sa dinstanim lukom, o tome nema dvoumljenja :).
Baš sam mislila šta je jota, cvijetin recept zvuči fino, čini mi se da u vojvođanskoj kuhinji ne postoji nigde kombinacija kupusa i pasulja, ili bar ja ne znam za to.
Moje starije dete mrzi dinstani luk, zbog nje sam prešla na mediteransku kuhinju i spremanje namirnica "na lešo", na opšte zgražanje familije :mrgreen:. Nisam skuvala ćušpajz godinama :-P. Jedino paprikaša i gulaša nisam spremna da se odreknem (madžarski geni pa to ti je...)
Mojca, radio je mm na svoj način i ispalo je jako fino
on je posebno prokuhao suhu vratinu, posebno skuhao ječam (htjeli smo malo "ublažiti" to suho meso, zato je odvojeno kuhao)
zdinstao glavicu luka i dodao malo mljevene crvene paprike
zatim je u ekspresni lonac (naravno, može i u obični) stavio luk, ječam, kuhanu vratinu i pola kg rezanog kiselog kupusa (nekog bez konzervansa, s maslinovim uljem i češnjakom - kupovni, već spreman za salatu pa ga nije ispirao), dodao vode i kuhao
to je ispalo jako, jako fino, jeli smo s kuhanim krumpirom
naravno, ti pronađi svoj način, ali mislim da je uvijek finije s dinstanim lukom nego bez njega :-)
jedino ne kužim čemu kuhani krompir kao prilog, vidjela to i na onim linkovima
i ja se spremam probati, vapim za nekim novim receptima i malo promjene u svakodnevnim meniima
Nekad sam ja radila slično ali u pećnici po nahodenju
[QUOTE=glacova;2695688]Da li ima netko iz Zagorja, tocnije Krapine, tko se sjeca Krogove slasticarne u danasnjoj Magistratskoj? Kad su vlasnici umrli, negdje,cini mi se sredinom osamdesetih, nasljednici su zatvorili slasticarnicu i otvorili birc....e sad zasto pitam?! Tamo su se prodavale, u slasticarni naravno, najbolje kremsnite na svijetu!!! Bile su cca 5 sa 5 cm, visoke oko 2 cm i zbog njih sam dolazila i cak kad sam otisla iz Krapine. Danas bi to bila industrijska spijunaza, ali da li se mozda neko uspio dokopati i sacuvati izvorni recept....jos kad bi ga htio podijeliti...moze na pp....zalosno je da tako nesto fino i nezaboravno prepustimo proslosti
Najbolje kremšnite,šteta šta ih više nema .Neki recept sam našla ali čini mi se da nije točan,prekompliciran,a izgledale su jednostavne.