Jutros sam vas čitala i dok sam se nakanila uključiti, rasprava je otišla u nekom sasvim novom smjeru.
Mi smo isto u razmatranju odlaska van, ali nas je strah. Mi smo ovako ziheraši po prirodi i sve svoje poteze višestruko analiziramo (zato još uvijek nismo digli kredit za stan :lool:) pa smatramo da ne možemo otići probati, nego ili idemo (trajno) ili ne idemo.
No, situacija je grozna. I ja sam već odavno imala prilike otići (nekakve sigurne ponude su bile u igri), no nisam to učinila jer uvijek nađem neki tračak nade u ovu zemlju. Sad sam pak u situaciji da svakodnevno gledam obitelj i prijatelje kako iseljavaju (Austrija, Njemačka, Švicarska, Nizozemska, Belgija, Danska, Norveška, Kanada, Australija...) pa sam sve svjesnija činjenice da stvarno nije dobro i da stvarno nemamo perspektive.
Netko je spomenuo da je Hrvatska mala i da svi nosimo svoj dio odgovornosti. Slažem se s tim i uvijek to ističem. Dok god je ikome od nas u redu uzimati uredski pribor ili druge stvari s posla, biti prijavljen u Čakovcu, a živjeti i raditi u Zagrebu (manji prirez, jeftinija registracija, putni troškovi), iznajmljivati stan, a ne plaćati porez, naručiti se preko veze na pregled, potplatiti prometnog policajca... itd. da sad ne nabrajam sve poremećaje ovog društva koji su postali NORMALNI i UOBIČAJENI... dok god radimo takve stvari i dok god su nam takve stvari normalne, mi ne možemo naprijed. Ja sam u očima velike većine čudakinja jer mi ovakve stvari nisu normalne... i još prelazim cestu samo na zeleno. :)
Problem je što pravna država ne funkcionira. Najbanalniji primjer - imamo susjede koje tulumare svaku noć i smetaju cijeloj zgradi. Ljudi, općenito, nemaju inicijative i nitko im ne želi zvati policiju, nego se derače i lupaju im po radijatorima. Na kraju ne znaš smeta li ti više njihov tulum ili ovi što ih utišavaju. Mi zovemo policiju. Redovito. I oni redovito dođu, istjeraju van one koji tamo ne žive i to je to. Nema kazne, nema zapisnika. A osobe koje žive u stanu su (dam ruku u vatru za to) ilegalne, odn. nisu prijavljene.
I da, konkretan odgovor na pitanja iz prvog posta, nažalost, nemam. :-/