Evo,to mi nikad nebi palo na pamet..
Sad kad sam doznala bas cu probat..
Cesto pravim pureci ili.pileci file na naglo i neam pojma kako bi zacinila..pa stavim samo vegetu..
Printable View
Da, piletina i puretina, upijaju svakakve začine, svašta podnose. Ja stvarno volim piletinu s limunom, pa malo korijandera... Ili kad se napravi fina korica sa five spice-om...
Za tekući dim, evo iskreno neznam ni ja koja je fora. Jel tko probao?
evo da te razuvjerim :mrgreen:
dakle, tekući se dim dobiva na sljedeći način: vodena para se dimi (onak k'o šunka) i stvar je u tome da se u tom postupku čađa taloži na dno, a katran ispliva na površinu pa se samo sredina "pobere". i to je kondenzat dima ilitiga prirodna aroma. taj se kondenzat čisti od benzopirena, što se kod klasičnog dimljanja ne može napraviti, a ne može se niti riješiti isto tako štetnog katrana i čađe. i pogriješila sam kad sam rekla da je to budućnost dimljenih proizvoda - veli MM da je to već sadašnjost, samo mi malo kaskamo. vani su striktne odredbe o količini benzopirena i uskoro i kod nas stiže taj zakon, a klasičnim je dimljenjem to nemoguće postići. kaže MM da se npr. u Nizozemskoj samo ovako i dimi.
i da - ima okus roštilja i već ste ga sigurno i jeli a da niste znali :)
Frka, majketimile, danas si k'o Mirko Miočić! :-)
i ja želim kupiti mužar - ali niakko da nađem onaj koji mi se sviđa i da je u zadovoljavajućem cjenovnom razredu
Slomi nogu na ispitu!
Javi sutra kako je bilo.
:) hvala!
Tnx Frka!
Pročitala sam i uredbu u međuvremenu :)
Frka, kad već imaš tak puno vremena :-) može li i koja o dimljenoj soli?
Đumbir u jela ne stavljam od fijaska sa umakom od piletine, đumbira, češnjaka i limuna jer to više nitko ne želi niti probati, ali zato od njega zimi radimo čaj, a ljeti smo totalno navučeni na limunadu s đumbirom i svježom mentom (rukovet mente u mužaru protrljam s dvije ravne žlice kristalnog šećera tako da se šećer prožme uljima mente; đumbir naribam i iscijedim sok u taj šećer, a također i sok dva limuna, malo promiješam da se šećer rastopi, dodam leda i litru mineralne vode).
50m istočno od Chemaco dućana u Vukovarskoj otvoren je novi dućan s repromaterijalima za izradu nakita, ali imaju i kamene mužare za malo para. Jedina mana im je da nisu trošeni pa bi bilo dobro u njima prvo sitniti sol ili sodu bikarbonu da se zahoblaju.
Ako začine želiš imati u rastresitom obliku onda ti treba električni mlinac, ali onaj starinski s propelerom i poklopcem koji jako zuji. S njime u zadnje vrijeme radim biljnu sol (suho povrće za juhu + sol), a složio sam i hing aštak čurnu i vata čurnu - sve komponente iz Harisse.
citiram MM-a: može se koristiti za sve gdje se želi dobiti miris dima (npr. čušpajz bez špeka, a ono miriši gaaaa; posipat po steaku - MM kad peče na grill tavi posipa s njom, a može se koristiti i kod sušenja mesa - napacat s njom pa aroma prodre u meso i nije samo površinski podimljeno, ali onda se miješa s običnom solju da ne bi bilo prejako. MM recimo soli inćune tako - na šaku soli stavi malo dimljene i onda inćuni imaju lagani miris dima). postoji razlika između prave dimljene soli (koju baš dime u pušnicama) i mješavine soli i kondenzata dima (za koju MM kaže da je zdravija baš kao i kondenzat dima naspram klasičnog dimljenja - ono što sam gore pisala).
a možda baš i ne citiram :mrgreen:
Ma super si!
Sretno sutra!
Nakon višegodišnnjeg eksperimentiranja sa začinima (s puno začina, točnije) u mom začinskom ormariću su ostali:
sol
papar (jako rijetko)
origano (samo pizza)
Uz to koristim češnjak, peršin vrlo rijetko, bosiljak ako se sjetim posaditi ga.
Ali koristim kilograme i kilograme povrća, što god nađem svježe ili imam od prije smrznuto.
I skužila sam da mi tek sad hrana ima pravi okus. Kokoš po kokoši, grah po grahu.
To i ja tvrdim, sol, češnjak i maslinovo ulje...
Kolegica jednostavno Ne vjeruje da kuham bez začina, ali istina je.
trampolina zapravo ima pravo. Ali ako jedem piletinu dva puta tjedno dosadi mi, tako da nekad jedemo pile na mađarski, kineski, mediteranski, indijski....
Pa naravno, ako si na makrobiotici onda od začina koristiš samo soja sos...
Začini ne trebaju za povrće, to je i trampolina rekla. Nisu nužni ni za mliječne proizvode (iako ja volim sirne namaze, a moj stariji voli i onaj začinski maslac u koji ide aromatično bilje).
ALI riža bez začina - to ne bih preživjela, tjestenina bez bosiljka - isto anemično, ko da jedeš karton...
Bijelo pileće i pureće meso bez začina - krepalina!
Zapravo, i za sva ostala mesa to vrijedi. Moji dečki vole bolognese, gulaše i paprikaše, a u to ne mora ići puno mesa, ali ide puno začina.
Pitanje glasi: da li začinom smatramo i luk (pitanje je da li to ubrojiti u povrće ili u začine - kod mene je povrće jer dečki umlate cijelu glavicu veličine ko jabuka utrpanu u stir fry s ostalim povrćem)
Naravno, nisam nabrojila luk kozjak jer to mi je isto povrće. MOžda bi i češnjak trebalo utandrkati u povrće, a ne u začine. Brojne začine koristim za čajeve (menta, kadulja, bosiljak, čak i origano iako rijetko - taj mi baš nije fini, komorač, kim...) tak da je tanka linija između povrća i začina, između čajeva i začina, a bome se puno toga ljekovitog bilja koristi i u kozmetici.
Ont. išla sam brojiti bočice sa začinima - 36
ja volim na americki :)
u pecnici, na vrh pobrasniti i staviti listove putra. pred kraj namazati senfom i posuti mrvicama, preliti saftom. zapeci. mmmmm
al tu ne ide cijelo pile, najbolji su bataci, krilca i zabatci.
bijelo meso recimo u umaku s vrhnjem za kuhanjem i slatkim curryem s bananama i kiselim jabukama. prilog riza vulgaris, bez zacina.
Peterlin, nisam na makrobiotici, bila sam nekoć... Ali možda je stvar u tome da su mi receptori okusa istancaniji nego drugima. Za to me često u familiji optužuju. Meni sama tjestenina ima okus. I riza isto...i bijela i smedja.
A shoyu i tamari koji se koriste u makrobiotici, nisam baš nešto previše ljubila ni onda. Jedino za poprziti suncokretove sjemenke.
pogledati ću. Užasno mi je žao što sam jednom na brzinu uletila u Hofer u Brežicama, kupila par sitnivc i izletila van uzevši kataloge (one kao u Lidlu) - i tek sam doma skužila da su u ponudi imali predobar mužar za nekih mislim 5, ili 6 ili 7 eura, Vukovarska mi nije usput ali bih se mogla zaletiti koji dan.
Ja ne volim egzotuične začine, ali često sama berem bilje za čaj i začine, i to me baš veseli. sa ljetovanja na Korčuli sam se vratila sa dosta velikom kopličinom origana (uz one uobičajene stvar koje i inače berem) - neakako mi je hrana draža kada stavim ono što sama naberem, a it o mi jedođe kao neki podsjetnik na GO, ili smao neko kratko putovanje. i uvije berem na čistom - sve si mislim da ću u penziji dane provoditi u prirodi berući aromatično bilje.
E da- šipak čaj - neusporedivo - ovoo kaj se kupi u dućanu, nema veze sa šipkom.
meni je isto sama pašta fina
pogotovo kad je domaća
skuham si prazne pašte kad sam sama i lijena za kuhati
i sasvim mi je to ok za pojesti
ni ja nisam od začina
sol, papar (bijeli, crni, zeleni, mix)
cimet, muškatni oraščić
peršin, češnjak, aceto, lovor, ružmarin
soja sos kad radim kineza
i to je to
imam i klinčić, ali samo za kuhano vino, u kolačima ga ne volim
a ja imam dva začina koja baš ne volim - cimet i kim
Malu količinu cimeta mogu podnjeti samo u piti i štrudli od jabuka
egzotične začine ne volim, a od đumbira imam traume - iako ge se ipak nekada natjeram pojesti, kada osjetim da mi je organizam slab
A u koja jela stavljate cimet?
Ja ga koristim samo za kolace..
ja fga ne volim u kolačima, eventualno samo malu količinu
ja mrzim kim
mrzim, mrzim, mrzim:voodoo:
imam traume iz djetinjstva radi njega
radi njega mi se želudac okrene na spomen prežgane i paradajz juhe
Nano kud ga spomene
cimet mi ide samo u kolace s jabukama
jabuke u šlafroku se obavezno posipaju štaubom pomiješanim s cimetom
Malo kuham, začine koristim još i manje. :-)
Ali sam naletila na jedan super recept s tunjevinom i - cimetom.
Malo maslinovog ulja, par režnjeva češnjaka, nešto crnih maslina, malo kapara, fileti tunjevine (iz konzerve), pasata. Pred kraj - cimet. Špagete skuham posebno pa sve pomješam zadnjih minutu-dvije.
Ja napisala da ne volim origano.
Ne volim ni pretjerivanje s cimetom - paše mi uz jabuke, u medenjake i engleski kolač sa suhim voćem, te korica u kompot od jabuka i kuhano vino. U slanim jelima mi ne paše, a mm i djeca ne dijele moje mišljenje.
Kim (klasični) :heart: naročito na pecivo, u dinstano kiselo zelje, u krpice sa zeljem, u ciklu... a bome i u grah i leću (smanjuje nuspojave u vidu crijevnih plinova :mrgreen:).
Crni kim (ulje) isto mi je ok, ali to je drugi topic, onaj za alergičare.
Od egzotičnih začina, voljela bih probati starorimski garum: http://www.coolinarika.com/recept/garum-ili-liquamen/
Baš sam si mislila kako je relativno malo začina za slatko... Zaboravih javorov sirup, to moj mlađi obožava: https://www.coolinarika.com/magazin/...tent_container
Od ostalog - da li se računa da je to začin kad u gulaš staviš ajvar ili vino? Ili u marinadu? Isto vrijedi i za pivo.
meni je dobar začin za kolače rum ili neki liker - ;)
i limunova korica
Ja stavljam cardamom u slatka jela. Super mi je u smjesi za orahnjaču. Ne volim grožđice, a ovo mi da tu neku mirisnu aromu. Razmrvim sjemenke od 2-3 ploda, klinčić, cimet i pekmez od naranče, mmmm
Inače sam prvi put jela kardamom u riži na mlijeku, al ja to ne kuham. Kardamom stavljam i u umak od rajčice - npr. pileći batci, crveni luk, rajčica (ne kuham ga sama, kupim tetrapak, lijena sam) uz basmati rižu.
Nedavno sam prvi put kupila sjemenke komorača. Radila sam salatu - naranče bez kože narezanena kolutove, iscijeđena naranča, komorač plod sirov, sjemenke komorača i maslinovo ulje. Nije da padneš u nesvjest od okusa, ocjena vrlo dobar, ali se nekako prodišeš od toga i jako se dobro osjećam od tog jela. Inače se kao predjelo može servirati. Mi smo to večerali.
Redovito koristim sol, papar meljem, ne kupujem mljeveni, kadulju (kupim na placu prvo ju sjeckam dok je friška pa kad mi se osuši u frižideru, poslije ju samo smrvim u juhe, variva, umake, marinade, svinjetinu), bosiljak, peršin, lovor, kardamom, džumbir, klinčiće, cimet, ribani limun kad dobijem nešpricani, u šećeru mi stoji u staklenci u frižideru, ne znam broji li se to :), a u slana jela, neke paradajz umake ribam i naranče i limun, al kad dobijem domaće.
Ostale začine povremeno kupim kad na neki recept naletim, kao ovaj npr. sa sjemenkama komorača. U Areni nasuprot šparu ima zbilja svakakvih začina.
ajme, a meni/nama doma je cimet prekoimiljeni. mi si narendamo jabuke i obavezno pospemo cimetom.
ajme, kim ne podnosim. doslovno. uf.
ja bez češnjaka, crvenog luka i svježeg lista peršina ne bih znala skuhati ništa.
ovo ostalo može biti i ne mora.
Mi oboje nismo ljubitelji kima. Ja ga doslovno podnosim. Kao dijete sam voljela slane štapiće od sira s kimom. MM ga uopće ne podnosi. Zato mi nije omiljena austrijska ili češka kuhinja. Oni u sve ubacuju kim.